ser - 17000 przepisów (strona:117/1134)

Makaron z bakłażanem, pomidorkami i serem Provolone 90

dziś to błyskawiczny w wykonaniu, łatwy i przepyszny zarazem makaron z bakłażanem (nie da się go nie lubić 😉) pomidorkami (ich nie da się nie lubić jeszcze bardziej 😋) i fantastycznym serem Provolone . Przepyszny i sycący obiad w pół godziny? Proszę bardzo! Poziom trudności: bardzo łatwe Czas przygotowania: ok 15 minut Czas wykonania: ok. 15 minut Składniki (na 3 osoby 👦👦👦): 300g makaronu(...)mnie fusilli giganti ) 1 spory bakłażan 1 duża czerwona cebula ok. 250g pomidorków koktajlowych  2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli (lub więcej, jeśli lubimy pikantnie) ok. 80g sera Provolone kilka listków bazylii sól i pieprz do smaku oliwa (najlepsza jaką mamy) opcjonalnie: kieliszek białego, wytrawnego wina Wykonanie: bakłażana kroimy w niezbyt dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy sporą

Pasta Po Polsku
Pascha wielkanocna. Deser wielkanocny. 103

Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser(...)których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas. Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii

Zdrowy Styl Joanny
Jajka faszerowane żółtym serem 98

Kolejna propozycja na świąteczny stół to pyszne jajka nadziewane żółtym serem i szczypiorkiem.  Składniki: - 6 jajek - 150 g żółtego sera - 1 pęczek szczypiorku - 1 łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka musztardy - sól i pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miski i rozgniatamy. Ser ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach a szczypiorek drobno siekamy. Do żółtek dodajemy ser, szczypiorek (odrobinę zostawiamy do dekoracji)majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz. Całość mieszamy i napełniamy białka. Wierzch posypujemy pozostawionym szczypiorkiem

Zainspirowana w kuchni
Kapsalon. Holenderski przysmak, który z tym przepisem przyrządzisz we własnej kuchni 183

danie wymyślił… fryzjer. Serio! W 2003 roku Nathaniël Gomes, fryzjer z Rotterdamu, poprosił zaprzyjaźnioną restaurację, aby połączyła wszystkie jego ulubione składniki, a więc shoarmę, frytki, ser i sałatkę, w jedno danie. Tak powstał kapsalon. Ciekawostka, słowo to w języku niderlandzkim oznacza nic innego, jak salon fryzjerski. Co prawda danie uważanie jest za fast food, jednak jeśli zrobicie je samodzielnie(...)końca, będzie to naprawdę dobre jedzenie. Przepis właśnie znaleźliście, a zatem, do dzieła! Przepis na kapsalon Składniki: Około 500 gramów ziemniaków na frytki, 2 piersi z kurczaka, 200 gramów sera żółtego, w oryginale jest gouda, duża garść pomidorków koktajlowych, 1 ogórek zielony, ćwierć główki sałaty lodowej, 1 czerwona cebula, 3 łyżki dobrego majonezu, 3 łyżki mleka, ketchup, 1 ząbek czosnku

Kulinarna Polska
Słowackie haluszki – przecierane kluseczki 92

odstoiną, która powstaje po odlaniu wody z ziemniaków z dodatkiem soli oraz mąki. Ponadto wyrabia się małe kluseczki palcami i wrzuca do wrzątku. Haluszki można podawać z ciepłym mlekiem, serem lub skwarkami z tłuszczem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słowackie haluszki – przecierane kluseczki 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie: Kluski Kuchnia: Słowacka Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie(...)Ugotowane kluski należy przełożyć na sitko i opłukać pod zimną wodą. Następnie włożyć je do pustego garnka, dodać pokruszoną bryndzę, 30 ml mleka i mieszać do momentu, aż ser się rozpuści i połączy z mlekiem. Na koniec przełożyć haluszki z sosem serowym na talerz i omaścić usmażonym boczkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); .palm-oil-free-cls-1{fill:#7cb521;}.palm

ProstePesto.pl
Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym 74

Jeśli chodzi za Wami prosty, ekspresowy i pełnowartościowy obiad, to mam coś dla Was! Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym to propozycja, która idealnie spełnia powyższe kryteria. Jeśli uwielbiacie szpinak, ser, a do tego ograniczacie, bądź całkowicie zrezygnowaliście z mięsa – koniecznie musicie wypróbować to danie. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu. No i ważna informacja dla osób z insulinoopornością , które(...)ładunek glikemiczny tego dania jest zaskakująco niski i jak najbardziej ta propozycja żywieniowa jest także dla Was! Składniki (2 porcje): 200g świeżego szpinaku, 4 ząbki czosnku, 80g tartego sera typu parmezan, 100g śmietanki 18%, 120g ciecierzycy ze słoika/puszki (masa netto po odsączeniu z zalewy), łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Jeśli wykluczacie z diety nabiał, to możecie

Natka Pietruszki
Sernik cytrynowy bez pieczenia. 114

Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser(...)których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas. Składniki jakie będą nam potrzebne: Spód: – 300 g herbatników pełnoziarnistych

Zdrowy Styl Joanny
Pizzerinki na serku wiejskim 85

serka wiejskiego (200 g) jajko 4 łyżki mąki (60 g) łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki soli łyżka oleju (10 g) dodatki 3 łyżeczki ketchupu (24 g) 4 łyżki startego sera żółtego (60 g) Czas przygotowania:  5 minut Czas smażenia: 10 minut Ilość : 3 pizzerinki o średnicy 12 cm Przygotowanie Z serka wiejskiego odlewamy śmietankę (ja ją zwykle wypijam :)). Zazwyczaj(...)widelcem. Placki smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 4-5 minut , aż spód się lekko przyrumieni, a góra zetnie. Placki odwracamy na drugą stronę, smarujemy ketchupem , posypujemy serem i smażymy około 3-4 minut pod przykryciem , dopóki ser się nie rozpuści. Najlepiej smakują na ciepło , chociaż na zimno też szybko znikają Źródło inspiracji @makro_i_sztanga Jeszcze więcej wegetariańskich

WegePrzepis
Pesto z czosnku niedźwiedziego 96

niego zawsze bardziej mi smakuje. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji jeść pesto z czosnku niedźwiedziego, koniecznie je zróbcie. A potem dodajcie je do ulubionego makaronu i uzupełnijcie całość o ser długodojrzewający. Pycha. Składniki: pęczek czosnku niedźwiedziego (około 25 liści) 5 łyżek oliwy extra virgin (lub więcej) 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny(...)garść startego sera długodojrzewającego (parmezanu lub np. bursztynu) pieprz sól Liście czosnku niedźwiedziego myjemy. Pestki słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni, do zrumienienia, studzimy. Tak jak Wam pisałam w opisie, pesto zrobiłam w moździerzu. Najpierw pokroiłam liście na mniejsze kawałki, później wrzuciłam je do moździerza z odrobiną soli, obranym ząbkiem czosnkiem i słonecznikiem. Wszystko rozdrobniłam, następnie dodałam do tego oliwę

Kardamonovy
Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym 111

mojej starszej córki, naszych zresztą też. Jest z nim więcej pracy niż ze zwykłym makaronem z sosem, ale ta klasyczna włoska zapiekanka ma jednak swój urok. Zapieczony sos beszamelowy, ser i przypieczone brzegi to coś wspaniałego!  Z Lasagne jest chyba tak jak z pizzą, każda włoska mamma robi je po swojemu (jak u nas nasze mamy robią mielone(...)szpinakiem. Ja jako polska mamma mam także swoją wersję tego dania. Farsz przygotowuję na bazie mielonego mięsa wołowego, pomidorów i czosnku. Do sosu beszamelowego dodaję odrobinę startego sera, a na wierzchu układam jeszcze trochę mozzarelli i posypują parmezanem. Tak, tak, nie jest to danie dla osób na ścisłej diecie redukcyjnej, ale... z pewnością przywiedzie na myśl włoskie wakacje... a właśnie

Kulinarne Inspiracje
Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia 179

szybki w przygotowaniu sernik bez pieczenia. Jest bardzo smaczny, wilgotny, nie za słodki, ładnie wygląda. Zamiast jasnych herbatników można użyć kakaowych i dać dowolną galaretkę. Pamiętajmy tylko, aby ser miał temperaturę pokojową jak masło. Bardzo polecam! (inspiracja ze strony przyślij przepis ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)użyć galaretki w innym smaku) 300ml gorącej wody Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 150g masła w temperaturze pokojowej 700g zmielonego twarogu jak na sernik, można użyć sera z wiaderka 90g cukru pudru 1-2 łyżeczki cukru z wanilią 3 łyżki kakao bez cukru Polewa: 70g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 110ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 36 herbatników

Mała Cukierenka
Wegetariańskie pyzy z tofu, orzechami i grzybami 102

zmiksowaniu nadają farszowi przyjemnej struktury. Kolejnym składnikiem są zesmażone z cebulką grzyby. Użyliśmy brązowych pieczarek, ale mogą to być zwykłe pieczarki lub boczniaki. Na koniec do miksera trafia ser tofu. Tu uwaga: z pieczarek podczas smażenia wydobywa się woda – trzeba ją odparować. W przypadku tofu należy ser dobrze odcisnąć z wody. Chodzi o to, żeby nadzienie nie było wodniste. Ciasto(...)ziemniaki ugotowane 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka 1 duża cebula 2 łyżki oleju Sól Nadzienie 100 g pieczarek ½ opakowania sera tofu 1 mała cebula 3 łyżki orzechów nerkowca 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp

Niedzielny kucharz