drozdzowka - 3896 przepisów (strona:54/260)

Ślimaczki cynamonowe 72

zająć jej miejsce. Pracuję zatem na ćwierć etatu w tym samym sraczu i kasuję od klientów złocisza za sikanie i dwa złocisze za kupę. Dodatkowo dorabiam sobie jeszcze, dilując drożdżówkami pod jedną ze szkół. Żyć, nie umierać! Czasem wracam też wspomnieniami do pamiętnego meczu z Lewandowskim. I cieszę się ogromnie, że go wtedy ograłem i zmobilizowałem do pracy nad sobą(...)Cóż. Następnym razem będę grać w normalnych butach, a nie w klapkach… No i tak to było. Ale jaki to właściwie ma związek z dzisiejszym przepisem? Wspominałem, że diluję drożdżówkami pod jedną ze szkół. Tak naprawdę to nie drożdżówki, tylko ślimaczki cynamonowe. Nawet sobie nie wyobrażacie jaki mam zbyt! To lepsze niż narkotyki! Robię je z przepisu, który u mnie

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki Z Twarogiem I Duszonymi Jabłkami 87

Bułeczki nie wychodzą bardzo duże, ale są duża ilość nadzienia sprawia że tak wyglądają ;) Składniki na 8-9 drożdżówek zaczyn: 16 g drożdży świeżych 1/3 szkl mleka ciepłego 1 łyżka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko kl M 35 g masła roztopionego 1/3 szkl cukru esencja waniliowa nadzienie z twarogu: 200 g twarogu 1 żółtko 1 łyżka roztopionego(...)wyrośnięciu dno szklanki zanurzamy w mące i robimy głęboki dołek w każdej bułeczce, w ten dołek nakładamy po równo nadzienie, następnie dajemy jabłka, możemy tez obsypać każdą drożdżówkę wiórkami kokosowymi. Drożdżówki pieczemy w 180 stop przez 20 minut

Gotowanie...to proste !
Drożdżówka z orzechami i miodem 104

może być coś lepszego niż zapach i smak domowej drożdżówki  do tego z nadzieniem miodowo-orzechowym?  My uwielbiamy takie domowe wypieki są pyszne, puszyste no i przede wszystkim ta świeżość. Jeszcze drożdżówka nie zdąży wystygnąć a już się kroi. Do nadzienia w tej drożdżówce został użyty miód  nektarowo-spadziowy z pasieki Miodowe Wzgórze , orzechy włoskie i cynamon

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką 65

szklanki o małej średnicy wyciśnij na środku dołek. Dołek powinien być głęboki, a ciasto na dnie cienkie.  Żółtko wymieszaj z 1 łyżką mleka i posmaruj brzegi wszystkich drożdżówek. Do dołka nałóż po czubatej łyżce owoców.  Bułeczki posyp kruszonką. Drożdżówki piecz w temperaturze 190ºC (góra-dół) przez około 20 minut.  Upieczone drożdżówki wystudź na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 65

ciasta można wykorzystać śliwki mrożone lub z kompotu. Jeśli tak jak my uwielbiasz zapach pieczonych śliwek, sprawdź koniecznie nasz przepis i przygotuj to pyszne domowe ciasto. Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką, to pełne aromatu leniwe ciasto na oleju. Pieczenie koncentruje smak soczystych śliwek, które nadają drożdżówce kuszącego zapachu. Natomiast słodka, maślana kruszonka dodaje pysznej chrupkości i doskonale podkreśla smak cierpkich(...)zamarznięte na wyrośnięte ciasto. Ciasto drożdżowe ze śliwkami, to prosta i sprawdzona propozycja na pyszny deser do kawy i herbaty. Podobnie jak tarta ze śliwkami i kruszonką , a także drożdżówki słodko – kwaśne ze śliwkami. Zobacz też przepis na racuchy drożdżowe ze śliwkami oraz na ciasto ze śliwkami sypane . Jak upiec ciasto drożdżowe ze śliwkami? Zapraszamy na przepis! Szklanka

Kuchnia Na Wypasie
Drożdżowe rogaliki z budyniem 64

Drożdżowe rogaliki z budyniem Drożdżowe rogaliki zawsze będą na topie. Te pyszne mięciutkie drożdżówki z nadzieniem uwielbia każdy. Sekretem idealnych rogalików drożdżowych jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i mięciutkie. Dodatek stanowi nadzienie, które możemy dobrać wedle uznania. U mnie jest to czekoladowy budyń. Całość smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne drożdżówki

Alle Dobre!
Drożdżówki z serem 88

ciepłego mleka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 400 g białego sera żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego 50 g cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego mleko do posmarowania drożdżówek lukier cytrynowy Ciasto: Do większej miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać żółtko i ciepłe mleko, zagnieść ciasto. Cały czas zagniatając dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Zagniatać aż ciasto będzie elastyczne(...)dłuższych brzegów na 3 części. Pokroić na ok 10 -12 kawałków o szerokości ok 5 cm. Każdy skręcić w spiralkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Drożdżówki posmarować mlekiem i piec ok 25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu polać lukrem

Smakołyki Asi
Kruszonka 71

owocami , czyli owoce pod kruszonką – prosty i szybki deser, który w towarzystwie domowych lodów smakuje najlepiej. Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie też drożdżówki bez kruszonki. Kruszonkę polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom. Na wspaniałą, prostą, domową kruszonkę jest łatwy przepis, który znajdziecie poniżej. W opisie także porady(...)papierem do pieczenia. Pieczę do zarumienienia czyli około 20 minut. Taką zapiekaną kruszonką możesz posypać owocowe desery w pucharkach. Możesz także gotową kruszonkę od razu wyłożyć na ciasto lub drożdżówki i piec zgodnie z przepisem. Tak robię najczęściej. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z makiem 96

Klasyczne drożdżówki z makiem, zwykle kupowane w drodze do pracy w pobliskiej cukierni, możesz z łatwością upiec w domowym piekarniku. Z dużą ilością maku i orzechów będą doskonałym dodatkiem do szklanki mleka lub popołudniowej kawy. Składniki: 120 ml letniego mleka 40 gram świeżych drożdży łyżeczka cukru 500 gram mąki 100 gram masła 2 całe jajka  1 żółtko, białko przyda(...)kroimy na plastry około 5 cm. Przekładamy bułeczki na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdej bułeczki robimy wgniecenie trzonkiem od drewnianej łyżki(taki rowek wzdłuż drożdżówki) Smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem i pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach, ustawiając piekarnik góra - dół. Przestudzone drożdżówki lukrujemy i posypujemy bakaliami

Życie zaczyna się w kuchni
Drożdżówki z marmoladą 85

Zapach domowych drożdżówek rozszedł się dziś po całym domu. Dzieciaki nie mogły doczekać się kiedy pierwsze z nich wystygną. Lekkie, puszyste i pyszne. Najlepiej smakują oczywiście tego samego dnia, jednak nie byliśmy w stanie zmieścić ich wszystkich w naszych brzuchach i część została do jutrzejszej porannej kawy. Składniki: 600 g mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut aby bułeczki nieco wyrosły. Przygotowujemy kruszonkę. Masło, mąkę oraz cukier przekładamy do miseczki. Wszystko rozcieramy w palcach do powstania kruszonki. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika, pieczemy przez 25 minut. Smacznego

Fascynacje Ani
Ciasto drożdżowe z budyniem i jabłkiem 73

lubi ono przeciągów, lubi ciepłe dłonie. Jeśli będziecie pamiętać o tych dwóch aspektach, z pewnością poradzicie sobie z jego przygotowaniem. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną drożdżówkę z nadzieniem budyniowo-jabłkowym. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Polecam każdemu! PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM I JABŁKIEM Składniki Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej typu 450 50 g otrębów owsianych(...)minut przed końcem pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu. Polewa W garnuszku umieszczamy mleko i czekoladowe. Gotujemy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Gotową polewę umieszczamy na przestudzonej drożdżówce. Artykuł Ciasto drożdżowe z budyniem i jabłkiem pochodzi z serwisu Alle Dobre

Alle Dobre!
Bułeczki drożdżowe 83

słodkości. To jedne z najprostszych i najmniej wyszukanych wypieków, ale są one jednym z najpopularniejszych pomysłów na drugie śniadanie dla dzieci i dla dorosłych. Zamiast jednak kupować byle jaką drożdżówkę w sklepie, zrób swoje własne. Wbrew pozorom to nic trudnego Bułeczki drożdżowe Składniki na 12 bułeczek drożdżowych 250 g ciepłego mleka sojowego 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży(...)Następnie ciasto pokrój na paski o średnicy około 2-3 cm i zwijaj Każdy pasek zawijaj w rękach wokół własnej osi kilka razy, następnie zawijaj w kółeczko/ślimaczek. Zawinięte drożdżówki układaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Zostaw przestrzeń pomiędzy, bo jeszcze urosną. Przed pieczeniem możesz je posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecze w piekarniku nagrzanym

365 dni dookoła kuchni
Bułki z makiem 186

Bułki z makiem to moje ukochane drożdżówki z dzieciństwa. Gdy miałam do wyboru nadzienie, to zawsze wybierałam te z makiem. W moim domu piekło się je rzadko, dlatego najlepiej smakowały w szkolnym sklepiku (oprócz drożdżówek były tam takie hity jak gumy Shock za 30 gr. – kto pamięta?). Obecnie przygotowanie domowych bułek z makiem jest łatwiejsze – w niemal każdym(...)już zmielony mak – dzięki temu odpada nam mielenie go w maszynce. Odradzam Wam gotowe masy w puszce – mają zazwyczaj kiepskie składy i małą ilość maku. Taka drożdżówka na drugie śniadanie to poezja, gwarantuję. Bułki z makiem – ciasto: 3 i ½ szklanki mąki pszennej (500 g) 1 szklanka mleka (250 ml) 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru

Poezja smaku
Drożdżówki z marmoladą 93

Zapach domowych drożdżówek rozszedł się dziś po całym domu. Dzieciaki nie mogły doczekać się kiedy pierwsze z nich wystygną. Lekkie, puszyste i pyszne. Najlepiej smakują oczywiście tego samego dnia, jednak nie byliśmy w stanie zmieścić ich wszystkich w naszych brzuchach i część została do jutrzejszej porannej kawy. Składniki: 600 g mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut aby bułeczki nieco wyrosły. Przygotowujemy kruszonkę. Masło, mąkę oraz cukier przekładamy do miseczki. Wszystko rozcieramy w palcach do powstania kruszonki. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika, pieczemy przez 25 minut. Smacznego

Fascynacje Ani
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 92

mojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana

moj przepis na