Ostatnio przypomniało mi się, że robiłam kiedyś (sto lat temu) chałkę na kremówce ( klik ), a że potrzebowałam sprawdzonego przepisu na pyszne drożdżówki, wykorzystałam już to, co na blogu było. Nie robiłam jednak jednej dużej bułki, tylko małe - każdą nadziałam owocami. Wybrałam 5 rodzajów, możecie oczywiście zrobić tylko z jednym, choć przyznam szczerze, że polecam wersję przedstawioną poniżej - bułki(...)popękały, więc mamy niespodziankę - nigdy nie wiadomo, na jakie nadzienie się trafi :) Składniki (16 drożdżówek) Ciasto 250 ml śmietany, 36% 500 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka średniej wielkości dowolne owoce do nadziania (u mnie truskawki - tak, w sierpniu <3, maliny, borówki, nektarynka, gruszka - umyte, obrane, pokrojone) Kruszonka
Słodkie inspiracjeznam chyba osoby, która nie uwielbia drożdżówek :) Mowa oczywiście o tych świeżych, domowych, najczęstszej nadziewanych różą. Mi ten smak i zapach kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to z pieca wydobywał się nieziemski aromat tych małych pyszności! Dzięki marce Stovit dziś poczułam się jak dziecko :) Składniki: 1 kg maki 1 litr mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 4 łyżki cukru(...)ręką ciasto przez minimum 15 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 25 minut. Na stolnicy wysypanej mąką wyłożyć przygotowane ciasto. Urywać po kawałku, nadziewać marmoladą różaną ( Stovit ) i formować drożdżówki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (spojeniem do dołu) i odłożyć ponownie do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez
Tradycyjna Kuchniaszykował się na dietę jakąś? Okazuje się, że szykuje sobie alternatywę do kawy, ponieważ kawę pije tylko gdy pod ręką jest coś słodkiego, a w domu zazwyczaj były to drożdżówki. Drożdżówki lekkie i niskokaloryczne raczej nie są, a że lato za pasem to mąż postanowił się przerzucić na coś lżejszego Nie ma problemu A same ciasteczka wyszły pyszne. Odrobinę
RelaxtimeZbliża się najtłuściejszy czwartek w roku! Pączki będziemy robić na pewno, ale dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki z serem w kształcie serca. Bułka jak bułka - chyba każdy zna smak takiej buły, do tego kakao (j ak zrobić prawdziwe domowe kakao? odpowiedź znajdziesz tutaj>> ) i można poczuć się jak dziecko, jak kilkanaście lat temu 😁 To było(...)swoje potrzeby czyli mleko krowie zamieniłam na roślinne owsiane i biały cukier na cukier trzcinowy. Zwykła bułka w niezwykłym wydaniu, uszczęśliwi i smakiem i wyglądem ❤ Przepis na domowe drożdżówki z serem Składniki 220 g mleka (u mnie domowe owsiane) 100 g cukru trzcinowego /kokosowego 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 80 g masła roztopionego 1 jajko
lady-och-mistrzyni.blogspot.comZapach drożdżowego ciasta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych zapachów. Zawsze, gdy przechodzę obok piekarni, skąd dolatuje zapach drożdżówek, od razu czuję się głodna, a oczami wyobraźni widzę te jeszcze ciepłe bułeczki... Jeśli tak jak ja macie najlepsze skojarzenia z drożdżówkami, to z pewnością pokochacie te rogaliki. Mięciutkie ciasto z serowym nadzieniem w sam raz do szklanki mleka albo na drugie
Obiad gotowyplacek i posmarować go konfiturą. Następnie zwinąć w rulon jak naleśnik, złożyć na pół i na zgięciu zrobić ostrym nożem nacięcie. Dwa końce wywinąć na zewnątrz tworząc kształt serca. Drożdżówki ułożyć na blasze i pozostawić jeszcze na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Drożdżówki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
My simple kitchenktóry pokrywa niewidoczna warstwa cienkiego, bardzo śliskiego lodu...W taką pogodę lepiej nie wybierać się w żadne podróże! Lepiej zostać w domku i przygotować coś pysznego;) Na przykład takie drożdżówki. Są wyjątkowe, bardzo smaczne ale nietypowe. Ciasto jest miękkie i wilgotne, ale nie tak puszyste jak tradycyjne, długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakują z filiżanką ciepłego kakao;) Z tych proporcji wyszło(...)niewielkich drożdżówek, śmiało można podwoić ilość składników. składniki: ciasto: 2 szkl mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 200 g jogurtu greckiego łyżka miodu jajko 3 łyżki oliwy szczypta soli kruszonka: 50 g stopionego masła 1/3 szkl cukru 3 łyżki płatków owsianych 1/2 szkl mąki 1/2 łyżeczki nasion chia ponadto: dżem (mój z aronii) Jogurt podgrzać, dodać miód, wkruszyć drożdże, wymieszać
