ser - 17000 przepisów (strona:102/1134)

Cukinia z kaszą jaglaną i chorizo 204

znowu Wam serwuję Szybki obiadek. Dzisiaj cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kiełbaską chorizo ​​i serami. Pychota! Może nie do końca fit jak to u mnie ale w kuchni liczy się smak a to Najważniejsze!Składniki:2 Średnie cukiniepęczek pietruszki40 g kiełbasy chorizo ​​(ja użyłam  pikantnej)40 g sera mozzarelli30 g sera gouda0,5 szklanki kaszy jaglanej5 listków świeżej bazylii(...)przykryć i odstawić na 20 minut, następnie zagotować z solą i gotować ok 20 minut, odcedzić i ostudzić. W miseczce wymieszać kaszę, kiełbaskę pokrojoną w kostkę, ser mozzarella pokrojony w kostkę i goudę starkowaną ( zostawić troszkę do posypania), pęczek pietruszki i doprawić do smaku. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż Na pół, wydrążyć pestki i wyłożyć

Niezły Młynek
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe. 152

swoją drogą, musimy bardzo za świętami tęsknić bo wciąż o nich wspominamy), zawsze znika jako pierwszy i zawsze kusi, by znów go wyczarować. SKŁADNIKI NA MASĘ:- 1 kg sera (trzykrotnie mielony, może być w wiaderku, ważne żeby nie był rzadki),- 6 jaj,- 1 i 1/2 szklanki cukru,- 1 i 1/2 budyniu śmietankowego (bezglutenowcy - czytajcie skład budyniu),- 1 kostka masła(...)lodówce podczas robienia masy serowej.2. WYKONANIE MASY SEROWEJ:- Masło ucieramy z większością cukru i cukrem waniliowym, do białości, na puch, tak aby pozbyć się grudek cukru.- Powoli dodajemy ser, łyżką, cały czas miksując, ale nie napowietrzając.- dodajemy proszek budyniowy i dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki,- osobno ubijamy całe jajka z resztką cukru,- mieszamy obie masy.3. WYKONANIE BEZY NA WIERZCH

Wypisz Wymaluj
TOSTY Z PATELNI 225

Wszystkim czasem należy się taki "Dzień Dziecka" prawda? :-)Składniki:kilka kromek chleba (może być z poprzedniego dnia) lub bułki (też najlepiej "od wczoraj")jajkaszynkapomidorser zółty lub ser tostowy w plasterkachpieprz, sólolej do smażeniaWykonanie:Jajka rozkłócamy w miseczce, solimy, pieprzymy. Szynkę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Kromki chleba obtaczamy w jajku i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Lekko podsmażamy z jednej(...)strony, odwracamy na drugą stronę i teraz na stronę podsmażoną kładziemy szynkę, pomidor, (lub inne dodatki) lekko solimy, pieprzymy i przykrywamy startym na oczkach serem lub serem tostowym w plasterkach. Patelnię przykrywamy, aby ser ładnie się roztopił i całość smażymy ok 3-4 minuty na małym ogniu.Bo czasem smak tkwi w prostocie

Walijskie Pichcenie
Rurki z kurczakiem i lokowaniem produktu 324

czemu by nie spróbować ;) A wspomniana lista okazała się nawet skromna: - 200 g makaronu rurki - 250 g piersi z kurczaka - cebula sztuk jeden - olej  - 50 g tartego żółtego sera - 150 ml wody - 150 ml śmietany 22% Pierwszy raz w życiu widziałam śmietanę 22%, bez kitu. Piersi miałam lekki nadmiar, bo w sklepie najmniejsze co mieli miało gram 300, więc(...)całkiem pod przepis już nie jest, ale to, jak się okazało, nawet lepiej. I tak, ser jest w plasterkach, bo innego nie miałam. Piwo z dedykacją dla Misia i Mili.Dołączony przepis nakazuje nam w pierwszej kolejności ugotować makaron według instrukcji z opakowania. Spoko. A swoją drogą, wiedzieliście, że nie ma czegoś takiego, jak makaron rurki? Jest penne albo... piórka

