Proste, delikatne i niewielkie pszenno- gryczane drożdżówki z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru i orzechów laskowych. Kolejna moja kombinacja. Nie ukrywam, że dodatek mąki gryczanej powoduje, iż ciasto nie rośnie tak doskonale i jest delikatnie cięższe niż tradycyjne. Ale nie zmienia to faktu, że nadal drożdżówki są przepyszne a przy tym "zdrowsze". W sezonie "rabarbarowym" polecam Wam serdecznie. Ja mam ochotę
Mango PapajaDrożdżówki w postaci babeczek, ale w wersji wytrawnej. Z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Ciekawe i przepyszne połączenie smaków, które wielbicielom serów na pewno posmakuje. CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki z cieciorki 25 g drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko KARMELIZOWANA CEBULA(...)natłuszczonej i obsypanej mąką formy na muffinki. Posmarować odłożonym jajkiem. Piec w temperaturze 180*C przez ok 25 min. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Babeczki i muffinki , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Na wynos Tagged: cebula , cieciorka , kozi ser , wino
https:KKuchniaMniamchlebanaszego.blogspot.com/2016/07/buki-ziemniaczane.html Oczywiście są to bułki ziemniaczane, ale 85% to mąka z pszenicy :) Pierogi, pierogi też robimy z mąki :) no bo jak inaczej :) ? http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/01/pierogi-guliwer.html Drożdżówka :) jak już pisałem "na niedzielę ciasto musi być" :) Chociaż drożdżówka ze śliwką :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/03/na-niedziele.html Pierogi mogą być zawsze :) więc zawsze musi być nasza dobra polska mąka :) Smacznego
chleba naszegoPomysł na rogaliki z marmoladą różaną skończył jako drożdżówka. I to nie byle jaka! Z owocami leśnymi i jogurtem. Wyszła idealna. Miękka, soczysta, lekko słodka. W przepisie podałam więcej słodziwa, niż sama użyłam – założyłam, że wolicie słodkie ciasta ;) Zamiast jogurtu możecie użyć twarożku. Ja użyłam bardzo gęstego jogurtu Bakomy. Najlepiej sprawdzi się jogurt gęsty lub grecki. Jeśli użyjecie innego(...)zadanie również związać płyn, który puszczą owoce. Do słodzenia nie używajcie ksylitolu, bo ciasto Wam nie urośnie. Ksylitol ma działanie bakteriobójcze, więc zabije również drożdże piekarskie. Smacznego! Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 20 Składniki Ciasto 500 g mąka orkiszowa 100 g masło roztopione 7 g drożdże instant 100 g eyrtrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol
KucharzycaPyszne, mini drożdżówki do kawy na drugie śniadanie. Zawijane bułeczki nadają się również na następny dzień do pracy lub szkoły. Czas trwania: 2 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży ½ szklanki mleka ¼ łyżeczki soli 50 g masła 1/3 szklanki oleju 2 żółtka 1 cukier waniliowy ½ szklanki cukru Masa twarogowa(...)Ułożyć na blasze w odstępach około 3 cm i delikatnie posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 180 stopni przez 25 minut, do momentu aż drożdżówki się zarumienią. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym opakowaniu. Krok po kroku: 1. Przygotować zaczyn 2. Rozpuścić masło z cukrem 3. Zrobić masę 4. Wyrobić ciasto
KuchniaWeDwoje.plDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz(...)Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na około 6 – 7 części. Z obu złożonych prostokątów uzyskamy około 12 – 14 drożdżówek. Ułożyć je obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 200ºC. Lekko przestudzone polukrować (cukier wymieszać energicznie z wodą
Bullioprzepadam za ciastami z makiem. Zresztą chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit :) To najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie kiedykolwiek jadłam! W moim domu muszę(...)jest trudny do przygotowania (szczególnie jeśli mamy robot planetarny i całe wyrabianie ciasta zrobi za nas – my w tym czasie możemy np. posprzątać :)) i w przeciwieństwie do drożdżówek nie trzeba go robić, aż dwa dni. Wystarczy tylko godzina wyrastania i około pół godzinki w piecu. Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem polecam na co dzień i od święta
Moja Delicjawysmarować dżemem, następnie złożyć w pół. Ciasto pokroić na 6 równych części, a te przeciąć wzdłuż prawie do samego końca (poniżej obrazek pomocniczy). Końce skręcić wokół siebie tworząc spiralę. Drożdżówki ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (na jednej blaszce się nie zmieszczą). Odstawić na 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować wodą wymieszaną(...)przez 13-15 minut do zarumienienia (kontrolujcie czas pieczenia, u każdego piekarnik piecze inaczej!). Upieczone bułeczki wyjąć i przestudzić na kratce. Lukier: Składniki lukru wymieszać. Udekorować nim jeszcze ciepłe drożdżówki. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieDelikatne i puszyste drożdżówki z ciasta, które przyrządza się dzień wcześniej, smakują inaczej niż te tradycyjne wypieki. Kto raz spróbuje takich brioszek, będzie o nich myślał jeszcze długo :) Dziś mam dla Was jesienną wersję z dynią, kwaśnymi antonówkami, żurawiną i słodkim mleczkiem. Przygotujcie na weekend i koniecznie podzielcie się nimi z najbliższymi :) 80 g masła 50 ml mleka
Mienta blogTakie niemal jagodzianki, tylko po skandynawsku. Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i od razu zapałałam do niego uczuciem (choć tego dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę przesądziła przecena na borówki; od razu zabrałam się do pracy. Cynamonowa, maślana pasta wbrew pozorom wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj(...)delikatne (mimo dodatku mąki razowej) ciasto o aromacie kardamonu i chrupiąca posypka cukrowa. Słodkie, sycące, lekko pikantne. Idealne na deszczowe lato! Sami powiedzcie - czy można im się oprzeć...? Drożdżówki z jagodami i kremem cynamonowym Składniki: (na 12 sztuk) 225 ml mleka 75 g masła 350 g mąki orkiszowej 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 70 g cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam na pyszne puszyste drożdżówki z serem i nektarynką. Doskonale nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Za szklanką ciepłego kakao smakują wybornie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 20g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 450g mąki, 2 łyżki margaryny, szczypta soli, Masa serowa: 250g sera białego, 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 łyżka miękkiego masła, Dodatkowo: 2 nektaryny(...)rozwałkowuję. Szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na każdym krążku rozsmarowuję porcję masy serowej. Na masie układam po 2-3 kawałki nektarynki. Drożdżówki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiZnowu drożdżówki?! - ciekawe kto z Was tak powie. No ale co zrobić, skoro tak je lubię? Czasami przygotowuję coś zupełnie nie myśląc o blogu. Kiedy okazuje się, że to jest pyszne, to wtedy szybko robię zdjęcia, zapisuję przepis i chcę Wam pokazać. Tak było z tymi drożdżówkami, które widzicie dzisiaj. Miało być coś zupełnie innego, ale z braku jednego składnika
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zaproponuję jeszcze raz drożdżówki z zimnego ciasta. Tym razem z nadzieniem kakaowym. Pulchne i słodziutkie. Napiszę tylko o przygotowaniu nadzienia, które jest banalnie proste, z dwóch składników. Cały przepis można znaleźć tutaj Nadzienie kakaowe: Kilka łyżek majonezu dekoracyjnego (jak zawsze, użyłam z Winiar) Kakao instant np. PUCHATEK Rozwałkowane ciasto posmarować cienko majonezem, następnie posypać dość obficie kakao. Dalej postępować(...)wspomnianym wcześniej przepisie na zimne drożdżówki
Praktyczna plDrożdżówki lubimy wszyscy. Na słodkie śniadanie, do kawy, na przekąskę. Z owocami, serem , budyniem, z kruszonką i lukrem....mmmmm. Te domowe, bez polepszaczy spokojnie możemy podawać naszym najmłodszym :) POTRZEBUJEMY: (na około 9 drożdżówek) 550g mąki pszennej 75g mała 1 jajko+ żółtko 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 5 łyżek cukru 10 śliwek szczypta bułki tartej 1 roztrzepane jajko
WYSPA SZCZĘSLIWAwiosna, to drożdżówka z rabarbarem, nie ma opcji! A jeśli drożdżówka to przepis koniecznie sprawdzony i dobry, bo musi z niego wyjść duuuuża i pulchniutka dziewczynka! :) Taki przepis mam dziś dla Was. Ciasto wyrasta w każdym piecu - starym czy nowym, elektrycznym i gazowym. Przetestowana na milion sposobów - z owocami i bez, zawsze pyszna! Polecam. :) Fanom rabarbaru zapewne wystarczy tylko
Garniec Magalie