winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę płuczemy i zalewamy letnią wodą, pozostawiamy do namoczenia na godzinę. Kaszę gryczaną (użyłam w woreczkach(...)kaszy wsypujemy do talerza/miseczki i zalewamy zupą) oraz paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka
mojewypiekiinietylkoSkładniki (dla 2-3 osób): 4-5 średnich ziemniaków ok. 20 dag kiełbasy (może być ulubiona cienka - ja użyłam suchej krakowskiej) 1/2 cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 100 ml śmietany 12 % olej do smażenia Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotowałam w całości na pół - miękko. W tym samym czasie w małej ilości oleju przysmażyłam pokrojoną w średniej(...)Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni. Ser starty na grubej tarce wymieszałam ze śmietaną i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Po ok. 30 minutach zapiekania, ser ze śmietaną wyłożyłam na ziemniaki i rozprowadziłam. Posypałam odrobiną świeżego szczypioru. Zapiekałam jeszcze kilka minut - do roztopienia sera. Danie gotowe. Mężowi bardzo smakowało. Syn też podjadał mimo, że wcześniej swój obiad zaliczył
Kuchnia po mojemuśmietany 12 % szczypta soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa 20 dag wędliny (szynka, polędwica, ulubiona kiełbasa) 30-40 dag sera żółtego 1 budyń waniliowy 2-3 brzoskwinie z zalewy Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinkę by wyrosło. Ważne by ciasto zagniatać(...)składników o tej samej temperaturze. W czasie gdy ciasto rośnie szykujemy dodatki: - ser trzemy, - wędlinę kroimy w kostkę, - cebulę szklimy na odrobinie masła (łyżkę odkładamy do miseczki) - do reszty cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości - ananasa kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lekko ze słodką papryką - budyń szykujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć trochę mniej
Kuchnia po mojemupomysłu na obiad zabrakło ;). Dlaczego smak zakochania? Ciekawych zapraszam do lektury. Składniki: dwie garście makaronu penne ugotowanego al dente 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego imbir mielony, szczypta: curry, gałki muszkatołowej, szafranu lub kurkumy, papryki mielonej sól, pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pierś(...)Doprawiamy przyprawami orientalnymi. Miękkie warzywa podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodajemy mięso. Mieszamy. W wysmarowanym naczyniu układamy kolejno warstwy: makaronu i warzyw z mięsem. Każdą warstwę posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut pieczenia posypujemy wierzch ostatnią warstwą żółtego sera. Kiedy ser się rozpuści zapiekanka gotowa. Podajemy udekorowaną keczupem
Kuchnia po mojemuMoją propozycją na Wielkanocny (i nie tylko Wielkanocny) obiad jest zupa z rzeżuchy i błękitnego sera. Pomysł na taką oto zupę wydał mi się ciekawy, więc bez wahania postanowiłam go wypróbować . Spodziewałam się, że zupa ta będzie mi smakować, ale nie spodziewałam się, że aż tak bardzo. Zupa ta jest pyszna i bardzo sycąca. Świetnym dodatkiem do tej zupy(...)grzanki. Składniki: 600 ml bulionu (ja użyłam rosół, który został z poprzedniego dnia) rzeżucha – wysiana z 2 opakowań nasion ok. 150 - 200 g 100 g sera pleśniowego blue lazur 200 g śmietanki 30% sól pieprz pieczywo na grzanki Wykonanie: Zagotować bulion, dodać rzeżuchę (kilka kiełków rzeżuchy warto zostawić do dekoracji talerza) i gotować przez 3 – 4 minuty. Następnie dodać pokruszony
Mama GotujeNiedawno dostałam dużą formę na suflet dzięki temu mogłam przygotować suflet ze szpinaku i koziego sera. Bardzo lubię szpinak a w formie sufletu i z połączeniem z kozim serem zachwycił mnie jeszcze bardziej. Ponieważ pierwszy raz piekłam tak duży suflet nie byłam pewna co do czasu pieczenia, ale myślę, że udał się bardzo dobrze. Składniki: 500 g świeżych liści szpinaku(...)ząbki czosnku 1 niewielka cebula 40 g mąki pszennej 250 ml mleka 200 g miękkiego sera koziego 4 jajka gałka muszkatołowa pieprz kajeński sól pieprz czarny masło do posmarowania formy Wykonanie: Formę na suflet posmarować masłem,włożyć ją na co najmniej 15 minut do lodówki i ponownie posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o C Liście szpinaku umyć
Mama Gotujedoprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku 3 ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 200 g żółtego sera Ciastka/Paszteciki z Ciasta(...)Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Studzimy. Płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 prostokątów
Słodka Stronamój ulubiony sposób na jego podanie, pierwszy raz zakosztowany u mojej siostry. Dodać do niego można praktycznie wszystko – co kto lubi. Ja najbardziej lubię z pieczarkami i żółtym serem . Wygląda bardzo elegancko i smakuje wyśmienicie ! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również(...)polubić ten przepis. Składniki (na 2 osoby): 1 filet z kurczaka (pojedynczy) ciasto francuskie* 10dkg pieczarek 4 plastry żółtego sera odrobina masła /ewentualnie białko/ Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na 4 plastry. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce i poddusić na patelni. Jeśli kupiliśmy gotowe ciasto francuskie wystarczy odkroić 1/3 ciasta (całego ciasta wystarcza
Za drzwiami kuchniProste danie makaronowe dla amatorów pleśniowych serów. Makaron kokardki z kremowym sosem z gorgonzoli i mascarpone to proste , pyszne danie , które można przygotować na poczekaniu /10 minut/. Przyznam, ze kiedyś stroniłam od serów pleśniowych, dziś z wielką przyjemnością wprowadzam je do moich dań. W dzisiejszym sosie wykorzystałam gotową mieszankę serów(...)makaronu pełni w tym daniu jedynie rolę dekoracyjną, choć nadaje mu jednak ciekawego posmaku........... Składniki : /2 porcje/ 160-200 g makaronu kokardki /motylki-farfalle/ 150 g sera gorgonzola z dodatkiem mascarpone /lub po połowie gorgonzoli i mascarpone/ ok. ¼ szklanki mlek 1 łyżka maku zielona pietruszka/do dekoracji Wykonanie: -Makaron ugotować al dente. -W międzyczasie
Zakamarki mojej kuchniSzybki, smaczny makaron dla miłośników włoskich klimatów :) SKŁADNIKI 300 g makaronu tagliatelle 100 ml śmietanki kremówki 300 g sera gorgonzola 50g orzechów włoskich 100g suszonych pomidorów sól pieprz gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Orzechy kroimy w ćwiartki. Pomidory odsączamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy śmietankę (nie gotując). Dodajemy pokrojony(...)kostkę ser i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy z ognia. Delikatnie solimy (ser jest dość słony), doprawiamy pieprzem i połową łyżeczki gałki. Wrzucamy odcedzony makaron, pomidory i orzechy. Całość mieszamy i podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjejajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz: ugotowane ziemniaki ser biały sól pieprz cebula (opcjonalnie) * Nie podawałam dokładnie ile czego ma być ponieważ ja staram się stosować zasadę 1:1, czyli(...)ziemniaków, tyle samo i sera białego. Oczywiście te proporcje można zmieniać według własnego gustu. Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto na pierogi zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało. Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić PATRZ TUTAJ >>> CIASTO NA PIEROGI 2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych pierogów
Kulinarnie z Polką na Kresachkażdym razem, kiedy przygotowuję tę sałatkę, odkrywam ją na nowo. Nie zmienia się wiele.. tym razem doszła rukola i owoc granatu. Pozostałe składniki bez zmian, czyli żurawina, orzechy, ser. Składniki w lodówce zawsze się znajdą. Sałata lodowa, sałata maślana, mix sałat, baby szpinak, rukola - w ilości dowolnej i wedle upodobania. Do tego ser z pleśnią niebieską. Jeśli ktoś(...)już następnym razem :) Sosem polewamy tuż przed podaniem. Do pracy sos transportuję w małych słoiczkach :) składniki: proporcje wg uznania rukola i baby szpinak (ew. mix sałat) ser z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur) suszona żurawina lub rodzynki owoc granatu orzechy laskowe winogrona Szpinak i rukolę myjemy, a następnie delikatnie osuszamy. Ser kroimy lub rozdrabniamy
bistro mamaJakiś czas temu robiłem Camembert z gruszkami . Wyszło pyszne danie :) Więc postanowiłem również z serem Brie coś w parowarze wymyślić. Wyszło równie smacznie :) Jest to super jedzenie na szybko. Nie wymaga dużo pracy, wystarczy umyć owoce i wrzucić wszystko do urządzenia. Dodatkowo czas parowania jest bardzo krótki i już po chwili można się zajadać :D Składniki : 125g sera(...)Brie kilka winogron zielonych bezpestkowych 3 łyżeczki borówek amerykańskich garść roszponki Ser Brie odwijamy z papierka i kładziemy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie w parowarze. Winogrona i borówkę amerykańską myjemy, przekładamy oddzielnie do małych pojemników do przechowywania żywności odpornych na wysokie temperatury. Po czym wkładamy do parowaru na drugi poziom. Włączamy urządzenie na 10 minut
Parowar FacetaPomysł na fajne danie z mielonym miejscem i serem korycińskim. Pyszna propozycja! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 jajko pęczek natki pietruszki 3 grube plastry sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej 4 łyżki bułki tartej sól.pieprz Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy posiekana natkę, bułke tartą. Wyrabiamy. Bierzemy na dłoń porcje mięsa, spłaszczamy, na mięso(...)układamy kostki wczesniej pokrojonego sera, formujemy w podłużne roladki. W każdą wbijamy wykałaczkę, układamy na ruszcie w piekarniku, pieczemy ok 25 minut na rumiano. Do przygotowania roladek użyłam sera korycińskiego swojskiego CZESŁAWY ZARZECKIEJ
Z Majeczką w kuchniRyż arborio Składniki (dla dwóch osób): 2 łyżki masła odrobina oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu (ok. 300 g) 1 średniej wielkości cebula małe opakowanie brązowych pieczarek nieco koziego sera 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 2 kieliszki nieschłodzonego białego wina (wytrawnego!) ok. 0,75 l gorącego bulionu 10 dkg startego parmezanu czarny pieprz do smaku i sól (jeśli(...)Doprawić pieprzem. Gotować jeszcze ok. 10 - 15 minut, dolewając bulion, gdy risotto będzie robić się zbyt suche. Na koniec dodać parmezan, resztę masła i pokrojony w małe plasterki kozi ser (kozie sery mają bardzo intensywny smak i zapach, więc nie przesadź z ilością). Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści. Przed podaniem posyp parmezanem i bazylią (lub natką pietruszki
W SMAK