drozdzowka - 3896 przepisów (strona:28/260)

Drożdżówki z truskawkami i mango 83

Czas czytania: 2 min Fenomenalne drożdżówki z truskawkami i mango! Miękkie delikatne ciasto wypełnione soczystymi truskawkami i słodkim mango, wszystko posypane chrupiącą kruszonką i udekorowane lukrem to propozycja deseru na letnie popołudnie. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i lekkie, w surowej postaci dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki przy formowaniu bułek, ponieważ będą po upieczeniu twarde. Do formowania bułek(...)najlepiej użyć oleju, którym przed formowaniem drożdżówek należy wysmarować dłonie, to ułatwi pracę z ciastem. Połączenie truskawek i mango jest wspaniałe i smakuj obłędnie, a do tego chrupiąca kruszonka czego chcieć więcej no może kubeczek kawy 😉 Ach, i muszę to powiedzieć, że trzeba dużo silnej woli, żeby nie zjeść wszystkich drożdżówek od razu! Życzę smacznego 🙂 Print Drożdżówki z truskawkami

SprawdzonaKuchnia.pl
Wegańskie drożdżówki z rabarbarem 160

Wegańskie drożdżówki z rabarbarem to pomysł na zdrową i smaczną przekąskę dla osób, które na co dzień są na diecie wegańskiej lub tez muszą unikać nabiału , jajek i cukru. Drożdżówki przygotowuje się naprawdę ekspresowo (ekspresowo znikają też z talerzy :)). Do ich przygotowania użyłam mąki orkiszowej, ale możesz zamienić ją na mąkę pszenną. Zamieniłam również cukier na erytrol, dzięki czemu mają(...)mniej kalorii od tych tradycyjnych. Nie widzę jednak przeszkód, abyś użyła cukru białego lub trzcinowego To co, smacznego Wegańskie drożdżówki z rabarbarem Składniki na 8 drożdżówek: 350 g mąki orkiszowej 15 g mąki ziemniaczanej 120 g erytrolu 60 g oleju kokosowego 16 g suchych drożdży sól 150 ml mleka sojowego rabarbar nektarynka + 70 g mąki orkiszowej 30 g erytrolu

365 dni dookoła kuchni
Drożdżówki z serem 104

Smakowite klasyczne drożdżówki z serem. W pierwotnej wersji miały być oblane lukrem, jednak wyszły tak pyszne że połowa zniknęła zanim, zdążyłam go zrobić :). Polecam wszystkim miłośnikom drożdżowych wypieków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek(...)ponownie krótko je zagniatamy i dzielimy na 9 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, i układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odległości między drożdżówkami, tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min aby jeszcze trochę urosły, gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki

Blog kulinarny S9.PL
Cytrynowe ciasto drożdżowe 127

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną 159

mojprzepisna.pl | Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną Od dawna miałam wielką ochotę na drożdżówki z serem i kruszonką. Inspirację znalazłam na Moich wypiekach . Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, drożdżówki są słodkie, ale tylko dzięki białemu serowi. Nawet na drugi dzień są przesmaczne. Piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 26 cm, bo chciałam żeby były jak odrywane buchty(...)swoją objętość (ja zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 20 min są już napuszone). Piec w 200 st. przez 20-25 min. Smacznego! Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną

moj przepis na
Drożdżówki z serem 101

Ostatnie drożdżówki z makiem bardzo mi posmakowały, więc zachęcona tym faktem, postanowiłam zrobić kolejne, tym razem z serem. Ponoć są to tradycyjne krakowskie drożdżówki, przynajmniej tak są nazywane. Najważniejsze, że są smaczne i proste do zrobienia. Drożdżówki z serem posmakowały mi nawet bardziej niż te z makiem, bo są delikatniejsze i bardziej wilgotne. Bułeczki też ładnie wyglądają i szybko się(...)skręciłam dwa razy wokół własnej osi i tak przygotowane bułeczki przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na jednej blasze z wyposażenia piekarnika układałam sześć bułeczek. Drożdżówki posmarowałam z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pierwszą blachę wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Drugą blaszkę piekłam już tyko 15 minut. Drożdżówki wystudziłam

Waniliowe Improwizacje
Drożdżówki z jabłkami 138

Drożdżówek nigdy nie jest za dużo. Zawsze znikają co do jednej. Mam fazę na wypieki z jabłkami (może dlatego, że króluje teraz moja ulubiona szara reneta), więc późnym wieczorem postanowiłam upiec drożdżówki z nimi, żeby były na śniadanie. Okazało się, że nie mam świeżych drożdży. Tych suszonych instant używam zazwyczaj do pizzy czy chleba – a że mam je zawsze(...)szufladzie, tym razem wypróbowałam je na bułeczkach – okazało się, że wyśmienicie się sprawdzają. Drożdżówki musiały ciut dłużej porosnąć, jednak w smaku były obłędne. Pamiętajcie tylko, aby nie używać jabłek, które puszczają dużo wody – najlepiej sprawdzą się właśnie renety czy antonówki. Drożdżówki z jabłkami: 3 i ½ szklanki mąki 1 opakowanie drożdży instant (7 g) ¾ szklanki ciepłego mleka ½ szklanki drobnego

Poezja smaku
Fit drożdżówki z owocami i kruszonką 181

drożdżówki z owocami i kruszonką Nie za słodkie, delikatne i rozpływające się w ustach - tak bym określiła moje drożdżówki z owocami i kruszonką. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/3 szklanki mleka - 2 jaja - 1/4 szklanki oleju - 1/4 szklanki ksylitolu/erytrolu - szczypta soli - 1/3 kostki drożdży - ulubione owoce Składniki na kruszonkę: - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu - 1/2 kostki masła Wszystkie(...)wyrośnięcia na ok. 45 minut - gdy ciasto wyrośnie uformuj z niego małe kuleczki z małym dołeczkiem, w które dodaj ulubione owoce w małych kawałkach - ja dodałam maliny i borówki - drożdżówki posyp kruszonką - piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż się zarumienią.  SMACZNEGO! Fit drożdżówki z owocami i kruszonką sprawdzą się na każdą okazję

MintTaste
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NUTKĄ POMARAŃCZY 119

Moją ulubioną formą śniadań są śniadania na słodko. Drożdżówki, placuszki, pankejki, czy kaszka manna. Tym razem proponuję drożdżówki z serem i pomarańczową skórką, która nadaje drożdżówkom orzeźwiającego aromatu. Drożdżówki plus sok pomarańczowy Hortex to idealna propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, z pewnością ucieszy naszą drugą połówkę.        SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki 35 g drożdży 3/4 szkl(...)wymiarach około 10x 15 cm, Wzdłuż krótszego brzegu kładziemy 2 łyżki nadzienia. Z przeciwnej strony, ciasto nacinamy na 6-7 pasków. Zwijamy tak, żeby końce pasków były pod spodem drożdżówki. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy ciepłym mlekiem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem

słodki bratek
Drożdżówki z serem (rogaliki z powidłami) 120

Lubicie drożdżówki? Synek upatrzył sobie drożdżówki z serem w pobliskiej piekarni, dlatego postanowiłam upiec podobne pierożki z serem, które wpadły Jemu w oko A że zostało mi trochę ciasta, to dorobiłam rogaliki z powidłami śliwkowymi. To co, kto wpada na pyszne drożdżówki? Składniki: – 550g mąki pszennej – 250ml ciepłego mleka – 40g świeżych drożdży – 1 jajko + 1 jajo(...)posmarowania drożdżówek – 50g roztopionego masła – 4 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto, to dodać więcej cukru) – szczypta soli Nadzienie wg uznania ( u mnie w pierożkach – twaróg delikatny, wymieszany z jajkiem, budyniem w proszku i odrobiną cukru, rogaliki zrobiłam z domowymi powidłami śliwkowymi). Z drożdży zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę mąki

Smaki Armine
Szneki z budyniem żurawinowym 119

Chrupiące do domowe drożdżówki z budyniem ze świeżej żurawiny i kruszonką. O właściwościach żurawiny nie będę się rozpisywać,  bo wszyscy wiemy jaka jest zdrowa. Więc dlaczego nie dodać jej do drożdżówek. A budyń na niej zrobiony będzie bez konserwantów i ze świeżymi owocami. Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 2 łyżki masła 4 żółtka(...)żurawiny wlewam jajka i cały czas mieszam aż zgęstnieje budyń. Odstawiam z palnika, przykrywam budyń folią spożywczą dotykając powierzchni budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha. Odstawiam do przestygnięcia. Na wyrośnięte drożdżówki we wgłębienia układam budyń, można to zrobić łyżka, szprycą. Układam po trzy kulki żurawiny na każdej drożdżówce. W misce zagniatam palcami masło z mąką, na końcu dodaję cukier

wesoła kuchnia
Drożdżówki z agrestem 127

obrodziły dość obficie I dzięki temu w moim mieszkaniu zagościła duża miska tych piękności. Połowa od razu wylądowała w brzuchu, ale z reszty trzeba było coś zrobić Padło na drożdżówki <3 Standardowo robi się je zwykle z jagodami (szukasz przepisu na mega jagodzianki? zapraszam tutaj – domowe jagodzianki ), jednak tym razem cudowne drożdżowe ciasto wypełniłam słodkim nadzieniem agrestowym(...)był strzał w dziesiątkę Drożdżówki z agrestem są cudownie pyszne Zresztą co będę Wam opowiadać, sami spróbujcie Drożdżówki z agrestem przepis na 12 drożdżówek CIASTO: 650 g mąki pszennej 1 jajko 50 g drożdży 55 g masła 1 l mleka 2 łyżki miodu szczypta soli + agrest + łyżka skrobi ziemniaczanej + jajko CIASTO: Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżeczką

365 dni dookoła kuchni
Drożdżówki fit 133

Drożdżówki fit z dżemem Pyszne drożdżówki fit !  Niesłodkie, wilgotne i miękkie - pyszna propozycja na II śniadanie. Składniki: (na 12 drożdżówek) - 3 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej; - 2 szklanki mąki pszennej; - 6 łyżek oleju; - 5 łyżek cukru trzcinowego/ksylitolu; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 1 łyżka nasion chia; - 3 małe jaja; - 1/3 kostki świeżych drożdży; - 1 szklanka mleka; - ulubiony dżem - ja wybrałam(...)minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość; - gdy ciasto wyrosło, odrywaj kawałki ciasta, rozkładaj na ręce i w środek dodawaj po łyżeczce lub więcej ulubionego dżemu - zaklej drożdżówkę z każdej strony bokami ciasta - uformujesz w ten sposób okrągłe bułeczki; - gotowe drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 15 minut aby jeszcze podrosły i posmaruj białkiem jaja; - piecz

MintTaste
Drożdżówka z owocami 130

Dziś polecam łatwy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżówka po upieczeniu jest aromatyczna, puszysta i delikatnie wilgotna w środku, a z wierzchu przypieczona i chrupiąca za sprawą kruszonki. Idealne ciasto na deser do kawy lub herbaty. Moja drożdżówka to miłe wspomnienie z dzieciństwa i beztroskich wakacji na wsi. Będąc już dorosłą, zawsze starałam się odtworzyć jej smak(...)właśnie drożdżówka z owocami smakuje prawie tak jak ta, którą pamiętam z dzieciństwa, może tylko brakuje tamtego klimatu i beztroski. Przygotowując ciasto drożdżowe, należy poświęcić mu nieco czasu i zapewnić ciepło podczas wyrastania, a ono po upieczeniu odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. W pomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę

Kuchcik gotuje