łyżka suszonego oregano- 1 łyżka suszonego tymianku- 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry- świeżo mielony pieprz- 1/2 płaskiej łyżeczki chilli- 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy z oliwekDodatkowo:Ser do posypania (nie trzeba) i zapieczenia. U mnie roladka kozia (twarogowa) i żółty ser w plastrach.Warzywa w paski podsmażyć na rozgrzanym oleju, dolać trochę wody i mieszając doprowadzić do odparowania(...)minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 170*C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Łączny czas to ok.45 minut. 10 minut przed końcem można nasze papryki wyjąć i posypać serem (ja rozkruszyłam roladkę kozią i przykryłam jeszcze kawałkiem żółtego sera). Włożyć z powrotem do piekarnika i zapiec jeszcze ok.10 minut. Ja zapiekłam połowę z serem, druga połowa była bez niczego
Smaczne Zdrowebądź tarte. Dzięki dużym płatkom panko jest chrupiące , stąd też świetnie sprawdza się w panierkach. Panierka z panko i pecorino jest idealnym uzupełnieniem łagodnego smaku cukinii. Pecorino to włoski ser wytwarzany z mleka owczego, który w smaku jest lekko pikantny. Ma on jaśniejszy kolor i bardziej kremową konsystencję, aniżeli parmesan, głównie dlatego, iż parmezan dojrzewa nieco dłużej. Dodatek sera(...)Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Smażona cukinia w panko i pecorino Składniki na cukinię w panko i pecorino. 30 dkg cukinii 8 dkg sera pecorino 6 dkg panko 2 małe jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu olej do smażenia Sos pomidorowy: 40 dkg pomidorów z puszki 1/4 łyżeczka
MeCooksSałatka z makaronem i fetą. Pełnoziarnisty makaron, ser feta , słonecznik, suszone pomidory, oliwki , cebulki marynowanej oraz szpinak , wszystko to składa się na pyszną i zdrową sałatkę, którą wykonamy w bardzo krótkim czasie. Ta sałatka znakomicie się sprawdzi jako samodzielny posiłek a gdy dodamy kurczaka mamy znakomity i szybki obiad . Jest to sałatka pełna smaku i aromatu. Sałatka napakowana warzywami(...)białko, tłuszcze. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 150 g makaronu pełnoziarnistego – 1 szklanka oliwek – 1 szklanka suszonych pomidorów – 2 garście świeżego szpinaku – 1 opakowanie sera feta – ½ szklanki cebulki marynowanej – olej z awokado – sól, pieprz – 2 garście pestek słonecznika Słonecznik prażymy na suchej patelni. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę, suszone
Zdrowy Styl Joannylubicie i dodać do niej więcej składników. Dobrze sprawdzą się tu na przykład podsmażone pieczarki. Sos serowy użyty do zapiekania mięsa to po prostu tradycyjny beszamel ze sporą ilością sera - taki sos jest łagodny, kremowy i przyjemnie ciągnący, idealny do wielu zapiekanek. Kurczak pieczony z warzywami w sosie serowym jest prosty i pyszny. Świetnie smakuje z ziemniakami i zestawem chrupiących(...)mięsa: sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy (można zastąpić ulubioną przyprawą do drobiu) marchewka, biała i jasnozielona część małego pora, 100-150 g żółtego sera, na beszamel: 2 szklanki mleka (500 ml), 2 czubate łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku) Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym
Lekcje w kuchniwarstwą chrupiącej czekoladowej kruszonki. Naprawdę, uważam, że jest to ciasto idealne, które zdecydowanie zasługuję na miano królewskiego! Koniecznie przeczytajcie dodatkowe porady pod przepisem. Zwróćcie również uwagę na jakość zastosowanego sera. Chociaż jakość to nie jest dobre słowo, gdyż wiele dobrych firm sprzedaje naprawdę słabe jakościowo twarogi sernikowe. A dobry ser jest tutaj kluczowy i odgrywa bardzo ważną rolę Uważam(...)najlepiej użyć sera w wiaderku o zawartości tłuszczu powyżej 17 g na 100 g produktu (twaróg Delfiko (24 g), Juliko (24 g), Piątnica (18 g), Hej (17 g)). I chociaż uważam, że dla osób które nie miały za dużo do czynienia z wypiekiem serników, może być ono trudne w przygotowaniu, to zdecydowanie warto spróbować! Na pewno pomogą Wam moje porady
WegePrzepissmażonymi krążkami cebulowymi . Paluchy serowe mogą postać nawet kilka dni, choć zazwyczaj znikają w mgnieniu oka. Print Paluchy serowe Course Do piwa, Przekąska, Przystawka Keyword ciasto, do piwa, przekąska, ser Prep Time 15 minutes Cook Time 15 minutes Schładzanie cisata 30 minutes Total Time 1 hour Ingredients 300 g mąki pszennej 200 g masła 150 g żółtego sera 8 łyżek(...)dodajemy jajko, śmietanę i sól. Zagniatamy na gładkie ciasto i przykryte ściereczką wkłądamy na 30 min do lodówki do aby się schłodziło. W trakcie schładzania się ciasta ścieramy żółty ser na tarce o drobnych oczkach. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę 220°C bez termoobiegu. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, zagniatamy ponownie i na porószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość około
PanGotujejest bardzo mało. Przeważnie są placki na cieście kruchym lub drożdżowym. W książce z 1902 roku, Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej Marty Norkowskiej jest przepis na placek wiedeński z sera, który jest pieczony na kruchym spodzie. Przepis na „sernik wiedeński” pojawia się w książce z lat trzydziestych ubiegłego wieku, Kuchnia polska Gałeckiej i Kulzowej. Jest on na kruchym spodzie(...)polskiej M. Gałeckiej i H. Kulzowej. Przepis lekko zmodyfikowany. Kruche ciasto : 150 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 50 cukru pudru, 1 surowe żółtko, masa serowa : 500 g sera białego (u mnie półtłusty), 5 jajek, 100 g cukru pudru, 100 g cukru, 250 g miękkiego masła, 50 g mąki, 50 g rodzynków, 40 g skórki pomarańczowej, wanilia – u mnie
królestwo garów