Odrywane piernikowo-pomarańczowe drożdżówki, to idealna opcja na nieśpieszne weekendowe śniadanie zimą :) 270 g mąki tortowej 120 g mąki krupczatki 3 łyżki ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju rzepakowego łyżka masła łyżka konfitury pomarańczowej starta skórka z pomarańczy Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy(...)drugi (po 4 sztuki) i przekładamy je pionowo do natłuszczonej formy na muffiny. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Odrywane drożdżówki pomarańczowo-piernikowe pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdlatego, że jest zaraz po wolnym i człowiek jest rozleniwiony, a po drugie dlatego, że do piątku jeszcze cały tydzień. Aby umilić ten dzień proponuje Wam upiec miękkie, kakaowe drożdżówki z malinami. Drożdżówki podałam z kremem czekoladowym. Składniki: DROŻDŻÓWKI: 2 1/4 szkl. mąki 3/4 szklanki letniego mleka 60 g masła 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki cukru szczypta soli(...)kremu czekoladowego i kilka malin. Bułki posmarować jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez 17-18 minut. Po wystudzeniu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać każdą drożdżówkę roztopioną czekoladą
Kuchnia w oparachuwielbiam takie drożdżówki! Mam to od dziecka - moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była właśnie drożdżówka 😉 Dzisiaj w moim ogródku zobaczyłam pierwsze dojrzałe porzeczki oraz borówki i wzięło mnie na pieczenie takich oto drożdżóweczek... z borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także(...)bułeczki urosną, w każdej z nich robimy wgłębienie (dość głębokie), np. dnem szklanki. Następnie do każdego wgłębienia sypiemy odrobinę kaszy manny i układamy umyte i osuszone owoce. Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyWitajcie. Wiem, że jest gorąco ale naszło mnie na drożdżówkę-to zrobiłam. Zapraszam więc na smakowitą i puszystą drożdżówkę słodzoną miodem lawendowym od Huzar . Ciasto drożdżowe z miodem jest długo świeże i wilgotne. Dodatkowo moja drożdżówka zamiast jajek ma w sobie puree z dyni i dzięki niemu ma piękny kolor. Polecam Składniki: 50 g kostki drożdży 1/2 szkl(...)miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie mieszamy ciasto łyżką drewnianą i przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy drożdżówkę. Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneUcierane z rabarbarem (klik) już było więc kolej na drożdżówkę i to nie byle jaką,bo na bogato,z budyniem. Wystarczy zaparzyć kubek ulubionej kawy lub herbaty i zajadać. ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki(...)zrobić kruszonkę. Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,rabarbar rozsypać po całości lekko wgniatając go. Wierzch posypać kruszonką. Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut. Upieczoną pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie przekroić w połowie po całej długości. Zagotować 2 szklanki mleka
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo lubię różnego rodzaju drożdżowe wypieki. Najbardziej chyba lubię słodkie drożdżówki :) Ale dzisiaj postawiłam na wytrawną wersję drożdżówek z pomidorkami i śmietaną. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki drożdżowe z pomidorami składniki 15 g drożdży jajko 250 g mąki (ja użyłam razowej) pół szklanki letniego mleka duża łyżka roztopionego masła pomidorki koktajlowe zioła prowansalskie 100 ml śmietany(...)Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy rozczyn, jajko, masło, zagniatamy ciasto, jeżeli trzeba to można dodać 3 - 5 łyżek mąki. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. Następnie formujemy drożdżówki, środek robimy wklęsły a brzegi wyciągamy do góry, zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Śmietanę mieszamy z serem, doprawiamy ziołami prowansalskimi i nakładamy na środek każdej drożdżówki. Na to układamy
Delusional TrineDrożdżówki, bułeczki, rogaliki ... wszystko co ma w swoim składzie drożdże kocham nad życie ❤ i pewnie z tego powodu właśnie ten gatunek ciasta piekę najczęściej. Dziś zapraszam na klasyczne, bardzo polskie (bo chyba nigdzie na świecie nie wypieka się identycznych) drożdżówki z serem. Nie mam najmniejszych problemów z ciastem drożdżowym, więc drożdżówki są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne 😊 Składniki(...)zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy, aby otrzymać tzw. "muszkę" (odrobina serowego farszu może wypłynąć nam z ciasta - nie zważamy na to). Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st. i pieczemy
Walijskie Pichcenieokresie Wielkanocy w moim domu zaczynają królować drożdżowe wypieki. Drożdżowe baby nie zawsze cieszą się największym powodzeniem, za to świeżej drożdżówki nigdy nikt nie odmawia. Te są wyjątkowe – w formie uroczych wianuszków lub, jak kto woli, ślimaczków nadzianych aromatycznym cynamonowym nadzieniem. Polecam je nie tylko od Święta. Pochodzą ze Skandynawii i zwą się Kanelbullar. Ich charakterystyczną cechą jest chrupiąca(...)cieszą oko wyglądem, to jeszcze doskonale smakują. Wbrew pozorom robi się je bardzo prosto, a zwija się je błyskawicznie. Zobaczcie na zdjęciach. Z przepisu otrzymamy ok. 13-15 aromatycznych drożdżówek – zapewniam, że znikną w oka mgnieniu! Najlepsze są jeszcze ciepłe – od razu po przygotowaniu. Kanelbullar – drożdżówki z cukrową posypką: 3 szklanki mąki (500 g) + do podsypywania
Poezja smakuPostawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego , którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej: Drożdżówka ślimak bogato nadziana Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki . Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki(...)makiem https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/slimak-drozdzowy-z-makiem.html MARCEPANOWY KĄCIK - Ciasto drożdżowe z chałwą https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/ciasto-drozdzowe-z-chawa.html DORCIA W KUCHNI [FB] - Placek drożdżowy (jeszcze gorący) https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/1048212918650571?hc_location=ufi KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/przytulane-drozdzowki-ze-sliwkami-i.html MOJE DOMOWE KUCHARZENIE = Zakręcona drożdżówka z makiem https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/zakrecona-drozdzowka-z-makiem.html c.d.n
Grunt to przepis!Ostatnio mam fazę na orkisz... chałka , drożdżówki ze słodkim nadzieniem a teraz padło na drożdżówki z budyniem. JAKIE ONE SĄ DOBRE! Te z piekarni czy marketu przy nich to nic. Pachnące, słodkie, zdrowe i pyszne... Czego chcieć więcej? Składniki na 15 drożdżówek: 500 g mąki orkiszowej typ 450-750 40 g drożdży 5 łyżek oleju kokosowego(...)pieczenia i spłaszczamy. Odkładamy w ciepłe miejsce na czas robienia i studzenia budyniu. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z 3 łyżkami ksylitolu), studzimy. W drożdżówkach robimy dziurkę i nakładamy ok. 2 łyżki budyniu. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia... Mnie zagadali i się lekko przypaliły
CzarnawisienkaSkoleboller czyli norweskie szkolne bułeczki, to nic innego jak drożdżówki z budyniem. Osobiście nigdy nie kupowałam drożdżówek. Nigdy mi one nie smakowały. Co innego domowe!:) Zwłaszcza z tego przepisu. Chciałabym Wam napisać jak bułeczki smakowały następnego dnia, ale po prostu nie mogę – nie ostała się ani jedna. Drożdżówki wyszły niesamowicie puszyste i mięciutkie. Smakowały nam wszystkim bardzo. Pomimo tego
Smaki Na TalerzuPrawdziwy smak dzieciństwa- drożdżówki z dżemem, jak z najlepszej piekarni. Do nich tylko kubek kakao (takiego prawdziwego, nie instant) i mamy śniadanie, jak za czasów mojej podstawówki :) Ach, jak wtedy wszystko smakowało, czy to drożdżówka, czy jogurt z bułką pszenną, czy kanapka z żółtym serem… Bo jak się miało te 8 – 10 lat… Czytaj dalej Zawijane drożdżówki
brunetkawkuchniMoje drożdżówki są porządnie nadziane, tak od serca. Dlaczego? Bo tak lubię najbardziej. Dla mnie ciasto to dodatek, który za sprawą bardzo dużej ilości nadzienia nie wysycha i smakuje wyśmienicie nawet na 3 dzień. O ile coś jeszcze zostanie ;) Za tło przepraszam, nie mam jeszcze parapetu :D Może coś na to doradzicie? :D Potrzebujemy: Ciasto: 250 ml mleka 1 opakowanie(...)nadzieniem, pozostawiając około 2 cm wolnego ciasta u góry. Ciasto posmarowane nadzieniem zwijamy jak roladę. Następnie tniemy ostrym nożem na paski o szerokości około 4 - 5 cm. Każą drożdżówkę ugniatamy wzdłuż trzonkiem noża, powodując, że boki unoszą się lekko ku górze. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Pieczemy
MamaOskarkanaturalną zawartość tłuszczu – taką jak w czasie dojenia (sezonowo waha się ona od 3,5-4%). I właśnie z takiego mleka wychodziły najlepsze, babcine wypieki. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) to przepis, który przeniesie każdego do smaków dzieciństwa. Ciasto drożdżowe pozwala przywołać magiczne wspomnienia. Drożdżówki z tego przepisu są miękkie i długo zachowują świeżość. Rogaliki najlepiej smakują podane(...)poniedziałek jeszcze przemycam je do pracy. Są niesamowicie aromatyczne i pachnące, a dodatek skórki cytryny do serowej masy czyni ją bardzo lekką i orzeźwiającą. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) – ciasto: 600 g mąki pszennej 300 ml ekologicznego mleka (użyłam z Piątnicy) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g rozpuszczonego masła (min. 82% tłuszczu) 40 g świeżych drożdży szczypta
Poezja smaku