6niebodrożdżówki to taki mój powrót do dzieciństwa, takie kupowałam zawsze w sklepiku szkolnym i były pyszne. Moje dzisiejsze też są pyszne, z delikatnym cytrynowym serem, bajka. Polecam serdecznie takie buły na śniadanie czy dla dziecka do szkoły albo do pracy. Drożdżówki z serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezacząć. Może na słodko, żeby cały rok był słodki:) Żeby pachniał domem, ciastem, żeby przywoływał najlepsze wspomnienia. Takie uczucia zawsze wzbudza we mnie unoszący się z piekarnika zapach drożdżówek. Ciasto drożdżowe najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to babcia lub mama piekła najlepsze na świecie bułeczki, misternie wyplatała chałki, pieczołowicie układała śliwki i posypywała maślana kruszonką. Takie ciasto(...)nawet najbardziej szary dzień, a jego aromat sprawia, że wszystkie troski znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Pozostając w temacie świąteczno-noworocznym zapraszam więc na makowczyki albo inaczej zakręcone drożdżówki z makiem. Składniki (na 16 sztuk): 1 szklanka mleka 25g drożdży 50g masła 2 jaja 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżka oleju
Obiad gotowyPyszne drożdżówki z serem i rodzynkami które szybciutko się robi gdyż nie potrzebują czasu na wyrastanie. Składniki na 10-12 drożdżówek: 250-300 gr mąki 4 łyżki cukru pudru 100 gr zimnego masła 35 gr drożdży 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka ( odłóżmy odrobinę do posmarowania ciastek po wierzchu ) cukier puder polecam Diamant Nadzienie Serowe: 200 gr sera twarogowego
Gotowanie...to proste !Jeśli tylko wpadną Wam jeszcze w ręce dorodne czereśnie nie zastanawiacie się zbyt długo nad ich zastosowaniem, najlepszym są wypieki z ich udziałem, a świeża drożdżówka z kruszonką to wprost wymarzone towarzystwo dla wyczekiwanych czereśni. Jeśli na straganie czereśni już brak, a okoliczne drzewa świecą pustakami to można sięgnąć po inne sezonowe owoce, świetnie nadadzą się śliwki, morele, brzoskwinie(...)mokrego piasku, powinny pozostać też grubsze cząstki 5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni 6. Dnem szklanki robimy w bułeczkach dwa wgłębienia, układamy po kilka czereśni, posypujemy kruszonką, brzegi drożdżówek smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, studzimy na kratce
Słodki KompromisMięciutkie drożdżówki z moim ulubionym dżemem truskawkowym. Oblane lukrem, dzięki któremu są jeszcze bardziej zniewalające. Najlepsze są dopiero co wyciągnięte z piekarnika. Ciepłe bułeczki są doskonałe na śniadanie lub jako dodatek do popołudniowej kawy i herbaty. Uwielbiam rozchodzący się po domu zapach drożdżówek...💓 Składniki
kulinarne odsłony patismaczne, że szybko znika. Wszystkie wypieki na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , są pyszne, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Poza sezonem świątecznym piekłam ciasto ucierane ze śliwkami , drożdżówki z jagodami i serem , ciasto z rabarbarem , a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto: 500 g mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNasze ulubione drożdżówki, ale dzisiaj z czekoladą. Składniki: 2,5 szklanki mąki 150 ml mleka 50 g drożdży 2 żółtka szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru czekolada Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut. Do wyrośniętych drożdży dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę, cukier(...)ponacinanych pasków, dociskając końcowy brzeg i boki, aby czekolada nie wydostała się ze środka. Paski naciągamy i zawijamy na rulon. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Drożdżówki układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok. 15 minut. Smacznego
Pyszności Słodkościświęta zawsze musi być ,,coś" z makiem, czy to makowiec, czy to seromak , czy to proste drożdżówki. Podstawą do tych wypieków jest masa makowa, można ją kupić prawie w każdym sklepie, ale jak wie każdy, ta ze sklepu smakuje okropnie... dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby zrobić masę makową w domu. W odróżnieniu od sklepowej smakuje i pachnie cudownie. Duża(...)czasu, w dodatku ten proces jest dość trudny, ale naprawdę warto, bo efekt jest cudowny. Z tego przepisu wychodzi jej dosyć sporo, z pewnością wystarczy na kilka makowców, dziesiątkę drożdżówek i jeszcze pozostanie wam trochę do zajadania łyżką. Domowa masa makowa - przepis: 600 g maku 150 g rodzynek 150 g suszonej żurawiny 50 g suszonej lub kandyzowanej skórki pomarańczy
Kuchnia Łukasza