Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser(...)których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto naleśnikowe: – 300 g mąki pszennej
Zdrowy Styl JoannyZaserwuj im smerfną sałatkę! Składniki 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa puszka kukurydzy papryka czerwona, pomarańczowa i zielona sos francuski Knorr sos czosnkowy mix sałatkowy ser feta w kostkach cebulka zapiekana por, mały kawałek ser lawendowy, 8 plasterków rukola Przygotowanie Kurczaka pokroić na małe kawałki, wymieszać z przyprawą do gyrosa i usmażyć. W naczyniu żaroodpornym ułożyć(...)kolei: mix sałatkowy rukola kurczak kukurydza papryka pokrojona w drobną kostkę ser feta cebulka zapiekana por drobno posiekany ser lawendowy 3. Całość delikatnie polać sosem francuskim i sosem czosnkowym. Autor przepisu: Edyta Artykuł Smerfna sałatka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymała puszka kukurydzy opcjonalnie 1 mała puszka czerwonej fasoli 2 duże pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka krojonych pomidorów posiekana natka kolendry starty na tarce żółty ser do zapiekania duża szczypta cukru sól i pieprz do smaku Papryka faszerowana mięsem z indyka przepis 1. Ugotuj ryż. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Naczynie do zapiekania nasmaruj oliwą. 2. Paprykę(...)się zrumieni. 5. Wyłącz płomień. Dodaj ryż, kukurydzę, pokrojone w malutką kostkę pomidory, posiekaną kolendrę i wymieszaj. 6. Wyjmij papryki z piekarnika, napełnij farszem i posyp startym żółtym serem. Na dno naczynia wlej około 100 ml wody. Piecz przez około 20-25 minut, do chwili aż ser się roztopi. Podawaj z pieczywem. Papryka faszerowana z wolnowaru Ugotuj ryż. Czosnek
Cztery Fajerypszennej 1 płaska łyżeczka soli pół łyżki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: około 300 g sera – najlepiej mozzarella, u mnie dziś inny ser w kostce kawałek cebuli 3-4 plasterki drobiowej szynki kilka plasterków boczku 2-3 łyżki kukurydzy z puszki prosty sos pomidorowy do posmarowania(...)pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy nasze ciasto i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Mi pomagały dzieci Spód pizzy dziurkujemy widelcem, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy warstwą startego sera i układamy dodatki. U mnie lekko podsmażone plasterki boczku, podsmażone krążki cebuli, 3 łyżki kukurydzy i pokrojone plasterki drobiowej wędliny. Posypujemy całość resztą sera (niewielka ilość) i wkładamy pizze
Słodkie okruszkiPotica, to rolada drożdżowa z aromatycznym nadzieniem z orzechów włoskich, przypominająca trochę naszego makowca. Jest to tradycyjne słoweńskie ciasto świąteczne, podawane zwykle w Boże Narodzenie i
Przepisy na domowy ser i chlebzrozumiecie o czym mówię. Zapraszam! Słonecznik - przepis: Jedna podwójna pierś z kurczaka 250 g światłych pieczarek 1 średnia cebula 1 marchew 3 średnie ziemniaki 50 g żółtego sera 3 ugotowane na twardo jajka Puszka czarnych oliwek bez pestek (ok. 100 g) 150 g kwaśnej śmietany 10-12% 100 g majonezu łyżeczka łągodnej musztardy 20 g masła Chipsy(...)osolonej wodzie przez ok. 25 min, aż będzie pełnie ugotowana. Marchew, ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Wszystkie składniki dokładnie studzimy. Ser, marchew, ziemniaki, białko jajka, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach do osobnych miseczek. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. W miseczce łączymy śmietanę, majonez, musztardę, doprawiamy solą
Kuchnia Łukaszakanapki z bagietki. Mam nadzieję, że coś wpadnie Wam w oko Sałatki: Warstwowa sałatka tuńczykowa Sałatka z tortellini i kurczakiem Sałatka z tortellini i ananasem Sałatka z pieczarkami, kurczakiem, serem, jajkiem i kukurydzą Sałatka Szynkowa siostry Anastazji Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem Sałatka Gyros Sałatka brokułowa z boczkiem Sałatka brokułowa z fetą Ekspresowa sałatka z kuskusem Sałatka „Król(...)wieprzową Rolada serowa z jajkami i szynką Bułeczki czosnkowo-serowe Mini kanapeczki z bagietki Mini sucharki imprezowe – pyszne Przekąska śledziowa Śliwka owinięta boczkiem Twisterki z ciasta francuskiego z serem i pietruszką Roladki z chleba tostowego Przekąski na ciepło Zapiekane rożki z tortilli Pizzowe świderki Pizzerinki Pizza balls Zakręcone pizzerinki do odrywania Bułeczki z dipem serowym Tortilla kebab z czerwoną
Smaki Na Talerzusię na każdą okazję. To już kolejna wersja takiej przekąski na blogu. Tutaj ( KLIK ) można znaleźć wersję z pieczarkami. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 450 g szpinaku 150 g sera twarogowego / fety 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia ser żółty Sposób wykonania: 1. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, dodać szpinak i dusić aż się rozpadnie. Dodać zmiażdżone(...)ząbki czosnku, chwilkę smażyć. Zdjąć z ognia, wkruszyć biały ser, doprawić całość solą i pieprzem. 2. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, włożyć do foremki na muffinki. Na każdą porcję wyłożyć trochę farszu i całość lekko posypać tartym żółtym serem. 4. Zapiec w 180st.C przez około 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kuchnia domowa Aniciasto zrobiłam już po raz trzeci. Uwielbiam go, bo ma wszystko co świąteczny wypiek powinien mieć. Ser, mak, bezę, kruche ciasto, owoce. Wcześniej nie udało mi się sfotografować. Ciasto robi się dość długo. Ale warto. Przepis oryginalny wzięłam z bloga Moje wypieki. Ale podążałam za swoimi smakami. Np. zamieniłam mąkę -na orkiszową, bo jestem jej wielką zwolenniczką. Dałam więcej(...)sera twarogowego, bo nie lubię ricotty oraz dałam mniej maku do bezy, bo dla mnie było go za dużo. Polecam to ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto kruche kakaowo piernikowe: 400 g mąki orkiszowej lub krupczatki 220 g zimnego masła 4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam trzcinowy) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
AZgotuj!marki Tymbark jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. mojej rodzinie sok pomarańczowy do śniadania należy do dobrych nawyków. Pasuje on zarówno z kanapką z awokado, pyszną jajecznicą czy serem feta. Śniadanie to dobry nawyk Sok pomarańczowy to dla mnie świetne uzupełnienie śniadania. Szklanka pysznego soku dostarcza organizmowi bardzo dużą dawkę witaminy C, która jako silny utleniacz wspomaga pracę układu odpornościowego(...)śniadanie wtedy, kiedy nachodzi głód. To znak, że trzeba organizmowi dostarczyć energii. Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać pełnoziarniste pieczywo na zakwasie, wysoko jakościowe białka jak jajka, orzechy i nasiona oraz sery. Należy również pamiętać o naturalnych tłuszczach i zrezygnować z rafinowanych produktów. Jedzenie śniadania to dobry nawyk. Warto więc słuchać biologicznego zegara i jeść śniadanie, kiedy nachodzi głód. To znak
codojedzeniaDawno mnie tu nie było, ale postaram się wrócić. Mój 9 letni syn zażyczył sobie na śniadanie parówki zawijane w serze z chrupiącą panierką. Nie rad byłam zmuszona coś zrobić. I tak powstały ala krokieciki. Składniki: 2 cienkie parówki 4 plasterki sera żółtego jajko łyżka mąki dwie łyżki bułki tartej szczypta soli olej Przygotowanie: Parówki przeciąć na pół. Każdą parówkę(...)owinąć plasterkiem sera. Na talerzyku roztrzepać jajko ze szczyptą soli. Na tym etapie możemy nastawić olej. I teraz zaczynamy panierowanie czyli jak zawsze: parówkę owiniętą serem obtoczyć w mące, następnie parówka ląduje w jajku a na końcu w bułce tartej. Gdy olej jest dobrze rozgrzany delikatnie wkładamy nasze ala krokiecik na głęboki olej. Smażymy z obu stron na złoty
Amatorka kuchennałyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki - 100 g cukru - 3 żółtka - 125 g margaryny ser - 750 g sera białego (dwukrotnie zmielonego) - 6 jajek ( białka ubijamy na sztywno) - 125 g margaryny - 150 g cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie(...)ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę oraz mak. Dobrze ucieramy całość. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem. Ostatnim etapem jest przygotowanie masy serowej. Ser dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo żółtka, ser, proszek do pieczenia, budyń oraz ekstrakt cytrynowy. Mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową
Zainspirowana w kuchniLekki lunch w postaci sałatki podanej z serem camembert, suszonymi pomidorami, awokado oraz anchois Syta, pełna witamin i bardzo kolorowa sałatka propozycją na smaczny i zdrowy lunch. Składniki: 100 g sera camembert 4 sztuki suszonych pomidorów 1 dojrzale awokado 1 garść świeżych liści dowolnych sałat kilka plastrów świeżego ogórka 6 filecików anchois 1 garść oliwek(...)gałązka świeżego tymianku kilka ziarenek czerwonego pieprzu 1 szczypta soli morskiej Wykonanie: Umyte, osuszone liście sałat ułożyć na talerzu, następnie pokrojone w plastry awokado, plastry suszonych pomidorów, pokrojony ser camembert, filety anchois, oliwki oraz ogórek w plastrach. Przyozdobić świeżym tymiankiem, kaparami, oprószyć solą oraz czerwonym pieprzem. Skropić całość cytryną i oliwą. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja Kuchniazatrucie surowym żółtkiem jaja. Kupienie jak najświeższych jajek to podstawa. Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu jajek przed jedzeniem ich na surowo — pałeczki salmonelli giną już w temperaturze 65°C. Ser (albo mieszankę obu) ścieramy na drobnych oczkach tarki, odkładamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę – odkładamy. Plasterki boczku kroimy na półtora centymetrowe kawałki, odkładamy. Siekamy natkę i szczypior, odkładamy(...)dekoracji). Wrzucamy na pozostały w rondlu tłuszcz czosnek, szybko mieszamy żeby od razu się usmażył i nie zrumienił, wrzucamy odcedzony makaron. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wsypujemy cały ser i zioła (zostawcie odrobinę do dekoracji), mocno pieprzymy mielonym pieprzem i bardzo dokładnie i dynamicznie mieszamy całość, do rozpuszczenia sera. Rondel ściągamy z ognia, dajemy zawartości 30-40 sekund przestygnąć
Karo in the Kitchen