drozdzowka - 3896 przepisów (strona:100/260)

Bułeczki z orzechami i syropem klonowym 69

Jeżeli macie ochotę na drożdżówki z orzechami, to zdecydowanie polecam te. Musicie jednak zdawać sobie sprawę z tego, że ciasto dosyć długo należy wyrabiać, aby nabrało właściwej konsystencji. Przyda się więc tutaj sporo cierpliwości oraz silnej woli, by do tego luźnego ciasta nie dosypywać więcej mąki. Moim zdaniem te bułeczki są suuuuper! Ciasto: 1 czubata łyżka świeżych drożdży 1 szkl

Smaki Na Talerzu
Drożdzówki z masłem orzechowym, malinami i czekoladą 116

słodkich przepisach, a jeszcze bardziej (no dobra, może tak samo) kocham masło orzechowe! Więc zrobiłam drożdzówki z masłem orzechowym, malinami i czekoladą i były pyszne, mocno wilgotne 🙂 Pyszne pełnoziarniste drożdżówki na śniadanie Read More Artykuł Drożdzówki z masłem orzechowym, malinami i czekoladą pochodzi z serwisu Fly me to the spoon - Dorota Domino

Flymetothespoon
drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 65

każdej formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej robimy wgłębienie np. dnem szklanki. Układamy po 3-4 połówki śliwek, brzegi smarujemy np. mlekiem. Wszystkie drożdżówki posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st. C, aż się zrumienią, przez ok. 15 min. składniki na nadzienie: ok. 24 szt śliwek np. węgierki 1 łyżka cukru lub do smaku opcjonalnie

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z jagodami 153

mleka   4 łyżki cukru Kruszonka: 30g roztopionego masła 1/3 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy (16g)   2 łyżki cukru Dodatkowo szklanka jagód + cukier do posypania Przygotowanie:   Przygotowanie drożdżówek rozpoczynamy od rozczynu. Do kubeczka wsypujemy drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki.Składniki mieszamy i pod bawełnianą ściereczką czekamy do wyrośnięcia rozczynu. W tym czasie

ChilliJemy
Drożdżówki z budyniem i truskawkami 86

prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i ułożyć plasterki truskawek. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na kawałki, układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić na 20 min, żeby się napuszyły. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min. Smacznego:) Inspirację do przepisu zaczerpnęłam z cudownego bloga http://eksplozjasmaku.es

Kocham Czekoladę
Drożdżówka ze śliwkami 91

objętości.Gdy ciasto wyrośnie odgazowujemy je, uderzając w nie pięścią, przykrywamy miskę ściereczką i folią spożywczą i na noc chowamy je do lodówki. To jest opcja, jeżeli chcę mieć drożdżówkę ciepłą i pachnącą na rano wkładam je do lodówki, jeżeli mi się spieszy omijam ten krok.Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. I tu mała

Kocham Czekoladę
Kruszonka 80

mąk i dodatków. Tak na prawdę używamy mąkę jaką akurat mamy pod ręką. Do ciast biszkoptowych lepiej jest użyć lżejszą mąkę czyli o niższym typie (mąka tortowa). A do drożdżówki używamy mąkę wrocławską. (nie jest to sztywna reguła). Można stosować też różne kombinacje mąk.  Moim ulubionym połączeniem jest wymieszanie pół na pół maki pszennej i kokosowej.  Można również

SmartBake.pl
Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem 76

cukru pudru nadzienie: opakowanie półtłustego twarożku (ok. 220 g) kopiasta łyżka konfitury pomarańczowej (użyłam pomarańczowej z bzem) skórka starta z całej pomarańczy dodatkowo: 2-3 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek cukier puder do posypania Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy. Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto

Mienta blog
Drożdżówki z serem 108

kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Poszczególne kawałki kładziemy z odstępem ok. 1 - 2 cm od siebie. 6. Powtarzamy operację z pozostałymi częściami ciasta.  7. Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem.  8. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min.  9. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrem ( sok z połówki cytryny gotujemy i dodajemy cukier puder).  Smacznego

Kuchnia smaków
20 SPOSÓB NA SPĘDZANIE CZASU W DOMU W CZASIE KWARANTANNY + WSPÓLNIE PIECZEMY BUŁECZKI ZWIERZĄTKA 79

przeze mnie. To ciasto drożdżowe jest ciastem idealnym – kto raz go spróbuje, ten z całą pewnością włoży je na stałe do swojego menu. Idealnie nadaje się do wypiekania drożdżówek, bułeczek, strucli, chałek czy też np. pasztecików na słono. Cudownie się formuje, a po upieczeniu jest niesamowicie puszyste i delikatne! Polecam! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże

Ostra na Słodko
Ślimaki cynamonowe z powidłami 67

Zrobić drożdżówki z cynamonem czy z powidłami? – nie mogłam się zdecydować, więc powstały ślimaki cynamonowe z powidłami. Dodałam do nadzienia jeszcze kakao i taka kompozycja doskonale się sprawdziła. Ciasto drożdżowe jest delikatne i miękkie, pozostaje świeże i jest naprawdę łatwe. Składniki na około 16 ślimaków: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego

Słodki sentyment
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą (Girelle al cioccolato) 116

być co ś  smaczniejszego ni ż  domowe, w ł asnor ę cznie upieczone drożdżówki i ich ma ś lany zapach roznoszący si ę  po ca ł ym mieszkaniu? Czekoladowe, m i ę kkie, puszyste, d ł ugo zachowujące świeżość, wprost idealne na weekendowe  ś niadanie.  Polecam Wam również mój wcześniejszy przepis na  drożdżowe ślimaczki

La grande e la piccola cuoca
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 91

Rolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy i pieczemy. Po przekrojeniu rolady w rolkach farsz mamy zarówno na wierzchu, jak i na spodzie. Niby to nie przeszkadza, ale łapki możemy polepić. Jest na to sposób, przed ułożeniem pokrojonych ślimaków, część spodnią

Tajemnice Smaku
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 70

Domowe drożdżówki na kefirze są pyszne, mięciutkie i puszyste. Zamiast kefiru do ciasta możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za nadzieniem z  sera i jabłek, wówczas część bułek możemy wypełnić ulubionym dżemem. Składniki na 9 bułeczek CIASTO* 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 1 jajko 60 g miodu 200 ml kefiru

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania