drożdżowe z truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną całość(...)Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy. Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu 25g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 150-200g truskawek kruszonka 80g mąki pszennej
Smakołyki BerenikiPuszysta drożdżówka z powidłami śliwkowymi, ciasto świetnie sprawdzi się również gdy podmienimy powidła masą makową jako makowiec. Z tego ciasta można również przygotować bułeczki SKŁADNIKI 60 g masła 250 g mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 25 g drożdży 0,5 szklanka ciepłego mleka 250 g powideł śliwkowych szczypta
RAROSSAposmarowanej tłuszczem podłużnej foremki.Zagniatamy kruszonkę z masła ,mąki ,cukru i cukru waniliowego. Ciasto obsypujemy kruszonką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 st.,ok 40 min. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżówka z kruszonką pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!jogurcie naturalnym, który sprawia, że ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Jeśli akurat nie macie jogurtu, możecie zastąpić go mlekiem. Możecie przygotować drożdżówki na suchych lub świeżych drożdżach - zawsze się udają. Drożdżowe zawijane cynamonki wspaniale smakują z kubkiem kakao lub mleka, pasują też do herbaty lub filiżanki kawy. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej
Lekcje w kuchnifilmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasto na zawijane bułeczki z nutellą przygotujecie z prostych, łatwo dostępnych składników, które najczęściej mamy w domu. Możecie przygotować drożdżówki na suchych lub świeżych drożdżach - zawsze się udają. Jeśli nie przepadacie za nutellą możecie wypełnić bułeczki dżemem o ulubionym smaku, sprawdzą się też powidła lub gęste konfitury. Słodkie drożdżowe
Lekcje w kuchniPyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem, dasz się skusić? czytaj przepis
Kulinarna ChwilaDelikatnie muśnięte lukrem, czy oblane grubszą warstwą? Jakie jagodzianki wybierasz? Dla mnie ten smak jest nie do podrobienia. Chyba żadne inne drożdżówki nie smakują aż tak dobrze, jak jagodzianki właśnie. A najsmaczniejsze są domowe, jeszcze te lekko ciepłe, wówczas są najbardziej puchate i mięciutkie. Na szczęście te na drugi dzień również są mega! 500 g mąki pszennej (u mnie mieszanka
Smaki Na Talerzutrzyma świeżość niż klasyczne drożdżowe. Jagód w środku jest w opór. Tak, jak powinno być w jagodziankach. Zostawiam, polecam, nie pożałujecie! Składniki: na 8 mniejszych lub 10 większych drożdżówek 340 g mąki 4 łyżki cukru 100 g zimnego masła 30 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko Nadzienie z jagód: ok. 250 g jagód
bistro mamaUwielbiam te niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach drożdżówki. Inspiracja na ciasto pochodzi z niezawodnej książki Rachel Khoo „Mała paryska kuchnia”. A w tej drożdżowej rozkoszy postanowiłam zamknąć waniliowy twarożek i soczyste morele z dodatkiem cytrynowego tymianku, który jest wprost stworzony do deserów. Koniecznie spróbujcie :) 10-12 sztuk ciasto: 80 g masła 50 ml mleka 5 g suchych
Mienta blogSezon na truskawki powoli się kończy, ale nie mogło u mnie zabraknąć pysznych letnich drożdżówek z twarogiem i truskawkami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSezon na truskawki powoli się kończy, ale nie mogło u mnie zabraknąć pysznych letnich drożdżówek z twarogiem i truskawkami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldZazwyczaj nastawiam na nie ciasto tak, aby były gotowe na kolację i śniadanie następnego dnia. To nasze ulubione bułeczki, takie domowe drożdżówki. Najczęsciej napełniam je śliwkowymi powidłami, bo takie najbardziej lubimy, ale polecam każde sezonowe owoce lub konfitury. Mogą to byc truskawki, jagody, borówki, morele czy w lipcu porzeczki. Ciepłe jemy zazwyczaj z mlekiem, są doskonałe na śniadanie, a teraz
Raj dla PodniebieniaNadszedł najlepszy czas na delektowanie się rabarbarem. Ja sezon otarłam przepyszną, maślanymi delikatnymi, kwaskowatymi drożdżowymi ślimaczkami z rabarbarem. Coś niesamowitego w smaku. Ta drożdżówka przepysznie otwiera mój letni sezon na owocowe ciasta. A jeśli nie macie rabarbaru to nadziać ją możecie każdymi praktycznie owcami. Świetnie nadadzą się jagody, truskawki, maliny, jeżyny czy później śliwki. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZazwyczaj nastawiam na nie ciasto tak, aby były gotowe na kolację i śniadanie następnego dnia. To nasze ulubione bułeczki, takie domowe drożdżówki. Najczęsciej napełniam je śliwkowymi powidłami, bo takie najbardziej lubimy, ale polecam każde sezonowe owoce lub konfitury. Mogą to byc truskawki, jagody, borówki, morele czy w lipcu porzeczki. Ciepłe jemy zazwyczaj z mlekiem, są doskonałe na śniadanie, a teraz
Raj dla Podniebienia