drozdzowka - 3896 przepisów (strona:61/260)

Razowe drożdżówki z rabarbarem 182

wanilią i cynamon i całość mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki grubości ok 1 cm. Na każdy placuszek wykładamy rabarbar z rodzynkami delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy  aż drożdżówki się zarumienią, ok 30 minut w 170 st. C. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Bułki drożdżowe z jabłkiem 196

Dziś pora na "Ciasto na niedzielę" - akcję organizowaną na facebooku. Ta dzisiejsza pod hasłem "Drożdżówka bogato nadziana". Postanowiłam więc te moje drożdżówki nadziać jak się patrzy: jabłka i inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 - 20 minut. Mleko mieszamy z cukrem. Gorące bułki (prosto z piekarnika) smarujemy mieszaniną i odstawiamy do wystygnięcia.  Razem ze mną swoje drożdżówki nadziewały: Joanna  Angelika Mal Gosia Dorota Marzena Joanna Lidia (fb) Iwona  Bożena Sylwia

Czary - gary w kuchni
Pudding z drożdżówki (lub chałki) 188

się jaki jest świetny. Na pewno zdarza się Wam upiec/kupić większą ilość słodkiego pieczywa, którego nie jesteście w stanie zjeść, a "biedne" leży i schnie. Niezbyt często piekę drożdżówki, które moja mama tak uwielbia, ale jeszcze do niej nie dotarło, że nie warto kupować ich w sklepie. Po pierwsze nikt ich nie tknie, a po drugie szybko robią się(...)Idealnie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu. Teraz się zastanawiam - czy nie upiec hurtowej ilości ciasta drożdżowego, aby później powstał z niego kolejny, podobny deser! 300g lekko suchej drożdżówki (może być chałka lub inne słodkie pieczywo) 3 łyżki masła 200g śmietanki 30% 1 kubeczek mleka (tego po śmietance) 3 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego (Delecta) 1 garść żurawiny

Di gotuje
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 183

Drożdżówki z budyniem i truskawkami polecają się na śniadanie, podwieczorek, kolację lub przekąskę do kawy :) Proste w przygotowaniu zachwycają w smaku i w wyglądzie. A ten zapach... spróbujcie koniecznie! Drożdżówki z budyniem i truskawkami Składniki:  2,5 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 jajka 3/4 szklanki mleka 3 dag świeżych drożdży 80g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 opakowanie budyniu(...)robimy w każdej bułeczce wgłębienie, w które kolejno nakładamy sporą łyżkę budyniu i pokrojone w plastry truskawki.  Piekarnik nagrzewamy do 170'C.  Zagniatamy składniki na kruszonkę. Posypujemy drożdżówki krusząc zagniecione ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, aż wszystko ładnie się zarumieni. Smacznego! - 2,5 szklanki mąki - 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych) - 3/4 szklanki

Tagebuch po polsku
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 159

Upalne lato to raczej kiepska pora na pieczenie drożdżówek czy innych ciast w piekarniku,ale mam czasem takie zachcianki, od których nic mnie nie odstraszy. Bardzo lubię zapach  unoszący się w domu podczas pieczenia ciasta drożdżowego, lubię też mieć coś słodkiego na drugie śniadanie, a najlepiej się sprawdzają właśnie drożdżówki. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na domową drożdżówkę

Bon appetit mon amie
Razowe drożdżówki z serem i bakaliami 165

grypa, po 2 dniach leżenia w łóżku coś mnie trafiło i postanowiłam podziałać co nieco w kuchni, efekt wyszedł całkiem niezły więc się dzielę z Wami przepisem na razowe drożdżówki bez cukru, ale za to z serem i bakaliami Ciasto: 400g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 100 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych

Cynamonowe szczęście
NOCNA DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH 211

przepis polecam wszystkim, którzy twierdzą uparcie, że wypiek ciasta drożdżowego jest nie dla nich :)  Kiedy dostałam ten przepis lat ponad 20 temu, nie bardzo wierzyłam, że użyte do drożdżówki produkty nie muszą mieć jednakowej temperatury, że drożdże nie muszą wyrastać rozrobione w ciepłym mleku, a ciasta po wyrośnięciu nie trzeba wyrabiać! Całkowite zaprzeczenie wszystkich prawd, jakie znałam o cieście(...)zaskoczenie :)  Ciasto wyrosło pięknie i wyszło bardzo smaczne.  Od tego czasu kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a ochota na coś drożdżowego jest wielka piekę właśnie tę drożdżówkę.  Warunkiem jest tylko przestrzeganie kolejności dodawanych do miski składników i minimum 3 godzinny czas  ich "leżakowania"  w misce.  Ja zazwyczaj wieczorem wrzucam do miski wszystkie składniki

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z malinami 138

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: ( na 12 drożdżówek) - ½ szklanki ciepłego mleka (ok. 125 ml), - opakowanie suszonych drożdży (ok. 7g), - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260g), - ¼ szklanki cukru (ok. 50 g), - 3 jajka (ok. 180g), - ¼ kostki masła(...)Ciasto rozwałkowujemy, posypujemy malinami i zwijamy w rulon. 5. Zwinięte ciasto kroimy na 12 części, wykładamy na blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. 6. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 15-20 min. Drożdżówki są bogate w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 380

chwilę! Lamingtony (kokosanki) Ciasto Wenus Ciasto Coca – Cola Ciasteczka orzechowe z dżemem Rogaliki 3 składnikowe Orzeszki- skorupki do nadziewania Orzeszki -skorupki do nadziania, drożdzowe Piernik staropolski-dojrzewający- etap II Drożdżówki z lodówki Zakręcona drożdżówka Wafle z masą i bakaliami Sernik na zimno a la ptasie mleczko Drożdżówka z masą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal Pierniczki

My Culinary Art
Drożdżówka z miski ze śliwkami 178

Ciasto drożdżowe jest to jedno z tych wypieków, które przypominają mi dzieciństwo. Uwielbiam je zjadać zaraz po wyjęciu z piekarnika, takie cieplutkie. Drożdżówkę w misce robi się  bez wyrabiania, na oleju i bez masła jest według mnie delikatniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Ciasto jest wilgotniejsze i bardziej zbite, przypomina trochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym.  Drożdżówka

Kubki smaku
Drożdżówki z budyniem i suszonymi owocami i kruszonką 141

Pyszne drożdżówki z budyniem z dodatkiem suszonych owoców nadają się idealne na sniadanie lub do pracy. Przepis podpatrzony tu jednak nie miałam już ochoty ani czasu na robienie samodzielnie budyniu więc wykorzystałam opakowanie gotowego, jednak na przyszłość zrobię więcej budyniu bo ja drożdżówki lubię z dużą jego ilością. Składniki na drożdżówki 550 g mąki 25 g drożdży 325 ml mleka

Piekielna Kuchnia Pati
Zakręcona drożdżówka 149

Taką zakręconą drożdżówkę już kiedyś robiłam..tą drożdżówkę zrobiłam specjalnie na konkurs .. i tym razem zrobiłam z innego ciasta drożdżowego, które rośnie w lodówce...a nadzienie to marmolada i troszkę serka waniliowego takie samo jak i bułeczki. ..Na święta zrobię też taką drożdżówkę, ale z makiem..Polecam.. 50 dkg mąki  3,5 dag świeżych drożdży  1/2 kostki

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 278

mojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana

moj przepis na
Zawijane drożdżówki z korzennym nadzieniem 225

pachnące świętami bułeczki drożdżowe. Z nadzieniem uperfumowanym korzennymi przyprawami. Oczywiście przypraw można nie dodawać i tez będzie pysznie. Sposób zawijania ciasta sprawia, że nadzienie znajduje się w każdym kawałeczku drożdżówki. Tak lubię;) Z tej ilości ciasta mi przeważnie wychodzi ok. 12 drożdżówek (lub dwie małe strucle).  Ciasto: 50-55 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży(...)jajko, zaczyn i zarobić ciasto, najlepiej przy pomocy robota, bo ciasto będzie dość luźne. W czasie wyrabiania dolewać masło i resztę mąki ( nie więcej niż w przepisie, bo drożdżówki będą suche). Wyrabiać min. 10 minut. Przykryć ściereczką i  odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić objętość. W tym czasie przygotować nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem

Maślane ciasteczko
drożdżówki z serem i marmoladą 171

wiem który to już z kolei przepis na drożdżówki na blogu ale na pewno będzie się ich pojawiało coraz więcej. Moja córeczka uwielbia drożdżówki więc pieczemy je często, a że nie lubię monotonii to za każdym razem kombinuję z przepisem tak, żeby powstał nowy. W tych puszystych bułach połączyłam ser i marmoladę czyli jak dla nas duet idealny. Składniki(...)kółeczka z ciasta. Po dwa wałeczki zaplatać wokół siebie i ułożyć wokół kółka zostawiając miejsce na środku. Na środek wycisnąć masę serową a marmoladę wycisnąć w "oczka" zaplecionych wałeczków. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec do zrumienienia czyli około 15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia