drozdzowka - 3896 przepisów (strona:47/260)

Drożdżówki z budyniem i konfiturą morelową 150

Ostatnio strasznie za mną chodzi ciasto drożdżowe. Tydzień temu były bułeczki, potem pizza teraz musiałam upiec drożdżówki ;) Te pyszne słodkie bułeczki są doskonałe na śniadanie lub słodki podwieczorek do szklanki mleka. U mnie znikały jeszcze ciepłe... jakieś małe łapki sięgały po nie :)))  Chociaż wydają się pracochłonne to polecam z całego serca. Przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zajada(...)przy szerszej stronie. Konfiturę nałożyć łyżeczką na budyń. Zwinąć rulon. Odkrawać plastry szerokości ok 2 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 10min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdżówki piec ok 15 minut, do zarumienienia. Lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny

Smakołyki Asi
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 95

dodajemy pomidory - chwilę razem gotujemy. Dodajemy pietruszkę i wszytko razem miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z uprażonymi na patelni pestkami dyni (ja uprażyłam również len). Smacznego!!! Pudding z czerstwych drożdżówek Składniki: 3-4 drożdżówki z dowolnym nadzieniem - ja miałam miks smaków 1 jajko 2 żółtka 1/3 szklanki cukru + 4 łyżki łyżka masła 3/4 szklanki śmietany 30% lub można pomieszać(...)można wykorzystać po prostu resztki z lodówki 1/2 szklanki mleka 1/4 łyżeczki cynamonu dowolne ulubione bakalie - u mnie rodzynki, żurawina - polecam dodać orzech włoskie Do dzieła!!! Drożdżówki rwiemy lub kroimy na drobne kawałki i układamy w wysmarowanej masłem blasze lub formie do zapiekanek. Posypujemy je bakaliami Jajka, żółtka i 1/3 szklanki cukru ubijamy aż powstanie puszysta, jasno żółta masa - dodajemy

sierotka maRysia w kuchni
Pyszne drożdżówki z białym serem 206

Zbliżają się walentynki a wraz z nimi poszukiwanie przepisów na podarowanie ukochanej osobie słodkiego upominku. Drożdżówki własnego wypieku sprawdzą się na tą okazję jak znalazł - są słodkie, można je ładnie zapakować i na pewno posmakują każdemu łasuchowi Drożdżówki z białym serem Składniki na 6 sztuk   20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 50 g cukru 400 g mąki(...)kulek wielkości pięści. W każdej kulce robimy spory dołek - ja sobie pomagałam korkiem do wina - i napełniamy go nadzieniem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej drożdżówki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy drożdżówki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem - także po serze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy do zarumienienia - ok 25 minut. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżówki z wiśniami 279

nawet następnego dnia. Do nadzienia możesz użyć nie tylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:) Przepis znalazłam u Mariny . Na jej kanale możesz zobaczyć w jaki sposób ona przygotowuje te drożdżówki. Ciasto drożdżowe: 250 ml oleju(...)bułeczek. Nadzienie: wydrylowane wiśnie świeże lub mrożone; cukier kryształ; Mrożone wiśnie należy rozmrozić i odsączyć na sicie z nadmiaru soku.  Wyrośnięte ciasto należy ponownie zagnieść rękami, następnie przygotowujemy drożdżówki według własnej metody. Jeżeli chcesz, możesz zobaczyć w jaki sposób przygotowuje bułeczki Marina na swoim kanale.  Każdą bułeczkę nadziewamy 1 łyżką wiśni i 1 łyżeczką cukru, dokładnie zalepiamy brzegi

In my kitchen
Maślane drożdżówki z cynamonem i wanilią 100

Aromatyczne, pachnące cynamonem domowe drożdżówki....mniam pyszne :), idealne na jesienne śniadanie!. Składniki na ok. 15 sztuk: 70 dag mąki  5 dag drożdży 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 3/4 szklanki mleka 3 jaja 10 dag roztopionego ciepłego masła Do nadzienia: 8-10 dag roztopionego masła 4-5 łyżek miodu 2 łyżki cukru 4-5 łyżeczek cynamonu 1 łyżeczka mielonej(...)wystudzenia. Masą  cynamonową smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę, następnie kroimy na ok 4-5 cm kawałki i każdy kawałek nakrawamy dwukrotnie i formujemy drożdżówkę.   4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki w dużych odstępach i pozostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch jajkiem roztrzepanym

Apetyczna babeczka
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 144

Kruszonka na drożdżówkach z owocami to jest to! U mnie akurat są śliwki, które uwielbiam, ale gdy na straganach czerwieniły się kusząco soczyste truskawki to oczywiście one najczęściej lądowały na drożdżowym cieście pod warstwą słodkiej kruszonki. Rumiana bułeczka z owocami a do niej kubek ciepłego mleka- czego chcieć więcej?  Składniki na ok 13sztuk: 50dkg mąki pszennej przesianej 10dkg(...)pieczenia. Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienia, do których wcisnąć po kilka ćwiartek śliwki. Zostawić do podrośnięcia na ok 20min. Jajko rozmącić w szklance i posmarować pędzelkiem każdą drożdżówkę. Składniki kruszonki zmieszać i rozcierać  palcami tak aby powstały drobne kawałki. Posypać po każdej drożdżówce w ilości według uznania:) Piekarnik nagrzać do temp 170st. C (termoobieg). Piec

Maślane ciasteczko
Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami 138

Najlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga  Niebo na talerzu , jednego z moich ulubionych:) . Bułeczki są pyszne zarówno z truskawkami -jak w oryginale, ale jagodowym i tym z jeżynami też nie można się oprzeć. Ja zawsze piekę z podwójnej porcji, bo znikają zanim jeszcze dobrze nacieszą(...)drożdżówki robiłam już co najmniej kilkanaście razy i zawsze wychodzą pyszne. Dzisiaj w końcu udało mi się zrobić kilka zdjęć więc przepis podpatruję i u mnie zapisuję, bo polecam bardzo! Zawsze robię z kruszonką jak w oryginale, jednak tym razem postanowiłam co nieco zmienić  i  polałam drożdżówki lukrem owocowym, który zrobiłam ucierając na szklistą masę

Maślane ciasteczko
Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 173

łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka mała szczypta soli 3 jajka klasy M nadzienie - domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki - arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy(...)całe opakowanie drożdży instant 7 g, małą szczyptę soli oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Wszystko mieszamy razem drewnianą łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka (3 jajko zostawiamy do posmarowania drożdżówki), znów mieszamy. Na koniec wlewamy ciepłe maślane mleko i zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Jeśli ciasto się będzie bardzo lepić, podczas zagniatania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy gładką kulę

Słodkie okruszki
domowe drożdżówki z dżemem z cukinii 128

składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką nadzienie z cukinii. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy obficie kruszonką pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 131

Ostatnio nabrałam ochoty na wszystko co drożdżowe.Zamarzyły mi się drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe       1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki(...)każdej mocne wgłębienia,nałożyć budyń,następnie zamrożone owoce i posypać kruszonką.Ciasto posmarować jeszcze roztrzepanym jajem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180st.C przez ok 20-25min. Drożdżówki są przepyszne ale ciasta wyszło dosyć sporo i niestety nie starczyło mi owoców.Udało mi zrobić jedynie 18sztuk,z reszty postanowiłam zrobić rogaliki z nutellą,która pozostała mi gdy robiłam rurki.Rogaliki

Niespełnione zdolności kulinarne
drożdżówki z ckinią 148

składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką nadzienie z cukinii. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy obficie kruszonką pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY 317

jednym miejscu najważniejsze porady, wskazówki i zasady, jakimi należy się kierować podczas przygotowywania właśnie tego rodzaju ciasta. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tej notki, już nigdy nie odmówicie zrobienia drożdżówek swoim pociechom ;) Zapraszam do lektury(...)włożeniu palca do mleka/wody nie powinnyśmy się sparzyć, a jedynie odczuć ciepło zbliżone do temperatury naszego ciała. Jajka Ten składnik jest odpowiedzialny przede wszystkim za piękny, żółtawy kolorek naszych drożdżówek, pączków czy bułeczek. Więc jeśli macie w zanadrzu jakieś jajo to bez zastanowienia dodajcie je do ciasta. Są przepisy, w których należy użyć nawet 10 żółtek na 1 kg mąki

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 230

Dziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie drożdżówki ze śliwkami, prawdziwą wanilią i kruszonką :) Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Słodkie Niebo . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 9 drożdżówek: 35 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 100 g cukru 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g roztopionego masła(...)minut. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy szczyptę soli, ziarenka wanilii, roztopione masło. Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do ciasta około 3/4 - resztę zostawiamy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem. Ciasto wyrabiamy około 10 minut - z początku będzie mocno lepiące, ale po kilku minutach zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut

My Culinary Art
Ekologiczne drożdżówki z rabarbarem i imbirem Symbio pod migdałową kruszonką 143

bułeczek pierwszy raz zrobiłam domowy budyń waniliowy. Jego smak mnie zachwycił. Niech się chowają wszystkie kupne budynie w proszku, od dziś jak budyń, to tylko domowy :) Składniki na 12 drożdżówek: 500 g ekologicznej mąki orkiszowej Symbio typ 500 300 ml mleka w temp. pokojowej lub lekko ciepłego 100 g roztopionego, ostudzonego masła 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 jajko(...)minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie za pomocą szklanki o szerszym dnie robimy w każdej bułeczce zagłębienie, do którego wkładamy po 1 łyżce budyniu i rabarbaru. Brzegi drożdżówki smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut, aż drożdżówki ładnie się przyrumienią. Jeśli kruszonka będzie się nadmiernie przypiekała

Zawsze głodna!
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 127

domu tylko 8 godzin dziennie, niespecjalnie miałam czas i natchnienie na pisanie postów.  Obiecuję nadrobić zaległości i dodać sporo, mam nadzieję, że pożytecznych przepisów :) A zacznę od pysznej drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wprawdzie rabarbar jeszcze mrożony, ale musiałam go wykorzystać, bo przecież powoli zaczyna się sezon na świeży. Zapraszam na kawałek drożdżówki ze szklanką mleka i życzę smacznego(...)Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką Składniki: CIASTO: 50 dag mąki 20 g świeżych drożdży 3 żółtka 6 dag drobnego cukru do wypieków 6 dag miękkiego masła łyżeczka cukru wanilinowego szklanka letniego mleka szczypta soli masło do formy OBŁOŻENIE: 30 dag mrożonego rabarbaru 2 łyżki cukru KRUSZONKA: 10 dag mąki 5 dag zimnego masła 5 dag cukru kryształu szczypta soli Drożdżówka

Kuchenne zapiski Edyty