łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki - 100 g cukru - 3 żółtka - 125 g margaryny ser - 750 g sera białego (dwukrotnie zmielonego) - 6 jajek ( białka ubijamy na sztywno) - 125 g margaryny - 150 g cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie(...)ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę oraz mak. Dobrze ucieramy całość. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem. Ostatnim etapem jest przygotowanie masy serowej. Ser dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo żółtka, ser, proszek do pieczenia, budyń oraz ekstrakt cytrynowy. Mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową
Zainspirowana w kuchniLekki lunch w postaci sałatki podanej z serem camembert, suszonymi pomidorami, awokado oraz anchois Syta, pełna witamin i bardzo kolorowa sałatka propozycją na smaczny i zdrowy lunch. Składniki: 100 g sera camembert 4 sztuki suszonych pomidorów 1 dojrzale awokado 1 garść świeżych liści dowolnych sałat kilka plastrów świeżego ogórka 6 filecików anchois 1 garść oliwek(...)gałązka świeżego tymianku kilka ziarenek czerwonego pieprzu 1 szczypta soli morskiej Wykonanie: Umyte, osuszone liście sałat ułożyć na talerzu, następnie pokrojone w plastry awokado, plastry suszonych pomidorów, pokrojony ser camembert, filety anchois, oliwki oraz ogórek w plastrach. Przyozdobić świeżym tymiankiem, kaparami, oprószyć solą oraz czerwonym pieprzem. Skropić całość cytryną i oliwą. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja Kuchniazatrucie surowym żółtkiem jaja. Kupienie jak najświeższych jajek to podstawa. Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu jajek przed jedzeniem ich na surowo — pałeczki salmonelli giną już w temperaturze 65°C. Ser (albo mieszankę obu) ścieramy na drobnych oczkach tarki, odkładamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę – odkładamy. Plasterki boczku kroimy na półtora centymetrowe kawałki, odkładamy. Siekamy natkę i szczypior, odkładamy(...)dekoracji). Wrzucamy na pozostały w rondlu tłuszcz czosnek, szybko mieszamy żeby od razu się usmażył i nie zrumienił, wrzucamy odcedzony makaron. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wsypujemy cały ser i zioła (zostawcie odrobinę do dekoracji), mocno pieprzymy mielonym pieprzem i bardzo dokładnie i dynamicznie mieszamy całość, do rozpuszczenia sera. Rondel ściągamy z ognia, dajemy zawartości 30-40 sekund przestygnąć
Karo in the Kitchencałość po przygotowaniu pokroicie. Smak? Pikantne, wytrawne – mimo że bez wielu przypraw, bardzo bogate. Świeżo i smacznie. Lekko! Łososia wyjmujemy z opakowania i drobno kroimy. W miseczce mieszamy ser twarogowy z chrzanem i posiekanym koprem. Cytrynę myjemy i parzymy – ścieramy ½ łyżeczki cytrynowej skórki i dodajemy do twarogu, następnie cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w segmenty, bez błonek. Wyrzucamy wszystkie(...)tłuszczu. Powinny zmięknąć i stać się plastyczne. Jeśli zaraz po wyjęciu z opakowania zechcecie je poskładać, na zimno– połamią się. Na środek każdej tortilli rozkładamy po równej części sera z dodatkami i rozsmarowujemy pośrodku. Na ser kładziemy łososia, posypujemy go cząstkami cytryny i garścią mieszanki sałat. Lekko wszystko pieprzymy. Zakładamy na nadzienie boki tortilli, następnie z jednego końca rolujemy – zawijamy
Karo in the KitchenJeśli macie mrożone warzywa i chcecie je dobrze wykorzystać to wrzućcie je do makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów(...)brokułów i kalafiora, marchewka 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę ser brie naturalny 125 g 4 parówki z szynki przyprawy do smaku: vegeta natur, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra masło klarowane do smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek
Zasmakuj KuchniTwarożniki z sera W podkarpackiej kuchni nie brakuje różnego rodzaju smażonych placuszków, jak i nie brakuje dań z wykorzystaniem białego sera (twarogu). Twarożniki to połączenie obu tych elementów – smażone placuszki z twarogu wyrobionego na ciasto z mąką, jajkami i cukrem. Świetnie smakują nie tylko posypane cukrem pudrem, ale i z konfiturą. Przepis pochodzi z okolic Krosna, od Koła Gospodyń Wiejskich(...)Węglówka, a można go znaleźć w publikacji „Smaki regionalne. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Składniki: 750 g sera białego (twarogu) 1/2 szklanki cukru kryształu 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do panierowania 1/2 szklanki oleju do smażenia cukier puder do oprószenia Ser biały rozkruszamy w misce, dodajemy jajka, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę
Trzeci talerzsztuk, średniej wielkości 500 g mąki 350 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Sól ,pieprz Olej do głębokiego smażenia Dodatkowo: Kwaśna śmietana 18% Żółty ser, tarty Papryka Czerwona cebula Ser feta Ewentualnie coś zupełnie innego, co lubicie ,ale śmietana i ser musi być – tak jest w oryginale. Drożdże z cukrem i szklanką ciepłego mleka wymieszać(...)małe kawałki ciasta, rozpłaszczać w dłoniach i smażyć na rozgrzanym oleju , z każdej strony na złoty kolor. odkładać na papierowy ręcznik .Jeść z powyższymi dodatkami gorące.Najpierw śmietana , potem ser i dowolne dodatki
Ladylaura.Naleśniki z serem i pomarańczami. Jako wielbicielka pysznych śniadań, zapraszam Was na naleśniki z nadzieniem z białego sera i pomarańczami w gęstym słodkim sosie! Jak, już kiedyś Wam pisałam, uwielbiam naleśniki. mogłabym je jeść co najmniej co drugi dzień, i na pewno by mi się nie znudziły. Chyba mogę je zrobić na ponad kilkadziesiąt sposobów, był czas kiedy jedliśmy(...)patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. MASA SEROWA: - 250 g białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE: - 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej
SMYKWKUCHNITagliatelle jest klasycznym włoskim makaronem, na bazie którego można przygotować wiele szybkich i smacznych dań. W mojej wersji przyrządziłąm go z dość popularną kompozycją, czyli serem feta i awokado. Składniki : - makaron tagliatelle - awokado - ser feta - oregano/bazylia Przygotowanie : 1. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie. 2. Ser fera pokroić w kostkę, nastepnie podsmażyć na patelni(...)stopienia. 3. Awokado pokroić w kostkę. 4. Do ugotowanego makaronu dodać ser, awokado i posypać przyprawą. Smacznego
Kuchenne innowacjesałatką owocową. WASA DELICATE THE CRACKERS SEA SALT -EKSTRA CIENKIE KRAKERSY Z SOLĄ MORSKĄ idealne jako przekąska w ciągu dnia. Świetnie smakują same, z ulubioną sałatką, dipem , serami czy sosem. Dziś proponuję Sos Czosnkowy z Tymiankiem : Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki czosnku granulowanego 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól(...)przed podaniem. Podaje z ulubionymi WASA EKSTRA CIENKIE KRAKERSY Z SOLĄ MORSKĄ WASA Z BŁONNIKIEM idealne na każdą okazję.Świetnie smakuje samo, z wędliną, sałatką, serem czy ulubionymi warzywami. WASA SPORT idealne na każdą okazję i porę dnia. Świetnie smakuje z ulubionym twarożkiem, wędliną czy warzywami. Nie posiada konserwantów, składa się z naturalnych składników
Gotowanie Patkijajko 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano) 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry 1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g) 100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki(...)wycinamy foremkami dowolne kształty, którymi przyozdobimy wierzch tarty (ja akurat wycięłam gwiazdki i serduszka, ale jest pełna dowolność w tym temacie). Farsz: Sos pomidorowy wlewamy do miski, dodajemy starty ser, odsączoną kukurydzę z groszkiem i przyprawy, mieszamy. Na podpieczony spód kładziemy 2 plastry żółtego sera, wykładamy połowę farszu, ponownie 2 plastry żółtego sera, resztę farszu, a na wierzch rozdrabniamy
Kolorowy Przepisownikserem.Sos jest niezbędny , ja podałam z gorgonzolą i smakował wyśmienicie. Składniki:dla dwóch osób 4 tortille 200 g filetu z kurczaka 1 awokado ,dojrzałe roszponka,lub inna ulubiona zielenina Ser tarty ,żółty Sól ,pieprz,ulubione przyprawy do mięsa Sos gorgonzola : 150 ml śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Sól ,pieprz Śmietankę podgrzewamy w garnku i kruszymy do niej ser ,mieszamy(...)rozpuści ,doprawiamy. Nie gotować!!. Kurczaka umyć ,pokroić na paski wzdłuż piersi i doprawić . Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony ,do zezłocenia . Na tortilli kładziemy roszponkę ,gorącego kurczaka ,sos , ser tarty i awokado .Zwijamy i zapiekamy na opiekaczu . Smacznego
Ladylaura.Kolejne wspólne pieczenie, organizowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami W listopadowej Piekarni Amber pieczemy razem bułki marchewkowe zaproponowane przez Kasię, autorkę bloga Posadzone i
Przepisy na domowy ser i chlebmogą się równać z naszymi ciężkimi i ,,konkretnymi,, ;) Z ostatniej wizyty w Polsce przywiozłam sobie wiaderko twarogu z Biedronki właśnie na jego bazie powstało to ciasto. Wiem, że prawdziwy ser a ten gotowy do serników to dwie różne rzeczy, ale jestem w 100% zadowolona z efektu. Sernik tylko nieznacznie opadł nie tracąc na wysokości. Kruche ciasto, delikatny ser i polewa(...)zasmakuje niejednemu łasuchowi ;) Serdecznie zapraszam! Sernik z wiaderka na kruchym spodzie z polewą czekoladową ciasto: 200g mąki 100g cukru 125g masła 1 jajko 0.5 opakowania proszku do pieczenia ser: 1 kg sera (użyłam wiaderko z biedronki) 5 jajek 1 szklanka (niepełna) cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ kostki masła pół aromatu pomarańczowego polewa: pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietanki
Tagebuch po polskubrzuchu burczy i w lodówce pustki:-) Składniki: surowe ciasto drożdżowe na pizze (można skorzystać z tego przepisu na pizze - klik ) 200 g wędliny w plasterkach 150 g sera zółtego w plastrach 150 g sera żółtego tartego 1 cebula ketchup lub dowolny sos pomidorowy Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym całość smarujemy sosem pomidorowym. Następnie układamy warstwami plasterki sera(...)pokrojoną w piórka cebulę (składniki układamy na całości ciasta zostawiając 5 cm wolnego ciasta wzdłuż dłuższego boku - tak jak na roladę) Następnie całość posypujemy startym na grubych oczkach serem. Ciasto ze wszystkimi składnikami zwijamy, jak roladę. Następnie kroimy na grube ok 3 cm plastry - to będą nasze bułeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C do ładnego zrumienienia. Smacznego
IMPRESJA SMAKU