Kiedy dostałam od koleżanki przepis na sypaną drożdżówkę trochę nie dowierzałam, że może się udać. Ale koleżanka powiedziała - Zrób! - więc zrobiłam i od tamtej pory jest to mój ulubiony, najłatwiejszy przepis na ciasto drożdżowe . Ciasto, które zawsze się udaje i smakuje nawet tym, którzy za drożdżówkami nie przepadają. składniki: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję ciasto kruszonką i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam na 170 stopni i piekę około 45 minut. Zgodzicie się ze mną, że taka drożdżówka najlepiej smakuje jeszcze ciepła, popijana zimnym mlekiem? Pysznie, prawda
babka w formiepyszne bułeczki drożdżowe. Normalnie powiedziałabym jagodzianki, ale nie ma w nich tylko jagód. Mamy również to co tygryski lubią, czyli ser biały, w tym wydaniu wymieszany z jagodami. Drożdżówki piekłam na samym początku jagodowego sezonu, stąd braki w jagodach Ponieważ bułeczki miały „iść” do ludzi, jako podziękowanie, musiały być upieczone ze sprawdzonego przepisu. Nie chciałam, ani nie miałam(...)kawa\u0142ki ciasta wk\u0142adamy nadzienie, zlepiamy. Odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia.\r","Smarujemy jajkiem.\r","Posypujemy kruszonk\u0105.\r","Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach."]} Drukuj Drożdżówki z serem i jagodami Składniki Ciasto Robimy z tego przepisu 1 jajko do smarowania Nadzienie 500 g sera 250 g jagód 4 łyżki cukru jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka
Mieszam w GarnkuJeśli szukasz pomysłu na pyszną piknikową przekąskę to te drożdżówki są idealne! Pachnące drożdżowe ciasto z delikatnym serkiem i jagodami. Całość polana białą czekoladą. Co tu dużo pisać, są doskonałe i gwarantuję, że szybko znikną z piknikowego koszyczka :) Mój optymalny wybór na piknik? Drożdżówki z jagodami i białą czekoladą z dodatkiem margaryny Optima Omega 3 ! Wam też polecam :) Ciasto(...)Szeroką szklanką (9cm) wykrawać krążki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem wąskiej szklanki zrobić w krążkach wgłębienia. We wgłębienia nakładać po łyżce serka i posypać łyżką jagód. Drożdżówki piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić, polać rozpuszczoną białą czekoladą
Smakołyki Asikolejny świetny przepis na drożdżówki. Prawie jagodzianki:). Z tą różnicą, że nie jest to bułeczka z nadzieniem a klasyczna drożdżówka. Przepis jest całoroczny, bo jeśli nie ma sezonu na świeże jagody, możemy użyć mrożonych. Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli
Szefowa kuchniwspaniałości, ważne tylko by trzymać je np. pod ściereczką, czy folią. Można piec jako ciasto (ja upiekłam w mniejszych jednorazowych foremkach, by dać dziecku do szkoły), lub typowo jako drożdżówki jogurtowe z pysznym serem, a dodatek owoców np. jagód, truskawek to już kwestia indywidualna. Dodajemy to, co mamy pod ręką. Drożdżówka jogurtowa z serem, jagodami i truskawkami. Drożdżowiec luksusowy(...)połówki. Układamy na ciasto najpierw owoce, następnie przykrywamy warstwą sera. Kruszonka: 100 g masła 100 g mąki pszennej 100 g cukru Zagniatamy i posypujemy ciasto na wierzchu. Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika na 50 minut - musi nabrać złotego koloru, pieczemy w temperaturze 170 stopni. Ps. Można wykonać lukier: 3/4 szklanki cukru pudru łączymy z łyżką gorącej wody
Poezja Smaków - blog kulinarnyCzasem oglądanie programów kulinarnych kończy się u mnie wielką chęcią na upichcenie tego czy owego. Tak było i tym razem naoglądałam się bake off gdzie uczestnicy robili smakowite drożdżówki i gotowa byłam o 22 brać się za pieczenie, resztką zdrowego rozsądku pozostawiłam sobie tę przyjemność na kolejny dzień. Zaraz po powrocie z pracy popełniłam najlepsze odrywane cynamonki, miękkie, delikatne mimo
Cynamonowe szczęścieokazji znajdziecie tam mnóstwo przysmaków związanych z tamtejszą kuchnią. Kiedy otworzyłam paczkę od Lidl Polska i zobaczyłam słoik z pyszną pastą sezamową z kakao od razu wiedziałam, że upiekę drożdżówkę. Powiem Wam, że udała się doskonale. Połączenie smaków jest wręcz idealne. Jedną musiałam schować do zdjęć gdyż rodzinka zaczęła się częstować jeszcze ciepłą ;) Drożdżówka będzie doskonała zarówno na śniadanie(...)grubości ok 1cm. Posmarować pastą sezamową i zwinąć rulon. Rulony naciąć wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie docięty. Zapleść warkocz, podwinąć końce i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 25-30 minut, do zarumienienia
Smakołyki AsiCiasto drożdżowe bez zaczynu, bez wyrabiania, bez zbytniego nakładu pracy ! Czy drożdżówka uda się bez wcześniejszego zagniatania ? Czy drożdże zaczną pracować bez rozrobienia zaczynu ? Czy ciasto dobrze wyrośnie? Te i inne wątpliwości co do sposobu przygotowania tego ciasta rozwiewają się natychmiast po ukrojeniu pierwszego kawałka. Środek bajecznie miękki i wilgotny , choć dość zwarty . Całość solidnie wyrośnięta z apetyczną skórką(...)Wnęt rze najeżone kandyzowanymi owocami. Rozchodzący się po całym domu cytrynowy aromat podczas pieczenia i przyjemnie cytrynowy smak po dobraniu się do wnętrza. Jest to najprostsza w wykonaniu drożdżówka jaką w życiu piekłam! Nie trzeba nic zagniatać, babrać się z zaczynem, pilnować stanu wyrastania - jedyny wysiłek to zamachnięcie się kilka razy łyżką, żeby wymieszać składniki przed nałożeniem do blaszki
Grunt to przepis!Opis: Uwielbiam szybkie i łatwe przepisy na ciasta. Trafiłam na przepis idealny dla mnie. Ciasta w ogóle nie trzeba wyrabiać , ani czekać na wyrośnięcie. Pyszna i klasyczna drożdżówka, która kojarzy się z dzieciństwem. Składniki: Składniki na ciasto: 2 jajka 640 g mąki pszennej 100 g cukru 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 125 g roztopionego masła Szczypta soli Składniki(...)nakładamy po 2 łyżki dżemu. Do osobnej miski dodajemy 6 łyżek mąki, 4 łyżki cukru oraz 1/3 kostki masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą oraz rozcieramy palcami. Przygotowane drożdżówki posypujemy kruszonką. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku (temperatura 190 stopni) przez ok. 25-30 minut, aż się zarumienią. Przygotowujemy lukier. Gdy upieczone drożdżówki ostygną, polewamy je lukrem
Ciastka i ciastaŚmiało mogę napisać, że te drożdżówki są o niebo lepsze od drożdżówek sklepowych. Pulchne, cudownie aromatyczne, po prostu przepyszne! SKŁADNIKI: - 3 dag drożdży - 1 szklanka ciepłego mleka - 1/2 kg mąki pszennej - 100 gram cukru trzcinowego - 1 cukier waniliowy - 1 jajko - 100 gram roztopionego masła kruszonka: - 100 gram mąki - 50 gram cukru - 50 gram masła dodatkowo: - ser biały, cukier i rodzynki(...)odstawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowuję kruszonkę: łączę mąkę z cukrem i masłem i schładzam w lodówce. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, formuję drożdżówki, układając je na blaszce. Wykładam na nie biały ser połączony z cukrem i rodzynkami, na to ścieram kruszonkę, smaruję białkiem, Pozostawiam je jeszcze na kilkanaście minut, aż znowu delikatnie podrosną
WielopokoleniowoDrożdżówki tata bardzo często kupował mi na śniadanie w piekarni, najlepsze były te z serem. Ostatnio robię dużo wypieków na bazie drożdży dlatego postanowiłam zabrać za ich zrobienie. Ciasto drożdżowe zawsze robiłam z babcią co sobotę i muszę przyznać, że chyba coś się nauczyłam albo rękę po babci odziedziczyłam bo ciasto wyszło idealne. Składniki: 20 g świeżych drożdży(...)ciasta formować kulki, rozpłaszczyć i układać na wysmarowanej blaszce. Odstawić do wyrośnięcia, w tym czasie zrobić farsz. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dodać twaróg i utrzeć razem. Drożdżówki w środku rozpłaszczyć palcami i uformować boki naokoło drożdżówki, na środek nałożyć farsz. Boki ciasta wysmarować rozbitym jajkiem z łyżką mleka. Piec w 180 stopniach przez 15 - 20 minut
Delusional Trinewyrośnięcia na ok. 30 minut. W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie włożyć w nie rozpłaszczony kawałek marcepana, a następnie nałożyć na niego budyń. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 st C. W nagrzany piekarnik wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Z tej porcji wyszło(...)dużych drożdżówek. Jak się przypatrzeć to widać tu trochę marcepana
Państwo Wojtczuk gotująWalentynki kojarzą się bezsprzecznie z sercami. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak również propozycją na co dzień, a kształt serc może być miłą niespodzianką w śniadaniówce dzieciaków. Drożdżówki zrobiły furorę wśród rodziny! Dla kogo: dla chcących zaskoczyć walentynkowo rodzinę dla zakochanych dla lubiących kombinować z ciastem drożdżowym Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 160g mleka 15g świeżych drożdży 60g masła jajko(...)sposób pokazany na fotografii (3) i łączymy końcówki razem (to będzie dzióbek serca) (4). Nacinamy ostrym nożem (zostawiając dzióbek bez nacięcia) (5). Wywijamy na zewnątrz formując serce (6). Przygotowane drożdżówki wkładamy na papier do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia na ok. 15-30 minut, przykrywając je ściereczką. Gdy podrosną smarujemy żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy ok. 15 minut
Mania WypiekaniaPrzepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej(...)białkiem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Studzimy. Polewa: Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wierzch drożdżówek. Możemy przyozdobić ekspandowaną kaszą jaglaną. Rada: Bułeczki fantastycznie smakują z dżemem. Możemy je po upieczeniu nadziać dżemem lub po prostu przekroić i posmarować dżemem
Kuchnia MagdaLenywieloletniej tradycji, m.in. młyna w Jordanowie Ślaskim i młyna gospodarskiego w Dąbrowicy pod Wrocławiem. Ich wybór nie był przypadkowy. Obok wypieków na zakwasie mamy także szansę spróbować mięciutkich drożdżówek, czy wybornych pasztecików podawanych, jak nakazuje tradycja, z barszczem. Psst... Piotr Kucharski sprzedaje chleb z okienka! Cały koncept Chleboteki jest wspaniale przemyślany — piękne wnętrze, jednocześnie nowoczesne i przytulne, które zachęca(...)więcej niż nożem. Przy wspólnym stole. Ciepła, chrupiąca bagietka i do szczęścia człowiekowi nic więcej już nie potrzeba. Tarte flambée z crème fraîche, czyli podpłomyki z tłustą kwaśną śmietaną. Drożdżówki wypełnione po brzegi jabłkami. Piotr Kucharski, który chleb na mące z niejednego młyna piekł. Andrej Siskov — to spod jego ręki wychodzą bochny z chrupiącą skórką i puszyste drożdżówki. Bochny
Food Square