Napatrzyłam się na instagramie na zdjęcia rumianych drożdżówek i nawet panujący w minionym tygodniu upał nie był w stanie odwieść mnie od przygotowania mojej - zdrowszej wersji tego wypieku. Dosypałam trochę mąki pełnoziarnistej, zrezygnowałam z mleka (bo mam w domu alergika), a masło zamieniłam na olej kokosowy i tak powstały pełne soczystych truskawek posypane aromatyczną kokosową kruszonką - pyszne buły. Ciasto
Cynamonowe szczęścieDrożdżówkę Pai Bao do wspólnego pieczenia w comiesięcznej piekarni Amber wybrała dla nas współautorka Akacjowy bloga - Małgosia, prowadząca z Piotrem blog o podróżach, kuchni i ptakach. Podstawą tego wypieku jest mleko skondensowane. Bułeczka jest bardzo delikatna po upieczeniu i jeszcze następnego dnia zachowuje świeżość. Jej składanie przypomniało mi moje eksperymenty z różnymi drożdżówkami (np. wieniec z cytrusową
Weekendy w domu i ogrodziewprawia w tak dobry nastrój, jak zapach świeżych drożdżówek rozchodzący się po domu. I właśnie dlatego szczególnie lubię przygotowywać drożdżowe wypieki w te bardziej ponure dni, bo mogę tym samym poprawić nastrój sobie i innym. A takie drożdżówki to nie tylko sposób na chandrę, ale również smaczne słodkie śniadanie lub drugie śniadanie zabrane do szkoły czy pracy. Aby nadać
Analiza Smakublogu jest już przepis na ciasto drożdżowe, wg przepisu mojej babci ale ten przepis na tą drożdżówkę jest genialny! Wsypujesz wszystkie składniki (Wg odpowiedniej kolejności) do miski i czekasz. Potem wszystko mieszasz, przekładasz do formy i pieczesz. A do tego drożdżówka ta wychodzi zawsze! Nie ma konieczności robienia zaczynu , tylko koniecznie trzymajcie się kolejności dodawania składników do miski. Ciasto drożdżowe
CookYourselfSezonowe wypieki to coś, co cenię najbardziej. Na jakiś czas ciasta z kremem odejdą w zapomnienie a my będziemy się cieszyć ciastami z owocami. Wprawdzie rabarbar to warzywo, jednak drożdżówką z nim w roli głównej otwieram sezon na owocowe wypieki :) Od jakiegoś czasu nie kombinuję za dużo z ciastem drożdżowym - stawiam na jeden, sprawdzony przepis i zmieniam tylko dodatki(...)przełożyć je do niej. Rozłożyć na nim pokrojony rabarbar. Na rabarbar rozłożyć kruszonkę i całość lekko docisnąć. Ciasto odstawić na 20 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Drożdżówkę piec około 25-30 minut
My simple kitchenjest cierpliwość i zapewnienie ciepłego miejsca do wyrastania. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, ale uwielbia ciepłe dłonie, które potrzebne są do jego wyrabiania. Mam nadzieję, że mój przepis na drożdżówkę przypadnie Wam do gustu i polubicie ten rodzaj ciasta. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Ciasto drożdżowe wymaga również wykorzystania dobrej jakości produktów, a podstawą jest mąka. Do ciasta drożdżowego z budyniem(...)cukier i posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach na małe kawałeczki posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, należy wstawić do lodówki. Zobacz również: drożdżówka z owocami
Kuchcik gotujeFantastyczna letnia drożdżówka, idealna na majowy weekend. Słodka od lukru i ciasta i zarazem kwaśna od malin i rabarbaru i mocno owocowa. W dodatku nie jest trudna, mimo że tak wygląda. Znałam ją na blogu u Beaty i polecam ja z czystym sumieniem. Znika w mgnieniu oka. Przy okazji nowy piekarnik Electrolux SenseCook EOE7P31X sprawdził się idealnie, bo drożdżówka upiekła
Bernika - moj kulinarny pamietnikblogu jest już przepis na ciasto drożdżowe, wg przepisu mojej babci ale ten przepis na tą drożdżówkę jest genialny! Wsypujesz wszystkie składniki (Wg odpowiedniej kolejności) do miski i czekasz. Potem wszystko mieszasz, przekładasz do formy i pieczesz. A do tego drożdżówka ta wychodzi zawsze! Nie ma konieczności robienia zaczynu , tylko koniecznie trzymajcie się kolejności dodawania składników do miski. Ciasto drożdżowe
CookYourselfpogoda nas nie rozpieszcza i tak uwielbiam ten czas. Bujna soczysta zieleń dookoła,śpiewy ptaków i zapach bzu. Dla mnie maj mógłby trwać cały rok 😀 Na dzisiejsze święto upiekłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem. ciasto: 500 g mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli(...)pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika. Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować. Z tej porcji wyszło 18 drożdżówek o śred
Kolorowa kuchnia Elkichcecie się bawić w robienie labnehu, użyjcie serka typu „filadelfia”. Oczywiście serka bezsmakowego, piszę na wszelki wypadek, bo ostatnio pisała do mnie miła czytelniczka, że wszystko spoko w drożdżówkach z serem, tylko walą czosnkiem. Po śledztwie okazało się, że użyła serka z czosnkiem i ziołami. Takie drożdżówki trafiły do kategorii: „Dobre, ale więcej nie rób”. Wróćmy do babki czekoladowej. Proszę
ladykitchenprosty przysmak to jeden z typowych rarytasów Majorki. Zwykle serwowane na śniadanie do kawy z mlekiem, ensaimada stanowi nieodłączny widok maleńkich piekarni. Zwinięte w ślimaki ensaimada to coś pomiędzy drożdżówką, a ciastem francuskim. Są niezwykle delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Ciasto powstaje na bazie mąki, drożdży, wody, jajek, cukru – sekretem jest doskonałej, jakości smalec, od którego zresztą pochodzi(...)godziny. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C (grzanie góra – dół) na 20 – 25 minut. Upieczoną ensaimadę oprószamy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub wystudzoną. Ensaimada – drożdżówka z Majorki, to wypiek bardzo stary, a przepis wciąż niezawodny. Z różnych względów jego pochodzenie przypisyuje się Maurom. Przepis wbrem pozorom jest bardzo łatwy, aczkolwiek czasochłonny, bo ze względu na dużą
mojewypiekiinietylkoIdealna drożdżówka dla Wszystkich, którzy boją się wyrabiania ciasta drożdżowego. Jest pulchna, mięciutka i rozpływa się w ustach :) Składniki: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru - 100 g świeżych drożdży - 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 2 szklanki mleka - 1 kg mąki pszennej - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy drożdże, wlewamy olej i mleko. Całości(...)mieszamy, tylko odstawiamy na noc do lodówki. Rano dodajemy przesianą mąkę i skórę pomarańczową. Ciasto mieszamy, ale nie wyrabiamy. Odstawiamy na 10 minut a następnie przekładamy ciasto do keksówki. Drożdżówkę pieczemy około 1 godziny w 180 C. Źródło: Program telewizyjny Ewa Gotuje z drobnymi zmianami
Zainspirowana w kuchniPowiem szczerze. Miały być czekoladowe pączki, ale nie miałam oleju i wcale nie chciało mi się specjalnie po niego iść;) Więc wyszła drożdżówka pachnąca rumem, z rodzynkami, no i z czekoladowym sosem - polewą. Moja jest wegańska, na roślinnym napoju z orkiszu ale podałam składniki też na zwykłe ciasto. I słyszę opinię domowników: ciasto ma jedną wadę: za szybko się kończy(...)piecz ok 40 minut. Wystudź. 100 ml śmietanki/ śmietanki kokosowej pół tabliczki gorzkiej czekolady Zagotuj śmietankę, zdejmij z ognia wrzuć kostki czekolady. Mieszaj aż nabierze konsystencji sosu. Polej drożdżówkę lub maczaj w sosie
AZgotuj!Domowe drożdżówki są pyszne, mięciutkie, puszyste i o niebo zdrowsze od sklepowych zapychaczy. Drożdżowe bułeczki nie muszą być oblepione lukrem lub odsypane toną cukru. Wystarczy przed pieczeniem posmarować je jajkiem rozbełtanym mlekiem, a staną się śliczne, błyszczące i bardzo apetyczne. Moje bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą, cukier zastąpiłam miodem, mleko maślanką i nadziałam tartymi jabłkami(...)dodatkiem orzechów włoskich. Pychota! Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek! Zapraszam na zimowe drożdżówki z jabłkami. Składniki: 380 g mąki orkiszowej mieszanej 50 g masła 1 jajko 1,5 łyżki miodu 160 g maślanki 25 g drożdży 0,5 łyżeczki soli Nadzienie: 3 jabłka 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: białko jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!