chleb - 26576 przepisów (strona:136/1772)

Chleb tostowy na pszennym zakwasie 101

Kolejny miesiąc za nami i czas zabrać się za lutowe wypiekanie chleba wraz z Amber i jej Piekarnią . W pieczeniu chleba zawsze milej jak w drugim końcu kraju czy świata piekarze i piekarenki w tym samym czasie pieką ze mną. Za oknem zima nie odpuszcza i choć lubię taką białą i mroźną wersję to jednak już tęsknię za wiosną(...)kolorami. Dziś w naszym comiesięcznym pieczeniu króluje chleb tostowy z bloga The Perfect Loaf. Chleb można wypiekać na levain lub od razu na zakwasie, wybór należy do pieczących. Ja wybrałam wersję na levain. Chleb jest znakomity a co najważniejsze przy chlebie tostowym, nie kruszy się. Pokroiłam jeden z bochenków w plastry i zamroziłam. Zaczynamy pieczenie? Chleb tostowy na zakwasie. CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
PROSTY CHLEB PSZENNY PIECZONY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM 128

Ostatnio przypomniało mi się o chlebie pieczonym w naczyniu żaroodpornym, to teraz piekę go codziennie. Chleb ten przygotowuje się praktycznie w chwilę, wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki, a gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do nagrzanego naczynia żaroodpornego i upiec. Zapach w całym domu jest nie do opisania a po upieczeniu chleb ma pyszną chrupiącą skórkę z zewnątrz, natomiast(...)się dobrze nagrzało. Po godzinie bezpośrednio do nagrzanego naczynia przełożyć wyrośnięte z miski ciasto. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 190'C i piec chleb 20 minut. Po tym czasie z naczynia zdjąć pokrywkę i piec chleb dalej około 30 minut. Chleb najlepiej studzić na kratce (ja kładkę kratkę nad zlewem, dzięki temu chleb odparuje

Zrób to smacznie
Croque Monsieur 167

kanapka zawiera również sos beszamel. Na taką właśnie kanapkę z dodatkiem sosu beszamel mam dzisiaj dla Was przepis . Najlepszy croque monsieur to ten zrobiony z dobrej jakości produktów. Świeży chleb, pyszna szynka oraz dobrej jakości intensywny w smaku ser żółty są konieczne do uzyskania najlepszego smaku tej pysznej kanapki. Ser żółty, który polecam wykorzystać to Gruyère oraz Ementaler. Równie dobrze(...)Szynka powinna być grubo krojona, co najmniej na grubość 5-u milimetrów. Im grubsze plastry tym lepsze i bardziej wyczuwalne w smaku. Wielkość plastrów powinna równać się wielkości kromek chleba, który użyjemy do przygotowania naszej kanapki. Jak już wspomniałam powyżej, moja propozycja na croque monsieur to propozycja, która sięga po sos beszamel. Nie mogło się oczywiście obejść bez wykorzystania domowego

MeCooks
Chleb nr 3: pszenno-gryczany chleb drożdżowy z suszonymi owocami 137

chleb to praktycznie keks, jest wilgotny dzięki dużej ilości suszonych owoców (mogą to być każde, ale posiekane do wielkości rodzynek) i dzięki temu tez szybko nie wysycha. Smakuje sam bez niczego, bo jest słodki, a dodatek ulubionej konfitury jeszcze bardziej go podkręci. Składniki: 500 g mąki pszennej, z czego 150-200 g to może być mąka gryczana lub inna pełnoziarnista(...)żurawina i jagody goi *nie trzeba moczyć owoców Przygotowanie: W wodzie rozpuść drożdże z cukrem. Mąkę przesiej lub wymieszaj energicznie rózgą. W dużej misce umieść wszystkie składniki na chleb. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą, ale przykrycie miski czystą szmatką też będzie ok. Ciasto po około 2 godzinach powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość. Nabierze też tekstury. Przełóż ciasto

greenscarf
Chleb nr 2: wieloziarnisty chleb pszenny na drożdżach 148

Chleb nr 2 jest szybszy i łatwiejszy do zrobienia nr 1, ale coś za coś To znaczy jest pyszny, mięciutki ale inny, nie ma chrupiącej skórki, ale za to ma mnóstwo chrupiących ziaren w środku. Zachowuje swoje walory kilka dobrych dni. Jeżeli pierwszy przepis wydał się zbyt skomplikowany i czasochłonny to koniecznie musisz wypróbować ten przepis! Składniki: 470 g mąki(...)łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki wody około 150 g ziaren (u mnie było 50 g słonecznika, 50 g siemienia lnianego i 50 g pestek dyni). forma w której piekłam chleb ma wymiary 24 cmx14 cmx7 cm Przygotowanie: W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść drożdże z cukrem. Do przesianej mąki dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj ciasto dłonią lub dużą łyżką. Miskę z ciastem

greenscarf
Kanapki z chleba i masła 160

Kanapki z chleba i masła czyli Smørrebrød Kanapki z chleba i masła, brzmi dość prosto prawda. Ale w Danii kanapki Smørrebrød istotnie zostały podniesione niemalże do dzieł sztuki i stały się narodowym daniem, podawanym na śniadanie, obiad i kolację w święta, wesela i inne uroczystości.  Musisz wiedzieć, że te kanapki powinno się zjadać przy pomocy noża i widelca, choć(...)mieli właśnie kanapki, na który nakładali resztki z dnia poprzedniego, jakie zostały z kolacji.  Prawdopodobne sam pomysł kanapek narodził się w średniowieczu, kiedy podawano jedzenia na czerstwym chlebie, który służył jako talerz i był wyrzucany po zjedzeniu góry. Jednak z biegiem lat, stwierdzono, że czerstwym chleb, który wchłaniał smaki z dodatków na nim, stał się najlepszą częścią kanapki

RafalCook
Chleb pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną 172

swojej październikowej piekarni Amber wybrała przepis Gucia na chleb pszenno-orkiszowy z dodatkiem siemienia lnianego i kaszy jaglanej. Choć zbytnio czasu na wypiekanie chleba w ten weekend nie było, postanowiłam mimo wszystko upiec, bo przepisy Gucia idealnie pasują do moich gustów smakowych i zawsze się udają. Poza tym wypiekanie według tego przepisu nie zabiera dużo czasu, bo ciasto szybko się(...)trzeba pilnować czasu, by zmieniać temperaturę w piekarniku. Dlatego nie zmniejszałam proporcji i upiekłam od razu dwa bochenki 😊 Zawsze się znajdzie głodny, który skusi się na pajdę swojskiego chleba na zakwasie 😊😋  Składniki (na 2 duże keksówki): podaję za Guciem –  klik! Ziarna 45g siemienia lnianego (złote) (użyłam 30 g pestek dyni i 15 g siemienia lnianego) 45g kaszy jaglanej

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb typu tartin 122

upór jest dobrą czy złą cecha charakteru? Z pewnością zależy od sytuacji. Akurat w pieczeniu chleba bardzo mi pomógł;) Bo gdybym odpuściła po pierwszej czy drugiej nieudanej próbie, nie wiedziałabym, ile przyjemności może sprawić wyrabianie i składanie ciasta, formowanie bochenka, by później cieszyć się chrupiącą skórką, cudownymi dziurami w miękiszu i wspaniałym smakiem chleba. Ten chleb uczy pokory i cierpliwości(...)się przyda, gdyż od momentu nakarmienia zakwasu do pierwszego kęsa mija ok 40 godzin. Z czego większość to tylko oczekiwanie... Ale warto poświecić mu każdą minutę:) Tartin to pszenny chleb na zakwasie z chrupiącą skórką i charakterystycznymi dużymi dziurami w środku. Przygotowywany jest poprzez kilkakrotne składanie ciasta, które następnie poddawane jest zimnej fermentacji, co dobrze wpływa na smak i strukturę

Obiad gotowy
Chleb gryczany z ziarnami! 191

Przepyszny chleb z ziarnami z dużym udziałem mąki gryczanej i dodatkowo z mąką żytnią. Bogaty w len złocisty, słonecznik i płatki owsiane. Bardzo fajny chleb, dla wszystkich tych, którzy lubią chleby na zakwasie z mnóstwem ziarenek. To taki rodzaj fit pieczywa trochę, bardzo zdrowe i idealne do wszystkiego. Chleb jest łatwy do przygotowania i polecam go każdemu miłośnikowi wypieków chleba(...)domu. Przepis na chleb gryczany z ziarnami znajdziesz w moim najnowszym e-booku DOMOWE PIECZYWO Tutaj znajdziesz post poświęcony tej pozycji. Warto abyś również zerknął na mój wcześniejszy e-book pt. Domowe Wypiekanie , tam znajdziesz przepisy i chleby dużo bardziej zaawansowane. Oba e-booki znajdziesz w moim sklepie SKLEP SMYKWKUCHNI Życzę samych spektakularnych wypieków

SMYKWKUCHNI
Chleb na zakwasie - puszysty z mąki płaskurki! 145

Chleb na zakwasie z mąki z płaskurki, bardzo puszysty i niesamowicie smaczny chleb.  Mąka z płaskurki to mąką określana często, jako mąką pradawna. Dlaczego? Ponieważ jest to jedna z pierwszych odmian pszenicy, jaka była uprawiona. Co ciekawe gluten z mąki płaskurki bardzo rzadko daje odczyn w postaci alergii. Wiele osób chorujących nawet na celakie nie uczula. Mąka ta jest(...)uznawana za jedną z najzdrowszych mąk z pszenicy. Polecam Wam samą mąkę i wypróbowanie jej przy wypieku chleba. Mąka super się sprawdza do wypieku chleba na zakwasie żytnim. Chleb jest puszysty i ma taki jakby lekko orzechowy posmak. Bardzo ciekawy i przepyszny! Uwielbiam ten chleb jeść z masłem tylko lub z oliwą z oliwek.  Sam chleb robi się dość

SMYKWKUCHNI
Chleb z samopszy 189

Bardzo smaczny i delikatny  chleb    z samej pszenicy samopszy . Robiony  na  zakwasie żytnim,  podobnym sposobem jak chleby żytnie, 45% mąki z samopszy w zakwaszonym dwufazowo zaczynie. Nawodnienie ciasta, jak na mąkę z pełnego ziarna niewielkie, zaledwie 60%, a miękisz wyszedł całkiem fajny  Zaczyn 1: 30 g dojrzały zakwas żytni (dokarmiony poprzedniego dnia wieczorem(...)Ciasto przełożyłem do foremki 20x11 cm. Wyrastanie w foremce 70-80 minut w cieple 25-28°C, ciasto powinno urosnąć prawie do brzegów foremki. Przed wypiekiem wierzch chleba posypałem nasionami. Piekłem 10 min w 230oC z parą, potem zmniejszyłem do 190-200oC i piekłem kolejne 45 minut. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb „Turecki” – Bułka 106

Czas czytania: 2 min Oczywiście, wersja szybka i przepyszna chleba Tureckiego. Można ciasto podzielić na kuleczki i upiec z nich bułki. Chleb jest niewiarygodnie miękki i delikatny, lekko słodki z rodzynkami. Świetnie pasuje do dżemów, ale z serem, awokado i pomidorami też jest rewelacyjny.       Składniki; 500 g mąki pszennej 330 ml mleka 2 łyżki masła(...)Jeśli chcecie zrobić bułki, to trzeba podzielić ciasto na ok. 80 g kuleczki – wyjdzie ich ok. 12 sztuk. Podrośnięte chlebki/bułki posmarować na wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Chleb piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 . Bułki około 20 minut. Wersja dla tych którzy mają maszynę do chleba; Wszystkie składniki umieścić według kolejności, płynne, sypkie na końcu

SprawdzonaKuchnia.pl