drozdzowka - 3896 przepisów (strona:85/260)

Drożdżówka na słodki początek tygodnia (Pan brioche per un goloso inizio di settimana) 130

powiecie na kawałek drożdżówki obsypanej cukrem w granulkach, rozpływającej si ę  w ustach i lekkiej jak piórko.  Z dodatkiem domowych konfitur lub kremu czekoladowego, z filiżanką porannej kawy poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poniedziałkowy poranek.  Miłego i radosnego rozpoczęcia tygodnia :) **** Che ne dite di iniziare la settimana con un golosissimo pan brioche, profumato e soffice come(...)ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka, przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 30 minut. Przed pieczeniem wierzch drożdżówki oprószamy cukrem w granulkach. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.  **** PREPARAZIONE Fate sciogliere il lievito di birra in 50 ml di latte tiepido

La grande e la piccola cuoca
Drożdżówka z truskawkami i kokosową nutą 119

się składników i wykładamy do blaszki, wyrównujemy. Na ciasto drożdżowe układamy w pewnej odległości od siebie truskawki (miejscem po szypułce do góry). Kruszonkę wyjmujemy z lodówki i obficie posypujemy drożdżówkę. Ponownie przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę aby trochę podrosło. Po tym czasie wstawiamy drożdżówkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drożdżowe róże z konfiturą truskawkową 166

Wbrew pozorom te drożdżówki są całkiem łatwe do zrobienia. Wystarczy trochę cierpliwości w oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta i można cieszyć się smakiem pysznych, pachnących truskawkami bułeczek :) Będą doskonale pasowały z porannym kubkiem gorącego kakao lub jako podwieczorek. Ciasto: 500 g mąki pszennej 180 g domowego cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3 żółtka 180 ml mleka 100 g rozpuszczonego masła(...)Kółka naciąć na krzyż nie docinając do środka. Na środek nałożyć po łyżce farszu i łyżeczce konfitury truskawkowej. Zwijać kolejne płatki, oplatając farsz i tworząc różyczki. Drożdżówki układać w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Róże piec ok 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Scones na jogurcie z dżemem pomarańczowym 203

kuchni). Na wierzchu układamy po łódeczce jogurtu i ozdabiamy miętą.   Zobacz także: Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to typowa włoska p... Drożdżówka ze śliwkami i makiem Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które ... Babka cytrynowa Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kt... Ciasto z kaszą manną i truskawkami Ciasto

Poezja smaku
CIASTO ODRYWANE Z KAKAO 175

drugiego takiego ciasta, które znikałoby w takim tempie. W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je już 3 razy i zanim zdążyłam pomyśleć o zdjęciach już go nie było 😉 Pulchna, mięciutka drożdżówka, której nie trzeba kroić, a jej odrywanie wciąga niesamowicie... a do tego polewa z białej czekolady! Dla mnie najlepsza jest jako słodkie śniadanie, podana z owocową, aromatyczną herbatką Grenada

Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK 152

Kolejny przepis, który jakiś czas temu wpisałam do mojego zbioru i musiał sobie trochę poczekać do zrealizowania. Od pierwszego razu kiedy je zrobiłam, te drożdżówki goszczą u mnie średnio raz w tygodniu. Są łatwe, puszyste i naprawdę znakomite. Idealny pomysł na coś słodkiego, gdy w lodówce brakuje jajek . Robiłam już w formie bułeczek maślanych z kruszonką oraz nadziewane z marmoladą(...)termoobiegiem. Pieczemy ok. 20-30 minut, do zarumienienia. Smacznego :) Na powyższym zdjęciu bułeczki upieczone z podwójnej porcji. Zapraszam również na pyszną chałkę. Przepis tutaj  klik  :) Przepis na drożdżówki z serem   klik

Pani na deser
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA 145

Bardzo łatwa, wilgotna i wyśmienita drożdżówka. Zawsze wychodzi, musimy tylko dodawać składniki za kolejnością jaka jest podana. Tym razem upiekłam z kruszonką, ale już marzy mi się takie ciasto ze śliwkami na wierzchu :) Polecam jest pyszna. SKŁADNIKI: 5 całych jaj 10 dag drożdży szklanka cukru pudru 1 szklanka oleju  szklanka zimnego mleka 5 szklanek  mąki pszennej olejek waniliowy(...)pieczenia) Wyrównujemy. Kruszonkę zarabiamy i posypujemy po cieście. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 170-180 stopni C. Pieczemy ok. 30-40 minut. Kontrolujemy czas pieczenia, moja drożdżówka trochę za bardzo mi się przypiekła od spodu. Smacznego

Pani na deser
Drożdżówki z grzybami (np. do pracy) 148

koziarkami). Grzyby uwielbiam za ich smak i zapach, więc w kuchni mam raj 😊. Ponieważ po powrocie z urlopu czas na gotowanie mam tylko w weekendy, postanowiłam upiec wytrawne drożdżówki z grzybowym farszem. Drożdżówki zastąpiły mi kanapki do pracy. Składniki (na 18 bułeczek): Farsz ok. 500 g świeżych grzybów (użyłam głównie ogonów i niezbyt ładnych kapeluszy, które nie nadawały się

Weekendy w domu i ogrodzie
Szneka z glancem i kruszanką 142

Były pyry z gziką na obiad, teraz czas na małe co nieco do kawy. Deser z mojego regionu, po poznańsku. Szneka z glancem, czyli lukrowana, okrągła drożdżówka spiralnie skręcona, w kształcie muszli ślimaka. Dodatkowo dodałam kruszonkę (po poznańsku kruszankę), ponieważ uwielbiam ją przy drożdżowych specjałach. Zapach roznosi się po całym domu! Pachnie pięknie!!! :) Zapraszam na przepis! :) Składniki na rozczyn(...)których następnie tworzyć małe zawijańce, ślimaki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę wymieszać, aż powstanie sypka masa. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Drożdżówki posmarować delikatnie białkiem wymieszanym z mlekiem. Obsypać dużą ilością kruszonki, posypać migdałami. Piec około 20-25 minut do zarumienienia. Kiedy ostygną wymieszać składniki na lukier. Polać według uznania. Smacznego

Trufelkowo
Różne drożdżówki z cytrusową dynią - eksperyment z formą 168

tortownicy.  Krążki z drugiej rolady układać: na środku, po prawej stronie i po lewej, a potem znów: środek, po prawo, po lewej i tak do końca keksówki. Drożdżówki odstawić do wyrośnięcia na 15-25 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Środkową bułkę w tortownicy posypać czarnym sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez 30 minut(...)zagapiłam się i moje drożdżówki były pieczone 30 minut w temperaturze 200 stopni C., stąd ciemny kolor skórki

Weekendy w domu i ogrodzie
Cebularze 125

Plan miałem taki żeby zrobić cebularze w nieco innej wersji niż te powszechnie znane. Mianowicie na lekko słodko. Taka jakby słodkawa drożdżówka z cebulą. Zresztą cebulę też przygotowaliśmy na słodkawo, bo została skarmelizowana. I to okazało się naprawdę strzałem w 10. Smaku dopełnił mak, który jakby podkreślił całość. Idealnie miękkie i słodkawe ciasto i słodki cebulowy środek. Tak, takie drożdżówki

Marder&Marder Manufacture
Fantazyjne ciasto drożdżowe z nadzieniem dyniowo-pigwowym 172

gotować do miękkości dyni i pigwowców. Zmiksować np. ręcznym blenderem na gładką masę. Dodać cukier, wymieszać i pogotować na palniku o małej mocy do odparowania nadmiaru płynu. Do drożdżówki zużyje się tylko część tego nadzienia. Resztę (gorącą) można włożyć do słoików. Masło stopić w garnku. Mleko połączyć z wrzątkiem, wkruszyć drożdże, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do namnożenia drożdży(...)wykładać po 1/4 łyżeczki nadzienia. Krążki składać na pół, a potem składać i układać gęsto w tortownicy (patrz - zdjęcie). Resztki ciasta ponownie wyrobić, rozwałkować i wykrawać z niego krążki. Drożdżówkę odstawić do wyrośnięcia na 15-25 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez 30 minut. Z ciasta, które nie zmieściło

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciastka francuskie z kremem i owocami 104

domowy wyrób. Do tego wystarczy dodać ulubiony owoc i pyszny słodka przekąska gotowa. A wszystko oczywiście w pełni roślinne! Polecam Składniki (na około 14 małych ciastek albo 7 drożdżówek): Ciasto: świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie 50 x 25 cm) Nadzienie: krem angielski według tego przepisu ulubione owoce: nektarynka, morela, gruszka, jagody (świeże lub mrożone) cukier puder(...)kładziemy na dużej desce do krojenia lub macie silikonowej. Kroimy ciasto w kwadraty wybranej wielkości. Można kroić w większe kawałki – wtedy nasze ciastka będą bardziej przypominały francuskie drożdżówki i będzie ich mniej. Moja rodzina preferuje mniejsze ciasteczka, ale to od Was zależy co sobie wykroicie . Kwadrat składamy w trójkąt. Nacinamy dwa boki, ale ich nie odcinamy. Rozwijamy ciasto

Lamarida.pl
Ciasto drożdżowe z dynią 157

Ciasto drożdżowe smakuje wszystkim w naszej rodzinie. I chyba nie ma nikogo wśród znajomych, kto odmówiłby kawałka pysznej, domowej drożdżówki. Bardzo lubię bułeczki z ziemniakami, makowiec na drożdżowym cieście, czy małe drożdżowe ludziki na dzień Sw. Marcina. Zapach pieczonej drożdżówki rozchodzi się po całym mieszkaniu i wprowadza przytulny, domowy nastroj. Szczególnie teraz

dolcevitainmykitchen
Biszkopt z prostymi kremem, owocami i polewą 285

ponieważ dziś przepis na dużą blachę, co zdarza mi się raczej rzadko Mieliśmy mieć gości, którzy po wędrówce w górach mieli być głodni. Dlatego oprócz ciasta przygotowałam też treściowe drożdżówki z owocami. Jak się okazało goście najedli się po drodze pierogów i ciasta prawie nikt nie ruszył, podobnie jak i drożdżówek. Nic to, zostało więcej dla nas. Zwłaszcza mój mąż

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania