link* ale waniliową i lekko lżejszą. Ta jest zbita, więc jeden kawałek potrafi nas mocno nasycić! Składniki: 8 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 11 łyżek dowolnej mąki bezglutenowej (u mnie: mąka teff, ryżowa, gryczana, jaglana, kokosowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 5 łyżek stewii lub 1/2 szkl. ksylitolu 1 łyżka dowolnego oleju 6 łyżek soku z pomarańczy
CzarnawisienkaDość długo przymierzałam się do upieczenia bezglutenowego pieczywa, zupełnie bezzasadnie. Być może moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki
Roślinna - blog wegańskiczasu. Chleb na drożdżach musi mieć czas wyrosnąć. O chlebie na zakwasie nawet nie wspominam. Zaś wafle ryżowe czy kukurydziane warto mocno ograniczyć. Od samego początku mojej bezglutenowej diety na ratunek przychodzi mi chrupki chlebek. Pierwotny przepis (który zmodyfikowałam) znalazłam 1,5 roku temu na Garnkofilii, potem widziałam wiele podobnych receptur na tzw. krakersy z ziaren(...)pieczenia i już można robić kanapki. :) Zapraszam na przepis najprostszy z możliwych, który można modyfikować według uznania. Składniki: - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1/2 szklanki ziaren lnu - 1 szklanka mąki bezglutenowej (np. gryczanej, jaglanej, ryżowej, kukurydzianej, z ciecierzycy) - u mnie pół na pół mąka z ciecierzycy i ryżowa - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 szklanka wody
Smakuje zdrowopewnego czasu eksperymentuję też z pieczywem bezglutenowym. Trudno mnie w tej materii zadowolić. Przyzwyczajona przez lata do pulchnego, chrupiącego pieczywa domowego z trudem akceptuję to tak odmienne pieczywo. Nie zniechęcam się jednak bo widzę, że z każdym dniem czuję się lepiej. Mam zdecydowanie lepsze samopoczucie i więcej energii. Jest jeszcze jedna korzyść z tego. Większość mąk bezglutenowych to mąki bardzo
Wiem co jemdomowym powidłem, grejpfrutami i płatkami migdałów. Idealne, leniwe śniadanie :) szklanka soku z pomarańczy starta skórka z całej pomarańczy (sparzonej) 0/5 szklanki mleka 2% 1/5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (+ odrobinę więcej gdyby ciasto wyszło za delikatne i źle się smażyło) 2 jajka olej kokosowy do natłuszczania patelni Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto. Początkowo dodałam za mało mąki i ciasto było(...)naleśniki jak widać usmażyły się idealnie :) Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Z tej porcji wyszło 8 sztuk. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł Pomarańczowe naleśniki owsiane (bezglutenowe) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogjest karnawał ma fazę liczenia kalorii to nie znaczy, że inni domownicy mają cierpieć i do herbaty czy do kawy jeść otręby. Usmażyłam więc Piotrowi chrupiące wykręcane ciasteczka bezglutenowe lane, czyli zdrowszą wersję lanego chrustu z dodatkiem mąki kukurydzianej. Porcja ciasteczek jest dosyć mała bo nie chodzi w ich przygotowaniu, aby się tak najeść aż będziemy mieć dość, albo zjeść(...)floresy, smażymy na złoto z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub widelcem i odsączamy na papierowym ręczniku. Gdy ciasteczka ostygną posypujemy cukrem pudrem! Smacznego. The post Ciasteczka bezglutenowe lane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchodziło. Pyszne dodatki fajnie uzupełniają całość. Ciasto nie zawiera dodatku cukru i świetnie nadaje się nawet na śniadanie —>KLIK :) 50 g mąki jaglanej 50 g bezglutenowej mąki owsianej 20 g skrobii z tapioki 30 g mąki kokosowej łyżeczka sody 80 g miękkiego masła 3 dojrzałe banany (lub 2 banany i łyżka miodu) 2 jajka łyżeczka cynamonu 2 łyżki(...)przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy lekko wgniatając je w ciasto. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkukurydzianą, bo już kiedyś ciasto kukurydziane zrobiło w rodzinie furorę. Gryczane zaś nie cieszyły się wielką rodzinną aprobatą. Poszperałam trochę, zmodyfikowałam co nieco i powstał przepis na bardzo proste, bezglutenowe ciasto... Bezglutenowe, kukurydziane ciasto cytrynowe i do tego likier cytrynowy is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłorazem mamy dla Was przepis z książki Anny Starmach i Marii Kruczek „Lekkość” - potrawka z soczewicy :) To bezglutenowe
Kuchenne WariacjeJeżeli lubicie Jamiego Olivera to mamy dla Was przepis na pyszny bezglutenowy chleb proteinowy z jego książki „Superfood na co dzień”. Składniki
Kuchenne Wariacjespędziłam wykrawając świąteczne pierniczki, bo chciałam wypróbować różne opcje. Każdy z tych przepisów jest nieco inny, ale myślę, że warto spróbować :) Mimo, że niestandardowe, to są pyszne. Jaglane i bezglutenowe to lekkie i kruche ciasteczka, a te z batatów przypominają bardziej tradycyjne pierniki i potrzebują nieco więcej czasu, aby zmięknąć. Myślę, że o aromacie nie muszę już wspominać, bo zapach(...)jajko. Całość zagnieść, aby powstała gładka masa. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać kształty przy pomocy foremek. Piec w 180 stopniach około 12-14 minut. Pierniczki bezglutenowe 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 50g masła 50g oleju kokosowego 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika
FitKotZapraszamy na przepis z książki „Facet i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu”. Tym razem proponujemy bezglutenowe zapiekane naleśniki z mąki
Kuchenne Wariacjewątpienia moglibyśmy stworzyć pierogową mapę Polski. :) Niestety w jedzeniu pierogów ruskich nastąpił koniec i już myślałam, że wiele czasu upłynie, nim znajdę ich odpowiednik w jakiejś wegańskiej, bezglutenowej restauracji. O przygotowywaniu ich w domu nie myślałam, bo po pierwsze odstraszała mnie myśl o rezultacie przygotowywania ciasta bezglutenowego i bezjajecznego, a po drugie byłam pewna, że udawany farsz nie będzie
Smakuje zdrowozostało już bardzo mało czasu. Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dla mnie co roku podstawą, jeśli chodzi o repertuar świątecznych ciast, jest sernik, keks i makowiec. Będąc na diecie bezglutenowej nie jest jednak tak łatwo upiec ciasto… tak, by jak najbardziej przypominało to tradycyjne… pełne glutenu. Niemniej się da… i to nawet smacznie […] Post Świąteczne ciasto(...)makowe – proste i bezglutenowe pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa ProstaPyszny, słodki, orzeźwiający a przy tym bezglutenowy tort. Świeże owoce, chrupiące bezy i śmietana przełożona Waszymi ulubionymi lodami daje wspaniałe połączenie smaków, które w ponure dni przywoła słoneczne wspomnienia upalnego lata, a w te upalne będzie pysznym orzeźwieniem. Jeżeli nie przepadacie za pieczeniem, lub najzwyczajniej chcecie zyskać na czasie- możecie kupić gotowe bezy i pominąć etap pieczenia ich w domu(...)Uwaga jednak, jeżeli zależy Wam aby tort był bezglutenowy- bo nie wszystkie kupne bezy są wolne od glutenu! Zwracajcie uwagę na etykiety, aby zakupić właściwy produkt, dostosowany do Waszych potrzeb. To naprawdę pyszny tort, któremu ciężko się oprzeć- u nas w domu zniknął w ciągu godziny! Ciekawa jestem czy u Was będzie podobnie ?! Życzę Wam Wielu Słonecznych dni i Smacznego
Domowe Torty