Kulinarne zapędy Kokosa
Krusztadki z pieczarkami. 384

babeczki  – krusztadki.  Nie rozczarowałem się , krusztadki są kruche , z wyczuwalnym interesującym  ziołowym smakiem ziół ogrodowych ,pyszne ciepłe i zimne. Ciasto. 6-7 łyżek mąki 8 dag sera twarogowego 4-5 łyżek smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi  Smakowita Pajda Szczypta proszku do pieczenia i soli Nadzienie. 10 pieczarek 2łyżki startego sera 1 łyżeczka smalczyku Sól, pieprz(...)upiec w temp.180stop. Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na smalczyku roślinnym z ziołami ogrodowymi, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno upieczonych krusztadek nałożyć trochę startego sera, pieczarki i posypać serem .Wstawić  do piekarnika ,do rozpuszczenia sera. Udekorować pietruszką. Krusztadki z pieczarkami są smacznym dodatkiem do zup ,ale stanowią też atrakcyjną samodzielną przekąskę .Polecam smacznie. Przepis bierze

Kulinarny karnet Christophera
Mini serniczki z czereśniami 184

Moja rodzinka uwielbia takie serniczki Mini serniczki z czereśniami SKŁADNIKI: mąka ziemniaczana -2 łyżki jajka -4 szt ser biały - 0,5 kg cukier -4 łyżki śmietana -2 łyżki cukier waniliowy -1 opak proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier puder do obsypania sól czereśnie PRZYGOTOWANIE: Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Białka jaj oddzielić od żółtek. Ser przepuścić przez maszynkę 2 razy. Żółtka(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ser utrzeć ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie dodawać do sera utarte żółtka, dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do sera, wymieszać. Do silikonowych foremek, nakładać do połowy masy serowej, na masę układać po 3 czereśnie i znów nałożyć masę serową. Piec

Kuchnia Danusi
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 266

Kuchenne szaleństwa Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiemMakaron z sosem pomidorowym - Ania z bloga Pani Paszczakowa GotujeMakaron z sycącym sosem z trzech serów - lucynako z bloga Czary Gary Makaronowe literki z warzywami - przepis z bloga Zapach apetytu Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką(...)oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blogMakaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis z bloga Gospodyni MiejskaMakaron po sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis z bloga W zaciszu mojej kuchni Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Pappardelle z dynią i kozim serem - Monika Olczak z bloga Cynamon

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 209

zapewne zwyczajnie gustów, dlatego ja wybrałam moją ulubioną - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem, zwaną w niektórych pizzeriach "pizza parma". Koniecznie na cienkim, chrupiącym cieście i z ciągnącym się serem. Mniam, to właśnie lubię!Jednak najważniejszym składnikiem pizzy jest ciasto, które według mnie tak naprawdę decyduje o efekcie końcowym. Ponieważ wciąż szukam idealnego przepisu, pokusiłam się przy tej okazji(...)wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki:  sos z pieczonych pomidorów (lub przecier pomidorowy wymieszany z ząbkiem czosnku, oregano, szczyptą soli i cukru) 2 kulki sera mozzarella 5 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej na paski 2 duże garści rukoli kawałek sera parmezan lub pecorino Przygotowanie:1. Zrób zaczyn: w małej misce wymieszaj mąkę, wodę i drożdże na jednolitą masę

Chilli Czosnek i Oliwa
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 682

jednocześnie rozcierając całość trzepaczką, dodajemy 2 łyżki mąki. Kiedy nie mamy już grudek, powoli wlewamy ciepłe mleko, stale mieszając trzepaczką. Ponownie kładziemy na palnik (średnia moc), dodajemy topiony ser lub starty cheddar (im bardziej żółty i wyrazisty typ sera wybierzecie, tym lepszy będzie sos) i mieszając co jakiś czas, podgrzewamy. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem (wg zasady białym, ale czarny(...)sztuki na warstwę) 1/3 szpinaku 1/3 kurczaka 1/4 sosu beszamelowego ten schemat powtarzamy jeszcze 2 dodatkowe razy. Po 4 warstwie makaronu, smarujemy wierzch pozostałościami sosu (jest tam już ser, więc nie będziemy dodawać innego sera). 7. PIECZENIE (20 min): całość zapieczcie przez ok. 20 min, do momentu aż wierzch będzie ładnie zarumieniony i lekko pofalowany. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika

Nerds Kitchen
Bacówka. Oscypek. Jagnięcina. Migawki z Orawy cz. 4 124

Bardzo lubię sery z mleka owczego bądź mieszanego. To, że się teraz mleko owcze miesza z krowim jest normalne. Po prostu tego pierwszego jest zbyt mało do produkcji serów a popyt na nie ogromny. Poza tym ser z mleka mieszanego jest chętniej kupowany przez ceprów - jest łagodniejszy w smaku i mniej intensywnie pachnie. Jadłam oba rodzaje i oba mi smakują(...)chociaż jako mieszczuch wolę właśnie ten mieszany. Oczywiście trzeba popytać zaufanych miejscowych żeby wiedzieć gdzie dobry ser kupić. Będąc na Orawie wybrałam się na bacówkę. Tak, NA bacówkę a nie DO niej. Tam się tam mówi - może dlatego, że bacówka na hali więc idzie/jedzie się na halę ... Jak mówił tak mówił, grunt, że dotarłam tam i to nie jeden

Smaczna Pyza
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 278

poczuli się teraz urażeni). Składa się ona z układanych warstwami plastrów bakłażana i ziemniaków oraz mielonego mięsa, zwieńczonych sosem beszamelowym. Moja wersja jest lżejsza od oryginału - sos beszamelowy zastąpiłam serem Feta, którym posypałam wierzch zapiekanki. Wewnątrz umieściłam podgrillowane plastry ziemniaków, cukinii i papryki (użyłam sporo warzyw, które są lekko chrupiące i aromatyczne dzięki smażeniu), a mielone mięso doprawiłam w stylu(...)zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy. Wiejska zapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem, cukinią, ziemniakami, papryką i serem Feta Przepis własny na 4-6 porcjiSkładniki: oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 500 g passaty pomidorowej sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 143

dostarczyć przydatnych informacji. Dziś skupiłam się stricte na moich kulinarnych wrażeniach z wyjazdu. W kolejnych wpisach pokażę wam kulinarne pamiątki przywiezione z Kos (np. syrop cynamonowy i ser marynowany w winie) oraz miejsca, które koniecznie trzeba zobaczyć.Tak więc z dzisiejszego wpisu dowiecie się: jakich greckich potraw udało mi się spróbować w czasie wyjazdu, które tawerny na Kos są godne(...)oraz tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki) z pitąSaganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu (klik), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 214

rybnych. Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić.Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki w produkcji sera wysokiej jakości. Ciekawe czy to prawda?:) Ser marynowany w winieSer zwany krassotyri, kakkinotyri lub possia jest specjalnością wysp Kos oraz Nissiros. Ser kozi, choć zdarza się również krowi, pocięty(...)pochodzi jeszcze z czasów starożytnych. Jedzony jest jako przekąska do wina lub ouzo, a w połączeniu w arbuzem stanowi podobno typową przekąskę rolnika z Kos. Idealna pamiątka dla miłośników serów i wina. Jako, że ja się do nich zaliczam, przywiozłam słoiczek ze sobą:)Miód tymiankowy, piniowy, orzechy zatopione w miodzieKos znane jest z produkcji znakomitego miodu, szczególnie intensywnego w smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 251

bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek. Co więcej jadali warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe(...)najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara. Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów, podobnie jak robili to z warzywami

Chilli Czosnek i Oliwa
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 226

Żywiec' w nazwie, które nadaje się do picia, a nie tylko do trucia ślimaków na działce" :)No cóż, tak to już jest z koncerniakami.. Dla siebie zamówiłam ser z orzechami nerkowca, czyli danie kuchni tajskiej, w skład którego wchodził domowy ser (bardzo podobny do tofu), nerkowce, papryka, cebula, cukinia i brokuły oraz sos sojowy i tajskie przyprawy. Bardzo ciekawe(...)połączenie smaków. Słodkie orzechy idealnie harmonizowały się ze słonym sosem. Ciekawa konsystencja sera. Pachniało oszałamiająco. Smakowało całej trójce. Ocena 5/5. Kurczaka Kadai (kurczak, imbir, papryka w gęstym sosie). Jak powiedział Mateusz, dobra proporcja sosu i kurczaka, dość pikantne, wyraziste danie, sycące i smaczne. Orientalne. Ciekawe.   Kurczak w sosie szpinakowym. Dla Kasi zbyt pikantny, ale to dlatego, że ma niski

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania