drozdzowka - 3896 przepisów (strona:68/260)

drożdżówki z serem 95

masę serową: 400 g sera białego 1 żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego 50 g cukru wykonanie: W naczyniu przy pomocy np. widelca mieszamy wszystkie składniki. dodatkowo: mleko do posmarowania drożdżówek lukier (trochę cukru pudru mieszam z sokiem z cytryny i odrobiną wody) Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt ok. 30x 50-60 cm. Na środku rozsmarowujemy masę serową i zaginamy dłuższe

Domowy Smak Jedzenia
Nocna drożdżówka bez wyrabiania 69

znam prostszego przepisu na ciasto drożdżowe i lepszego sposobu na ciepłe pieczywo na śniadanie :) Nocną drożdżówkę pokazywałam Wam już w wersji ciasta z owocami –>KLIK . Tutaj jeszcze bardziej uprościłam ten przepis, byście rano mogli cieszyć się ciepłym, słodkim chlebkiem :) 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru trzcinowego (używam z prawdziwą wanilią) jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki(...)Krótko mieszamy widelcem i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy 40 min (do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Nocna drożdżówka bez wyrabiania pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Drożdżówki z dżemem marchewkowym 92

ulubionego). Ciasto zwijamy jak roladę w rulon, ostrym nożem dzielimy je na 3-4cm kawałki. Każdy kawałek nacinamy pośrodku do połowy i wywijamy boki na zewnątrz formując serce. drożdżówki układamy na blaszce na której będą się piekły w odstępach. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15/20 minut. Po tym czasie smarujemy drożdżówki pozostałym białkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Drożdżówki z serem i śliwkami 144

już nieco mniej. Ale i takie mają swoje plusy…Są nimi na przykład ciepłe wypieki rozgrzewające nie tylko kuchnię, ale też serca bliskich. Do takich należą jesiennie drożdżówki z twarożkiem z dodatkiem pomarańczy oraz ze śliwkami smażonymi na maśle z miodem i cynamonem. Nie zapomnijcie się nimi podzielić :) 10 sztuk: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży(...)czasie ponownie ugniatamy środek i nakładamy na niego 2 łyżki twarożku oraz śliwki. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem, opcjonalnie możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z serem i śliwkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Japońskie cynamonki 123

nadzieniem, tak aby zostawić brzegi ciasta wolne. Boki ciasta złóż na trzy razy, a następnie zwiń je, aby powstał walec. Podobnie czynność powtórz ze wszystkimi kawałkami ciasta. Następnie japońskie drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw do podrośnięcia na ok. godzinę. Cynamonki piecz ok. 30 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym(...)stopni. Drożdżówki możesz podawaj po całkowitym przestygnięciu. Smacznego Artykuł Japońskie cynamonki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
ROLADA DROŻDŻOWA Z KAKAO 171

Zawijana drożdżówka z kakao to smak dzieciństwa...mojego męża. Piekła ją jego babcia. To On podsunął mi pomysł na to ciasto, ale nie znał dokładnie przepisu. Zapamiętał tylko, że nadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao

Kuchnia MagdaLeny
Składane drożdżówki z jabłkami i kruszonką 179

jutrzejsze śniadanie proponuję pyszne drożdżówki z jabłkami. Ze szklanką ciepłego mleka smakują wybornie. Nikt im się nie oprze. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 30g drożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2,5 szklanki mąki, 2 łyżki masła, szczypta soli, Kruszonka: 50g masła, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, Dodatkowo: 1 jajko, 3 jabłka, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mleka dodaję drożdże oraz(...)stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Ciasto kroję na kwadraty o boku 10cm. Na środek kwadratu kładę porcję pokrojonych jabłek. Owoce oprószam cynamonem. Rogi ciasta sklejam razem na środku formując kopertę. Drożdżówki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w temperaturze 160 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżowki z truskawką 158

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Hej, hej! Mam nadzieję , ze niektórzy z Was są jeszcze w posiadaniu truskawek, bo przychodzę z truskawkowymi drożdżówkami. Ciasto wg. mnie z najlepszego przepisu ( od Agi - klik)   do tego typu wypieków. A same drożdżówki po posypaniu cukrem pudrem są osłodą dla podniebienia ( ale nie zmulenia- bowiem

Domowe ciasta
Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką 124

Wszelakie ciasta drożdżowe, zawijańce, drożdżówki, strucle ubóstwiam, mam do nich ogromny sentyment… Wszystko za sprawą mojej cudownej Babci, która piekła je praktycznie co weekend. I tak każda babska sobota pachniała ciepłem piekarnika oddającego niezapomniany zapach drożdżowego ciasta. Podłużne formy wypełnione pulchnym ciastem, obowiązkowo z rodzynkami i kruszonką znikały ciepłe w oka mgnieniu. Nikogo to nie dziwiło! Teraz, kiedy

Zasmakuj Kuchni
NAJLEPSZE NA ŚWIECIE DYNIOWE DROŻDŻÓWKI Z MASĄ MAKOWĄ I ORZECHAMI 103

Setki, a nawet chyba już tysiące razy mówiłam Wam jak bardzo jestem zakochana w cieście drożdżowym. Puszyste drożdżówki ostatnio wypiekam do kilka dni kombinując jednak z nadzieniami, dodatkami i sposobem zaplatania. Ostatnio, zainspirowana internetowym, drożdżowym konkursem przygotowałam przepyszne drożdżówki z dodatkiem puree z dynii. Nadziałam je masą makową ( oczywiście domową! ) i chrupiącymi orzechami. Zostały okrzyknięte przez rodzinę i znajomych jednymi

Ostra na Słodko
Drożdżowy wieniec dyniowo-cynamonowy 92

ciasto drożdżowe na chałkę , wykorzystałam do upieczenia wieńca pachnącego cynamonem. Wygląda efektownie, więc z powodzeniem, można go upiec, gdy spodziewamy się gości. Jest też mało słodki, jak większość moich drożdżówek, więc sama podałam go na śniadanie. Po dwóch dniach, gdy ciasto było już przesuszone, zrobiłam z niego pyszne tosty francuskie. Nic się nie zmarnowało :) Jeśli jesteście fanami cynamonek, dyniowych wypieków

Mienta blog
Drożdżówki zawijane 118

Lubicie domowe drożdżówki, ja uwielbiam, o niebo lepsze od kupnych i nie są takie trudne w przygotowaniu, można zrobić z czekoladą, budyniem, jabłkami lub dżemem, ja zrobiłem swoje ulubione,czyli z twarożkiem. SKŁADNIKI : CIASTO: • 600 g mąki pszennej • 80 g margaryny • 250 ml mleka • 1/3 szkl. cukru • szczypta soli • 40 g świeżych drożdży MASA SEROWA: • 1/5 kostki twarogu • 1 żółtko(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm, wycinać prostokąty, w zależności jak chcemy duże drożdżówki, na każdy prostokąt nakładamy twaróg, zwijamy, układamy na blaszce i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie wierzch smarujemy białkiem, wymieszanym z odrobiną mleka, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni

KUCHNIA POLSKA
Drożdżówki z serem i kruszonką 144

Zapraszam na pyszne drożdżówki z serem i kruszonką. To doskonała propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Ze szklanką ciepłego kakao smakują wyśmienicie. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 30g drożdży, 600g mąki, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki masła, Masa serowa: 250g sera białego półtłustego, 1 żółtko, 1 łyżka masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki(...)Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. 4. Z wyrośniętego ciasta odrywam niewielkie kawałki. Formuję kulę, lekko spłaszczam. Na środek kładę porcję masy serowej. Zlepiam brzegi, formując kulę. Drożdżówki układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Wierzch smaruję białkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa 86

kakaowe, kokosowe, itp. No po prostu kruszonka jest wyśmienita! Chrupie w wypieku, a ja tę chrupkość bardzo lubię. Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo Kruszonkę można przygotować z białym cukrem, brązowym lub cukrem pudrem. W zależności czy lubimy jak „chrzęści” w zębach czy nie… Dziś przedstawię(...)trzy rodzaje kruszonki, tradycyjną oraz z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów. Polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom! Kruszonka Składniki: 100 g masła 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru, zwykłego lub brązowego   Kruszonka kokosowa ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki cukru 80 g bardzo zimnego masła 2-4 łyżki mąki pszennej   Kruszonka migdałowa

Zasmakuj Kuchni
ROLADA DROŻDŻOWA Z KAKAO 191

Zawijana drożdżówka z kakao to smak dzieciństwa...mojego męża. Piekła ją jego babcia. To On podsunął mi pomysł na to ciasto, ale nie znał dokładnie przepisu. Zapamiętał tylko, że nadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania