Dzisiaj u nas goszczą schabowe roladki z serem camembert i miętą. Połączenie smaków jest strzałem w dziesiątkę i idealnie się skomponowało. Przygotowanie ich nie zajmie wiele czasu, a dla większości są one bardzo efektownym i wystawnym obiadem. Roladki wyszły mięciutkie i bardzo aromatyczne. Polecamy na rodzinny obiad jak i na święta. Schabowe roladki z serem camembert(...)miętą SKŁADNIKI : 2 plastry schabu 2 plastry sera camembert kilka listków świeżej mięty sól i pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Schab rozklepujemy, na każdym z kotletów układamy po kawałku sera camembert i po kilka listków świeżej mięty. Oprószamy solą i pieprzem do smaku, zwijamy w roladki. Do miseczki wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMakaron z groszkiem w kremowym sosie z koziego sera, kremówki i jogurtu. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu spaghetti 25 g (2 plastry) wędzonego boczku 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 50 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego 1/4 bulionu warzywnego 100 g koziego sera kremowego 1 szklanka groszku, rozmrożonego skórka otarta(...)Rozgrzać patelnię, włożyć boczek, smażyć chwilkę, aż się wytopi. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać do boczku, podsmażyć. Zalać winem, jogurtem, śmietaną i bulionem. Zredukować o połowę. Dodać groszek oraz ser kozi. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać natką pietruszki
Moja Galeria SmakuWytworna i elegancka przekąska z truskawkami i kozim serem w roli głównej. Całość kompozycji dopełnia oliwa, sos balsamiczny oraz bazylia. Smaki się tu fajnie przenikają - słodycz truskawki balansuje kwaśny smak octu balsamicznego. Goście na pewno będą zachwyceni. Składniki: 1 bagietka 200 g truskawek 50 s sera koziego (użyłam twarogu) oliwa kremowy sos balsamiczny (można zastąpić tradycyjnym płynnym octem balsamicznym) listki(...)bazylii Bagietkę pokroić na kawałki. Posmarować serem kozim. Truskawki pokroić na kawałki. Ułożyć na serze, spryskać oliwą i sosem balsamicznym. Całość posypać porwaną bazylią. Smacznego
Moja Galeria SmakuMuszle makaronowe nadziewane cukinią i filetem z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym, całość posypana serem żółtym. Te dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 3 porcje: przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku 18 sztuk muszli makaronowych 1 cukinia 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki, plus do posypania(...)upieczeniu 100 g żółtego sera, startego 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Cukinię, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. 3. Dodać cebulę i cukinię. Smażyć przez 5 minut. Dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z połową sera żółtego
Moja Galeria SmakuKolorowa, letnia i szybka w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem, grillowanymi brzoskwiniami, borówkami oraz serem kozim. Całość dopełniają płatki migdałowe oraz dressing. Grillowane brzoskwinie smakują doskonale, są miękkie, soczyste i słodkie. Składniki: 2 garście szpinaku 2 brzoskwinie 1/2 szklanki borówek 1/4 szklanki płatków migdałowych 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu(...)pestkę wyrzucić. Posmarować je odrobiną dressingu. Ułożyć przecięciem do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na plasterki. 3. Szpinak przełożyć do miski. Dodać ser kozi, borówki, płatki migdałowe i brzoskwinie. 4. Polać pozostałym dressingiem i wymieszać przed podaniem
Moja Galeria Smakujest taka zwykła i tradycyjna ;) Oprócz świeżych pomidorów zawiera sok pomarańczowy. Nie jest również podawana ani z ryżem czy makaronem, ale z chrupiącymi grzankami z żółtym serem. Może macie ochotę na trochę odmiany i skusicie się na taką wersję? Składniki: 1 kg pomidorów 1 szklanka soku z pomarańczy (około 3 pomarańcze) 1 czerwona cebula 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku(...)łyżka listków tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu sok z cytryny sól Grzanki: 4 kromki ulubionego chleba 50-80 g żółtego sera 1. Pomidory, sparzyć, zdjąć skórkę. Przekroić na pół i wydrążyć pestki. Umieścić w garnku i dusić, aż się rozpadną (około 15-20 min). 2. Czerwoną cebulę oraz czosnek posiekać. W garnku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę przez 5 minut. Dodać czosnek
Moja Galeria Smakuporcje: 100 g razowego makaronu penne 120 g pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek garść rukoli garść natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 30-40 g sera typu parmezan lub dziugas sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, aż lekko się zezłocą. Posolić i odstawić. Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Pieczarki obrać(...)Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, ziarna słonecznika. Posypać zieleniną oraz serem. Wymieszać i potrzymać na patelni 1 minutę, żeby ser się rozpuścił. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego! Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje
Moja Galeria Smakułyżki cukru pudru 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik z brzoskwiniami : 1 kg półtłustego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 2 całe jajka 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe z cukrem 1 szklanka mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka(...)masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg półtłustego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 2 całe jajka 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe z cukrem 1 szklanka mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku
Poezja smakuSkładniki: 4 kwadraty-z arbuza 1/2 szklanki dobrej jakości koziego sera ,lub sera feta ,lub twarogu 1/2 szklanki , posiekane orzechy 1/8 szklanki cebuli czerwonej pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szklanki sosu balsamicznego liście bazylii i mięty 1 ogórek zielony pocięty na mandolinie wzdłuż na cienkie ,dlugie plastry. 1 łyżka cukru trzcinowego Wykonanie Cebule i ogórek ,pokroic na plasterki ,posypac cukrem(...)trzcinowym i odstawić na 15-20 mninut do zmiękczenia. Pokroić kawalek arbuza na cztery ładne kwadraty. Jeśli kozi ser używasz ,który jest kruchy i trudny do rozsmarowania,to należy go , podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund .Teraz rozsmaruje się z łatwością jak lukier na cieście.Na kwadracie arbuza polożyć ser na to zwinięte paski ogórka .Posypac orzechami
w mojej kuchniOstatnio bardzo makaronowo u mnie ;) Dzisiaj znów błyskawiczny przepis dla wszystkich zapracowanych - zapiekanka makaronowa z serem i szynką. Potrzebujemy: pół opakowania makaronu penne 200 g startego żółtego sera 5-6 plasterków szynki z kurczaka/indyka 250-300 ml bulionu 100 g serka topionego śmietankowego oregano oliwa z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę kroimy na drobną kostkę(...)gorącego buliony wrzucamy serek topiony i mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy następująco składniki: ser żółty, makaron, szynka, ser żółty i tak cały czas aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy bulionem z roztopionym serkiem. Posypujemy oregano i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 min. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuOstatni moment aby wykorzystać bób bo potem nie będzie już taki smaczny, jędrny tylko lekko mazisty ale wtedy można robić pasty. Moja dzisiejsza propozycja to szpinak, bób i ser kozi, według nas połączenie idealne ale musicie spróbować sami, polecam. Ser tutaj użyty jest serem portugalskim dojrzałym niskosolnym. Szpinak z serem kozim i bobem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię z botwinką ;) Przyznam, że nigdy specjalnie za nią nie przepadałam, ot co, młody burak w babcinej zupie. Dzięki temu eksperymentowi odkryłam jej nową twarz, w duecie z kozim serem na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży ;)) Placek z botwinką i kozim serem: Składniki: Ciasto: 200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1 jajko 60 ml wody(...)łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g botwinki bez buraczków 250 ml jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 200 g sera koziego w plastrach 2 jajka sól, pieprz, oliwa Do dzieła: Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na co najmniej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Spektrum SmakuNaleśniki, to ulubione danie chyba wszystkich dzieci. U nas najbardziej lubiane są z serem, tym razem dodałam do sera brzoskwinie, wyszło mega smacznie. Polecam, spróbujcie ;) 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 70 ml oleju 2 i pół szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli łyżeczka cukru pudru nadzienie(...)brzoskwinie 70 dag mielonego sera białego cukier trzcinowy wg smaku łyżeczka cukru z wanilią Przygotowuję ciasto na naleśniki, mokre składniki dokładnie miksuję, dodaję cukier, sól i przesianą mąkę, całość ponownie miksuję. Ciasto odstawiam na 20 -30 minut. W tym czasie myję i obieram brzoskwinie, kroję je na kawałeczki i dodaje do sera. Dosładzam do smaku i blenduję
Takie tam pichceniełyżeczka cukru sos curry 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka pieprzy cayenne 2 łyżki sosu worchestershire lub sojowego sos pomidorowy np. z tego przepisu mozarella/ tarty żółty ser dodatki do pizzy z sosem jogurtowym curry pieczarki, ser camembert, szalotka, świeże oregano szynka drobiowa, cukinia, papryka, świeży tymianek papryka, szalotka, pomidorki koktajlowe, świeże oregano, świeży tymianek, świeża bazylia, płatki(...)rozciągnąć, tworząć placuszek o średnicy ok. 10-12 cm. Placuszki układamy na blaszcze z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów, ponieważ ciasto urośnie. Pizzerinki smarujemy jednym z sosów, posypujemy niewielką ilością sera, układamy ulubione dodatki i ponownie obsypujemy serem. Tak przygotowane pizzerinki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220-250 stopni na 12-18 min w zależności od temperatury osiąganej przez dany piekarnik. Smacznego
DefinicjaSmakuDzisiaj szybkie danie we włoskim stylu. Lekkie i przyjemne. Pyszny kurczak w aromatycznym aksamitnym sosie na bazie sera gorgonzola z lekką sałatką. Idealny na letni lekki posiłek. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kurczaka, pęczka świeżej bazylii, 2 ząbków czosnku, 2 pomidorów, 400 gram ziemniaków, garści świeżej rukoli, 100 ml śmietany 18%, 100 gram sera gorgonzola, soli, czarnego świeżo(...)sosie balsamicznym. Na patelnię wylałem łyżkę oliwy i 100 ml śmietany 18%. Śmietanę dodałem do zimnej oliwy, aby zapobiec jej zważeniu. Całość podgrzewałem na małym ogniu. Po chwili dodałem ser gorgonzola, który podzieliłem na mniejsze części. Całość podgrzewałem na małym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się sera i uzyskania przez sos kremowej konsystencji. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na frytki
Wyprawy kulinarne