ser - 17000 przepisów (strona:116/1134)

Grzanki z bobem w sosie serowym z orzechami 174

Dzisiaj chciałyśmy zaproponować nieco nietypowe grzanki. Nietypowe, gdyż w kształcie miseczek z dodatkiem bobu i sosu z niebieskiego sera pleśniowego. Całość dopełniają pokruszone orzechy włoskie. Mniam! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 kromki chleba tostowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 20g sera z niebieską pleśnią garść ugotowanego bobu świeże zioła kilka orzechów włoskich Chleb tostowy wkładamy do tostera(...)ustawionego na średnią moc. Kiedy grzanki wyskoczą układamy je w miseczkę i czymś dociskamy, żeby uzyskały specyficzny kształt. Bób obieramy ze skórki. Do pokruszonego (lub posiekanego) sera pleśniowego, wsypujemy nieco posiekanych ziół, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Możemy doprawić odrobiną pieprzu. Radzimy nie solić, gdyż ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Orzechy włoskie obieramy

Kolizje Smaków
Zapiekanka makaronowa 326

wielkimi fanami. W związku z tym proponujemy dzisiaj szybką zapiekankę makaronową z dodatkiem kurczaka i szpinaku. Całość połączona śmietaną, doprawiona solą i pieprzem oraz delikatnie zapieczona pod żółtym serem. Pychota! Składniki: ugotowana pierś z kurczaka około 100g makaronu nitki (ilość można zmieniać w zależności od upodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego(...)sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy

Kolizje Smaków
Sylwestrowe ośmiorniczki dla dzieci 159

najmłodszych. Gwarantuje, że dzieci będą zachwycone formą potrawy i będą zajadać ją ze smakiem.  Ilość porcji: 4 Składniki: 4 parówki 2 kromki chleba tostowego 2 duże plastry żółtego sera ( lub mniejsze tak by pokryły chleb) Łyżka masła Dodatkowo: Ketchup Z parówek obcinamy końcówki. Następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy w nich oczy, usta oraz nacinamy końcówki. Parówki gotujemy(...)ciepło. Chleb tostowy smarujemy masłem z jednej strony i podsmażamy na patelni. Kiedy staną się chrupkie obracamy je na drugą stronę, kładziemy ser i przykrywamy pokrywką. Trzymamy na średnim ogniu, aż ser się stopni. Chleb tostowy kroimy na cztery kawałki, a na każdym układamy małą ośmiorniczkę. Jeśli zrobimy to póki ser jest stopiony to chwyci on ośmiorniczki i nie będą

Kolizje Smaków
Czosnkowe risotto z pietruszką według Gordona Ramsey’a 197

przepysznie :) A żebyście i Wy mogli doznać rozkoszy podniebienia tą fantastyczną potrawą jej sposób przygotowania prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 300g ryżu 200g żółtego sera (najlepiej parmezanu) 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule (lub 4 szalotki) 1 litr bulionu drobiowego* Duży pęczek natki pietruszki Łyżka masła Świeżo mielony pieprz, sól morska(...)czyli będzie ugotowany, ale nadal lekko twardawy). W trakcie gotowania ryżu doprawiamy risotto solą oraz pieprzem. W czasie kiedy ryż dochodzi siekamy na drobno listki pietruszki oraz ścieramy żółty ser na dużych oczkach. Kiedy uznamy że ryż jest gotowy zdejmujemy całość z ognia. Dodajemy masło, ¾ startego żółtego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Risotto podajemy natychmiast po przygotowaniu posypane startym żółtym

Kolizje Smaków
Kanapki Monte Cristo 405

Przepis na kanapki Monte Cristo Pomysł na pyszne śniadanie z kanapką Monte Cristo. To przepis pochodzący z Ameryki, bardzo prosty i szybki. Połączenie szynki, sera, jajek i tostów musi być smaczne. Składniki 4 kromki chleba tostowego 4 plastry sera typu gouda 2 plastry dowolnej szynki 1 jajko sól pieprz margaryna do smażenia Przygotowanie 1. Kromki chleba przekładamy serem, szynką(...)jeszcze raz serem. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, doprawiamy solą i pieprzem.  2. Rozgrzewamy margarynę na patelni. Zamaczamy złożone kanapki z dwóch stron w jajku. Przekładamy kanapki na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor, około 3 min z każdej strony. Smacznego     The post Kanapki Monte Cristo appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
Przepis na sernik czekoladowy 211

przy stole jednogłośnie stwierdziliśmy, że mamy ochotę na kawę i na coś słodkiego do niej, czytaj czekoladowego. Ze słodkich zapasów była tylko gorzka czekolada, oraz w lodówce dwa rodzaje sera. Padło na sernik. Ale po remoncie nie mogłam znaleźć mąki ziemniaczanej, był za to budyń czekoladowy. Dawno nie piekłam żadnego sernika, ostatnio w marcu sernik z truskawkami i seromakowiec .  Postanowiłam(...)waniliowy znajdziecie tutaj Ten Sernik czekoladowy został wykończony płatkami białej czekolady. Wstawiłam 2 zdjęcia sernika w różnych stylizacjach SKŁADNIKI na blaszkę kwadratową 21 x 21 : Masa serowa : 250 g sera twarogowego waniliowego 250 g sera ricotta 2 jajka łyżka  masła + masło do posmarowania blaszki 1 budyń czekoladowy z cukrem Winiary 100 g gorzkiej czekolady białe płatki czekoladowe 100 ml śmietanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń drobiowa z serem i papryką 71

Pieczeń drobiowa to zawsze fajny pomysł na obiad. My takie rozwiązania bardzo lubimy. Tym razem przygotowałam pieczeń z mięsa mielonego z duszoną papryką i serem. Wyszła bardzo fajna, smaczna i kolorowa. 500 g mielonego mięsa drobiowego 1 małe jajko 1 kajzerka + mleko do namoczenia 1-2 łyżeczki musztardy opcjonalnie bułka tarta, jeśli masa jest zbyt rzadka mielona papryka słodka(...)ostra granulowany czosnek sól, pieprz Dodatkowo: 1 – 1,5 papryki (u mnie czerwona i pomarańczowa) 1-2 cebule 2-3 garście tartego sera cheddar czosnek niedźwiedzi z suszonymi pomidorami (przyprawa) sól, pieprz oliwa Cebulę kroimy w piórka lub kostkę. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy cebulę, a po chwili, gdy cebula zmięknie

Smaki Na Talerzu
Muszle faszerowane: przepis na wyjątkowe danie 64

było bardziej widoczne) Mięso mielone (mielone mięso wieprzowe, wołowe lub mieszanina) Cebula, posiekana Czosnek, posiekany Pomidory, obrane i pokrojone w kostkę Sól i pieprz do smaku Oliwa z oliwek Ser żółty, starty (opcjonalnie) Koper i natka pietruszki do dekoracji Instrukcje: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron muszelki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw(...)Dopraw całość solą i pieprzem według własnego smaku. Teraz czas na faszerowanie muszelek. Ostudzony makaron muszelki nadziewany na zimno nadziewaj mieszanką mięsa, cebuli i pomidorów. Jeśli lubisz, posyp startym serem żółtym na wierzchu nadziewanych muszelek. Połóż muszle w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi i muszle

Ania i Marcin gotują
Sałatka Cobb 97

głowie pojawiła się myśl, że koniecznie muszę zrobić ją ponownie, bo jest przepyszna. Że jednocześnie jest to coś mi bliskiego i znanego, a jednak … nowego! I ten ser, i boczek i wszystkie składniki w połączeniu z pysznym sosem totalnie trafiły w moje gusta i podbiły kubki smakowe. Ta sałatka jest przepyszna i zdecydowanie warto sobie ją zrobić(...)rzymska 100 g boczku (u mnie surowy, plastry) 1 pierś kurczaka + ulubione przyprawy około 150 g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 1/2 awokado hass 2 jajka 1/2 op. sera Lazur błękitny Sos 1: 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Pierś z kurczaka oprószamy ulubionymi przyprawami

Smaki Na Talerzu
Kasza gryczana z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami 79

mieszanki. Dodaję różne kasze, różne rodzaje ryżów, makaronów, soczewice, ciecierzycę. Kombinuję z warzywami (najchętniej sezonowymi lub mrożonymi), czasami dorzucę jakiś drób. Dla smaku w pojemniku lądują także zioła, czasem sery, nawet resztki obiadowe. Siemię lniane, słonecznik, orzechy, pestki dyni. Mieszajcie co lubicie. Ale w najbliższym czasie pomieszajcie jednak kaszę gryczaną z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami. Jeżeli ktoś(...)Składniki: 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej (ja użyłam paloną) 1 pęczek botwinki 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 średnia czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku 1 opakowanie sera feta (polecam owczo-kozią) 1 łyżka oliwy extra virgin (+1 do polania na koniec) sok z połowy małej cytryny sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Kaszę gotujemy do miękkości. W międzyczasie

Kardamonovy
Niedzielny sernik 92

czym tkwi sekret naszych babć? Każda z nich ma nieco inny przepis, dodaje innych składników, używa innych proporcji i dodatków, a każdy sernik smakuje wyjątkowo. Sekret tkwi w białym serze twarogowym! Aby uzyskać kremowy i aksamitny smak, należy dokładnie zmielić ser. Kolejnym ważnym aspektem, jest cierpliwość. Po upieczeniu ciasta, nie możemy go od razu wyjąć z piekarnika, tylko należy poczekać(...)swój kształt. Przedstawiamy prosty przepis na przygotowanie sernika, który pewnie nie będzie tak wyjątkowy, jak ten u babci, ale na pewno skradnie serca Waszych gości. Składniki: 1 kg białego sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie Kostka masła 82% tłuszczu 5 jajek 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka cukru 3-4 krople olejku waniliowego bądź migdałowego – w zależności od preferencji smakowych Garść

Oryginalny smak
Sernik wiedeński z polewą 89

zawartość tłuszczu w samym twarogu, gdyż od niego zależy smak i konsystencja sernika. U mnie twaróg był z 4% tłuszczu i dlatego dodałam 100 g masła, jeśli jednak ser zawiera inną zawartość tłuszczu, to masła dodać więcej lub mniej. Nie używajcie chudego sera, gdyż z niego nie wyjdzie smaczny sernik. Im więcej w serze tłuszczu, tym sernik po upieczeniu jest(...)wilgotny. Liczba porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Forma: tortownica o średnicy 26 cm Przepis na sernik wiedeński z polewą: (składniki o temperaturze pokojowej)  1 kg mielonego sera twarogowego półtłustego lub tłustego (u mnie 4% tłuszczu) 8 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru z wanilią 3/4 szklanki cukru Polewa

Kuchcik gotuje
Fusilli alla Sorrentina 118

ugotował. I tak w skrócie powstały Gnocchi, które potrzebowały sosu i tu ponownie produkt z Nowego Świata, pomógł naszemu kucharzów. Oczywiście chodzi o pomidora, który z dodatkiem świeżej bazylii, sera mozzarella i startego sera pravalone, pomogło stworzyć danie, które do dziś jest wizytówka Sorento, jak i całej Kampanii. Gnocchi alla Sorrentina ma również kilka wariacji, gdzie włoskie kopytka zastępuje się(...)oczywiście, że makarenom. Najlepsze do tego są makaron, grube, skręcone, krótkie, gdzie sos i sery ładnie się ze sobą łącza. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moją wersją dania z Sorento. PS. Danie sprzed szpitalnej przygody. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Fuselini 500 gram Pomidory San Marzano 2 puszki Czosnek 1-2 ząbki

RafalCook
10 rzeczy, których trzeba spróbować w Gruzji 100

chaczapuri” jest połączeniem gruzińskich słów oznaczających twaróg (chacza) i chleb (puri). Obowiązkowym elementem chaczapuri jest więc gruzińskie ciasto chlebowe, któremu poświęcimy jeszcze osobny akapit, oraz nadzienie z dodatkiem sera twarogowego. W Polsce rozpoznawalne jest przede wszystkim chaczapuri w postaci charakterystycznie zwiniętego placka z serem i wybitym na górze jajkiem, tzw. adżaruli. Innymi znanymi odmianami tej potrawy są m.in. imeruli(...)serem, kubdari z mięsem wieprzowo-jagnięcym czy lobiani z nadzieniem fasolowym. Charczo Charczo to bardzo pożywna, gęsta zupa gulaszowa, wywodząca się z gruzińskiego regionu Samegrelo. Przyrządza się ją zazwyczaj z wołowiny, choć spotyka się również charczo w wersji rybnej, najczęściej z jesiotra. Obowiązkowy dodatek stanowią orzechy włoskie i migdały, włoszczyzna i gruzińskie przyprawy, najlepiej pod postacią mieszanki ziołowej chmeli-suneli

ProstePesto.pl