Faszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat mam w lodówce. Najbardziej smakują nam z dodatkiem koziego sera, ale wszystkie inne wariacje warto wypróbować, bo i tak smakują wyśmienicie. Do przygotowania batatów w taki sposób zainspirowała mnie Amber . Od tego czasu jest(...)blogu… Przy najbliższej okazji jednak uzupełnię te braki… Faszerowane bataty Składniki: 8 słodkich ziemniaków średniej wielkości 200 g jarmużu lub szpinaku 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ser -opcjonalnie- dowolny /mozzarela, kozi, żółty lub feta/ oliwa do smażenia i pieczenia Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
UgotujmyTo.plsięgamy po ten przepis. Nie dość, że ekspresowy to jeszcze pyszny- czego chcieć więcej? Składniki: makaron parpadelle 100 g boczku delikatnie wędzonego 1 czerwona cebulka 50 g ulubionego tartego sera 50 g sera grana padano (świeżo startego) 200 ml śmietany 30% 150 ml wody Sos cztery sery z bazylią (Winiary) świeża bazylia kilka suszonych pomidorów z oliwy chilli suszona sól(...)dente w osolonej wodzie. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy sos rozrobiony w wodzie z dodatkiem śmietany i gotujemy ok. 1-2 minut. Dodajemy starte sery ( zostawiając odrobinę do posypania gotowego dania) i pokrojone suszone pomidory. Podajemy gorące z wierzchu posypujemy serem i posiekaną bazylią. Doprawiamy do smaku chilli. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytRicotta jest serem, który w smaku przypomina nieosolony twarożek. Produkowana jest z serwatki, pozostałej po serach podpuszczkowych, w procesie tzw. drugiego gotowania – „ ricotta”. Na rynku możemy znaleźć również ricottę z pełnego mleka, bardzo popularną w Stanach Zjednoczonych. We Włoszech produkowana jest tradycyjnie między innymi w Bazylikacie i Kalabrii. Lokalne różnice w konystencji lub posmaku sera uzasadniły wprowadzenie(...)affumicata . Ricotta doskonale smakuje jako dodatek do ciast i deserów, znakomicie komponuje się z pieczywem i makaronami. Zawiera 20- 30% tłuszczu. Przepis Kluseczki: kilka garści świeżego szpinaku 400 gramów sera ricotty parmezan 2 jajka 25 gramów bułki tartej 100 gramów mąki Sos: 2 małe cebule kilka ząbków czosnku 3 łyżki oliwy pęczek natki pietruszki passata pomidorowa – przepis tutaj świeże
Bon Ton Italiamrożonego głównie ze względu na lepszy smak i jeszcze większą szybkość przygotowania. Szpinak pełen żelaza i kwasu foliowego świetne wzmacnia nasz organizm i witalizuje go. Świetnie się łączy z serami typu bleu którego odpowiednikiem w Polsce jest ser rokpol. Zapraszam do spróbowania tych co lubią zjeść szybko i zdrowo! Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1,5 garści(...)ugotowanego makaronu świderki trójkolorowego Garść świeżego szpinaku (może być ciut więcej) 100g sera typu bleu 1/3 szklanki mleka łyżka masła szczypta świeżo starter gałki muszkatałowej odrobina soku z cytryny ząbek czosnku sól himalajska odrobina cukru pieprz Do przybrania: świeża bazylia Jako dodatek polecam pokrojone owoce Psyhalis (świetnie się komponują) Przygotowanie: 1/ Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy krótko: świeżo starty
Kuchnia PROzdrowotnaSer pleśniowy chodził za mną od tygodnia. No i wychodził...bardzo dobry makaron z sosem z sera gorgonzola. Danie dla wielbicieli tego gatunku sera, bo zapach i smak jest bardzo intensywny. Makaron najlepszy zaraz po przygotowaniu, świeży najlepiej jeszcze w garnku podany na stół do jedzenia. Dla 4 osób Potrzebujemy: 400g makaronu np.taglierini (cienkie wstążki(...)początku nastawiamy duży garnek, z osoloną wodą na makaron. W drugim rondelku topimy masło, dodajemy 175g gorgonzoli i podgrzewamy 2 min., na małym ogniu, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę, wino i mąkę kukurydzianą. Mieszamy, aż uzyskamy gładki sos. Sprawdzamy co z makaronem, pilnujemy aby był al dente. Do garnka z sosem wrzucamy posiekaną szałwię, solimy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wpadają znajomi, kiedy nie mamy nic na kolacje... sałatka zawsze rozwiązuje takie problemy :) Potrzebujemy: paczkę mix'u sałat opakowanie pomidorków cherry 1 mała czerwona cebula sos sałatkowy francuski 2 sery camembert bułka tarta 1 jajko 1 łyżka żurawiny lub ewentualnie 1 łyżka miodu oliwa z oliwek olej do smażenia Do dużej miski wrzucamy opakowanie mix'u sałat. Pomidorki kroimy(...)połówki, cebulę kroimy w piórka i również wrzucamy do miski. Teraz smażymy ser. Ser kroimy na ćwiartki, panierujemy w jajku i w bułce tartej. Serki muszą być porządnie pokryte bułką tartą. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kawałki sera na złoto. Zajmuje to około 2 minut. Zdejmujemy z patelni na papier aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepły ser wrzucamy do miski
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Bardzo smaczna zapiekanka makaronowa z pomidorowym sosem z soczewicą i świezymi liśćmi bietoli /lub szpinaku/ . Całość wykończona tradycyjnym sosem beszamelowym i obowiazkowo zółtym serem. Ragu' z soczewicy przygotowuje się podobnie jak tradycyjny, włoski sos mięsny. Potrzebujemy do tego warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę. Aby przygotować(...)kawałek selera naciowego ½ cebuli 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz /do smaku/ 12 płatów makaronu lasagne / do zapiekania bez wstepnego gotowania/ 150 pikantnego żółtego sera (np. cheddar) 50 g parmezanu (lub pecorino) sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka sól (do smaku) pieprz (do smaku) gałka muszkatołowa
Zakamarki mojej kuchniCiasto: 2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu 5 łyżek oliwy z oliwek 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Dodatki: 150 g twardego żółtego sera startego na tarce 200 g sera mozarella drobno pokrojonego 15 plasterków kiełbasy salami 8 pieczarek pokrojonych na cieniutkie plasterki oregano kilka oliwek Przygotowanie sosu: Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona(...)stolnicy posypanej mąką, rozwałkować na wielkość zbliżoną do wielkości brytfanki. Ciasto przełożyć na brytfankę i dopasować do niej rozwałkowując małym wałkiem. Na cieście rozsmarować sos, posypać oregano i większością sera (wymieszane oba rodzaje sera), rozłożyć salami, pieczarki i pokrojone oliwki – nie za gęsto. Pozostałym serem posypać wierzch pizzy. Całość lekko posolić. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włączyć termoobieg. Piec około
Trzeci talerzPotrzebujemy: 300 g mielonej wołowiny 1 duży, pieczony burak szczypta posiekanego koperku kilka plasterków ogórka kilka grubych plastrów pomidora 3 bułki pełnoziarniste rukola ziemniaki olej do smażenia śmietana 100g sera pleśniowego domowej roboty ketchup sól, pieprz Przed przygotowaniem burgerów, buraka obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Mieszamy go z drobno posiekanym koperkiem. Solimy i delikatnie pieprzymy Mięso dzielimy(...)trzy porcje. Z każdej z nich formujemy kulę, a następnie na środku tworzymy spore zagłębienie. Wkładamy w nie buraki oraz rozkruszamy trochę sera pleśniowego. Następnie "zamykamy" kulę, tak aby powstał kotlet. Musimy robić to uważnie, aby nie dać szansy na wycieknięcie sera. Burgery smażymy z obu stron przez ok 10-15 minut (wszystko zależy od ich grubości i stopnia wysmażenia
Okolice Palnikakopru włoskiego, 170 g jarmużu, 4 ząbki czosnku, chili, sól, cukier, oliwa, 3 jajka, 750 ml zagęszczonego soku pomidorowego lub płynnego przecieru, pieprz młotkowany, 90 g startego sera pecorino, 250 g lasagne – pół paczki, Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na szklisto na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Przełożyć do miski. Następnie podsmażyć mangold pokrojony w kawałki długości około(...)zmoczyć w letniej wodzie ( niektórzy lekko podgotowują suche płaty, ja układam surowe, tylko lekko zwilżone), ułożyć warstwę na dnie, na nią wyłożyć część ( w moim przypadku 1/3) warzyw, posypać serem. Przykryć warstwą płatów lasagne, wyłożyć na nie trochę pomidorów, część warzyw, posypać serem. Przykryć kolejną warstwą płatów lasagne, pomidorami, resztą warzyw, serem. Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, przykryć resztą pomidorów
królestwo garówCzasem warto poświęcić chwilę na przygotowanie domowych chipsów zamiast podawać sklepowe gotowce z „dodatkami”. Do ich wykonania potrzebne będę tylko kartofle i ser. Ja swoje chipsy zrobiłam z niebieskich ziemniaków i sera cheddar z szałwią. Oczywiście można przygotować je z białych ziemniaków. Może być ser cheddar, parmezan... ziemniaki, ser (cheddar) olej ryżowy do głębokiego smażenia Ziemniaki umyć, obrać, pokroić(...)rozdzielając je aby nie były posklejane. Smażyć, aż staną się lekko chrupkie. Wyjąć na ręcznik papierowy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym plasterku ułożyć trochę startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Dobre są na ciepło jak również zimno. Idealne do piwa i do czerwonego wina :) zastawa
królestwo garówustach jest mięsiste i pełne. Garbniki są miękkie i przyjemne. Oprócz win niekwestionowaną gwiazdą tego dnia był słynny Parmigiano Reggiano. Ten wyrabiany od XI wieku początkowo przez benedyktyńskich zakonników ser jest produktem certyfikowanym oznaczeniem Chroniona Nazwa Pochodzenia (PDO). Oznacza to, że jego cechy wyróżniające go pośród innych serów, oraz miejsce pochodzenia są gwarantowane przez system unijnych norm, chroniących zarówno producentów(...)konsumentów. Proces wyrobu sera następuje zgodnie ze specyfikacją produktu PDO i jest certyfikowany przez niezależny podmiot „Dipartimento Controllo Qualità”. Znak towarowy Parmigiano Reggiano można umieścić jedynie na serze: - wytworzonym i dojrzewającym w miejscu pochodzenia - wytworzonym ściśle według zasad, które wymagają precyzyjnychmetod produkcji (standard produkcji), kontroli żywienia krów (uregulowanie w zakresie żywienia) oraz jakościowego doboru i oznaczenia (uregulowanie w zakresie oznaczenia
królestwo garówalla milanese z Mediolanu. Gotowałyśmy na Moście Kultury. Oczywiście gotowałyśmy je bez użycia soli jako przyprawy. Sól bowiem była w dodatkach, przyprawach. U mnie sól była z bulionu wołowego, sera grana padano oraz z suszonej szynki włoskiej. 200g ryżu Arborio lub Vianole 1litr wywaru wołowego 1 mała cebula 50g szpiku wołowego 100g masła 150ml białego półwytrawnego wina(...)sera grana padano 2 szczypty szafranu kilka plastrów suszonej szynki włoskiej Cebulę pokroić w kostkę. Szpik pokroić. W garnku rozpuścić połowę masła, dodać cebulę i poddusić. Następnie dodać szpik wołowy. Smażyć dopóki szpik się nie rozpuści. Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu, zagotować, dodać
królestwo garówWitajcie, tym razem podążymy Szlakiem Dobrego Smaku! Wybierzemy się na Podlasie i zakosztujemy kolejny raz sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej- tym razem z aromatycznym szczypiorkiem oraz suszonym pomidorem. Muszę Wam powiedzieć, że jest to ser wyjątkowy, tak jak wyjątkowa jest propozycja, którą dziś Wam tutaj zaproponuję.Danie pochodzi z przewodnika Szlakiem Dobrego Smaku „Duma Regionu”.Danie poleca szef kuchni Agata(...)Wojda. Danie jest wykwintne, przepyszne, lekkie ,a zarazem syte i pełne tradycji. Niebanalne połączenie sera i truskawki sprawia , iż jest to propozycja radosna i świeża. Składniki 6 czerwonych papryk 200 g sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej 2 łyżki miodu u mnie leśny naturalny od Skworcu sok z połowy cytryny 200 g truskawki kaszubskiej 3 łyzki oleju rydzowego
Z Kuchni Do Kuchnitalerzu kolorowo. Zapraszam na sałtkę z serowymi ślimaczkami i mozzarellą. Pyszne składniki i proste przygotowanie. składniki: 2-3 garście rukoli 8 cieniutkich plasterków polędwicy łososiowej 4 plastry sera (dałam ser Mimolette Euroser) 18 kulek małej mozzarelli 7 pomidorków cherry 2-3 łyżki oleju 2 łyżki sosu balsamicznego Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę. Przygotować ślimaczki serowe. Na desce(...)ułożyć obok siebie dwa plastry polędwicy a na nich plaster sera. Zwinąć w rulonik i pokroić na kawałki o szerokości ok 1-1,5 cm. Takim sposobem przygotować resztę ślimaczków wykorzystujac pozostałe plasterki. Ja użyłam sera holenderskiego półtwardego bo akurat taki miałam w lodówce był troszkę sztywny i pękał ale ślimaczki wyszły, najlepiej aby plastry sera były elastyczne, myślę
Monia miesza i gotuje