ser - 17000 przepisów (strona:88/1134)

sernik w ciescie orzechowym z kremem śmietanowym 208

Wykwintny, elegancki sernik na specjalne okazje. Trochę czasochłonny, ale warto nad nim popracować. Inny niż klasyczne serniki, bo ser pieczony jest osobno, wstawiony w orzechowy blat a do tego przełożony kremem śmietanowym.  Obowiązkowy na chrzcinach i komuniach. Przepis z rodzinnego zeszytu, ale bardzo podobny sernik w swoich zbiorach ma też Siostra Anastazja.  Ser: 60 dag sera mielonego(...)cukru pudru 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochę sera i stopioną i wystudzona margarynę. Mieszając  łyżką dodać mąkę z proszkiem i pianę ubitą z białek.  Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej.  Ciasto orzechowe: 6 jaj 1 szklanka cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babka serowa z brzoskwiniami 186

Należy pamiętać aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. *duża foremka na babkę o średnicy około 26 cm Składniki: 5 jajek 400 g mąki 250 g masła 250 g sera białego (użyłam w kostce) pomarańcza 200 g cukru pudru łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 1/2 łyżeczki soli 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kilka kropel aromatu pomarańczowego(...)cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy     Ser zmielić blenderem (lub ewentualnie można użyć dobrego sera z wiaderka, ale ta babka lepsza jest z sera w kostce). Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie dodawać po trochę cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta powoli ucierając dodawać po jajku. Następnie dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim 170

Zapiekanki to świetny pomysł na obiad lub kolację, zwłaszcza, że możemy je przygotować wcześniej a tuż przed podaniem tylko wstawić do piekarnika. Do przygotowania tej zapiekanki użyłam sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej o którym pisałam już tutaj (kilk) . Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego.  Składniki: 4 duże ziemniaki duża marchewka(...)mrożonego szpinaku kilka różyczek kalafiora 150 g boczku wędzonego pomidor szczypiorek 100 ml śmietanki 12% z kartonika 250 g sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej ząbek czosnku czerwona cebula sól, pieprz łyżka masła Ziemniaki i marchew wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.  Wystudzić. Szpinak  podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
27 pomysłów na makaron 876

tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate(...)papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle

Moja smaczna kuchnia
Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą 128

ciasto 2 szk mąki 1 jajko 1 żółtko pół kostki margaryny pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonych pomidorów z chili szczypta soli nadzienie 500 g szpinaku 100 g sera feta 100 g sera białego pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny mielony 150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy żółty ser oregano Mąkę wymieszać(...)wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą) Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z serem feta i białym. Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spody ok 15 min. Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka z cukinią mięsem i ziemniakami 121

mała cukinia 2 jajka 5 ugotowanych ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 łyżki mąki sól pieprz ziołowy pieprz czarny natka pietruszki 2 ząbki czosnku 100 g sera feta szczypta cynamonu szczypta czosnku niedźwiedziego tłuszcz do formy do posypania, podwędzany ser, lub ser żółty Na dnie formy rozłożyć starte na tarce o dużych oczkach 3 ziemniaki, Pozostałe 2 ziemniaki zetrzeć(...)rozłożyć równo na ziemniakach. Cukinię zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką i jajkami, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym , posiekanym czosnkiem, i czosnkiem niedźwiedzim ( nie musi być) dodać pokruszony ser feta i całość wylać na rozłożone uprzednio mięso. Posypać serem (u mnie były to wędzone korbacze góralskie) i szczyptą oregano. Zapiekać ok 40 min w temp 180 st Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Kisz z porem i pieczarkami na gryczanym cieście 87

ciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 120 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka śmietany masa serowa; 200 g sera białego 0,5 szkl mleka 1 jajko sól pieprz pół małej cebuli 150 g pieczarek 1 por kawałek papryczki chili odrobina sera do posypania oregano średnica formy 23 cm Pieczarki(...)pora posiekać, (pozostawić trochę ładnych plasterków pora i pieczarek) Na łyżce oleju przysmażyć pieczarki z porem aż odparują i odrobinę się przyrumienią. Wystudzić. Ser z mlekiem , jajkiem i cebulą zmiksować przy pomocy blendera, doprawić do smaku Ciasto zagnieść dość twarde , wylepić formę do tarty (ja użyłam silikonową) Podpiec ok 10 min. Na ciasto wyłożyć równomiernie przysmażone pieczarki, polać zmiksowanym serem

Gotowanie jest łatwe
Makaroszotto z dyni makaronowej i pęczaku z jagodami goji 191

jagód goji są wprost niezrównane. Co dzień odkrywam ich przydatność w kuchni, a dziś współpracują świetnie w daniu z patelni. :) Makaron dyniowy posklejał się z powodu użycia sporej ilości sera, jednak nadało mu to nieco bardziej stałą, przyjaźniejszą do jedzenia konsystencję. Idealne, koloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :) 1 mała dynia makaronowa (ok. 400g) 100g kaszy pęczak 1 duży dojrzały(...)pomidor kawałek pora (ok. 5 centymetrów) 1 cienka i krótka łodyżka selera naciowego kawałek żółtego sera (według upodobań) 2 spore ząbki czosnku kilkanaście sztuk suszonych jagód goji odrobina soli sok z cytryny natka pietruszki Dynię pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Gdy zmięknie, przy pomocy widelca wyskrobujemy z niej miąższ w postaci makaronu. Przekładamy go do miski

