drozdzowka - 3896 przepisów (strona:42/260)

Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem 88

Ostatnio na straganach nie widziałam już jagód, za to borówek jest pełno, więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru i większą część zastąpiłam erytrolem(...)wyjmujemy i przekładamy na kratkę do studzenia ciast. LUKIER: Do miseczki przesiewamy erytrol w pudrze, dodajemy sok z cytryny i białko. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ostudzone drożdżówki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka lub oblewamy. Smacznego! Na Thermomix: CIASTO: 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier z erytrolem, podgrzewamy 3 min/37°C/obr. 1 . 2. Dodajemy mąkę

Be Fit Be Strong
Jagodzianki z kruszonką 109

proporcje. Muszę powiedzieć, że ciasto na jagodzianki mojej Mamy jest nieco luźniejsze od naszego, ale jest to plus dla tych, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w robieniu drożdżówek. Jest ono bowiem bardzo miękkie i plastyczne, dzięki czemu łatwo jest zamknąć dokładnie jagody w środku i uformować kształt jagodzianki . Zaskoczył mnie także sposób robienia rozczynu – zimne mleko, wszytko(...)Nożem wykrawać kwadraty lub prostokąty, na ich środku kłaść 1-1,5 łyżeczki jagód. Zlepić dokładnie końce, tak jak zlepia się pierogi, dłońmi uformować okrągły lub podłużny kształt. Drożdżówki z jagodami ułożyć zlepieniem do dołu na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem

niecodziennikpary
Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie) 74

Przepis na drożdżówki miał pojawić się tylko na naszym IG (serdecznie zapraszamy) jednak postanowiłyśmy dodać go również na blogu. Powidzcie sami, czy ktoś nie lubi drożdżowych bułeczek z nadzieniem? 😍  My nie mogłyśmy się zdecydować czy wolimy z budyniem czy z makiem więc zrobiłyśmy obie wersje. Można użyć też owoców, konfitury czy sera 😋 Składniki: Ciasto drożdżowe -500 g mąki orkiszowej(...)wodną). 4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 5. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować drożdżówki. 6. Na środek drożdżówek nakładać budyń lub masę makową oraz dowolne owoce. 7. Znów odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły. 8. Na koniec posypać drożdżówki kruszonką. 8. Piec

Candy Pandas
Drożdżówka sypana z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. 111

Drożdżówka sypana to bardzo proste, doskonałe dla laików ciasto drożdżowe. Nazywana drożdżówką dla leniwych, lub drożdżówką bez wyrabiania, łatwą drożdżówką taka właśnie jest. Uda się każdemu. Ja swoją upiekłam z truskawkami i rabarbarem, ale można użyć dowolnych owoców. Z samą kruszonka tez jest bardzo smaczna. Polecam :) Składniki  ( na blaszkę 35x25 ) Ciasto - 100 gram świeżych drożdży - 1 szklanka cukru

Kuchnia z widokiem na ogród
Drożdżówki z malinami 67

soczyste maliny, słodkie truskawki, pyszne borówki… na te świeże smakołyki trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, ale od czego są zamrażarki?! Właśnie tam ukryłam odrobinę lata, więc będą dziś drożdżówki z malinami! Kwaśną nutę malin złamałam białą czekoladą, która wspaniale do nich pasuje. Oczywiście na tym nie koniec, bo jest jeszcze chrupiąca i słodka kruszonka, która stawia kropkę(...)poczekać, aż wyrośnie, a następnie dodać pozostałe składniki. Ciasto przygotowane w drugiej wersji jest bardziej elastyczne i puszyste, poniżej podaję jak je wykonać. Zabieramy się do pracy? Zapraszam! Print Drożdżówki z malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pachnące, mięciutkie wypełnione malinami i kruszonką, pyszne! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword czeklada, kruszonka, maliny Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 126

Przepyszne drożdżówki, które mają szansę stać się Waszymi ulubionymi ;). Słodki, waniliowy budyń, kwaśny rabarbar ( choć nieco łagodniejszy w smaku, dzięki karmelizacji ) i waniliowa kruszonka - to połączenie naprawdę wymiata ;). Rabarbar karmelizujemy w piekarniku; można też zrobić to na patelni, ale uważam, że wariant z piekarnikiem jest bezpieczniejszy - na patelni jest duże ryzyko przypalenia cukru i rozgotowania rabarbaru, a ja wolę(...)zachował swój kształt :). Rabarbar oraz budyń możemy przygotować wieczór wcześniej, znacznie skróci nam to pracę przy drożdżówkach. Upieczcie je sobie na weekend - obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni :). Składniki na 12 sztuk: 490 g mąki pszennej 30 g drożdży 100 g masła 215 ml mleka 2 żółtka 1 jajko 50 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią  szczypta soli

Opowieści z piekarnika
Ensaïmada 149

Ensaïmada to słodka drożdżówka z Majorki, Balearów lub innych hiszpańskich kolonii zwijana w kształcie ślimaka lub - jak się tłumaczy tradycyjnie wygląd tego wypieku - w kształcie turbanu Maura. Moja drożdżówka jest przekręconą wersją ensaimady, bo zamiast smalcu (kataloński saim, od którego być może pochodzi nazwa drożdżówki) użyłam masła. W sieci spotkałam się z dwiema wersjami tej drożdżówki. Do kawy

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem / Tangzhong Method Cinnamon Milk Bread 117

jako bazę do innych wypieków - słodkich i wytrawnych chlebków i bułek. Nasze zawijane ciasto drożdżowe jest słodkie wyłącznie dzięki nadzieniu z cynamonu i cukru. Jeśli wolicie, by Wasza maślana drożdżówka była tradycyjnie słodka, dodajcie do ciasta drożdżowego więcej cukru (ok. 1/4 szklanki lub więcej). Możecie też oblać je lukrem lub polewą. Japońskie ciasto drożdżowe zawijane z cynamonem może wyrastać przez(...)lodówce (jak nocna drożdżówka ) lub tradycyjnie, w ciepłym miejscu około godziny. Może być wyrabiane mikserem (jak na filmie) lub ręcznie. Możecie je upiec w keksówce lub bez formy i wypełnić nie tylko cynamonem (spróbujcie wersji z gęstym dżemem, Nutellą czy owocami) Jak widzicie, to bardzo uniwersalny przepis na maślaną drożdżówkę inaczej niż zwykle. Ten łatwy przepis to tak naprawdę moja

Lekcje w kuchni
Sobota w kuchni i nie tylko 104

szybkie słodkości są pączki z serka homogenizowanego . To pyszne mięciutkie pączusie, których przygotowanie nie zajmie dłużej niż 30 minut. Spróbuj, jeśli jeszcze nie miałaś okazji. Możesz też zrobić doskonałe drożdżówki. Drożdżówka smakuje każdemu, a taka drożdżówka z serem i malinami , choć maliny nie są konieczne sprawi, że w jedno popołudnie zniknie cała blacha. Ciasto drożdżowe jest puszyste, a sprawdzony sposób(...)drożdżówek to moja mała tajemnica, którą postanowiłam Wam zdradzić!  Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec kruche ciasteczka . Ja uwielbiam je pod każdą postacią, mąż i dzieci również. Kruche ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, wystarczy kierować się odpowiednimi wskazówkami i nie będziesz musiała w nie wbijać gwoździ - gwarantuję. Moje pierwsze w życiu kruche ciasteczka niestety były

MamaOskarka
Ciasto drożdżowe z cynamonem 99

łatwe do zrobienia ciasto drożdżowe z cynamonem. Puszyste i pachnące cynamonem ciasto świetnie sprawdzi się z kubkiem mleka lub kakao zarówno na śniadanie, jak i pyszną kolację.  Drożdżówka z cynamonem przypomina moje dzieciństwo, które spędzałam na wsi. Pieczenia drożdżówki nie można było nie zauważyć, gdyż w całym mieszkaniu unosił się przyjemny zapach ciasta i cynamonu. Ciasto drożdżowe najlepiej smakowało(...)pieczenia ciasta drożdżowego, gdyż wydawało się trudne i pracochłonne. Moje obawy wynikały chyba z braku doświadczenia, gdyż ciasto jest raczej czasochłonne, ale nie jest trudne do zrobienia. Do przygotowania drożdżówki na pewno potrzebna jest cierpliwość, jeśli chodzi o czekanie na wyrastanie, a wcześniej staranne wyrobienie ciasta. Tak jak cierpliwość ważne jest również ciepło w pomieszczeniu, jak i temperatura składników. Jeśli

Kuchcik gotuje
Drożdżówki z twarogiem 89

Ciasto drożdżowe często „za mną chodzi”, mogłabym je jeść codziennie Zatem tym razem drożdżówki z twarogiem. Delikatne ciasto drożdżowe i twaróg, to rewelacyjne połączenie. Składniki na około 12 drożdżówek: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka (białka możecie wykorzystać na kokosanki z kleksem ) ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki(...)twarogową  i przykrywam nieposmarowaną częścią ciasta. Złożone ciasto kroję na paski o szerokości 3 cm, jeden koniec przytrzymuję, a drugi skręcam trzy razy i doklejam do pierwszego końca. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie smaruję je roztrzepanym jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym

Słodki sentyment
Drożdżówki z serem 105

Szczypta soli Nadzienie: 400g twarogu sernikowego 50ml słodkiej, 30% śmietanki 1 żółtko 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki cukru Dodatkowo 1 żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Mleko, drożdże i odrobinę cukru mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko, rozczyn i cukier puder. Zagniatamy dłońmi(...)było (mniej więcej) równo. Nakładamy na ciasto od gładkiej, nie pociętej strony i zwijamy do końca, tak by te cienkie paseczki były na wierzchu i zaplatamy je pod spód drożdżówek. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia pod ściereczką. Po ok 30 minutach drożdżówki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówki z makiem 121

Drożdżówki z makiem to jeden z moich ulubionych smakołyków z dzieciństwa. Ale chodzi mi tu o kupne drożdżówki, które kiedyś były łatwo dostępne w każdym sklepie. Pamiętam ich pyszny smak. Były fajne, wilgotne w środku, miały dużo nadzienia makowego i były przyjemnie słodkie dzięki lukrowi. Dziś często szukam takich drożdżówek w piekarniach czy nawet supermarketach, ale wszędzie są albo suche(...)makowej z bakaliami 850g 1 łyżka kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek sok z jednej małej cytryny kilka łyżek cukru pudru Sposób przygotowania: Przygotowanie drożdżówek rozpoczęłam od roztopienia masła. Włożyłam je do rondelka i na małym ogniu podgrzewałam je, aż się roztopiło. Odstawiłam je do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzałam. Powinno być letnie, ale nie gorące

Waniliowe Improwizacje
Zawijane drożdżówki z marmoladą 137

całym domu – chyba nie ma nic piękniejszego. Od razu wracam wspomnieniami do dziecięcych lat i przenoszę się do domu ukochanej babci. Nigdy w życiu nie jadłam pyszniejszych drożdżówek… Smak tych, które wychodziły spod rąk babci będę pamiętać do końca życia. Pyszne, puszyste, leciutkie…. niebo w gębie. Być może właśnie dlatego mam sentyment własnie do ciasta drożdżowego. Dziś(...)chcę się z Wami podzielić na drożdżówkę w nieco innej wersji – całość bowiem upieczona jest z małych drożdżowych ślimaczków wypełnionych marmoladą truskawkową. Aby sięgnąć po kolejną porcję nie trzeba używać noża, można je bowiem dzielić odrywając ręką. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 3 jajka szczypta soli 12 łyżek cukru 50g świeżych drożdży

Fascynacje Ani
Drożdżówki z makiem 70

Drożdżówki z makiem to jeden z moich ulubionych smakołyków z dzieciństwa. Ale chodzi mi tu o kupne drożdżówki, które kiedyś były łatwo dostępne w każdym sklepie. Pamiętam ich pyszny smak. Były fajne, wilgotne w środku, miały dużo nadzienia makowego i były przyjemnie słodkie dzięki lukrowi. Dziś często szukam takich drożdżówek w piekarniach czy nawet supermarketach, ale wszędzie są albo suche(...)makowej z bakaliami 850g 1 łyżka kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek sok z jednej małej cytryny kilka łyżek cukru pudru Sposób przygotowania: Przygotowanie drożdżówek rozpoczęłam od roztopienia masła. Włożyłam je do rondelka i na małym ogniu podgrzewałam je, aż się roztopiło. Odstawiłam je do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzałam. Powinno być letnie, ale nie gorące

Waniliowe Improwizacje