Przepis na : śniadanie
Zdrowe i pożywne śniadanie. Omlet jest w środku idealnie puszysty, a na zewnątrz delikatnie przypieczony. Polecam, bo naprawdę smaczny :-) Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 6 jajek 2-3 łyżki mleka 200 g posiekanego szpinaku (u mnie mrożony) 130 g sera feta lub sera słonego kanapkowego 2 łyżki masła sól, pieprz WYKONANIE Szpinak odmrozić i przełożyć do garnuszka. Doprawić lekko solą i pieprzem, po czym włączyć palnik i podgrzewać do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Jajka wbić do miski, dodać mleko, szczyptę soli... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...