drozdzowka - 3896 przepisów (strona:50/260)

Pyszne drożdżówki z budyniem 142

odstawiamy do przestudzenia,  kruszonka ( 25 g masła, 25 g cukru, 50 g mąki - zagniatamy na kruszonkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut) opcjonalnie jedno żółtko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem. Przygotowanie: W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)razu podzielić na 12 części i każdą część rozpłaszczyć w dłoniach na grubość 1 cm. Na każdym kawałku ciasta dnem szklanki zrobić lekkie wgniecenie na budyń. ( patrz film poniżej). Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku nałożyć po łyżce budyniu, posypać kruszonką i opcjonalnie brzegi posmarować żółtkiem. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu nagrzania się piekarnika. Drożdżówki

Kulinarne przygody
DYNIOWA DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ 92

Ciasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka.  Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest(...)słodkie, więc idealnie pasuje do niego kubek gorącej czekolady lub kakao. Można je również podać posmarowane dżemem lub miodem. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek... Drożdżówka smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia 😉 Składniki: ok. 350 g dyni (ważonej ze skórką) 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 4 łyżki cukru 3 szklanki mąki

Kuchnia MagdaLeny
DYNIOWA DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ 92

Ciasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka.  Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest(...)słodkie, więc idealnie pasuje do niego kubek gorącej czekolady lub kakao. Można je również podać posmarowane dżemem lub miodem. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek... Drożdżówka smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia 😉 Składniki: ok. 350 g dyni (ważonej ze skórką) 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 4 łyżki cukru 3 szklanki mąki

Kuchnia MagdaLeny
Budyniowe jagodzianki 271

Jagodzianki to inaczej drożdżówki z jagodami. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że do ciasta dodałam budyń. Tak – do ciasta. Budyń nie jest w tym przypadku nadzieniem, ale częścią ciasta drożdżowego. Dzięki niemu drożdżówki zachowują dłużej świeżość, a ciasto jest miękkie i delikatne. Zamiast jagód leśnych, dałam borówkę amerykańską. Pychota, polecam! Składniki na 16 sztuk jagodzianek(...)wałek i pokroić nożem na 16 równych części. Formować krążki, zamykając w nich porcję borówek i nadawać kształt bułeczkom. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dłonią spłaszczyć drożdżówki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Środek naciąć nożem lub nożyczkami. Odrobinę białka wymieszać z mlekiem. Smarować bułeczki i obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Drożdżówki z serem 104

boki w stronę środka prostokąta, nakładając jeden bok prostokąta na drugi. Tak przygotowane ciasto pokroimy wszerz, a następnie każdy wycinek zwijamy dwukrotnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut. Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki. Artykuł Drożdżówki

CityTaste - Przepisy
DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI 113

darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z serem, zwane również drożdżówkami krakowskimi. Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto i słodka serowa masa tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Spróbujcie i Wy! Gwarantuję(...)drożdżówki staną się jednymi z Waszych ulubionych! Ps. pokazałam je ostatnio na Instagramie ( IG: sylwialadyga )- zrobiły prawdziwą furorę! Polecam polubić mój profil – często pokazuję tam przepisy, których jeszcze nie ma na blogu! SKŁADNIKI : ( ok. 13-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko

Ostra na Słodko
Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami 115

pewne próby, które ucieszyły tylko wsiowy drób. Jednak odkryłam coś innego. Mimo że ciasta z masami i torty wielopiętrowe nie są mi pisane, lubię i umiem piec bułki, bułeczki, drożdżówki i nawet czasem chleby. Kocham bawić się ciastem, lubię konsystencję ciasta i kocham patrzeć, jak drożdże rozwijają swoją kolonię. No i najważniejsze: wielbię zapach pieczonego chleba i drożdżówek. Przy okazji(...)robię jeszcze raz, żeby upewnić się, że przepis jest w porządku, a nie radośnie nawrzucałam i nie potrafię odtworzyć. Taką metodą powstały bułeczki, lub – jak kto woli – drożdżówki z kandyzowanymi pomarańczami i serem. Przy okazji zdradzę wam patent na idealnie kandyzowaną pomarańczę, która nie wymaga mozolnej pracy. Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami i serem mają jedną wadę – uzależniają. Samej

ladykitchen
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI LATA 129

ciepło! Na ulicach spotykam ludzi w letnich ubraniach, a w sklepach i na targach bez problemu kupuję nadal soczyste truskawki ! Ostatnio taki zakup postanowiłam wykorzystać do przygotowania moich ukochanych drożdżówek – z owocami lata. Drożdżówki z truskawkami, borówkami i jeżynami są świetnym pomysłem na deser albo przekąskę w szkole czy pracy! Kropka nad I, to oczywiście chrupiąca, złota kruszonka(...)drożdżówki bez niej nie mogą się obejść! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : ( ok. 10-13 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * owoce lata: truskawki, borówki, jeżyny * jajko do posmarowania KRUSZONKA: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier

Ostra na Słodko
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I JAGODAMI 179

Pokazałam ostatnio te drożdżówki krok po kroku na instastory i zrobił taką furorę, że postanowiłam je wrzucić również tutaj na bloga! Niesamowicie delikatne i puszyste ciasto jest świetną bazą nie tylko do jagodzianek, ale każdych drożdżówek, jakie sobie tylko zamarzycie! Z serem, z jabłkami, z budyniem, z rabarbarem, a nawet czekoladą! Robi się je błyskawicznie, ciasto zawsze wyrasta i smakuje(...)nieziemsko! Koniecznie wypróbujcie! Ps. takie drożdżówki z serem i jagodami najlepiej smakują na gorąco prosto z piekarnika. Ale na drugi dzień również zostają puszyste! Dajcie znać jak Wam wyszły – czekam na zdjęcia! SKŁADNIKI : ( ok. 12-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko

Ostra na Słodko
Jagodzianki 110

Wspaniałe domowe jagodzianki! Jak się pewnie domyślcie, środek brzuszka domowej drożdżówki aż kipi od jagodowego farszu. Są przepyszne, jak zawsze. Znikają jeszcze gorące, nie dziwię się.. Gdy jesteśmy u rodziców za miastem to ledwo wyjmuję je z pieca, a moja rodzina podjada już łakomie drożdżówki z kawą lub domową nalewką. Jest naprawdę miło! Wam również życzę takiej słodkiej rozpusty(...)kruszonką to wtedy lepiej się do nich przyklei. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C około 20-25 minut. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
Puszyste drożdżowe bułeczki 161

lubi puszystego i świeżego ciasta drożdżowego, wielu kojarzy się to z dzieciństwem, bo przecież nasze babcie i mamy piekły najlepsze drożdżówki. My odnaleźliśmy przepis na bardzo proste i puszyste ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Robiliśmy te bułeczki już kilkakrotnie i zawsze były idealne. Pokażemy jak przygotować drożdżówkę w ciekawej formie, którą zresztą widzicie u góry, ale nic nie stoi(...)soli 230 g miękkiego masła 3 żółtka skórka z cytryny 12 łyżeczek powidła śliwkowego Śliwkowe powidła posłużą nam za nadzienie, oczywiście można zastąpić je dowolnymi innymi, jak również nutellą. Drożdżówka nie jest bardzo słodka, więc jeżeli ktoś lubi przesłodzone ciasta śmiało można zwiększyć ilość cukru. Przygotowanie: Do niewielkiej miseczki wlewamy 100 ml mleka, łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże. Całość mieszamy

KasiaiKrzysiu.pl
ŚWIDERKI DROŻDŻOWE Z SEREM 160

wielbicieli słodkich śniadań...mięciutkie i pulchne drożdżówki z serem w kształcie świderków. Przypominają mi one szkołę podstawową, kiedy to drożdżówka na drugie śniadanie była obowiązkowa. W sklepiku szkolnym można było kupić takie świderki drożdżowe z serem, polane jeszcze lukrem. Bardzo je lubiłam 😉 Dziś u mnie podobne drożdżówki tylko w wersji mniej słodkiej. Idealne do pracy, szkoły czy na wakacyjny wypad

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką 174

Puszyste i bardzo smaczne drożdżówki z nadzieniem jakim jest owocowy budyń. Znalazły się w nim przetarte, jak i całe porzeczki, które przykryła słodka, maślana kruszonka. Pyszne do kawy, mleka czy kakao i nie koniecznie jako deser, bo u mnie były na śniadanie :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 szczypta soli 50 g drożdży świeżych 1/2 szklanka mleka(...)pociąć na 12 jednakowych części. Formować płaskie krążki ciasta i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienia na pomocą dna szklanki. Przed wyłożeniem nadzienia posmarować drożdżówki białkiem, szczególnie brzegi. Nakładać porcje budyniu, wcisnąć po parę świeżych porzeczek i obsypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C lub 160 *C z termoobiegiem i piec przez

https:KKuchniaMniam