Bardzo smaczna zawijanka drożdżowa nadziewana cynamonem, ciemnym kakao i gorzką czekoladą. Drożdżowa strucla wychodzi puszysta i mięciutka, to wypiek który możesz zjeść w ramach słodkiego śniadania. Świeża drożdżówka pachnąca czekoladą i cynamonem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowa zawijanka z nadzieniem czekoladowym i cynamonem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 duże strucle(...)Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 290 kcal Drożdżówka z kakao i cynamonem wdzięcznie nazwana drożdżową struclą. Puszysta i miękka zawijanka z czekoladowym nadzieniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZACZYN DROŻDŻOWY 120 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży babuni 1 łyżeczka zwykłego cukru CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej tortowej 100 g masła roztopionego, ostudzonego 2 całe jajka
ProstePesto.plPulchna, pachnąca cynamonem i jabłkami drożdżówka, posypana chrupiącą kruszonką. Jesienią będzie idealna z kubkiem gorącej kawy lub kakao. Moja rodzinka zajadała się nią kiedy była jeszcze ciepła :) Również znajomym bardzo posmakowała. Ciasto drożdżowe: 100 g świeżych drożdży 1 szkl cukru 4 jajka 3/4 szkl oleju 1,5 szkl mleka 5 szkl mąki pszennej 1 szczypta soli Prażone jabłka(...)drugi dzień rano składniki w misce dokładnie wymieszać łyżką aby nie było grudek. Formę 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście ułożyć uprażone jabłka i posypać kruszonką. Drożdżówkę piec ok 1 godziny w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić
Smakołyki AsiCiasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to klasyk, który piekę zawsze, kiedy sezon śliwkowy jest w pełni. Jest pyszne, puszyste, miękkie i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Drożdżówkę ze śliwkami mogłabym jeść o każdej porze dnia. A najlepiej smakuje mi z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Idealne do niedzielnej, popołudniowej kawki, więc jeśli nie macie jeszcze ciasta na weekend(...)ciasto poukładać ściśle obok siebie połówki śliwek (bez pestek) (potrzebne około 350 g)oraz posypać przygotowaną wcześniej kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 45 minut. Drożdżówkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą wykonaną z wody i cukru pudru
Zrób to smaczniebyły ciut drogie (5 euro za 500 g), ale nie mogłam się im oprzeć. 500 g jagód to trochę mało, aby zrobić Tradycyjne pierogi z jagodami , ale można zrobić Drożdżówki z serem i jagodami , Jagodowy deser , Zakręcone jagodzianki , czy Jagodzianki z lukrem Zainteresowani przepisem na Pyszne ciasto z jagodami i kruszonką ? Nie potrzebujemy miksera, wystarczy rózga, chwila moment i ciasto(...)się delektować jego pysznym smakiem. To ciasto idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty. Polecamy też inne przepisy na ciasta z owocami: – Ciasto ze śliwkami i lukrem , – Drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką , – Rogaliki ze śliwkami – ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką . – ciasto z rabarbarem i kruszonką, – Ciasto z truskawkami na maślance , – Najłatwiejsze ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękońcowi. Ku mojej rozpaczy niestety… Jeśli chodzi o mnie, to jestem od truskawek szalenie uzależniona i potrafię zjeść całą miskę w mgnieniu oka. Jeśli lubicie słodkie bułeczki i drożdżówki z truskawkami, których również jest wysyp w cukierniach, to musicie koniecznie spróbować takich domowych mini chałek. Są bezbłędne! Będą idealne na słodką przekąskę w ciągu dnia w towarzystwie kawy, szklanki(...)bierzemy pas z prawej strony (nr 3) i przekładamy nad dwoma po lewej stronie. I tak dalej … Z mąki, masła i cukru ucieramy kruszonkę i obsypujemy nią nasze drożdżówki. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Chałki pieczemy do zrumienienia przez około 20 minut. Smacznego
Analiza Smakutymi chwilami wartymi absolutnego zaangażowania, myślałam o tych gruszkach :) O biszkopcie z masą czekoladowo - kawową, w której bym je utopiła, o ucieranym maślanym cieście. Skończyło sie na drożdżówkach. Pokaźnych, o solidnych gabarytach i wadze. Wypieczone wzorcowo, o dość zwartej strukturze ciasta. Sycące i naprawdę przepyszne. Wierzch posypany maślaną kruszonką z dodatkiem mielonych orzechów i cukru trzcinowego(...)czasie pieczenia, przyjemnym, korzenno - piernikowym aromatem wypełniły całą kuchnię. Doskonałe na popołudniowe przegryzanie do herbatki - przepis prosty, efekt ciekawy i naprawdę smaczny. Składniki: na 5 - 6 drożdżówek Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko 3 łyżki cukru 7 gram drożdży instant 60 gram masła - miękkiego 3/4 szklanki letniego mleka szczypta soli Masa serkowa
Kronika Piekarnikaporzeczki i rozsypujemy na placku. Posypujemy cukrem. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy(...)przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym
prawdziwe jedzenieKlasyczne drożdżówki z serem wzbogacone o pyszne, słodziutkie, soczyste czereśnie :). Muszę przyznać, że owoce te świetnie się tutaj odnalazły i stworzyły z nadzieniem serowym połączenie idealne. U mnie bułeczki rozeszły się w okamgnieniu ;). Bardzo polecam :). Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 250 ml letniego mleka ( 1 szklanka ) 7 g suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych(...)będzie się kleić do ciasta ). W każde wgłębienie nakładać po jednej pełnej łyżce serowego nadzienia. W serowe nadzienie wcisnąć po 3-4 czereśnie ( czereśnie umyte i pozbawione pestek ). Drożdżówki posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia. Smacznego
Opowieści z piekarnikawaniliowy 16g 2 jajka 3 czubate łyżki cukru 100 g masła 3/4 szkl mleka Dodatkowo: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy dowolne owoce 1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek Lukier :cukier puder + mleko + odrobina soku z cytryny Wykonanie: Gotujemy budyń, w odrobinie mniej mleka niż przewidziano na opakowaniu. Studzimy. Przygotowujemy rozczyn: do połowy ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę(...)wystudzony budyń, a na niego pokrojone owoce. Zwijamy jak roladę wzdłuż szerszego brzegu. Następnie kroimy na plastry o grubości 1.5cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18 minut (do lekkiego zezłocenia). Po wystudzeniu lukrujemy
Walijskie Pichceniekisielem. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie ciasto wystudzić aby aronia z kisielem stężała, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - Drożdżówka bez wyrastania drożdży i długiego wyrabiania ciasta, wszystkie składniki dodajemy wg podanej kolejności i jest po nocy stania gotowa do pieczenia drożdżówka, dodatki różne można dodawać..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękategorii - na zimno i z lodówki. I będzie tam mus z kwiatów dzikiego bzu, bo już czeka w lodówce. A poniżej propozycja sprzed okresu upałów. Wysoka, miękka drożdżówka. Nie wymaga długiego wyrabiania, tak naprawdę można jej składniki po prostu wymieszać łyżką. Z jednym jajkiem, niewielką ilością masła. Doskonała na lekkie, słodkie śniadanie, nie domaga się wielu(...)około 10 gałązek kwiatów akacji Dodatkowo: 1 jabłko Na kruszonkę: 3 łyżki miękkiego masła 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich Wykonanie: Mus akacjowy: Do drożdżówki wykorzystałam mus z kwiatami akacji, ale wystarczy dodatek konfitury, którą wybierzecie, lub po prostu samo jabłko. Korzystam z okresu kwitnienia moich ulubionych drzew, więc to już kolejny
Kronika Piekarnika190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić. Z podanych składników wymieszać nie za rzadki lukier i polać na kruszonkę - nasza ulubiona drożdżówka z owocami, możemy taką drożdżówkę jeść od rana do wieczora zamiast innych słodyczy......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDrożdżówki z owocami Drożdżowe małe co nieco 🙂 Składniki zaczyn: 4 dkg drożdży 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 4 łyżek mąki ciasto: 50 dkg mąki 2 jaja 1/2 szklanki … Czytaj dalej Drożdżówki z owocami
czarrna od kuchnipodwieczorek upiekłam pyszne drożdżówki. Upiekłam je śmietance kremówce. Nie dodawałam już do ciasta żadnego tłuszczu ponieważ śmietanka i tak jest tłusta. Drożdżówki długo zachowują świeżość. Upiekłam je w formie ślimaczków z dodatkiem suszonej figi. Pięknie wyglądają i pysznie smakują. Potrzebujemy: Na rozczyn: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru 5 dag świeżych drożdży Na ciasto: 2 jajka pół
Izabelawkuchni