Panująca w królestwie mama małej księżniczki głowiła się co zrobić by jej córeczce wrócił dobry humor. Jak przystało na prawdziwą królową pomysł szybko wpadł do głowy ;) Postanowiła upiec drożdżówki. Czy cokolwiek innego ma większą moc w wywoływaniu uśmiechu na małej buzi? Nie zwlekając przystąpiła do działania. Niczym wróżka szybciutko wymieszała w misie niezbędne składniki które potem zagniotła wkładając(...)Już sama możliwość pomocy i posypywania pachnących bułeczek płatkami czekoladowymi wprawiła księżniczkę w lepsze samopoczucie. Podskakiwała z nóżki na nóżkę nie mogąc doczekać się końcowego efektu. A gdy rumiane drożdżówki były już gotowe do zjedzenia królowa z wielką radością stwierdziła, że jej plan powiódł się […] Artykuł Serowe drożdżówki z czekoladowymi malinami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSzybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania i wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki i wylać ciasto do formy. Jeśli macie ochotę na smaczną drożdżówkę a nie macie czasu albo ochoty na jej pracochłonne przygotowywanie, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wyśmienicie smakuje z masłem, ulubioną marmoladą i kubkiem mleka lub świeżo mielonej aromatycznej kawy <3 Składniki(...)duże jajko 80 g masła 3/4 szklanki mleka Kruszonka: 100 g mąki 50 g cukru 50 g masła Przygotowanie: Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagnieść i schłodzić w lodówce. Drożdżówka: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Gdy trochę ostygnie dodać drożdże instant, cukier, jajko i skórkę otartą z jednej wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać
Ze smakiem i z pasjąMamy sezon na rabarbar więc postanowiłam upiec drożdżówki z kruszonką . Są bardzo smaczne , zawsze piekę większą ilość , szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kilograma mąki pszennej 0,5 szklanki ciepłego mleka 50 gram drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 0,5 kostki margaryny Kruszonka: 150 gram maki pszennej 80 gram cukru 100 gram masła Dodatkowo: kilka(...)dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy . Rabarbar kroimy na małe kawałki i układamy na drożdżówkach ,posypujemy niewielką ilością cukru.Pozostawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z mąki ,cukru i masła robimy kruszonkę , posypujemy drożdżówki . Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna KuchniaDrożdżówka, którą nie trzeba kroić. Wystarczy odrywać palcami poszczególne warstwy, posmarowane konfiturą z pigwowca . Drożdżówka nie jest za słodka, idealna do herbaty na śniadanie. Porcja na dwie keksówki. 3 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/3 szklanki cukru 50g drożdży 100g masła 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego cynamon 1/2 szklanki konfitury pigwowej Drożdże rozetrzeć(...)wkładać pionowo do keksówek. Odstawić do wyrośnięcia, a przed pieczeniem posmarować masłem z cynamonem. Piec przez ok 30min w 180*C. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta przekładańce , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , jogurt naturalny , konfitura , pigwowiec
https:KKuchniaMniambył mój pierwszy bezglutenowy wypiek z drożdżami (nie licząc chlebów) i obawiałam się czy się uda...W dodatku postanowiłam jeszcze bardziej "utrudnić" sobie zadanie i stworzyć drożdżówki nie tylko bezglutenowe, ale i wegańskie ;) Efekt mnie zadowolił! Może i nie wyrosły tak jak to sobie wyobrażałam, ale smakowo wszystko nadrobiły! ♥ Jak to mówią - pierwsze koty za płoty ;) Na pewno dalej będę(...)eksperymentować z bezglutenowo-wegańskim ciastem drożdżowym, aż uda mi się znaleźć idealny przepis :) Na razie polecam Wam poniższe drożdżówki. Maliny jeszcze mamy, więc jak najszybciej trzeba brać się za pieczenie :) Najlepiej smakują pierwszego dnia, albo od razu po upieczeniu - jeszcze ciepłe ♥ Jednak drugiego i trzeciego dnia są równie smaczne - polecam podgrzać je w piekarniku przez chwilkę :) DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI BEZGLUTENOWE
chili & sugarPyszne i proste drożdżówki z serem to świetna przekąska zarówno na deser, jak i dla dziecka do szkoły, lub do pracy. Nam nikt nie wierzy, że robimy je sami, bo wyglądają jak kupne. Przedstawiamy przepis z serem, ale równie dobrze można go zastąpić masą makową, lub dodać do sera rodzynki, skórkę pomarańczy. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Przepis Składniki(...)cienki placek, smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy pod lekkim skosem około 2 cm kawałki.Przy krojeniu ciasto na pewno się spłaszczy, więc musimy lekko uformować okrągłe drożdżówki. Rozkładamy je na papier do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. W przypadku braku termoobiegu trzeba piec troszkę dłużej, aż drożdżóweczki się zarumienią. Doglądamy
KasiaiKrzysiu.plDrożdżówki nie muszą być kupne. Można zrobić je samemu w domu. Wyjdzie taniej i zdrowiej. Polecam właśnie te- nadziane makiem i serem. PYCHA! Składniki : (na około 10 sztuk) Ciasto: 15 g świeżych drożdży 80 ml letniego mleka 1 jajko 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki ksylitolu szczypta soli(...)placuszki. Zlepić je brzegami. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Następnie za pomocą nakrętki, np. od butelki zrobić wgłębienia w każdej bułeczce (1 drożdżówka- 2 wgłębienia) W jedną dziurkę nałożyć trochę nadzienia serowego, a w drugą nad zienie makowe. 5. Drożdżówki posmarować roztrzepany m jajkiem z mlekiem. Piec w 190 st.C około
Nastoletnie WypiekanieSezon truskawkowy w pełni :D Dlatego proponuję słodkie, puszyste drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. letniego mleka 3 łyżki cukru 60 g miękkiego masła 10 g świeżych drożdży 1 jajko szczypta soli Kruszonka: 40 g masła zimnego 80 g mąki pszennej 40 g cukru Dodatkowo(...)truskawek bułka tarta 1 jajko roztrzepane, do posmarowania drożdżówek Przygotowanie: 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając miękkie masło
Nastoletnie Wypiekanieciastem trudnym. Trudnym może nie jest za to uczy cierpliwości i dokładności, gdyż jest ciastem wymagającym. Lecz jeśli potraktujemy je z miłością odwdzięczy nam się pięknymi, pulchnymi i pachnącymi drożdżówkami :) Warto nad nim popracować, bo efekt końcowy nam to wynagrodzi Składniki: 2 szklanki ciepłego mleka 100 gram drożdży 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki roztopionego masła 4 żółtka szczypta(...)ciasta, na to przeciwległy koniec ciasta. Kroję w pasy o szerokości około 5-7 cm i każdą skręcam przez środek tworząc coś w rodzaju muszki Wierzch każdej drożdżówki smaruję roztrzepanym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na ok 20 min. do zrumienienia. Wyjmuję upieczone i smaruję polewą, którą ucieram jak lukier, czyli cukier ucieram dolewając
Ciasteczkowy Potwórjakiś czas piekę albo ciasteczka, albo drożdżowe bułeczki z nadzieniem na słodko albo drożdżówki. Lubię "pracować" ze świeżymi drożdżami, z tymi instant nie za bardzo mi wychodzi. Jednak skusiłam się przepisem z innego bloga ( tutaj ) i postanowiłam zrobić drożdżówki. Ciut zmieniłam przepis i dałam masę serową a w tamtym przepisie były cynamonowe zawijaski (muszą być obłędnie pyszne). Drożdżówki wyszły
Amatorka kuchennaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam dużą drożdżówkę z dodatkiem rodzynek i kandyzowanego ananasa. Ciasto wyszło bardzo puszyste i miękkie w środku. Kandyzowany ananas idealnie pasuje do ciast drożdżowych. Drożdżówka wyszła rewelacyjna. Polecam Post Drożdżówka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSezon na rabarbar w pełni. Na blogach królują przepisy z jego wykorzystaniem. A to ciasta … a to kompoty … drożdżówki i inne tego typu przysmaki! U mnie w kuchni również rabarbarowe szaleństwo! Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne , delikatne drożdżówki z kremowym budyniem truskawkowym i rabarbarem . Nie byłabym sobą , gdybym nie dodała chrupiącej kruszonki . SKŁADNIKI(...)drożdżówek ) CIASTO: - mąka pszenna – 250 g - drożdże świeże – 13 g - ciepłe mleko – 125 ml - cukier puder – 40 g - miękkie masło – 30 g - sól – 1 szczypta - rozbełtane jajka – 2 szt NADZIENIE: - rabarbar – ok. 300 g - budyń truskawkowy – 1 op - mleko – 400 ml - cukier – 40 g KRUSZONKA: - mąka
Ostra na SłodkoSezon rabarbarowy już mamy , w związku z czym nie może zabraknąć w nim drożdżówek ! Mięciutkie , puszyste , niesamowicie delikatne …i jak mama powiedziała : ” najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadła! Czyż może być lepsza pochwała?! Lekko kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się z chrupiącą , słodką kruszonką ! A dla tych z Was co jeszcze chcą słodkości rabarbarowej mam też inne wypieki(...)minut gotujemy. KRUSZONKA : Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków. Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar. Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką. Boki smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut. Gotowe! Smacznego
Ostra na SłodkoJAGODZIANKI DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI SKŁADNIKI 500 gramów mąki pszennej; 125 gramów masła; 4 jajka; 150 gramów drobnego cukru; 170 ml mleka; 14 gramów suchych drożdży; 350 gramów borówek; 2-3 łyżki cukru; przepis na jagodzianki puszyste drożdżówki z jagodami Artykuł Jagodzianki puszyste drożdżówki z owocami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka