ser - 17000 przepisów (strona:75/1134)

Makaron penne z groszkiem i cebulą 220

prostszego. Wystarczy trochę ugotowanego kurczaka i zbiór  niemalże przypadkowych składników z lodówki. U nas była to cebula, czosnek, groszek i śmietana. Całość doprawiona oregano i podsypana zółtym serem. Efekt? Powalający! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Puszka zielonego groszku 2 cebule 3 ząbki czosnku 200g ugotowanego kurczaka Opakowanie śmietany 18% 200g żółtego sera Oliwa Oregano, sól, pieprz(...)minutkę. Ugotowanego kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy. Dorzucamy odsączony z zalewy groszek. Dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy według uznania. Podsypujemy żółtym serem zostawiając około ¼ objętości. Czekamy aż ser się rozpuści i zdejmujemy sos z ognia. Gdyby sos zrobił się zbyt gęsty można dodać nieco wody. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem

Kolizje Smaków
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 216

kurkumy – głównie dla koloru Szczypta soli Farsz pierwszy (na połowę pizzerinek): Pół słoika suszonych pomidorów Pół słoika czarnych oliwek Pół słoiczka kaparów Garść słonecznika Połówka czerwonej cebuli 1 kulka sera mozarella lub 1 opakowanie startej Ok.50 g startej goudy 1/3 opakowania sera feta Farsz drugi (na drugą połowę pizzerinek) 3-4 plastry szynki, u mnie wędzonej Pół papryki czerwonej(...)150g pieczarek Pół czerwonej cebuli 50g. startej goudy 1/3 opakowania sera feta „Polewa” jajeczno – mleczna: 3 jaja 150ml mleka 100g śmietany 18% Sól i pieprz Dowolne zioła : u mnie prowansalskie + dodatkowo: liście rukoli do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: W dość sporej misce umieszczamy twaróg, dodajemy oliwę z oliwek, sól i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz

Symfonia Smaków
Lipcowa sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami i fetą 64

jest zupełnie nowy wymiar tego warzywa, który nagle nabiera złotych rumieńców i odkrywa przed nami całą swoją słodycz i lekko orzechowe nuty. Do tego słodkie daktyle, słona feta lub ser z niebieską pleśnią i pełna garść świeżych ziół. To sałatka pełna chrupkości, ciepłych i jednocześnie bardzo świeżych smaków, przełamanych wyjątkowo charakernymi słodko-słonymi nutami. To młode lato w każdym kęsie(...)cytryny 1/2 łyżeczki sumaku (opcjonalnie) posiekana zielona część cebuli dymki 1 łyżka posiekanego świeżego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 5-6 suszonych daktyli bez pestki 50g-60g sera feta / sera z niebieską pleśnią szczypta soli 2 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: 1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. 2. Skrop oliwą, dopraw solą, czosnkiem i pieprzem i piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z MOZZARELLĄ I PESTO 78

Szparagi w cieście francuskim z mozzarellą i pesto oznaczają po prostu, że długo oczekiwany na nie sezon w pełni. Szparagi w cieście otulone rozpływającym się w ustach serem i nutką nieco pieprznej rukoli. Otulone chrupiącym lecz delikatnym ciastem… Oh yeah! To przekąska na którą warto było tak długo czekać. To smak zbliżającego się lata. INNE PYSZNE I ZDROWE DANIA(...)HALLOUMI     SAŁATKA Z BOBU I GROSZKU Z PARMEZANEM   Szparagi w cieście francuskim z mozzarellą i pesto z rukoli: – To przekąska z rozpływającym się w ustach serem – Otulone kruchym, delikatnym francuskim ciastem – To danie warte wyczekiwania sezonu – Idealnie chrupkie ciasto i aromatyczne warzywa – Zdrowe, lekkie i pyszne ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Ciasto francuskie

globuskulinarny
Do czego pić wina wzmacniane? 74

doskonałym dodatkiem do drobnych przekąsek (tapasów). Świetnie smakują z marynowanymi oliwkami, dojrzewającymi wędlinami oraz wszelkiego rodzaju owocami morza i rybami na zimno. Warto też zestawić je z dojrzewającymi półtwardymi serami owczymi. Wytrawne utlenione wina wzmacniane (sherry amontillado, sherry oloroso, madera verdelho) Te niezwykle mocno pachnące wina o pięknym bursztynowym kolorze możemy z powodzeniem podać z pieczonym drobiem (kurczak, indyk(...)morele lub daktyle). Ze względu na specyficzny posmak wina te bardzo dobrze łączą się z wegańskimi daniami na bazie pieczonych orzechów. Są też doskonałym i bardzo uniwersalnym dodatkiem do serów – zarówno twardych, dłużej dojrzewających (manchego, parmezan, bursztyn) jak i miękkich serów z pleśniowa skórką (camembert, brie, pont-l’évêque) Lżej słodkie wina wzmacniane(sherry pale cream, madera boal, porto

jakszef.pl
Makaron z pieczarkami i sosem gorgonzola 82

było to tak… Zwykle w każdą sobotę wczesnym wieczorem kroimy sobie wszelakie sery, szykujemy czipsy, popcorn i inne przekąski, wystawiamy alkohol i robimy taką domową nasiadówę. Słuchamy muzyki, rozmawiamy i tak miło nam czas mija. Tym razem między innymi kupiłem gorgonzolę. Jakimiś wielkimi znawcami i smakoszami serów nie jesteśmy, raczej średnio się na nich znamy. No i ta gorgonzola jednak(...)SOSEM GORGONZOLA Makaron z pieczarkami i sosem gorgonzola – składniki: Na około 5-6 porcji: 400 g makaronu tagliatelle 500 g pieczarek 200 ml słodkiej śmietany 30% 150 g sera gorgonzola 4 ząbki czosnku 2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem * pęczek natki pietruszki sól, pieprz * Zamiast dymki z powodzeniem możecie użyć szalotki, też doskonale pasuje. Makaron z pieczarkami i sosem gorgonzola

Marder&Marder Manufacture
Lekka sałatka na wielkanocny stół – truskawki ze szpinakiem, szparagami, jajkiem i serem 97

papierowym ręczniku. Pokrój je na kawałki o długości 2-3 cm. Truskawki umyj, oczyść z ogonków i wzdłuż przekrój na ćwiartki. Fetę pokrój w kostkę, jeśli użyjesz innego sera, np. sera korycińskiego, to dodaj do sosu dodatkowe dwie szczypty soli. W niewielkim garnuszku zagotuj wodę i włóż ostrożnie jajka przepiórcze – gotuj je 3-5 minut od wrzucenia do wrzątku(...)następnie obierz i poprzekrawaj na połówki. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe na lekko złoty kolor. Na bardzo dużym talerzu lub w szklanej misce wyłóż szpinak, pokrojone szparagi, ser, truskawki i jajka przepiórcze. Jeśli podajesz sałatkę w misce – wymieszaj delikatnie. Całość posyp uprażonymi płatkami migdałów i odrobiną czarnego, mielonego pieprzu. Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce – sałatka

Eat me! Fit me!
Najlepsze przekąski na wieczór z filmem lub serialem 99

będzie doskonałym przerywnikiem pomiędzy kolejnymi odcinkami i pozwoli na chwilę odpocząć od napięcia, jakie jest spowodowane wydarzeniami pokazywanymi na ekranie. Jeżeli chcesz przygotować wersję wegetariańską dania, skorzystaj z żółtego sera. Obecnie w wielu sklepach spożywczych sprzedawane są gotowe kawałki sera pokrojone w wygodnej formie. Wystarczy, że wykorzystasz podobną panierkę do tej stosowanej w przypadku kurczaka. Pamiętaj, że możesz tutaj dodać(...)znacznie więcej przypraw. Jest to nawet wskazane, ponieważ ser łagodzi ostre potrawy oraz potrafi odbierać część smaku przyprawą. Podobnie jak kurczaka, ser również możesz podać w wersji pikantnej, z ostrą papryczką w panierce lub zawiniętą w ser żółty.  Co w chwili, kiedy skończy się jedzenie? Zdarza się, że film lub serial są tak fascynujące, że pochłaniają całą Waszą uwagę

Słodkie okruszki
Pizza Margherita 84

Pizza Margherita jest typową pizzą neapolitańską, która składa się z ciasta na pizzę, sosu pomidorowego, sera mozzarella oraz świeżej bazylii. Jako, iż ilość dodatków użytych na tejże pizzy jest minimalna, ważne jest aby były one jak najlepszej jakości. Zaczynając od sera, jednym z lepszych serów, po który warto jest sięgnąć robiąc tę pizzę, jest mozzarella Buffalo. Mozzarella Bufallo to mozzarella(...)robiona z mleka bawolego. Ma ona miękką, kremową konsystencję i delikatny smak. Po upieczeniu ser ten idealnie łączy się z sosem pomidorowym i świeżą bazylią. Jak piec pizzę Margherita? Przede wszystkim koniecznie należy piec ją w bardzo gorącym piekarniku, tj. od 200 stopni Celsjusza w górę. W zależności od tego, czy decydujemy się na pieczenie pizzy w formie do pieczenia

MeCooks
Zupa Azteca 74

Zupa Azteca to pyszna, tradycyjna meksykańska zupa z Tortillą, awokado i serem. Oczywiście dobrze by było mieć ser meksykański 😉 Tortilla w Meksyku to tak jak bagietka francuska. Szybko traci swoją świeżość i aby jak najmniej zmarnować jedzenia, we Francji powstała zupa Cebulowa, na którą przepis znajdziesz tutaj , a w Meksyku powstała Sopa Azteca. Dokładnie nie wiadomo kiedy i gdzie powstała(...)chciałem pokazać, ileż dobroci się tam znajduje. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Pomidory San Marzano 3 puszki Tortile 4-5 sztuk Piersi z kurczaka wcześniej ugotowane ( opcjonalnie) Żółty ser u mnie Ementaler Awokado Cebula 1sztuka Czosnek 3-5 ząbków Kmin rzymski 1-2 łyżeczki Suszone oregano 1-2 łyżeczki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Świeża pietruszka Limonka

RafalCook
Sałatka brokułowa z jajkiem 73

brokułowa z jajkiem Recipe by Healthy Creations Porcje 1 Porcje Składniki 4-5 różyczek brokułu Pół szklanki zielonego groszku (mrożony) Ćwierć zielonej papryki 2-3 łyżki ugotowanej ciecierzycy Plaster sera feta Ćwierć szklanki jogurtu Ząbek czosnku Oregano, czarnuszka, pieprz Natka pietruszki Jajko ugotowane na twardo Wykonanie Różyczki brokułu ugotować al dente i podzielić na mniejsze kawałki Groszek zalać wrzątkiem(...)odstawić na 5 minut, następnie odcedzić Paprykę pokroić w kostkę Warzywa połączyć, dodać pokruszony ser feta oraz ciecierzycę Jogurt połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, czarnuszką i pieprzem Przygotowany sos wlać do warzyw i wymieszać Całość posypać posiekaną natką pietruszki i podać z ugotowanym jajkiem {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Sa\u0142atka broku\u0142owa z jajkiem","image":["https

Healthycreations.pl
Kanapka z nadzieniem - LIDL (Abonett) 89

niską notą 😉 Te dwa powody skłoniły nas do wydania łącznie 4 zł i późniejszej konsumpcji. Enjoy!       Nazwa: Kanapka z nadzieniem o smaku orzecha laskowe/ z serem żółtym i szczypiorkiem. Firma: Abonett Skład: Orzech laskowy – kasza kukurydziana (37%), pasta z orzechów laskowych z substancją słodzącą (32%) [subst. słodząca: maltitol, tłuszcze roślinne (palmowy, z nasion masłosza), słodka serwatka(...)kakaowy o zmniejszonej zawartości tłuszczu (1%), emulgator: lecytyna, środek aromatyzujący], mleko w proszku odtłuszczone, proso łuskane (9,2%), proszek kakaowy (4,9%), masa z orzechów laskowych (4,3%), sól. Ser i szczypiorek – pasta kanapkowa z serem żółtym i szczypiorkiem (51%) [maltodekstryna, olej roślinny (słonecznikowy), pełnotłuste mleko w proszku, tłuszcz roślinny (palmowy), ser w proszku 3,6%, przyprawy, szczypiorek

Candy Pandas
Sernik izaura z galaretką 101

wody 1szkl. cukru 3 łyżki kakao naturalnego 2szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na masę serową: 1,25kg sera (u mnie 1kg sera z wiaderka i 250g sera białego w kostce) 5 jajek 3/4szkl. cukru kryształu 45g cukru waniliowego 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4l mleka(...)ciastem odstawiłam i zabrałam się za przygotowanie masy serowej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka zmiksowałam z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Następnie dodałam partiami ser z wiaderka i ser biały z kostki (nie mieliłam go bo był dość gładki i miałki, nie taki suchy jak tradycyjny twaróg). Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę

Waniliowe Improwizacje
Domowe wędzarnie i wędzenie wracają do łask 107

Wędzenie to obok solenia i suszenia najstarsza metoda konserwacji żywności. Dawniej spełniało właśnie wspomnianą konserwującą funkcję, dziś najczęściej jest sposobem przygotowywania domowych kiełbas, szynek, boczku, serów i ryb. W sklepach coraz trudniej spotkać dobrej jakości wędzonki. Masowa produkcja, ograniczanie kosztów, ograniczanie czasu przygotowywania produktów oraz przepisy spożywcze sprawiają, że masowi producenci żywności odchodzą (odeszli) od tradycyjnych sposobów wędzenia. Bardzo trudno(...)Wędzenie na gorąco. Temperatura od 40°C do 90°C; Wędzenie z równoczesnym pieczeniem; Wędzenie z zastosowaniem preparatu dymu wędzarniczego; Wędzić można praktycznie wszystko. Mięsa, sery, ryby, owoce. Co tylko przyjdzie nam do głowy. Przepisów na wędzenie jest również sporo. Większość z nich, tak jak te prezentowane na ProstePesto, bazują na wymierającej już wiedzy naszych dziadków, pradziadków i wujków. Warto

ProstePesto.pl