Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, jeszcze lekko ciepłe. Są mięciutkie i bardzo pyszne. U mnie zniknęły bardzo szybko, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie ostatnich bułeczek. Możecie zrobić je również z innymi(...)owocami, np. truskawkami. Polecam Post Drożdżówki z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz(...)Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na około 6 – 7 części. Z obu złożonych prostokątów uzyskamy około 12 – 14 drożdżówek. Ułożyć je obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 200ºC. Lekko przestudzone polukrować (cukier wymieszać energicznie z wodą
BullioWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z twarogiem z dodatkiem mrożonych borówek. Są miękkie i puszyste. Najlepsze w dniu pieczenia. Doskonałe na śniadanie, kolacje, dla dzieci i dorosłych. Polecam Post Drożdżówki z twarogiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePiekłam ostatnio drożdżowe bułeczki z kajmakiem z tego przepisu >klik!< Zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam zrobić z niego małą zwijaną drożdżówkę. Powstałą ona z myślą o mojej przyjaciółce Grażynce, która uwielbia wszystko co z cynamonem ;) Drożdżówkę zwinęłam troszkę zbyt luźno i widać, że ma przerwy między warstwami, ale nie zmieniło to zaplanowanego smaku: pysznie, pachnąco cynamonem
Codzienna kuchnia niecodziennaRogaliki z dodatkiem ziemniaków Jagodzianki na twarożku Bułeczki z rabarbarem Rogale marcińskie Drożdżówki odrywane z borówkami Jagodzianki na oleju Jagodzianki Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Ala piecze i gotujeSkładniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek): ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cm Nadzienie 1: ok. 400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części(...)będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe. Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Kategoria: Ciasta , Ciasto francuskie , Desery
kuchcikowniaCiepła drożdżówka , kubek mleka ... i coś więcej ? Nie, nic więcej nie potrzeba ! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe , to stanie się Waszym hitem. Nie dość, że smakuje doskonale, to jeszcze wygląda bajecznie. Zrobicie ? Składniki: Ciasto: * około 3,5 szklanki mąki pszennej * 20 g drożdży * 3 łyżki cukru * 1 szklanki letniego mleka(...)masła * 1 całe jajko * 1 żółtko ( białko zostawić do posmarowania wierzchu drożdżówki ) Nadzienie: * około 1 kg jabłek * 50 g rodzynek * 2 łyżki cukru * 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć
kolorowotorcikowożeby było pięknie, przejrzyście i funkcjonalnie. Chyba nie umiem oddać słowami, jak bardzo się cieszę i ile sprawiła mi radości :) Upieczone przeze mnie malutkie drożdżówki postanowiłam nazwać Karolinki :) dla Karoliny z wielkim DZIĘKUJĘ! Masa migdałowa: 200 g zmielonych migdałów - użyłam gotowych mielonych migdałów Kresto , 1 jajko , 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru , 5 łyżek(...)minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, podobnie jak na pierogi. Nakładać farsz i sklejać. Drożdżówki odstawić na kilkanaście minut do lekkiego podrośnięcia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 20 minut aż lekko zarumienią
Codzienna kuchnia niecodziennaDrożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać. Składniki: 3 szklanki mąki, 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, Drożdże 5 gr Kruszonka: Masło, cukier
Kulinarna rozmowaNiedawno piekłam drożdżówki dyniowe z cynamonem . Dzisiaj polecam Wam kolejne ciasto drożdżowe. Placek drożdżowy z figami to mój kolejny pomysł na jesienne ciasto. Świeże figi są w sklepach po 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami(...)wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy figi pokrojone w ćwiartki i posypujemy powierzchnię ciasta cukrem trzcinowym. Drożdżówkę odstawiamy jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Pieczemy ciasto około 45 min. Studzimy ciasto drożdżowe na kratce. Smacznego! Smacznego:) The post Placek drożdżowy z figami appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułeczki drożdżowe z borówkami to pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia, które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki. Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe(...)bułeczki wyjąć z piekarnika Drożdżowe wypieki najlepiej przechowywać pod przykryciem, dzięki temu na drugi dzień po upieczeniu będą smakować równie dobrze. Jeśli lubimy bardzo słodkie bułeczki, po upieczeniu wierzch drożdżówek można polukrować
Smakołyki BerenikiEfekt tego wpisu nie wygląda zachwycająco, niestety drożdżówki nie dały mi się ładnie sfotografować, ale mimo swojego nieciekawego wyglądu smakują naprawdę dobrze. I to zarówno na kolacje jak i na śniadanie, czego dowodem jest córka, która je pochłonęła je rano jak i wieczorem. Zapraszam na połączenie pesto, serka i sosu pomidorowego. Można zrobić inne kształty np zwijane jak ślimaki drożdżówki
Bernika - moj kulinarny pamietnikNadszedł ten wiekopomny czas… czas na rabarbar… postanowiłam wiec zrobić z rabarbarem córce do szkoły drożdżówki. Znalazłam u Ady przepis na ciasto i wzięłam się do pracy. Ale jak to bywa, złośliwość rzeczy martwych moje drożdże nie chciały współpracować tak jak powinny i ciasto wyrosło za male, wiec z drożdżówek nici. Dlatego zamiast nich zrobiłam male ślimaczki. Myślę
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapewne znacie przepis na drożdżówkę, gdzie do miski wrzucamy wg kolejności wszystkie składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3h? A potem wystarczy wszystkie składniki wyrobić drewnianą łyżką lub chwilę mikserem i buch - na blaszkę i do piekarnika. Proste prawda? 😉 I takie ciacho zawsze się udaje! Gwarantuję, bo piekę drożdżówkę w ten sposób od ponad 20 lat. Składniki muszą stać
Walijskie Pichcenieużyj 50g świeżych drożdży. Pamiętaj, żeby zrobić zaczyn! Lubisz takie domowe, drożdżowe wypieki? Zobacz koniecznie mój podstawowy przepis na cynamonki , w których z pewnością się zakochasz. Rewelacyjne są również drożdżówki z makiem i wegańskie drożdżówki z serem … Oj tyle pyszności… Czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni, dyniowe cynamonki w końcu same się nie zrobią. Artykuł Cynamonki dyniowe
Blendman