Kuchenna Kontrrewolucya
Chaczapuri z jarmużem 120

połowy wyciśniętej cytryny - sól, pieprz dla smaku - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/5 szklanki bulionu (ja dodałam bulion curry, który robiłam w tym samym dniu) - ok. 10 plastrów żółtego sera - kostka sera pleśniowego blue 100g CIASTO: - 1 szklanka mąki zwykłej ;) - 1 szklanka mąki razowej - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cukru - 3/4 szklanki kefiru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jak zrobić farsz(...)pokrojone w plastry ząbki czosnku.Mieszamy przez ok. 2 minuty.Podlewamy 1/5 szklanki bulionu,dodajemy przyprawy,oraz sok z wyciśniętej cytryny. Czekamy aż farsz wystygnie - następnie dodajemy pokrojony w kostkę niebieski ser pleśniowy - jeżeli nie lubisz zbyt intensywnego smaku - dodaj 1/2 sera.  Farsz ma na prawdę wyjątkowy smak ! Jak zrobić ciasto? W misce wymieszać mąkę, cukier i sól i 1/2 łyżeczki

dlaSmaQ
Gruszki zapiekane z serem i orzechami 119

Przystawka ta, lub deser jak kto woli powstała dość spontanicznie z produktów, które były akurat w lodówce. Gruszki w połączeniu z prażonymi orzechami i serem są niezwykle smaczne, maja lekko słonawy smak (fajnie komponowałby się ser wędzony). Dla mnie to takie wytrawne danie, zaostrzające apetyt.  2 twarde gruszki (u mnie konferencja) 2 łyżki prażonych orzechów włoskich kilka plasterków żółtego(...)sera (u mnie gouda, świetny byłby ser wędzony) szczypta kardamonu odrobina kremu czekoladowego (jeśli ktoś woli deser) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orzechy posiekać i uprażyć na gorącej patelni.  Gruszki umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki obsypać delikatnie kardamonem, a w wydrążone miejsca nasypać prażonych orzechów. Przykryć plasterkami żółtego sera.  Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bułeczki z nadzieniem parówkowym . 175

Witajcie :) Miałam dzisiaj ochotę na jakieś bułeczki z zapiekany serem , no i wpadłam na pomysł żeby zrobić może nie typowe nadzienie , z parówek , ketchupu , pieczarek , cebulki i sera żółtego . Powiem Wam że wyszły pyszne alla paszteciki , córka jadła je z zupką ogórkową(...)szklanek mąki 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 14 g suchych drożdży  1 jajko Nadzienie : 8 dobrej jakości parówek  1/2 szklanki żółtego sera startego na drobnych oczkach 3 pieczarki  1 cebula 3 kopiaste łyżki ostrego ketchupu można pól na pół z łagodnym  Wykonanie : Do miski wlać ciepłą przegotowaną wodę , dodać drożdże

Sama słodycz i szczypta chili
Enchilady z siekaną wołowiną 187

słów o tej tradycyjnej meksykańskiej potrawie. Najprościej rzecz ujmując jest to zrolowana, kukurydziana tortilla wypełniona dowolnym farszem, może to być mięso, warzyawa, owoce morza, a wszystko to zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu obecność papryczki chili jest obowiązkowa, w przeciwnym razie(...)300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie w wąziutkie paseczki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ugotowane na twardo pół puszki kukurydzy żółty ser (cheddar) 1 papryczka chili 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno pokrojonej w drobną kosteczkę kilka czarnych oliwek pokrojonych na plasterki przecier pomidorowy (passata) puszka krojonych pomidorów 1-2 łyżeczki suszonego oregano

Codzienne Gotowanie
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 170

Produkty dozwolone: Pieczywo - jasne, pszenne, czerstwe (bułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone  z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj(...)gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów.  Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela

Codzienne Gotowanie
Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami 188

Klasyczne połączenie pieczonego łososia ze szpinakiem z dodatkiem sera sałatkowego. Łososia natarłam pieprzem cytrynowym, dzięki czemu nabrał dodatkowego cytrusowego aromatu. Dodatkowo upiekłam go ze skórą, co spowodowało, że był bardziej soczysty. 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok 300g) 450g liści szpinaku mrożonego 150g sera sałatkowo-kanapkowego 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól sok z cytryny suszone pomidory(...)BABECZKI: 1/2 szklanki suchego ryżu 1 duże jajko 50g sera sałatkowo-kanapkowego 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz czarny Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej

https:KKuchniaMniam
Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 196

przepis tak mnie zaciekawił, że znalazł się on na mojej liście chlebów do szybkiego upieczenia. I znalazł się na samym początku tej listy. Co tu będę krył - połączenie sera pleśniowego z kminkiem, a następnie umieszczenie tego w chlebie, działa zniewalająco i uzależniająco, co widać na jednym z umieszczonych poniżej zdjęć. Jak się okazuje, nawet zdeklarowani mięsożercy nie mogą oprzeć się(...)poezji smaku i aromatu tego chleba. Chleb jest po prostu mniam! Acha, muszę dodać, że zamiast mąki jęczmiennej użyłem owsianej, zamiast owczego sera pleśniowego użyłem koziego, zamiast..., a reszta jest bez zmian. Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej chlebowej 120 g o temp. pokojowej Rozpuść zakwas w wodzie. Dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw

Grahamka, weka i kajzerka