Drożdżówki z białym serem w formie małych bułeczek. Są znakomite! Słodziutkie, bardzo puszyste i leciutkie. Niby nic nadzwyczajnego, a jednak buzia się śmieje ;). Jeśli lubicie, możecie do masy serowej dorzucić garść rodzynek. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe tuż po upieczeniu. Składniki: (na ok. 15-20 sztuk) Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g cukru
Nastoletnie Wypiekanieprzykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody. Ugotowane pampuchy polewać rozpuszczoną nad kąpielą wodną czekoladą wymieszaną z mlekiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta czekoladowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: czekolada , drożdże , polewa , ricotta
https:KKuchniaMniamsię nie nudzi ... Ciasto drożdżowe klasyczne z jajkami,cukrem, masłem :) Zrobiłem więcej ciasta, żeby wystarczyło dla domu i dla Babci :) Podzieliłem na trzy części i upiekłem trzy różne drożdżówki. Najmniejszy kawałek dostał do środka konfiturę śliwkową i zrobiłem przeplatankę. Kolejne ciasto :) podzieliłem i dodałem dżem z czarnego bzu, skleiłem. Następnie zaplotłem gruby "koński" warkocz. Ostatni kawałek okazał się
chleba naszegobułeczkę. Przykleić gwiazdkę, posmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20 min do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Na specjalne okazje , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , mak , śmietana , żurawina
https:KKuchniaMniamniech rosną około 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175stopni C.Wymieszać białko z wodą i za pomocą pędzelka wysmarować bułeczki . Środek każdej wypełnić nadzieniem dowolnym Piec,drożdżówki na złocisty kolor, 15- 20minut. Ostudzić ps. został mi mak wiec wyszedł dużyyyy rogal
w mojej kuchniCiasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła za mną drożdżówka z makiem, więc mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje. Niewątpliwie jest trochę zdrowsza, mniej kaloryczna i jak sądzę – równie smaczna. Migdałowy wieniec z makiem Danie Ciasto Porcje
KucharzycaKolejny pomysł na drożdżówkę z dodatkiem pysznej Nutelli. Nie wiem jak Wy, ale ja wprost przepadam za tym kremem czekoladowym:) W połączeniu z ciastem drożdżowym tworzy naprawdę smaczny duet około 16 bułeczek 3 godziny składniki: 600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 125 g masła 5 łyżek cukru szczypta soli 3 jajka Nutella wykonanie: Drożdże włożyć
Ania i Marcin gotująkapryśna jesień. Raz zimno, raz ciepło, raz jest mróz, raz plucha. Co zrobić by tę jesień polubić, by ją chociaż trochę osłodzić? Może warto upiec sobie na pocieszeni pachnące drożdżówki? Mi jesień kojarzy się nieodłącznie z zapachem cynamonu i dynią, dlatego postanowiłam połączyć te smaki i upiec cynamonki z mąki tortowej Lubelli , do środka których dodałam puree z dyni
Bernika - moj kulinarny pamietnikDrożdżówki upiekłam w poprzednim sezonie, ale nie zdążyłam opublikować przepisu. Skoro w sklepach pojawiła się świeża żurawina, uznałam, że mój przepis na bułeczki będzie w sam raz na tę porę roku. Smacznego! Inspiracja Składniki: 600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych 60 g roztopionego masła 250 ml mleka 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki
Czerwień i błękitWłożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180*C. Po upieczeniu usunąć nić. Kroić ostrym nożem na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: kapusta kiszona , soczewica , wieprzowina
https:KKuchniaMniambędą leżały, posmarować dobrze olejem, bo się przykleją. Nie mogą też bezpośrednio dotykać wody. Gorące pampuchy można podać z rozpuszczonym, prawdziwym masłem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dla dzieci , Mięsa , Obiad Tagged: drożdże , kukurydza , pieczarki , wołowina
https:KKuchniaMniamobjętości.Gdy ciasto wyrośnie odgazowujemy je, uderzając w nie pięścią, przykrywamy miskę ściereczką i folią spożywczą i na noc chowamy je do lodówki. To jest opcja, jeżeli chcę mieć drożdżówkę ciepłą i pachnącą na rano wkładam je do lodówki, jeżeli mi się spieszy omijam ten krok.Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. I tu mała
Kocham CzekoladęJagodzianki - kto ich nie zna? To jedne z bardziej znanych drożdżówek, goszczą one w wielu domach w sezonie owocowym i nie ma się co temu dziwić, bo to wyjątkowo pysznie nadziane bułki. Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami , w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który
Smakołyki Berenikidodatku okazał się być tak elastyczny, że na jego bazie stworzyłam już kilka różnych wypieków drożdżowych. Jednym z nich jest babka kokosowo-cytrynowa. Teraz przedstawiam Wam kolejną […] Artykuł Drożdżówka policyjna;) Czyli ciasto drożdżowe truskawkowo-porzeczkowe, na oleju pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaprostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i ułożyć plasterki truskawek. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na kawałki, układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić na 20 min, żeby się napuszyły. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min. Smacznego:) Inspirację do przepisu zaczerpnęłam z cudownego bloga http://eksplozjasmaku.es
Kocham Czekoladę