Ciasto z trzech składników. Sernik japoński w niczym nie przypomina klasycznego polskiego czy nowojorskiego sernika – jest lekki i bardzo, bardzo delikatny. Mało w nim sera, brak w nim jakiejkolwiek mąki, dodatkowego cukru i tłuszczu – unoszą go białka jajek, a czekolada nadaje mu waniliowy, słodki smak. Pod względem konstrukcji – bliżej mu do sufletu. Ubite na sztywną pianę białka jaj pełnią rolę(...)minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę dłużej, ale warto poczekać. Spróbujcie sami, gwarantuję że ten sernik będziecie często powtarzać. Do tego sernika nada się każdy bardzo drobno zmielony ser biały – serek kanapkowy, smarowny, pełnotłusty i delikatny, serek Philadelphia, czy serek z wiaderka, klasycznie używany do sernika. Ricotta też się sprawdzi, ale musi być kremowa, nie ziarnista. Serek mascarpone będzie
Karo in the Kitchenwody 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka soli Sos: 150 g majonezu 200 g śmietany 18% 3 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Ser kroimy w plastry grubości ok 1-1,5 cm i układamy na półmiskach (mnie wyszły 3 takie jak na zdjęciu). Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nią ser i odstawiamy do lodówki(...)godziny. Następnego dnia ser osączamy z zalewy. Majonez mieszamy dokładnie ze śmietaną, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ser ułożony na półmiskach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Ogórkami, cebulą i natką pietruszki posypujemy ser w sosie i dostawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachRating: Przedwczoraj zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu chciałam podać ziemniaki zapiekane z serami, a dokładniej z mieszanką serów: gouda, chedar, mozzarela i parmezan. Niestety w przepisie, który wyciągnęłam z ksiązki kucharskiej niedawno zakupionej okazał się niedopracowany – można by sądzić, że autor wydał książkę z nieprzetestowanymi przepisami… Tak więc ziemniaki zapiekane z serami przygotowywałam dwa razy(...)post Ziemniaki zapiekane z serami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekłyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczka chili w proszku sól (do smaku; uważać bo oliwki są słone; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g żółtego sera 50g salami (może być szynka) 10 oliwek Calamata Jumbo z pestką 1 cebula (mała) 2 suszone pomidory 1/3 pęczku szczypiorku Wierzch: plastry salami do dekoracji żółty ser do posypania(...)dodać oliwę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, posiekanym szczypiorkiem, suszonymi pomidorami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem, cebulą, salami oraz wydrylowanymi i pokrojonymi oliwkami. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem, obłożyć plastrami salami (przeciętymi na pół) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Keks piec
Di gotujezmienić i podzielić się z Wami świetnym i przy okazji bardzo prostym przepisem na świąteczną Paschę. Niestety ma jeden minus. Nie jest dla spóźnialskich. Najlepsza wychodzi ze świeżego sera, dlatego w przepisie podaję sposób na przygotowanie własnego białego sera. Kiedyś nigdy nie gościła na naszym świątecznym stole, dziś nie może jej zabraknąć. Ten deser jest pełen symboli - mleko(...)laską wanilii. Jaja łączymy razem ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy na małym ogniu, do momentu aż mleko się zwarzy i podzieli na serwatkę i ser. Usuwamy laskę wanilii. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu ser przelewamy przez sito wyłożone podwójną warstwą gazy, lnianą ściereczką itp. i bardzo dokładnie odcedzamy, najlepiej pozostawiając na noc. Żurawinę
Słodkie Przyjemnościłyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki drożdży instant 400 g mąki pszennej, np. typ 650 Nadzienie: 1/2 szklanki pesto 40 g tartego parmezanu lub żółtego sera kilka posiekanych orzechów nerkowca W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiać ręcznie ok. 10 minut lub mikserem z hakiem 8 minut, do czasu, aż ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebmasła ciasto wyrabiamy jeszcze 4-5 minut. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy gotowe ciasto do lodówki na minimum 6 godzin – a najlepiej na całą noc. NADZIENIE SEROWE Biały ser – dobry, prawdziwy ser, tłusty i twarogowy, drobno mielony, smarowny, w żadnym wypadku ser z pudełka, serek sernikowy czy twarożek, ucieramy z dwoma całymi jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zamiast ekstraktu(...)ciasto na siebie kilka razy, ściskamy dolne końce. Przenosimy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika do wyrastania. Powtarzamy wszystkie kroki z drugą porcją ciasta, pozostałym dżemem i serem. Ciasto wyrastamy w podgrzanym piekarniku przez 1,5h. Podrośnięte warkocze wyjmujemy, piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Ciasta wkładamy na środkową półkę i pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce
Karo in the KitchenRoladki z bakłażana nadziewane białym serem Jedna z moich ulubionych przekąsek na zimno. W sam raz na upalne dni. Wcześniej prezentowałam roladki z bakłażana z nadzieniem z koziego sera, które również polecam oraz z nadzieniem z sera ricotta. Każde danie z tym smacznym i uroczym warzywem cenię sobie i zapraszam do ich przyrządzania i kosztowania. Dla osób niejedzących(...)mięsa wspaniały i zdrowy zamiennik. Składniki: 2 bakłażany 200 g białego sera (u mnie chudy) 1 garść świeżych liści bazylii 1 garść świeżych liści oregano sol morska biały pieprz 1 łyżka soku z cytryny oliwa Wykonanie: Umyte, osuszone bakłażany pokroić w plastry wzdłuż (1 cm), oprószyć solą, odstawić na 15 minut. Każdy plaster osuszyć papierem kuchennym, a następnie obsmażyć
Wino Francja Kuchniażółtka 1 łyżka śmietany szczypta soli 0,5 opakowania cukru waniliowego Na wyłożenie: 0,5 kg białego sera trzykrotnie mielonego 1 opakowania cukru waniliowego 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g mrożonych jeżyn 2 łyżeczki(...)waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Herbatę zaparzamy w 1/4 szklanki wody (max 1/2) i pozostawiamy do wystygnięcia. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy (jeśli chcemy aby ser był bardziej słodki dosypujemy 1-2 łyżki cukru). Dodajemy wystudzony napar z herbaty i 2 łyżki
peggiwkuchniwyszło łatwo, szybko, smacznie i nawet całkiem ładnie ;-) Papryka faszerowana w cieście francuskim PAPRYKA FASZEROWANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 1 papryka 1 kiełbaska chorizo 1 jajko na twardo 4 plastry sera żółtego 1/2 opakowania ciasta francuskiego Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Oczyszczone połówki papryki wykładamy plasterkiem żółtego sera, na żółty ser wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo(...)jajkiem na twardo. Na wierzch układamy kolejny plasterek żółtego sera. Do środka możemy również włożyć drobno posiekany szczypiorek bądź inną zieleninkę ;-) Ciasto francuskie przekrawamy na pół i na każdej z połówek na środku układamy paprykę (żółtym serem do góry). Boki ciasta nacinamy w paski około 1cm szerokości - wzdłuż linii ciasta (po każdej stronie tyle samo nacięć). Każdy pasek kolejno zawijamy
peggiwkuchniinnej ulubionej posypki) Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Do wrzącego mleka powoli wlewamy masę jajeczną. Gotujemy mieszając, aż masa podzieli się na ser i serwatkę (tak jak na zdjęciu). Sitko wykładamyć pieluchą tetrową lub podwójną warstwą gazy i powoli przelewamy zawartość garnka. Pieluchę zawiązujemy na kranie i czekamy, aż ser odcieknie. Można trochę(...)poodciskać, ale delikatnie by ser nie był zbyt suchy. Rozwiązujemy pieluchę z serem by nieco ostygł. Masło umieszczamy w misce od miksera, dodajemy ksylitol i miksujemy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy stopniowy ser cały czas mieszając (można dodać 2-3 łyżki kremówki by serek miał fajniejsza konsystencje). Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii i chwilkę miksujemy. Masę dzielimy na dwie
Kolizje Smakówsmaczne naleśniki! Ciasto idealnie rozprowadza się po teflonowej patelni, - jest elastyczne i pyszne. Od dzisiaj mój ulubiony przepis na naleśniki! ;) Dołączam pomysł na lekko pikantny, aromatyczny farsz z dodatkiem sera feta i kurczakiem. W wersji wegańskiej do warzyw można dodać wędzone tofu. Każdy znajdzie coś dla siebie. ;) Składniki: na ciasto 100 % gryczane: 200 g kaszy gryczanej niepalonej (!) woda odrobina(...)wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem 50 g sera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut w 180 stopniach C) ser żółty jogurt
Kuchnia Ellielitra (ew. drobiowy, warzywny) * cebula- 600 g * białe wino- 160 ml * masło klarowane- 30 g * sól, pieprz do smaku * natka pietruszki- do posypania * chleb/bagietka- dodatkowo * tarty, żółty ser- dodatkowo Cebulę obrać i pokroić w piórka. W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i dusić ją na bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około(...)minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Wariant 1- tradycyjny: Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę w piekarniku. Porcję zupy przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć podpieczony chleb, nań wyłożyć porcję startego sera i wstawić do nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Piec do momentu, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Wariant 2: Pokrojony chleb/bagietkę wyłożyć porcją starego sera i zapiec
Kraina Miodem Płynącaproszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki pieprzu sól (do smaku; uważać bo łosoś jest słony; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g wędzonego łososia 50g żółtego sera 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 suszony pomidor 1 ząbek czosnku Wierzch: żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać olej, musztardę i następnie mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem, suszonym pomidorem, rozdrobnionym (wg uznania) łososiem i pokrojonym (w kostkę) żółtym serem. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Form z PapilArt nie trzeba natłuszczać, ani wyściełać papierem.) Keks piec (do tzw. suchego patyczka) około 35-40 minut
Di gotujeDrożdżowe paluchy z czosnkiem, ziołami i serem żółtym... Do ciepłej zupki najlepsze, na imprezkę na przegryzkę też będą super! Potrzebne będą: Ciasto: 1 szklanka mleka 30 ml oleju 2 jajka 3 i 1/2 szklanki mąki (typ 650) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży Do posmarowania: 3 ząbki czosnku 1 żółtko 2 łyżki oliwy Do posypania: ser(...)olej. Ciasto wygniatamy na kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego żółtko oraz oliwę, mieszamy na jednolitą masę. Ser ścieramy na tarce, na małych oczkach. Kiedy ciasto wyrośnie jeszcze raz lekko ugniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek (ok. 3-4 mm). Tniemy na paski o szerokości 2-3 cm i długości
Pelusiowa Kuchnia