drozdzowka - 3896 przepisów (strona:45/260)

DROŻDŻÓWKA JAK U BABCI 176

Drożdżówka z masłem lub dżemem, a do tego kubek gorącej czekolady to dla mnie idealne śniadanie. Nie ma nic lepszego! Takie śniadania mogłabym jeść codziennie. Pamiętam jak moja babcia piekła takie drożdżówki to zawsze zaczynałam jeść je od kruszonki 😉 Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje - drożdżówka rośnie wysoka, a do tego jest puszysta i miękka, nawet na drugi dzień. Zachęcam

Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻÓWKI -RÓŻE Z JABŁKAMI,CYNAMONEM I MIODEM 165

prostokąt. Ponownie posmarujcie go masłem i nałóżcie trochę nadzienia. Zrolujcie i pokrójcie na około 8 plastrów-to samo zróbcie z drugim kawałkiem ciasta, w ten sposób powstanie około 16 drożdżówek. Każdy plaster-drożdżówkę ułóżcie na przygotowanej blasze wyłożonej pergaminem, odstawcie do wyrośnięcia na mniej więcej kwadrans. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Wyrośnięte drożdżówki polejcie roztopionym miodem. Wstawcie do nagrzanego piekarnika(...)minut. Po 5 minutach zmniejszcie temperaturę do 180 st i dopieczcie około 20-25 minut. Zimne drożdżówki możecie delikatnie polukrować. sugerowałam się przepisem z książki " o jabłkach

OliveandThyme
Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika 191

jest bardzo zdrowy a zarazem pyszny. Bułeczki są mięciutkie i lekkie...Najlepiej smakują świeżutkie, kiedy są jeszcze ciep ł e 😋 Cudowny zapach drożdżówek rozchodzi się po całym domu....   Aby drożdżówki były odpowiednie dla wegan, wystarczy zamiast masła użyć margaryny roślinnej, a w zamian mleka krowiego użyć(...)szklanki, masło 100 g, starta sk ó rka z pomarańczy 1 łyżeczka, s ó l szczypta, nadzienie: dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz pół słoika, dodatkowo: mleko do posmarowania drożdżówek, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, a masło rozpuszczamy.  M ą k ę  łączymy z drożdżami, puree z pieczonej dyni, cukrem, sol ą  oraz ciepłym mlekiem i zagniatamy ciasto

kulinarne odsłony pati
Szwedzkie drożdżówki z cynamonem 264

mnie nic lepszego niż słodka drożdżówka na drugie śniadanie. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem to bułeczki, które choć są bardzo kaloryczne, to jednak nie sposób im się oprzeć. Pachną i smakują obłędnie. Najlepsze oczywiście są od razu po upieczeniu, dlatego warto je przygotować w weekend. Z przepisu otrzymamy 12 dużych i słodkich bułeczek. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem: 4 i 1/2 szklanki(...)Jeszcze gorące bułeczki można posmarować za pomocą pędzelka rzadkim lukrem (ok. 2 czubate łyżki cukru i ok. 1 łyżeczka soku z cytryny) – dodatkowo zyskają na smaku. Post Szwedzkie drożdżówki z cynamonem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Zawijasy drożdżówki z makiem i dżemem 151

Miękkie drożdżówki, które utrzymują swoją świeżość przez kilka dni. Proste w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczne. Składniki na ok 30 drożdżówek: mąka pszenna 600 g drożdże świeże 24 g  sól 1 łyżeczka ciepłe (nie gorące!) mleko 350 ml cukier 100 g rozpuszczone masło 50 g gotowa masa makowa lub domowej roboty 350-400 g dżem (u mnie truskawkowy(...)Rozwałkowane ciasto cienko smaruję dżemem a na to masę makową (warstwa ok 0,5 cm). Zwijam w rulon i kroję w paski o szerokości ok 1,5-2 cm Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję je roztrzepanym jajkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 13-15 minut (czasami dłużej, zależy od piekarnika

Kuchnia Viki
Czy drożdżówki są zdrowe? – odpowiada dietetyczka Agnieszka Piskała 464

Drożdżówki stały się w naszym kraju polityczną kartą przetargową. Poprzedni rząd wycofał je ze szkół, obecna władza jednak zmieniła to postanowienie. Politycy toczą swoje boje, a my, rodzice stoimy pośrodku tej wojny i zastanawiamy się: komu wierzyć, kto ma rację? Postanowiłam zapytać o to ekspertkę żywieniową, dietetyczkę Agnieszkę Piskałę. Jej odpowiedzi powinny rozwiać wszelkie Wasze wątpliwości na temat drożdżówek. Natalia(...)Artykuł Czy drożdżówki są zdrowe? – odpowiada dietetyczka Agnieszka Piskała pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
DROŻDŻÓWKI Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I ŚLIWKAMI 191

powstałe spiralki ułożyłam na dużej blasze w odstępach ok. 3 cm 10. Wstawiłam do uchylonego piekarnika nagrzanego do 50 st. C. 11. Roztrzepałam białko i posmarowałam drożdżówki. Zamknęłam piekarnik i nastawiłam na 180 st. C. Drożdżówki wyjęłam po około 35 min kiedy się zarumieniły. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* jednej drożdżówki vs. tradycyjna drożdżówka z kruszonką : 241 kcal

Vroblewska-fitlife
Zakręcone drożdżówki z serem 245

Odkąd odkryłam jak łatwo robi się drożdżowe ciasto lubię sobie czasem upiec drożdżówki. Te zakręcone drożdżówki z serem kusiły mnie już od dawna. Nie załapałam się, gdy dziewczyny przygotowywały je w ramach „Wypiekania na śniadanie”, ale postanowiłam nadrobić w ostatni weekend. Są zachwycające, pełne serowego nadzienia i zdecydowanie lepsze niż w cukierni! Składniki /na 12 drożdżówek/: Rozczyn(...)mleka 25 g świeżych drożdży 30 g cukru waniliowego 3 łyżki Czytaj dalej... Artykuł Zakręcone drożdżówki z serem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Drożdżówki z wiśniami i serem! 149

Sezon na wiśnie w pełni, na każdym ryneczku czy straganie, możecie dostać przepiękne w tym roku wiśnie. Aromatyczne i bardzo soczyste. Żal by było nie skorzystać i nie upiec drożdżówek. Moje ulubione to drożdżówki z serem i wiśniami. to idealne połączenie smaku, aromatu z puszystymi bułeczkami. Bułki drożdżówki nie są trudne do wykonania i nie zabierają dużo czasu. Warto przygotować(...)chociaż raz w sezonie wakacyjnym. Idelanie smakują z kubkiem gorącego kakao czy też filiżanką kawy. Przepis na nie się nie zmienił jest ten sam co w tamtym roku -  DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI Zachęcam Was gorąco

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami 175

Drożdżówki z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami przygotowałam na tegoroczny Piknik Smakosza – były moim jedynym słodkim wypiekiem wśród wytrawnych smakołyków. Wykorzystując chwilę czasu szybko zrobiłam im zdjęcia i bardzo dobrze, bo na Pikniku nie miałam już czasu na nic. Drożdżówki spotkały się również z aprobatą testujących je w domu rodziców – Mamo przepis dla Ciebie     Składniki /10-12 drożdżówek(...)Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 100 g Czytaj dalej... Artykuł Drożdżówki z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
DROŻDŻÓWKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 147

Dzisiaj pomysł na drożdżówkę z masłem orzechowym, rewelacyjna w smaku oraz efektownie  zapleciona jak wianuszek. Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Polecam.                                                    Składniki na dwie drożdżówki:  3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej(...)Dodatkowo :  masło orzechowe do nadziania  polewa lukrowa i orzechy do posypania 1 jajko do posmarowania drożdżówek                                                                  Przygotowanie :  Drożdże mieszamy w połowie mleka aż się

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówki z truskawkami 135

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy :) Za oknem pochmurno, wieje wiatr... a u mnie w kuchni zapachy kojarzące się z ciepłym latem. Delikatnie maślane, mięciutkie, ze sporą ilością owoców i kruszonką - drożdżówki z truskawkami. Można je przygotować również z innymi owocami miękkimi np. z jagodami, na 100% będą również przepyszne :)  Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka(...)Należy to robić delikatnie, ale na tyle głęboko, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypadło. Do wgłębień włożyć po 2 łyżeczki sera i po kilka plasterków truskawek. Wierzch drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką  (fot.5) . Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). Po przestudzeniu drożdżówki

Świat Ciasta
drożdżówki zawijane z serem 163

ostatnim szoku jaki przeżyłam jedząc kupną drożdżówkę, która rzekomo była z serem postanowiłam, że od teraz będziemy jeść tylko domowe. Taka drożdżówka upieczona w domu jest nie tylko zdrowsza, smaczniejsza ale także pełna nadzienia a nie tylko nim pomazana. Z powodzeniem nada się nie tylko jako deser ale także na śniadanie czy przekąskę w podróży.  Z tego przepisu wyszło(...)bardzo dużych drożdżówek ale możecie też zrobić mniejsze.  Składniki na ciasto: 600 g mąki 300 ml mleka 50 g drożdży 100 g cukru 80 g masła stopionego 4 żółtka na nadzienie: 250 g twarogu z kostki 250 g sera z wiaderka 4 żółtka 150 g cukru pudru skórka otarta z cytryny łyżka budyniu waniliowego 100 g rodzynek namoczonych wcześniej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Strudel drożdzowy z truskawkami 186

Kiedy pojawiła się akcja Piecz ot tak…prosto z serca, do razu skojarzyła mi się drożdżówkadrożdżówka z serem i truskawkami , co może być lepszego, domowego,  niż kromka takiego jeszcze ciepłego ciasta z kubkiem mleka ?  Ciasto jest, przepis jest….kurde a ja czekam do ostatniej chwili , tak nie lubię pisać historii, nie umiem, nie mam talentu do pisania(...)kozie śmierć ..... Ten wypiek dedykuję mojemu mężowi, on  jest strasznym łasuchem na słodkie, pamiętam gdy miałam 16 lat i zaczęliśmy się spotykać na stole musiała być ta drożdżówka  i kubek cappuccino orzechowej,  ten sentyment do niej pozostał do dziś …ile to już lat wolę nie pisać. Lata lecą a my ciągle w sobie zakochani. Gdy przychodziła wiosna

Wanilia i Kardamon
Grahamkowe drożdżówki z powidłami 242

Drożdżówki bardzo lubimy. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować z innymi odmianami mąki niż zwykle. Dzięki Młynomag mam spore pole do popisu. Tym razem wybór padł na mąkę Graham i Tortową . I powiem Wam, że drożdżóweczki wyszły pyszne, pulchne, wilgotne i delikatne. Po prostu idealne, nie to co sklepowe "dmuchane" i suche...  Polecam Wam na śniadanie lub podwieczorek z kubkiem(...)posypać cynamonem. Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdy rulon pokroić na ok 7-8 centymetrowe kawałki, które układamy pionowo w foremce, zachowując odstępy( ciasto sporo urośnie). Tak przygotowane drożdżówki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok pół godziny. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Po upływie 20 minut warto przykryć drożdżówki papierem do pieczenia lub folią aluminiową aby się zbytnio

Smakołyki Asi