drozdzowka - 3896 przepisów (strona:90/260)

Śliwkowa drożdzówka 201

Przyszła pora na śliwki, to jest ciacho :D Śliwkowa drożdżówka SKŁADNIKI: 350g mąki 20 g świeżych drożdży 50 g cukru pół szklanki ciepłego mleka 50g masła 1 jajko szczypta soli 1kg śliwek 50g cukru 1 op cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej     Do miski wsypać mąkę. wsypać pokruszone drożdże, zasypać je cukrem i zalać(...)piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 35 minut. Po wyłączeniu grzałki posypać ciasto pozostałą częścią cukru i zostawiać jeszcze przez chwile w nagrzanym piekarniku.     Jak to drożdżówka, najlepiej smakuje na ciepło

MarciochaKucharzy
Jagodzianki 163

sezon grzybowy i jagodowy. Z grzybów można robić sosy, suszyć je, marynować. Zaś z jagód, oprócz corocznych dżemów robię także domowe jagodzianki. Jak się pewnie domyślcie, środek brzuszka domowej drożdżówki aż kipi od jagodowego farszu. Są przepyszne, jak zawsze. Gdy jestem u swoich rodziców za miastem to ledwo wyjmuje je z pieca, a moja rodzina podjada je już z kawą(...)kruszonką to wtedy lepiej się do nich przyklei. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C około 20-25 minut. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z serem i jeżynami 149

Drożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś

Wędrówki po kuchni
Drożdżówki z budyniem i jagodami 686

kubkiem z szerszym rantem wykrawamy okręgi, a następnie spodem szklanki wgniatamy środki, które uzupełniamy budyniem i posypujemy jagodami. Pozostawione żółtko mieszamy z łyżeczką mleka i smarujemy brzegi drożdżówek. Pozostawiamy do podrośnięcia na ok 20 minut, a następnie pieczemy 20-25 minut w temp. 180st C. Jeżeli wierzch zbytnio się rumieni, możemy w trakcie pieczenia przykryć formę folią aluminiową. Studzimy(...)kratce. Polewamy lukrem przygotowanym z soku z limonki, utartym z cukrem pudrem.  Jeśli chcemy, by drożdżówki były słodsze, możemy do żółtka, którym będziemy je smarować dodać łyżkę cukru trzcinowego

Kuchnia w czekoladzie
Orkiszowe drożdżówki z truskawkami i żurawiną 119

razem na blogu prezentuję nieco inną niż zwykle wersję drożdżówek- na bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić bardzo słodkie owoce, dlatego do ciasta nie dodawałam żadnego cukru. Bułeczki posmakują osobom lubiącym pieczywo orkiszowe. Składniki na 4 bułeczki: 100ml mleka, użyłam kokosowego 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50g oleju(...)każdą rozciągamy na kształt prostokąta. Na każdy dajemy truskawki i żurawinę. Zwijamy, lepimy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podrośnięcia. Przed pieczeniem warto posmarować drożdżówki śmietanką. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Naturalne i zdrowe produkty znajdziecie na stronie  http://naturalniezdrowe.com.pl

Wrzosowa Polana
DROŻDŻÓWKI SEROWO-KOKOSOWE 106

uwielbiam drożdżówki, a domowe są najlepsze, zwłaszcza podane z ciepłym mlekiem ;) można posypać kruszonką lub polać lukrem     SKŁADNIKI CIASTO: ok. 150 g mąki tortowej Młynomag 200 g mąki tortowej Młynomag 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 2 żółtka 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 200 g twarogu 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)końców o 180 stopni. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Smarujemy rozbełtanym białkiem, i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.  8.Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem. Rada: jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki ;) tyle ile ciasto "przyjmie

słodki bratek
Pełnoziarniste fit jagodzianki 194

Sezon jagodowy w pełni, a ja nie wyobrażam go sobie bez dwóch rzeczy: pierogów i drożdżowych bułeczek. Pierogi  w ilości kosmicznej, pałaszowaliśmy u Mamusi, bo

Cynamonowe szczęście
drożdżówki z owocami czarnej porzeczki i kruszonką 161

Weekend minął pod znakiem "piknikowania". Na tę radosną dla wszystkich okoliczność postanowiłam przygotować pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne porzeczki, drożdżówki nadziałam właśnie tymi owocami. Wyszło dość kwaskowo, ale pysznie - letnio i wakacyjnie :-) składniki na ciasto:   2 1/4 szklanki mąki  1/2 szklanki letniego mleka   3 czubate łyżki cukru

babka w formie
BUŁECZKI Z SEREM 155

chwile zabrzmi ostatni dzwonek. Dzieciaki krzykną z radością: wakacje!! Nie będę przygotowywała synom drożdżówek do szkoły. Teraz będą to wakacyjne drożdżówki- takie z serem zawsze smakują! Składniki: 1  kg mąki pszennej 220 g cukru 500 ml mleka pół kostki drożdży ( 50 g) 2 żółtka pól kostki margaryny szczypta soli 30 dag białego sera, może też być np waniliowy kruszonka

Z Majeczką w kuchni
Drożdżówki z serem i truskawkami 92

Uwielbiam pieczone, domowe drożdżówki. Tym razem upiekłam z serem i truskawkami. Wyszły mega smaczne. Troszkę wymagają pracy w przygotowaniu, ale warto. Bardzo szybko znikają z talerza. Na blogu znajdziecie również inne pyszne bułeczki z serem, ananasem, jagodzianki czy z czekoladą. Wszystkie te przepisy znajdziecie tutaj 250 ml  mleka 100 g masła, roztopionego 1/2 szklanki cukru 2  jajka(...)łyżeczką. Truskawki  pokroić na ćwiartki i powciskać delikatnie w ser. Pozostawić na 20 min, aby ponownie wyrosły. Piec w 180 stopniach C około 20 minut aż będą rumiane. drożdżówki z truskawkami

O kuchni z uczuciem
Maślany placek drożdżowy z truskawkami 184

Truskawki królują u nas pod każdą postacią w sałatkach, koktajlach,  pierogach no i oczywiście w ciastach :)  A drożdżówka z truskawkami no to musowo raz w tygodniu.  Jest puszysta i mega maślana. Numer jeden tej wiosny. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży  50 g cukru 1 duże jajko 250 ml ciepłego mleka ale nie gorącego(...)pokrojone w kostkę. Na to nałożyć truskawki przekrojone na pół (przekrojeniem do góry) Całość posypać kruszonką. Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 C na 40 minut. Jeszcze ciepłą drożdżówkę posypać cukrem pudrem

Delicious Titbits
50 przepisów na domowe pieczywo- bułeczki, chleby, drożdżówki 147

blogu przez ostatnie kilka lat zgromadziłam wiele ciekawych i sprawdzonych przepisów :) Sama się zdziwiłam, że jest ich aż 50 :) Zapraszam na kulinarną wycieczkę wśród domowych chlebów, bułek i drożdżówek :) WSZYSTKIE PRZEPISY a wśród nich m.in. chlebek kukurydziany, jogurtowy, korzenny, dyniowy, otrębowy, słonecznikowy, maślankowy, maślany, białkowy i wiele wiele innych Znajdziecie też przepisy na bułeczki, rogaliki, drożdżówki :) Zapraszam

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto drożdżowe z czereśniami 147

niewątpliwemu zdziwieniu okazało się, że ich czereśnia czerwieni się już od miliona słodkich owoców. Są czereśnie- trzeba działać- pomyślałam. Już na drugi dzień pojawiła się u nas cudowna puszysta drożdżówka z dużą ilością kruszonki i tymi cudownymi owocami. Właśnie pisze i zajadam. Zazdrościsz? Zapraszam po banalny przepis na genialną drożdżówkę jak u babci. Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką Czytaj

Wielki apetyt
Mini drożdżówki z marcepanem i żurawiną 137

Kolejna z kulinarnych nowości :) Szneka - w gwarze wielkopolskiej.  Hefeschnecken - po niemiecku. Drożdżówka. Z żurawiną i marcepanem, i płatkami migdałów. Nutę wieńczy smak cytryny.  Tym razem inspirację zaczerpnęłam z książki "Kaffee-kränzchen".  fot. Izabela Magdalena Składniki na około 20 mini sztuk ;) 400 gram mąki 1 opakowanie suchych drożdży 50 gram cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli(...)Wymieszać. 4. Ciasto drożdżowe rozwałkować w płat "czworokątny". Rozdzielić mieszankę marcepanowo - żurawinową. Zrolować, odstawić na 20 minut. Pociąć plastry o grubości ok. 2 cm. Całość popędzlować żółtkiem. 5. Mini - drożdżówki piec ok. 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni. 6. Po upieczeniu posmarować je lukrem, z cukru pudru i cytryny. fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego

Kuchnia smaków
Kilka letnich przysmaków 140

Poniżej przygotowałam krótkie zestawienie niektórych moich ulubionych letnich przysmaków. Lody, dwa szybkie ciasta, drożdżówki i zimne napoje. Częstujcie się ;) Domowe lody truskawkowe Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą Drożdżówki z jeżynami  Najprostsze ciasto z owocami Koktajl maślankowy z truskawkami Napoje arbuzowo-porzeczkowe Błyskawiczna kawa mrożona Orzeźwiający napój z cytryną i świeżą miętą

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania