fasolowym i na pewno nie ostatnie, bo ciacho jest: niezwykle łatwe do przygotowania, mocno czekoladowe, wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia, bez grama mąki - idealne dla osób na diecie bezglutenowej, i co najważniejsze: jest przepyszne :) Fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Z resztą przekonajcie się sami :) Składniki: Ciasto: 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli 10 jajek 200 g miękkiego masła(...)szklanka cukru 12 łyżek gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego) łyżeczka sody Masa: 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy) Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki
Domowa Cookierenka Agichcę także życzyć zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Wielkiejnocy dla wszystkich czytelników chili&sugar! Mam nadzieję, że spędzicie je miło, w rodzinnym gronie, zajadając pysznymi smakołykami :) ŻURAWINOWO-WANILIOWE BEZGLUTENOWE MINI BABKI przepis autorski // ok. 7 babeczek ~100g mąki gryczanej ~150g mąki ryżowej ~50g kisielu o smaku żurawinowym + opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika spożywczego ~łyżeczka ekstraktu z wanilii ~3 jajka(...)szklanki oleju ~1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego ~180g cukru ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Łączymy razem obie mąki. Następnie do jednej miski wsypujemy 175g mąki, a do drugiej pozostałą mąkę (125g) i kisiel, jeśli kolor będzie mało intensywny można dodać szczyptę barwnika. Do obu misek wsypujemy po 90g cukru i po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, następnie tak samo dzielimy
chili & sugarformie wegańskiego burgera (osobiście kocham tę wersję!♥). Ja zazwyczaj piekę kotlety w piekarniku, możecie upiec je tak jak ja lub jeśli wolicie - usmażyć, wybór należy do Was. WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE BURACZANE KOTLETY Z FASOLI przepis autorski // 3 średnie kotlety ~puszka - 220g białej fasoli (lub tyle samo ugotowanej "własnoręcznie") ~80g tartych buraczków BIO Primavika ~2 łyżki mąki gryczanej ~łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki posiekanej natki pietruszki ~ulubione przyprawy, u mnie: pieprz cytrynowy i ziołowy, kumin, czosnek mielony jeśli będziecie smażyć kotlety - bezglutenowa bułka tarta (lub otręby gryczne/mielone orzechy/sezam...) oraz olej do smażenia Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie, następnie wraz z buraczkami miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kotleciki i układamy
chili & sugarletnie jagody ;) Tak jak wcześniej pisałam - użyłam mrożonych, ale w sezonie używamy świeżych! ;) Jeśli będziecie używać mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać. Zapraszam do pieczenia! KUKURYDZIANE CIASTO Z JAGODAMI (BEZGLUTENOWE) przepis autorski // keksówka o dł. 23cm składniki w temp. pokojowej! ~250g jogurtu naturalnego ~40g rozpuszczanego i ostudzonego masła ~230g mąki kukurydzianej ~sok z jednej średniej cytryny ~3 jajka ~170g cukru(...)łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~100-200g jagód W jednej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, rozpuszczone masło, żółtka i cukier. Do drugiej przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i sodą. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą. Przekładamy ciasto do formy (keksówka
chili & sugarBiałystok Odwiedzona: 5-7 grudnia 2014 Na pierwszy ogień idzie niezwykle przyjemna miejscówka Flow Food umiejscowiona niedaleko głównego rynku. Jest to miejsce nie tylko w 100% wegańskie, ale również bezglutenowe . W swojej ofercie mają zestawy śniadaniowe, obiadowe i desery. A w niedzielę dodatkowo organizowane są brunche, które mają formę otwartego bufetu - płacimy raz, jemy ile chcemy. Większość z dań, które(...)słodki. Jedliśmy lepsze, aczkolwiek nie był zły :) (obok leży marcepanek w ciemnej czekoladzie dostępny w Żabce) Deser. Snickers. Prze-pysz-ne ciasto! Idealnie słodkie i nie zapychające. Mniami! Ciastka bezglutenowe (jak wszystko tam) z ziarnami. Smaczne, ale bez szaleństw :) Duży plus za ładne i estetyczne zapakowanie ich. Na popitkę dostępne są tam m.in. zielona herbata i kawa z mlekiem roślinnym
Bananowe Polekrajach arabskich, głównie w Libanie. Oryginalnie przygotowuje się ją z kaszy bulgur (przepis) , spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja tym razem przygotowałam ją w wersji bezglutenowej, bulgur zastąpiłam komosą ryżową. Gorąco polecam jako dodatek do dań z grilla! Dodam jeszcze, że komosa ryżowa (inaczej quinoa lub proso peruwiańskie) jest skarbnicą witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i doskonale uzupełnia(...)niedobory. Nasiona komosy są źródłem białka bezglutenowego, dlatego mogą być bezpiecznie stosowane przez osoby chore na celiakię. Co ciekawe quinoa zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Jest też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Czyli pysznie i zdrowo! Składniki: 1 szklanka trójkolorowej komosy ryżowej 3 duże pomidory 1 szalotka, drobno posiekana sok wyciśnięty z 1 cytryny duży
Smakowity Blog KulinarnyObiecany przepis na chleb bezglutenowy. Taki chleb, bez pełnych sztucznych dodatków gotowych mieszanek mąk. Szybko, zdrowo i smacznie. Składniki: mąka gryczana 450g mąka ziemniaczana 1 łyżka amarantus ekspandowany 1 szklanka drożdże bg (1 opakowanie drożdży w proszku 7-8g) woda letnia ok 500ml dodatki: żurawina lub słonecznik olej rzepakowy 2 łyżki sól himalajska 1/2 łyżeczki Mąkę gryczaną, ziemniaczaną
IzaGotujegodziny, bo 3 łasuchów :) Zachęcam do spróbowania :) Inspiracja: Internet Składniki: 4 jajka 2 lub 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 3 łyżki otrąb owsianych lub zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych) 200 g jogurtu naturalnego 1/2 szkl. ksylitolu 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Dodać ksylitol. Dorzucić żółtka i dalej miksować. Wsypać mąkę
Czarnawisienkapory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja przepisu z książki kucharskiej Thermomix. Najlepszy jest świeży jednak przechowywany w papierowej torebce wytrzyma kilka dni. U mnie pod lnianą ściereczką stwardniał po 3 dniach więc następnym razem będę go piekła z połowy porcji w mniejszej formie(...)syropu klonowego 2-3 łyżeczki soli 40 g octu 90 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego (dodałam zmielone) 50 g sezamu masło do posmarowania formy łyżka płatków owsianych bezglutenowych do posypania formy Wszystkie składniki zagniatamy za pomocą robota lub wypiekacza do chleba. Formę smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wykładamy do niej ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe
Mienta blogwyrzutów sumienia, bo w biodra nie pójdą!. Uwielbiam smak melasy w mojej kuchni. Maka żytnia oczywiście z młyna, sprawdzona i po wielokroć testowana. Dla osób na diecie bezglutenowej też polecam, wystarczy tylko dodać odpowiedni proszek do pieczenia, bez mąki pszennej w składzie. Moim dodatkiem są daktyle, papaja i skórka pomarańczowa, ale bakalie możecie dowolnie komponować wg. dostępności i upodobania(...)mąki żytniej, dodałam typ 720 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajo 6 łyżek melasy 3 łyżki cukru brązowego 3/4 szk pokrojonych bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia, przy diecie bezglutenowej użyć specjalnego bez dodatku mąki pszennej Po składniki na ciasteczka warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać
Apetyczna babeczkamnie cebularz, wiecie taka bułka z podduszoną cebulką. Oczywiście taki cebularz kosztując 1.50 zł, nie ma szans zawierać w sobie, żadnych cennych składników odżywczych, mąki z dobrego zboża, najlepiej bezglutenowej, natomiast ma szansę na tonę chemii, przeróżnych EEE, polepszaczy,... Gryczany cebularz z karmelizowaną cebulką, serem i ziołami prowansalskimi is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłooczywiście dopóki się guacamole nie skończyło. Ja podrosłam, zmieniłam swój styl odżywiania, ale miłość do guacamole mi pozostała, a i miło by było... Nachos, Dorritos – zdrowa domowa wersja bezglutenowa is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoWitam po majowym grillowaniu. Dziś chciałbym Was zachęcić do przygotowania lekkiej i bezglutenowej przystawki z pieczywa lnianego , mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Samo zdrowie ma talerzu. Chyba się ze mną zgodzicie? Czas przygotowania: 5 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 kromki pieczywa lnianego (bezglutenowe) Habżyki 1 plaster szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe
kulinarnyJacukrem pudrem. Ponieważ racuszki nie są słodkie, nie zaszkodzi dodatek syropu klonowego (do ich polania ). Kolejne racuszki, mam nadzieję – uszczęśliwią niejedną rodzinę. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy, mamy gotowy posiłek dla osób na diecie bezglutenowej. Racuszki ryżowo jabłkowe, to potrawa, do której absolutnie nie mam zastrzeżeń. Z jabłkami są pyszne, a jakie będą z brzoskwiniami, ananasami
mojewypiekiinietylko