jest jak Matka i Córka spotykają się... w kuchni, gdzie piekąc bezglutenowe ciasteczka i plotkując przy tym o wszystkim i o niczym (wyciągając sobie słowa z ust) wpadną na jakiś pomysł. Zwykle tak to u nas bywa, że pomiędzy łykiem zielonej herbaty a wstawieniem blachy ciastek do piekarnika coś nam strzeli do naszych farbowanych. Czasem są to rzeczy o których(...)należy. W głównej mierze będzie to zlepek naszych wspólnych pasji, z których inni mogą zaczerpnąć wiedzę (jak na nas, całkiem niegłupią) :) Dotkniemy różne tematy, głównie skupiając się na dietach (bezglutenowej i proteinowej), gdzie zarzucać Was będziemy autorskimi, ale sprawdzonymi przepisami (nie martwcie się, do tej pory nasze dania nie oznaczały biletu na drugi świat - wszyscy nakarmieni żyją i mają się
Wypisz WymalujChlebek bezglutenowy na bazie mąki z niepalonej gryki - bez miksów, bez kukurydzy, ryżu. Charakterystyczny gryczany smak łagodzi dodatek karobu i kolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się(...)dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki " Porady i triki " , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków. Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowy w środku. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć
głodny alergikJestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon (niekoniecznie) 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Batata ugotować
głodny alergikwierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy poziomkami. Też będzie pyszne :) Składniki ciasta: mleko sojowe lub ryżowe 1 szklanka ocet jabłkowy 2 łyżeczki olej 1/2 szklanki mąka bezglutenowa (mix uniwersalny) 1 i 1/2 szklanki mąka kokosowa 1/2 szklanki proszek do pieczenia soda 1 łyżeczka 1/3 łyżeczki cukier puder 1/2 szklanki Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do wysmarowanej (margaryną bezmleczną lub olejem) formy. Piec w temperaturze 180 C, około 25 minut. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna 0,5 kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż
głodny alergikowocami na kruchym miodowym cieście. Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy 1 łyżeczka aromat waniliowy(...)Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm. Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna 0,5 kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż
głodny alergikszklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka gryczana 1/4 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki wiórki kokosowe 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 1 1/2 szklanki aromat waniliowy kilka kropli Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki(...)piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikszklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa (ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) aromat waniliowy 1 1/2 szklanki kilka kropli polewa czekoladowa lub lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę(...)minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać roztopioną czekoladą lub lukrem i posypać odrobiną poppingu. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikSernik" na zimno w wersji bez nabiału - bez sera, jogurtu i jaj. Doskonały deser dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Kremową konsystencję nadaje mu zmiksowana na gładko kasza jaglana - najzdrowsza z kasz, skarb alergika ;) Składniki: kasza jaglana 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 3 szklanki galaretka truskawkowa 2 torebki żelatyna 2 łyżki cukier(...)spróbować czy masa nie jest zbyt kwaśna i ewentualnie dosypać cukru pudru. Jeśli mamy herbatniki, można wyłożyć nimi dno tortownicy. Ja robiłam bez ciastkowego spodu, bo akurat nie miałam bezglutenowych ciasteczek ale chyba wygodniej nakładałoby się gdyby użyć herbatników. Masę przełożyć do tortownicy i schłodzić. Wierzch udekorować truskawkami, polać galaretką (najlepiej taką już lekko gęstniejącą
głodny alergikkilka ziaren jałowiec kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;) gałka muszkatołowa, kolendra pół łyżeczki Do zrobienia sosu możemy użyć różnych składników - w zależności od tego na co pozwala nam dieta: wersja bezglutenowa: jogurt grecki 400 ml majonez bezglutenowy 200 ml wersja bezjajeczna: jogurt grecki 400 ml majonez sojowy (niekoniecznie) 200 ml wersja bezmleczna: majonez (sojowy lub zwykły) 200 ml śmietanka sojowa
głodny alergikCeliakia jest jak dotąd chorobą nieuleczalną, wymagającą stosowania ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie. Nawet niewielkie, śladowe ilości glutenu w pożywieniu mogą powodować uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego i predysponować chorych do wystąpienia szeregu innych poważnych schorzeń. Wszystkie osoby z nietolerancją glutenu zainteresują na pewno doniesienia grupy fińskich naukowców pod kier. Marja-Leena Lähdeaho, którzy publikują wyniki testu nowego preparatu(...)bezpieczeństwo preparatu i zostanie on zatwierdzony przez odpowiednie krajowe instytucje, można będzie go kupić najwcześniej w 2018 roku. Nawet jeśli preparat ten nie pozwoli na rezygnację z diety bezglutenowej i objadanie się pizzą czy pszennymi bułeczkami, może wspomóc nas w utrzymaniu lepszego stanu zdrowia. Może też stanowić ratunek w sytuacjach np. przypadkowego spożycia glutenu - czyli być swoistą "pigułką
głodny alergikImieninowy torcik na półkruchym, daktylowym spodzie. Jego dekoracja jest prosta do wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :) Składniki: Ciasto: margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1 szklanka proszek do pieczenia(...)łyżeczki daktyle 0,5 szklanki sok z cytryny zamiast ciasta można użyć bezglutenowych ciasteczek 1 łyżeczka Bita śmietana z malinami: śmietana kremówka 0,5 litra maliny 0,5 szklanki cukier puder fix do bitej śmietany 0,5 szklanki 1 torebka poncz lub herbata do nasączenia ciasta piankowe żelki do dekoracji Ciasto: Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić
głodny alergikszklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa (ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) płatki migdałowe aromat pomarańczowy 1 1/2 szklanki 1/4 szklanki kilka kropli lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem(...)piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować migdałami. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikskładnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :) Składniki: Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy 500 g karob mielony 3 łyżeczki siemię lniane mielone siemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki 2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki sól 0,5 łyżeczki drożdże instant(...)foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków
głodny alergikcudownie pachnące cynamonem muffinki z dodatkiem daktyli najlepiej smakują na ciepło, polane krówkową polewą . Przepyszne :) Składniki: daktyle bez pestek 250 g wrząca woda 1 szklanka proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki margaryna bezmleczna lub masło mąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g 2 szklanki brązowy cukier 100 g jajka cynamon mielony kakao (lub karob mielony) esencja waniliowa 2 szt kurzych
głodny alergikrazem kupiłam do przetestowania bezglutenowy miks na ciasto pierogowo-naleśnikowe. Niestety naleśniki przygotowane z niego w wersji bezjajecznej nie spełniły moich oczekiwań. Pewnie lepsze rezultaty można osiągnąć dodając do ciasta jajka. Ja zamiast nich dodałam łuski z nasion babki, które sprawdziły się wcześniej doskonale w naleśnikach z mąki jaglanej , oraz mąkę gryczaną. Naleśniki udały się bardzo dobrze(...)konfiturą z nektarynek smakowały wyśmienicie :) Składniki: mix na ciasto naleśnikowe bezglutenowe 1 szklanka mąka gryczana 0,5 szklanki łupiny z nasion babki (np. Ispagul) 2 łyżeczki mleko sojowe, ryżowe lub inne 1 szklanka woda gazowana 1 szklanka Przygotowanie: Łupiny z nasion babki jajowatej (do kupienia w każdej aptece) zmieszać z mąką naleśnikową i gryczaną (lepsza jest jasna, z niepalonej
głodny alergik