serkiem pigwowym. Owoce gotuje się z wodą i cukrem, następnie wylewa do prostokątnej formy, a gdy galaretka zastygnie, kroi się ją na kwadraty i podaje z owczym twardym serem manchego. Dulce de membrillo znane jest także w Portugalii i krajach Ameryki Południowej (po portugalsku pigwa to marmelo, od niej pochodzi nazwa marmolada).Galaretka z pigwy smakuje według mnie(...)połączenie miodu i cytryny - aż mam ochotę osłodzić nią herbatę :) Oprócz połączenia z serem manchego, możecie spróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem czy serem korycińskim. Galaretka z pewnością polubi się także ze słoną, suszoną szynką czy z piersią kaczki.Jeżeli macie możliwość, kupcie duże owoce pigwy jabłkowej lub gruszkowej
Chilli Czosnek i Oliwaprostu lasagne bolognese. Lasagne , które jadłam setki razy w różnych regionach i..każde było inne i cudownie pyszne i soczyste! Lasagne to – prostokatne płaty makaronu + ragu bolognese + sos beszamelowy + ser tarty Na Sycylii wzbogacane dodatkowo szynką i groszkiem oraz jajem na twardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki(...)Kolejne składniki to -płaty lasagne- od Ciebie zależy ile, gdyż wielkość brytfanny, ilość warstw decyduja o tym czy zrobisz z 500 g czy z 800 g gotowych płatów. -sery- edam rycki, mozarella, grana padano – dajesz ile chcesz. Zetrzyj na dużych oczkach -beszamel Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania -masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj przygotowałem klasykę kuchni amerykańskiej. Pyszny grillowany wołowy burger z serem, grillowanym pomidorem, cebulką, odrobiną bazylii i rewelacyjnym sosem tysiąca wysp. Nie ma co się zanadto rozwodzić - to tylko hamburger... ale te z fast foodu się nie umywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka(...)pomidorów, kilkunastu listków bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy, białego octu winnego, sosu sojowego, kminu rzymskiego, pieprzu kajeńskiego, tymianku, czarnego pieprzu ziarnistego, soli, cukru, bułek do hamburgerów. Kluczem do przygotowania dobrego hamburgera jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Starałem się, aby mięso było dość pikantne. Przygotowanie mięsa zacząłem od obrania jednej średniej wielkości cebuli
Wyprawy kulinarnedawna chodził za mną pomysł przygotowania tarty cebulowej. Dzisiaj postanowiłem go zrealizować. Tarta cebulowa zaskakuje przyjemnym aromatem i delikatnym smakiem karmelizowanej cebuli, której połączenie z żółtym serem i masą jajeczną tworzy sycące i smaczne danie na rodzinny obiad. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram pszennej mąki tortowej (typ 450), 5 jajek, 120 gram masła, 200 gram sera żółtego gouda(...)lekkiego przestudzenia i znów przemieszałem cebule. Jednocześnie zmniejszyłem temperaturę do 160 stopni. Po kolejnych 10 minutach znów wymieszałem cebulę, a po dalszych 10 minutach wyjąłem je z piekarnika. Ser żółty starłem na tarce o średnich oczkach. 2/3 startego sera równomiernie rozłożyłem na podpieczonym cieście. Na serze równomiernie rozłożyłem około 2/3 z podpieczonych cebul. Do miski dodałem 350 gram kwaśnej śmietany
Wyprawy kulinarnenaprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek i dopełniona trzema rodzajami sera (święte włoskie trio - mozzarella, ricotta i parmezan). Na pewno nie jest to la cucina povera, ale przecież to Święta - w tym okresie i biedniejsi chcą dobrze zjeść i wykładają na stół wszystko(...)pomysłu na przyjęcie - zróbcie tę lasagne. Będzie smakować każdemu:) Lasagne bożonarodzeniowa na podstawie tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna (używam takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować) 125 g sera mozzarella, startej lub posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej (ja używam surowej kiełbasy polskiej z Lidla), najlepiej, żeby dało się wyjąć
Chilli Czosnek i Oliwaroku. Dziś zapraszam Was na moją krótką fotograficzną relację z tego wydarzenia, w której pokażę Wam, co ciekawego działo się na Targach oraz jakie produkty kupiliśmy. (fot. powyżej: Sery Grądzkie) Targi Regionalia to impreza promująca naszych lokalnych producentów żywności tradycyjnej oraz ekologicznej. Prezentowane tutaj wyroby to prawdziwe perełki polskiego przemysłu spożywczego - produkty wytwarzane na bazie receptur przekazywanych z pokolenia(...)Klimat regionalny był - Panie na zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów
Chilli Czosnek i Oliwaosób.Składniki:- 10 plastrów schabu (u mnie łącznie 700g)- 500g pieczarek pokrojonych w talarki- 250ml mleka- 250ml wody- 40g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 40g masła- ser Emmentaler starty na drobnych oczkach 160g (dałam Cheddar )- 2 łyżki sera Grana Padano lub Parmezanu- oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka- sól i pieprzDodatkowo:- 1 sałata lodowa (u mnie mix: lodowa(...)rzymska,ruccola,roszponka)- musztarda Dijon 1 łyżka (dałam Dijon i francuską - po połowie)- 2 łyżki octu jabłkowego(lub winnego)- 4 łyżki oliwy z oliwek- szczypta soli i pieprzuSos beszamel:Ser ścieramy na drobnej tarce do miseczki.W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu mleko i wodę, cały czas mieszając. Można połączyć mleko z wodą i dodawać
Smaczne ZdroweJedna z kilku wersji przygotowywanych przez nas zapiekanek makaronowych, dzisiejsza jest w wersji wegetariańskiej. Tylko makaron, dwa sosy, warzywa, no i jeszcze trochę sera. Pierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy(...)połowy porcji.Składniki:- 400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny)- 1 cukinia ok.350g- 250g pieczarek- 1kg zielonych szparag (2 pęczki)- 2 duże cebule- ok.1 łyżki oleju kokosowego- starty żółty ser (u mnie cheddar)Sos beszamelowy:- 60g oleju kokosowego bezzapachowego- 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 500ml wody- 250ml mleka orkiszowego (lub zwykłego)- sól i pieprz do smakuW garnku roztopić olej kokosowy, dodać
Smaczne Zdrowesosem szpinakowym i takie tam. A , że dziś miałam ochotę na normalny szpinak to pozostało tylko jakoś ten szpinak podać. Przypomniały mi się parmezanowe koszyczki . Miałam akurat litewski ser Dziugas bardzo zbliżony smakiem i właściwościami do Parmezanu więc z niego zrobiłam koszyczki i nadziałam szpinakiem. Czas: 30 minut Składniki: 50 dag mrożonego mielonego szpinaku 1 łyżka masła sól(...)smaku pieprz mielony do smaku sok z cytryny do smaku gałka muszkatołowa utarta do smaku 2 garści utartego na małych oczkach tarki jarzynowej ( środkowe nie najdrobniejsze) sera Dziugas lub Parmezan Utrzeć ser. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać pojedynczo porcje sera tak by utworzył się płaski placuszek wielkości podstawki pod filiżankę .Ser zaczyna natychmiast bulgotać i topić się. Gdy zrumieni się
Buniabaje w kuchnizamknąć smaki kończącej sie jesieni. Jedną z tych pysznych, otulających listopadowych smakowitości są jabłkowe tartaletki w ytrawnej wersji. Mocny owocowy smak równoważy czerwona cebula, tymianek i kołderka z sera z niebieską pleśnią, który dodaje finezji i przytulności. Kruche ciasto, wyraziste nadzienie oblane listopadową mgłą i masą śmietanowo-jajeczną, która zespala wszystkie składniki farszu. Ja dodałam surową cebulę ale myślę(...)miodowy, jako przysłowiowa wisienka na torcie :) Jeśli masz ochotę rozpieścić swoje podniebienie, siedząc pod kocem lub przy stole z ulubionymi ludźmi, koniecznie spróbuj tych jesiennych tartaletek z jabłkiem i serem pleśniowym. Tartaletki z jabłkiem i serem pleśniowym na 4 porcje Potrzebujesz: Na ciasto: 110g mąki 50g masła 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 1 duże słodkie jabłko 1 czerwona
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto francuskie z parówką i szpinakiem. Uwielbiam te małe, wytrawne mini tarty ze szpinakiem , serem mozzarella i parówką. Tartaletki ze szpinakiem to idealna przekąska , poczęstunek i znakomicie się sprawdzą na wynos. Zasadniczo jeśli kochasz parówkę bądź kiełbasę , szpinak , oliwki , ciasto francuskie oraz ser mozzarella pokochasz te mini tarty . Nigdy nie spotkałam nikogo, kto by się im oparł. Ciasto francuskie(...)miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika. Składniki jakie będą potrzebne: -1 arkusz ciasta francuskiego – 3 łyżki ketchupu – 10 parówek dobrej jakości – 150 g startego sera mozzarella – kilkanaście czarnych oliwek – garść szpinaku – 1 jajko Ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Następnie potnij je na równe kwadraty lub prostokąty. Każdy kawałek ułóż na blaszce do pieczenia
Zdrowy Styl Joannyurok wakacji oraz tamtejszych składników, którego nie można odtworzyć w domu. Jakże się myliłam! Teraz już wiem, że sekretem prawdziwej sałatki greckiej jest dobrej jakości oliwa z oliwek i ser feta . Niestety, ale najzwyklejsze dostępne w sklepach oliwy i sery nie oddadzą smaków prosto ze słonecznej Grecji. Dzięki uprzejmości firmy Greckie Przysmaki miałam okazję odtworzyć prawdziwą sałatkę grecką w domowym(...)oliwek, a także niskowęglowodanowa, zatem idealna dla osób na diecie keto , low carb lub cukrzycowej . Zobacz również pozostałe przepisy na sałatki Przepis na sałatkę grecką Składniki dwa plastry prawdziwego sera feta (200 g) od Greckie Przysmaki 2 mniejsze pomidorki * (100 g) ½ szklanki czarnych oliwek (60 g**) ogórek zielony *** (210 g) ¼ czerwonej cebuli (30 g) ½ łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oliwy
WegePrzepispojedyncze, smażone serniczki 🙂 Nazwa małdrzyki pochodzi od mądrzyka – słodkiego białego twarogu produkowanego dawniej w Małopolsce. Obecnie do przygotowania tych placuszków używa się wysokiej jakości tłustego lub półtłustego białego sera. Ciekawostką jest to, w przepisie na małdrzyki dodatek mąki jest naprawdę niewielki. Dzięki temu to twaróg gra w nich pierwsze skrzypce, a placki mają niepowtarzalny smak. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU(...)Główna gwiazda – twaróg Twaróg jest podstawą przepisu, a jego smak jest wyraźnie wyczuwalny w placuszkach. Gdy więc macie w planach przygotowanie małdrzyków , poszukajcie naprawdę dobrego białego sera. Serek z wiaderka będzie zdecydowanie za rzadki. Warto wybrać się do sklepu, w którym kupicie prawdziwy, wiejski twaróg. Taki kremowy i tłuściutki, jak pamiętacie z dzieciństwa. Różnica w smaku jest kolosalna
Na-talerzu.pl