Składniki: 6 kromek chleba tostowego z pełnego ziarna 6 dużych plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki 1 duża pieczarka (w sklepie zazwyczaj ma określenie pieczarka na grilla) 3 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki 2 łyżki masła keczup (opcjonalnie) 3 plasterki(...)pomidora świeży lubczyk Przygotowanie: Na trzech kromkach pieczywa rozsmarować kremowy serek topiony, następnie po 2 plasterki sera Gouda oraz po 3 plasterki pieczarek. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż się zarumienią, a ser w środku będzie ciągnący. Podpieczoną kanapkę wyłożyć na talerz
ClauditteMissCookingCiekawe i bardzo smaczne muffinki o smaku pizzy. Ciasto drożdżowe i dowolne składniki - u mnie salami, pieczarki, papryka i ser żółty. Bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy. Świetne jako przekąska na ciepło np. na imprezę lub kolację lub na zimno - do zabrania do pracy, na spacer czy na wycieczkę. SKŁADNIKI: (na ok 18-20 szt) 5 dag drożdży(...)ciepłego mleka 25 dag mąki 4 łyżki masła (ok 100 g) 1 jajko 1 op. mozzarelli/15 dag żółtego sera + ewentualnie trochę do posypania* 15 dag salami 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy po 1 łyżeczce: sól, bazylia, oregano, majeranek, czosnek granulowany po 1/2 łyżeczki: pieprz, ostra papryka * serem polecam posypać muffinki tylko, jeśli mają być podawane
Kto ugości moich gości?zastanawiałam się co tu zrobić ciepłego na kolację , zostało mi kilka kajzerek więc postanowiłam je jakoś wykorzystać , no i wpadłam na pomysł zrobienia z nich zapiekanki , z dodatkiem szynki , sera żółtego i pieczarek smakowała wyśmienicie :) musicie koniecznie wypróbować , no i pieczywo które Wam zostanie nie zmarnuje się(...)Zapraszam :) Składniki : Około 5 kajzerek około 10 dużych pieczarek 1 duża cebula 4 jajka 1 szklanka śmietany 30 % 6 dużych plastrów szynki 3 szklanki startego sera żółtego Vegeta. pieprz, suszona bazylia do smaku 3 łyżki masła Naczynie żaroodporne 29/21 cm Wykonanie : Pieczarki umyć i pokroić w pół plasterki . Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki
Sama słodycz i szczypta chilizjeść o każdej innej porze dnia. Nie mniej jednak jest na tyle prosta i mało czasochłonna w przygotowaniu, że naprawdę stanowi realną opcję na śniadanie. Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami 2015-06-20 18:41:31 Proste w przygotowaniu tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami – idealna przekąska na szybkie śniadanie w klimacie kuchni włoskiej. Zapisz(...)tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) wędliny wieprzowej – niekoniecznie szynki kilka(naście) cienkich plasterków ulubionego salami (zależnie od ich rozmiaru) 2 lub 4 plasterki łagodnego sera topionego 1 średni pomidor kilkanaście zielonych oliwek Instrukcje Opiekamy tosty i dajemy im chwilę na częściowe przestygnięcie. Na toście układamy szynkę w taki sposób, aby pokryła całą jego powierzchnię. Następnie
Kulinarna PokusaUpiekłam pyszny sernik z jabłkami według przepisu s. Anastazji. Powiem Wam, że jest wyśmienity. Kruche ciasto,ser, jabłka i bezowa piana. Pycha. Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 150 g margaryny (dałam masło) 2 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogu (dałam półtłusty) 6 jajek(...)ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki o wymiarach 23x38 cm , a drugą część owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Masa serowa: Ser skręcić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem pudrem , żółtkami i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodawać stopniowo ser cały czas miksując. Wsypać budyń, proszek do pieczenia
O kuchni z uczuciempotrzeby wykorzystania kilku produktów, które trzeba było już zużyć i okazało się bardzo dobre. Na pewno będę je powtarzać w tej samej konfiguracji. Do nadania aksamitnej gładkości użyłam sera pleśniowego Camen z wytwórni w Kamiennej Górze, który kupiłam na wrześniowym Kiermaszu Produktów Regionalnych w Jeleniej Górze. Jeżeli macie możliwość kupienia tego sera, gorąco Wam polecam, ponieważ ma naprawdę wyjątkowy smak(...)bardzo łagodny a jednocześnie z wyraźnym orzechowo-pleśniowym aromatem - przy tym jest to ser dość twardy. Użycie do risotta tego sera okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: 100 g szynki gotowanej 50 g żółtej części pora, pokrojonej w cienkie półplasterki 1 duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł
Kuchnia Prezydentowejdodatku za moment majówka, czyli dłuższy weekend - oto moja propozycja dla Was na posiłek pod majowym niebem. Koniec z mięchem na grill, niech władzę obejmą warzywa! I ser... :) Taką cukinię wypatrzyłam w książce kucharskiej o potrawach z grilla, której notabene nie kupiłam (kupiłam wtedy "Kuchnię Francuską"), ale zdążyłam przejrzeć. Przepis jest mój, pomysł "zmałpowany" ze zdjęcia z niekupionej książki(...)Składniki (na 2 osoby): 2 nieduże,młode cukinie lub bakłażany 1 ser feta (twardy, najlepiej grecki lub turecki - UWAGA: ser typu feta z Mlekovity, choć pyszny, nie nada się do tego dania, ponieważ jest zbyt miękki) płatki chili sól pieprz oregano 1. Cukinię ostrożnie ponacinać ostrym nożem wzdłuż, na wylot, od ogonka do szczytu warzywa, pozostawiając na każdym końcu
Kuchnia Prezydentowejmusem z truskawek, lecz truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika i zastąpiły je brzoskwinie. Smak galaretek z owoców leśnych i agrestu fajnie łączy się z kremowym serem i musem brzoskwiniowym. Na upalne dni jest idealny, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnym lekko owocowym smaku. Składniki: masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego (u mnie(...)galaretki agrestowe lub cytrynowe 2 galaretki owoce leśne lub inne ulubione mus brzoskwiniowy: 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe 2 łyżki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń (820 g) spód pod ser: 100 g dowolnych herbatników 100 g roztopionego masła 1 -2 łyżki cukru pudru dodatkowo: foremka 28 cm papier do pieczenia lub folia do wyłożenia dna foremki Przygotowanie: Galaretki z owoców
Kuchcik gotujejuż poudawałem, że wcale nie mam na to ochoty to wziąłem się do rzeczy. Tym bardziej, że owa "rzecz" jawiła się naprawdę smakowicie. Znaczy się jeśli lubisz ser walący skarpetkami to niebo w gębie! :) Śmierdzi na kilometr, w żołądku zalega jeszcze przez trzy dni i właśnie tak ma być, jedzenie dla prawdziwych twardzieli :) Dodam jeszcze, że przepis wziąłem z takiej(...)grosików :) A do owej tarty potrzebujemy: Ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżeczka soli Farsz: 1 brokuł 1 cebula 400g sera gorgonzola 3 jajka 0,5 litra śmietany pieprz, sól Do posmarowania blachy: trochę masła Na początek uściślijmy dwie rzeczy: jeśli twój żołądek nie bardzo toleruje takie ciężkie rzeczy to wystarczy 200 gram
Marder&Marder Manufacturewody 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100 g szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 plasterki żółtego sera 3-4 łyżeczki chrzanu Cebulę kroimy na pół i potem na pół-talarki, szynkę w niezbyt dużą kostkę. Podsmażamy trochę na patelni i czekamy aż wystygnie. Mieszamy wszystkie składniki w dużej misce(...)oprócz sera i chrzanu). Czosnek przepuszczamy przez praskę. Mieszamy porządnie przez 20 minut i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Powinno bardzo ładnie wyrosnąć. Po godzinie wyrabiamy przez kilka sekund i przekładamy do keksówki. Wierz smarujemy chrzanem. Potrzebne będą nam do tego 3-4 łyżeczki chrzanu. I znów zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy
Marder&Marder Manufacturejeszcze, ale naprawdę nie byłem w stanie i pamięcią i żołądkiem ogarnąć wszystkiego. Było nawet sushi, ale to już Marta zrobiła. No i właśnie wspomniałem, że była quesadilla. Z serem żółtym. Absolutnie najprostsza przekąska jaką można zrobić, przygotowanie jej nie trwa więcej niż 5 minut. A jest naprawdę smaczna. Do tego stopnia mi zasmakowała, że postanowiłem zrobić samemu teraz. Zresztą(...)przyjdzie do głowy. Chili con carne, pomidory, oliwki, kurczaka, jakąś wędlinę... No po prostu wszystko co mamy pod ręką. Ale właśnie najbardziej klasyczną jest taka z żółtym serem. I ta ubogość dodatków wcale niczego jej nie odejmuje, jest pyszna! A potrzebujemy do niej tylko placków tortilla i żółtego sera . Oczywiście placki możemy zrobić sami, ale akurat uważam, że te które
Marder&Marder ManufactureJest niedziela, są więc burgery. Bo od paru już tygodni mamy cykl burgerowy, co niedzielę właśnie. Ostatnio uraczyliśmy was niesamowitym burgerem z serem pleśniowym ( KLIK ), teraz zaś pora na prawdziwą bombę atomową: 300 g soczystej wołowiny, ocean majonezu i dwa plastry aromatycznego boczku. Lekko pikantne, mocno sycące. Uczta, którą wasz żołądek będzie wspominał do obiadu następnego dnia. A wasze zapchane(...)cholesterolem serce nie wybaczy wam tego nigdy. Ale cóż z tego, ten smak jest tego warty! Bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu) mielony antrykot (3x100 g na osobę) ser comté (po 3 plasterki na osobę) cienkie plastry surowego boczku ogórek kiszony sałata lodowa kilka kropli Tabasco keczup ( KLIK ) majonez ( KLIK ) sól, pieprz I teraz kilka prostych kroków, które
Marder&Marder ManufactureDziś zapraszam Was na zapiekaną bagietkę nadziana serem białym typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami. Jest to idealna propozycja na sycący obiad lub kolację. Wykonanie takiego dania nie sprawia kłopotów, zajmuje góra pół godziny. Bagietka jest pełna smaku i aromatu, zadowoli gusta nie jednej osoby. Tak chrupiącej bułeczce z wspaniałym zapiekanym nadzieniem naprawdę ciężko się oprzeć. Spróbujcie(...)zapraszam. ... pyszna zapiekana bagietka nadziana aromatycznym serem - idealna propozycja na sycący obiad lub kolację ... wspaniała, chrupiąca bagietka z sycącym nadzieniem Składniki: 1 całe jajko duża szczypta bazylii 1 opakowanie sera białego typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami Apetina "SNACK PACK in oil" 100g szczypiorek 1 1/2 łyżki mleka 1 pieczarka 1 duża bagietka Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy
Słodkie okruszkizupy, a kilka sztuk dodałam do pizzy. Delikatne białe szparagi pasowały do sosu, który w swoim składzie nie ma pomidorów. Jest jednak wyrazisty za sprawą użytego w nim sera Lazur. Ciasto: 1 szklanka ciepłej wody 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej 30 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki(...)chudego wędzonego boczku 250 g sera żółtego, najlepiej Mozzarelli w kawałku 1/2 cebuli 1/2 młodej cukinii 5-6 pieczarek 1/2 pęczka zblanszowanych białych szparagów 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku kawałek pora 3 ząbki czosnku, drobno posiekane zioła do pizzy majeranek rukola Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanka wody 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 50 g sera Lazur
Czerwień i błękitdodatkami zazwyczaj w pierwszy dzień jemy go zaraz po przygotowaniu, zaś w następny przekształcam go w zapiekankę. Nie potrzeba tutaj wiele filozofii, bo zazwyczaj głównym, najsmaczniejszym dodatkiem zapiekanek jest ser. Tym razem jednak połączyłam dwa różne smaki, które tworzą jedno danie. Jeden z nich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki smak pomidora z stopioną(...)mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli 150 g sera mozzarella 150 g sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chilli WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone wedle uznania (u mnie
Passions hobbies life