drozdzowka - 3896 przepisów (strona:36/260)

Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą 123

Uwielbiam ciasto drożdżowe za jego plastyczność i niesamowite formy jaki może przybrać. Najgorsze co może się przydarzyć to sucha drożdżówka, ileż to razy jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta, a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie(...)zagospodarowania około 50 kg wiśni, więc spodziewajcie się przepisów właśnie z tymi owocami. ps. To jest drożdżówka na 4 duże gryzy, po jednym na każde „skrzydełko” Składniki na 12 drożdżówek: 500 g mąki (u mnie standardowo 300 g mąki pszennej, tym razem tortowej „Basia” i 200 g pełnozirarnistej też „Basia) 300 ml mleka sojowego

greenscarf
Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową 149

Ciasto drożdżowe „lubi” owoce, owoce „lubią” ciasto drożdżowe. ;) A kto nie lubi ciasta drożdżowego z owocami? Nie wiem czy znajdzie się ktoś taki. Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową – dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na 12 drożdżówek: - 500g mąki luksusowej (typ 550) - 250ml mleka - 50g drobnego cukru do wypieków - 25g świeżych drożdży - 75g miękkiego masła - 1 płaska łyżeczka(...)soli - 1 jajko - skórka starta z ½ cytryny Dodatkowo: - truskawki - 1 jajo z 1 łyżką mleka (do posmarowania drożdżówek) - kruszonka migdałowa ( tu przepis ) - lukier (lub cukier puder) Mąkę przesiewamy do misy. Przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki (z tej przesianej) – mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z serem 150

Ciepłe, pachnące i cudownie prezentujące się drożdżówki potrafią skraść serce nie jednego łasucha. Domowe wypieki choć są zazwyczaj czasochłonne to myślę, że od czasu do czasu warto ten czas poświęcić :) Miękkie ciasto z delikatnie waniliowym serem - po pierwszym kęsie będziecie w niebie :) Zapraszam! Drożdżówki z serem   Składniki: 250 g mąki 40 g cukru 1/2 szklanki letniego mleka(...)masła  1 jajko szczypta soli nadzienie: dowolny serek twarogowy, 2 łyżki śmietany, cukier waniliowy rozbełtane jajko do posmarowania drożdżówek Przygotowanie: Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżkę cukru, 3 płaskie łyżeczki mąki, 1/4 szklanki letniego mleka. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut.  Dodajemy mąkę, sól, resztę cukru i mleka, jajko oraz

Tagebuch po polsku
Drożdżówki 138

drożdżówek przekonałam się dopiero na studiach- bułka z kruszonką i „Kubuś”   stały się obowiązkowym zestawem podczas piątkowych lub sobotnich powrotów do domu. Korzystając z dnia wolnego postanowiłam upiec je samodzielnie. Wykorzystałam to co miałam akurat w domu- budyń i śliwki z kompotu- nie uśmiechało mi się mielenie sera na osiem małych drożdżówek..      Zawsze(...)przepisu z wykorzystaniem drożdży- czasem robi mi się dość twarda i chrupiąca skórka- o ile w bułkach pszennych czy rogalikach ona nie przeszkadza, to w cieście z owocami lub drożdżówkach nie jest zbyt mile widziana. Tym razem jednak bez tego się obeszło- bułeczki są mięciutkie i puszyste, może za sprawą śmietany, sama nie wiem. Ciasto mimo tego, że dodałam sporo

Wrzosowa Polana
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 163

specjał do przygotowania którego naprawdę nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i czasu. Wystarczy raz dwa zagnieść ciasto, potem migiem nadziać bułeczki i gotowe! Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka maki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych(...)Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia.  Rulon kroić

Grunt to przepis!
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 115

książki "Czekolada" . Moja wersja jest zdeczko okrojona, bo z połowy oryginalnych składników, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz bez wykończenia lukrowego - i tak słodyczy w tych bułeczkach nie zabrakło :) Drożdżówki wyrosły jak szalone! Wyszły puszyste, wspaniale pachnące cynamonem, a w smaku z pyszną nutką czekolady i wanilii. Na pewno będę jeszcze wracać do tego przepisu! A może następnym razem zrobię wersję(...)przytuloną" w tortownicy? Hmm... Chyba ponowne wykorzystanie przepisu będzie szybciej niż pierwotnie zakładałam ;) Składniki na 10 sztuk dużych drożdżówek: CIASTO: 100g masła - roztopić 200ml mleka - zmniejszyłam z pierwotnej ilości 250ml, bo obawiałam się zbyt lepkiego ciasta 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka pasty waniliowej 350g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych   150g mąki pszennej pełnoziarnistej

Grunt to przepis!
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 150

Naprawdę ostro nadziane! W temacie bułeczek drożdżowych zdziałałam już całkiem sporo. Były Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi , a także Drożdżowe grzebienie z dżemem . Piekłam  Zakręcone drożdżówki z twarogiem oraz Drożdżówki z Nutellą . Całkiem niedawno mierzyłam się z także z Maślanymi bułeczkami przytulonymi z powidłami śliwkowymi .  Tym razem jednak naszła mnie ochota na drożdżowe co nieco w bardziej wytrawnej(...)mięsną i papryczką pepperoni z zalewy. Wyszły rewelacyjne!  Przy okazji zachęcam do podejrzenia przepisu na domowej roboty Pieczeń wieprzową z czerwoną papryką , której to część spożytkowałam w poniższych drożdżówkach. Składniki na 14-15 średniej wielkości bułeczek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa typ 450 80g cukru szczypta soli

Grunt to przepis!
Drożdżówka do odrywania z cynamonem, orzechami i żurawiną 148

naszej kuchni roznosi się błogi zapach drożdżowego ciasta i cynamonu. Nigdy nie przepadałam za drożdżowymi ciastami aż tu nagle - gdy spadł śnieg nabrałam takiej ochoty na domową drożdżówkę, że od razu musiałam ją upiec. Drożdżówka do odrywania jest genialnym wypiekiem - cudownie słodka i aromatyczna - idealna na zimowe wieczory z gorącą herbatą lub mlekiem. Fantastycznie się sprawdza jako przekąska do podjadania(...)przed telewizorem. Polecam!!! Drożdżówka do odrywania Składniki na ciasto:   2 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży w proszku 5 łyżek masła 2/3 szklanki mleka szczypta soli 2 jajka Składniki na nadzienie: 100 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich 3 łyżki cynamonu 3/4 szklanki cukru 5 łyżek masła Do dzieła!!! W mleku rozpuszczamy masło

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżówki z jabłkami 1958

spodobały, że nie mogłam ich nie upiec. Wprawdzie w "Wypiekaniu na śniadanie" czas na publikację jest do niedzieli ale mam nadzieję, że mnie przyjmą jeszcze do grona wspólnego wypiekania drożdżówek. :)  Drożdżówki robi się dosyć szybko, zwijanie wcale nie takie trudne jak by się wydawało a efekt końcowy powalający. Nam smakuj bardzo. Według przepisu Eli drożdżówki powinny być z nutellą(...)Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę

Ala piecze i gotuje
Ślimaczki drożdżowe z budyniem 232

Bardzo pyszne drożdżówki, robię je od wielu lat. Są przepyszne. Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w małej ilości mleka, pozostałe mleko zagotować i do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Drożdże pokruszyć do dużego kubka, dodać 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/4 szklanki ciepłego(...)płat ciasta budyniem i zwinąć ze strony gdzie jest krótszy bok , tworząc roladę. Pociąć na plastry o szerokości 2 cm. Położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i położyć drożdżówki, zostawić na chwilkę do lekkiego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200, przez 15-20 minut. Drożdżówki muszą lekko urosnąć i nabrać złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, posypać

Kuchnia Pokoleń
Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia 142

wędliną. Jako dodatków użyłam igiełek rozmarynu, plasterków czerwonej cebuli i czosnku. Bułki posypałam gruboziarnistym pieprzem i solą w płatkach. Ale można użyć ulubionych dodatków. Uzupełnienie: Jedna z blogerek piekących drożdżówki zwróciła uwagę, że dla niej to bardziej bułki niż drożdżówki. Ma rację! Moje to również bardziej bułeczki z wytrawnymi dodatkami niż klasyczne drożdżówki. Nie zwróciłam na to uwagi, gdyż cały(...)czas myślałam o moim wyrobie jak o bułkach, co z reszta widać po wpisie (używam określenia bułka a nie drożdżówka) Przepis podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „  Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera

Stare Gary
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem 86

dzisiaj pachnie pysznie . Wstałam dzisiaj z myślą o pysznej drożdżówce i oto jest . Wyczekana , wytęskniona oraz poskromiona przez moje dłonie. Oj niesforna niesforna drożdżówko . Tak oto finał, a  zarazem koniec. Pyszna drożdżówka została dzisiaj spałaszowana do kawki.   Wypiekanie na śniadanie      Witam serdecznie wszystkie piekące zemną osóbki . Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem składniki na ciasto(...)pszenna tym 500) 8 g drożdży instant - 1 paczka 1 jajko i 1 żółtko 50 g cukru 100 g masła ( dałam margarynę ) 150 ml ciepłego mleka 1 szczypta soli Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem  nadzienie: 1/2 kg śliwek lub moreli ( dałam śliwki ) 150 g twarogu 2 łyżki śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki pasty waniliowej (nie miałam dałam cukier

Różowa kuchnia
Drożdżówki z budyniem i truskawkami. 138

Drożdżówki kojarzą mi się ze szkołą. Pamiętam jak skubałam z nich kruszonkę, chyba najbardziej ją wtedy lubiłam. Dziś mogę być zadowolona gdyż drożdżówki wyszły mi bardzo dobre i zniknęły całe. Składniki: Ciasto: 12g suszonych drożdży, 270g mąki tortowej, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 2 i 1/2 łyżek ciepłej wody, 1 jajko, 1 łyżka roztopionego masła, 3 łyżki cukru(...)większej włożyłam trzy kawałki ciasta, gdzie ciasto było jedno obok drugiego. Do drugiej włożyłam tylko dwa kawałki ciasta i miały więcej luzu - na kolejnych fotkach będzie widoczna różnica w drożdżówkach. Przykryć ściereczką i odstawić na 25-30min. Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i obsypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni na ok.25min

W kuchni u Moniki
Drożdżówki z truskawkami 85

Dawno nie było domowych drożdżówek, ale jakoś tak się utarło, że jak syn gdzieś wyjeżdża, to drożdżówki są.  Nie mogło więc być inaczej przed szkolną wycieczką.  Drożdżówki zrobione, zdjęcia zrobione, drożdżówki zjedzone a przepis gdzieś zaginął.  Po jakimś czasie znalazłam karteczkę z notatkami, ale źródło przepisu?  Gdzieś a jakiegoś bloga, ale od kogo(...)pamiętam.  Może ktoś zna?  Bo nie lubię tak bez podawania autora.     Składniki (na ok 5 - 7 drożdżówek) 15 g drożdży świeżych (u mnie 5 g instant) 30 g cukru 270 - 300 g mąki orkiszowej jasnej (w oryginale była chyba pszenna) 100 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 płaska łyżka

Sto kolorów kuchni
Drożdżówki z marmoladą 142

Czerwone maki. Ognista czerwień. Pustynny piasek. Biały akcent. Padam...chyba pora na drugą kawę... Choć do dzisiejszych drożdżówek zdecydowanie wolę mleko.Drożdżówki jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, niesamowicie klejące się od nadmiaru marmolady.Pięknie pachnące i miękkie. Jedynie wyglądem trochę straszą ale co tam;) Daleko im co do niektórych idealnie wyglądających bułeczek na innych blogach ale kto by się(...)przejmował? ;) Dlatego życzę Wam udanego początku tygodnia a ja idę naładować akumulatory paliwem pt."cukier":D Skorzystałam z tego przepisu robiąc drożdżówki (klik ) nie mniej oryginał znajdziecie na Moich Wypiekach. Porcja na 12 drożdżówek Składniki: Zaczyn:  25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki 100 ml letniego mleka szczypta soli Ciasto:  500 g mąki

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania