wody 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka soli Sos: 150 g majonezu 200 g śmietany 18% 3 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Ser kroimy w plastry grubości ok 1-1,5 cm i układamy na półmiskach (mnie wyszły 3 takie jak na zdjęciu). Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nią ser i odstawiamy do lodówki(...)godziny. Następnego dnia ser osączamy z zalewy. Majonez mieszamy dokładnie ze śmietaną, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ser ułożony na półmiskach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Ogórkami, cebulą i natką pietruszki posypujemy ser w sosie i dostawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachRating: Przedwczoraj zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu chciałam podać ziemniaki zapiekane z serami, a dokładniej z mieszanką serów: gouda, chedar, mozzarela i parmezan. Niestety w przepisie, który wyciągnęłam z ksiązki kucharskiej niedawno zakupionej okazał się niedopracowany – można by sądzić, że autor wydał książkę z nieprzetestowanymi przepisami… Tak więc ziemniaki zapiekane z serami przygotowywałam dwa razy(...)post Ziemniaki zapiekane z serami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekłyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczka chili w proszku sól (do smaku; uważać bo oliwki są słone; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g żółtego sera 50g salami (może być szynka) 10 oliwek Calamata Jumbo z pestką 1 cebula (mała) 2 suszone pomidory 1/3 pęczku szczypiorku Wierzch: plastry salami do dekoracji żółty ser do posypania(...)dodać oliwę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, posiekanym szczypiorkiem, suszonymi pomidorami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem, cebulą, salami oraz wydrylowanymi i pokrojonymi oliwkami. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem, obłożyć plastrami salami (przeciętymi na pół) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Keks piec
Di gotujezmienić i podzielić się z Wami świetnym i przy okazji bardzo prostym przepisem na świąteczną Paschę. Niestety ma jeden minus. Nie jest dla spóźnialskich. Najlepsza wychodzi ze świeżego sera, dlatego w przepisie podaję sposób na przygotowanie własnego białego sera. Kiedyś nigdy nie gościła na naszym świątecznym stole, dziś nie może jej zabraknąć. Ten deser jest pełen symboli - mleko(...)laską wanilii. Jaja łączymy razem ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy na małym ogniu, do momentu aż mleko się zwarzy i podzieli na serwatkę i ser. Usuwamy laskę wanilii. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu ser przelewamy przez sito wyłożone podwójną warstwą gazy, lnianą ściereczką itp. i bardzo dokładnie odcedzamy, najlepiej pozostawiając na noc. Żurawinę
Słodkie Przyjemnościłyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki drożdży instant 400 g mąki pszennej, np. typ 650 Nadzienie: 1/2 szklanki pesto 40 g tartego parmezanu lub żółtego sera kilka posiekanych orzechów nerkowca W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiać ręcznie ok. 10 minut lub mikserem z hakiem 8 minut, do czasu, aż ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebmasła ciasto wyrabiamy jeszcze 4-5 minut. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy gotowe ciasto do lodówki na minimum 6 godzin – a najlepiej na całą noc. NADZIENIE SEROWE Biały ser – dobry, prawdziwy ser, tłusty i twarogowy, drobno mielony, smarowny, w żadnym wypadku ser z pudełka, serek sernikowy czy twarożek, ucieramy z dwoma całymi jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zamiast ekstraktu(...)ciasto na siebie kilka razy, ściskamy dolne końce. Przenosimy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika do wyrastania. Powtarzamy wszystkie kroki z drugą porcją ciasta, pozostałym dżemem i serem. Ciasto wyrastamy w podgrzanym piekarniku przez 1,5h. Podrośnięte warkocze wyjmujemy, piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Ciasta wkładamy na środkową półkę i pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce
Karo in the KitchenSkładniki: około 250 g makaron typu lasagne 250 g sera żółtego (użyłam salami) Farsz: dwa opakowania świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła 400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego) 100 g sera z niebieską pleśnią 1 młoda cukinia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół(...)słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Masło stopić, wrzucać partiami szpinak i posiekany czosnek i smażyć. Można dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwię dnie i straci na objętości, zdjąć z ognia i w y mieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce
Czerwień i błękitRoladki z bakłażana nadziewane białym serem Jedna z moich ulubionych przekąsek na zimno. W sam raz na upalne dni. Wcześniej prezentowałam roladki z bakłażana z nadzieniem z koziego sera, które również polecam oraz z nadzieniem z sera ricotta. Każde danie z tym smacznym i uroczym warzywem cenię sobie i zapraszam do ich przyrządzania i kosztowania. Dla osób niejedzących(...)mięsa wspaniały i zdrowy zamiennik. Składniki: 2 bakłażany 200 g białego sera (u mnie chudy) 1 garść świeżych liści bazylii 1 garść świeżych liści oregano sol morska biały pieprz 1 łyżka soku z cytryny oliwa Wykonanie: Umyte, osuszone bakłażany pokroić w plastry wzdłuż (1 cm), oprószyć solą, odstawić na 15 minut. Każdy plaster osuszyć papierem kuchennym, a następnie obsmażyć
Wino Francja Kuchniażółtka 1 łyżka śmietany szczypta soli 0,5 opakowania cukru waniliowego Na wyłożenie: 0,5 kg białego sera trzykrotnie mielonego 1 opakowania cukru waniliowego 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g mrożonych jeżyn 2 łyżeczki(...)waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Herbatę zaparzamy w 1/4 szklanki wody (max 1/2) i pozostawiamy do wystygnięcia. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy (jeśli chcemy aby ser był bardziej słodki dosypujemy 1-2 łyżki cukru). Dodajemy wystudzony napar z herbaty i 2 łyżki
peggiwkuchniwyszło łatwo, szybko, smacznie i nawet całkiem ładnie ;-) Papryka faszerowana w cieście francuskim PAPRYKA FASZEROWANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 1 papryka 1 kiełbaska chorizo 1 jajko na twardo 4 plastry sera żółtego 1/2 opakowania ciasta francuskiego Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Oczyszczone połówki papryki wykładamy plasterkiem żółtego sera, na żółty ser wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo(...)jajkiem na twardo. Na wierzch układamy kolejny plasterek żółtego sera. Do środka możemy również włożyć drobno posiekany szczypiorek bądź inną zieleninkę ;-) Ciasto francuskie przekrawamy na pół i na każdej z połówek na środku układamy paprykę (żółtym serem do góry). Boki ciasta nacinamy w paski około 1cm szerokości - wzdłuż linii ciasta (po każdej stronie tyle samo nacięć). Każdy pasek kolejno zawijamy
peggiwkuchniinnej ulubionej posypki) Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Do wrzącego mleka powoli wlewamy masę jajeczną. Gotujemy mieszając, aż masa podzieli się na ser i serwatkę (tak jak na zdjęciu). Sitko wykładamyć pieluchą tetrową lub podwójną warstwą gazy i powoli przelewamy zawartość garnka. Pieluchę zawiązujemy na kranie i czekamy, aż ser odcieknie. Można trochę(...)poodciskać, ale delikatnie by ser nie był zbyt suchy. Rozwiązujemy pieluchę z serem by nieco ostygł. Masło umieszczamy w misce od miksera, dodajemy ksylitol i miksujemy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy stopniowy ser cały czas mieszając (można dodać 2-3 łyżki kremówki by serek miał fajniejsza konsystencje). Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii i chwilkę miksujemy. Masę dzielimy na dwie
Kolizje Smakówsmaczne naleśniki! Ciasto idealnie rozprowadza się po teflonowej patelni, - jest elastyczne i pyszne. Od dzisiaj mój ulubiony przepis na naleśniki! ;) Dołączam pomysł na lekko pikantny, aromatyczny farsz z dodatkiem sera feta i kurczakiem. W wersji wegańskiej do warzyw można dodać wędzone tofu. Każdy znajdzie coś dla siebie. ;) Składniki: na ciasto 100 % gryczane: 200 g kaszy gryczanej niepalonej (!) woda odrobina(...)wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem 50 g sera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut w 180 stopniach C) ser żółty jogurt
Kuchnia Ellielitra (ew. drobiowy, warzywny) * cebula- 600 g * białe wino- 160 ml * masło klarowane- 30 g * sól, pieprz do smaku * natka pietruszki- do posypania * chleb/bagietka- dodatkowo * tarty, żółty ser- dodatkowo Cebulę obrać i pokroić w piórka. W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i dusić ją na bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około(...)minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Wariant 1- tradycyjny: Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę w piekarniku. Porcję zupy przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć podpieczony chleb, nań wyłożyć porcję startego sera i wstawić do nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Piec do momentu, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Wariant 2: Pokrojony chleb/bagietkę wyłożyć porcją starego sera i zapiec
Kraina Miodem Płynącaproszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki pieprzu sól (do smaku; uważać bo łosoś jest słony; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g wędzonego łososia 50g żółtego sera 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 suszony pomidor 1 ząbek czosnku Wierzch: żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać olej, musztardę i następnie mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem, suszonym pomidorem, rozdrobnionym (wg uznania) łososiem i pokrojonym (w kostkę) żółtym serem. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Form z PapilArt nie trzeba natłuszczać, ani wyściełać papierem.) Keks piec (do tzw. suchego patyczka) około 35-40 minut
Di gotujeWiększość osób zna ciągnący się ser z ziemniaka, ale o serze z fasoli chyba jeszcze nie słyszeliście? Jest szybki do zrobienia i pyszny. Użyłam go do zapiekanek na chlebie (z pieczarkami i cebulą). Składniki: - 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli (lub z puszki), - 1 szklanka gorącej wody, - 1/4 szklanki płatków drożdżowych, - 2 łyżki mąki z tapioki, - 1 łyżka białego miso. Wykonanie(...)Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmielić na gładko. Przelać go na patelnię, Gotować ciągle mieszając przez ok 2 minuty. Nasz pyszny ciągnący się ser do zapiekanek, pizzy czy innych dań na ciepło jest gotowy :) Jeśli chcecie zrobić ekspresowe zapiekanki z jego użyciem wystarczy pokroić pieczarki w grube plastry, podsmażyć. Chleb posmarować cienko fasolowym serem, ułożyć na nim plastry pieczarek, pokrojoną
Co na wege obiad?