Rewelacyjne drożdżówki z serem i dżemem. Najlepiej smakują cieplutkie, prosto z piekarnika. Dzieciaki je wręcz uwielbiają, a ja chętnie je przygotowuję, wiedząc, że smakują. Takie domowe drożdżówki to fajna przekąska dla dzieci do szkoły, a także dla nas dorosłych, do pracy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z serem i dżemem są naprawdę bardzo łatwe do zrobienia, a ich przygotowanie nie zajmuje(...)dużo czasu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, a przekonacie się sami, jakie są łatwe i smaczne. DROŻDŻÓWKI Z SEREM I DŻEMEM – PRZEPIS Składniki Ciasto 550 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 200 ml mleka 100 ml wody 7 g drożdży instant szczypta soli 40 g masła Nadzienie 400 g sera białego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 żółtka
Przepiski.plDrożdżówki to takie słodkie wypieki, które trudno zastąpić czymś innym. Wielu z nas kojarzą się one z dzieciństwem, ponieważ można je było kupić w każdym sklepiku szkolnym. Te wypieki można piec z wieloma dodatkami: serem, budyniem lub różnymi owocami sezonowymi. Ja dzisiaj zrobiłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem, a całość jest posypana kruszonką, bez której trudno sobie wyobrazić te słodkości(...)Upieczone drożdżówki z rabarbarem i budyniem można polukrować. Wypieki te możemy przygotowywać o każdej porze roku i z owocami, które akurat są dostępne. Mogą to być truskawki, wiśnie, jabłka, itp. Drożdżówki z rabarbarem i budyniem to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, sprawdzą się również na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Drożdżówki z rabarbarem
Danka Pichcijuż Wam ostatnio pisałam, mój etap na drożdżowe wypieki nadal trwa. Tym razem popiekłam drożdżówki ze śliwkami i kruszonką . Pyszne, mięciutkie, puszyste bułeczki na słodko z wierzchu obficie posypane kruszonką. Oj jakie to było pyszne, o czym świadczy to, że drożdżówki zniknęły w mgnieniu oka ze stołu. Idealne są na drugie śniadanie, bądź przekąskę w czasie szkolnej przerwy lub przerwy(...)pracy. Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - składniki na około 8 drożdżówek: * 500 g mąki pszennej * 3 łyżki cukru * 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych * 220 ml mleka * 80 g masła * 1 jajko * pół płaskiej łyżeczki soli Kruszonka: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Dodatkowo: * około 24 sztuk śliwek (na jedną drożdżówkę użyłam
Zrób to smacznieDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, puszyste domowe drożdżówki z malinami i kruszonką . Dla mnie to duet idealny, kwaskowate maliny, słodka kruszonka i lukier. Domowe drożdżówki są tak pyszne, że trudno im się oprzeć i poprzestać na jednej. Znikają bardzo szybko, więc od razu doradzam, aby upiec je z podwójnej porcji. A ich nadmiar wystarczy zamknąć szczelnie w pudełku(...)równie dobre następnego dnia. Drożdżówki z malinami i kruszonką - składniki na 8-9 drożdżówek: * 500 g mąki pszennej * 3 łyżki cukru * 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych * 220 ml mleka * 80 g masła * 1 jajko * pół płaskiej łyżeczki soli Kruszonka: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Dodatkowo: * około 250 g malin (mogą
Zrób to smacznieróżne sytuacje, kiedy trzeba zmierzyć się z czymś nowym, również w kuchni. Dlatego też jakiś czas temu zaczęłam przygodę z ciastem drożdżowym. Pierwsze chyba na tapetę poszły pączki, potem drożdżówki, a później już samo poleciało. Teraz ciasto drożdżowe w różnej postaci gości na moim stole od czasu do czasu. Tym razem przygotowałam drożdżówkę z marmoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)ciasto przełożyłam do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę umieściłam w miseczce i palcami rozcierałam do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Drożdżówkę piekłam około 50min w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i pokroiłam na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na wypieki
Waniliowe ImprowizacjeSwojskie, pachnące drożdżówki zaplatane z konfiturą. Wypływająca z ich wnętrza marmoladka z żurawiny i spora porcja słodkiego lukru cytrynowego. Domowe drożdżówki odpowiednio przechowywane zachowują świeżość do 3 dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki przełożone owocową marmoladką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 10 sztuk Przygotowanie 1 godz. Pieczenie 20 min. Kalorie(...)kcal Zaplatane drożdżówki z konfiturą z owoców świeżej żurawiny i polewą lukrową. Drożdżowe bułeczki nadziewane żurawinką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 250 ml letniego mleka 50 g białego cukru 10 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży) 500 g mąki pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu) 1 jajko od szczęśliwej kury 50 g roztopionego, ostudzonego masła KONFITURA ŻURAWINOWA
ProstePesto.plOkrągłe, niewielkie drożdżówki ze śliwkami węgierkami i pachnącą, cynamonową kruszonką. Drożdżówki można przyrządzać z wielu rodzajów owoców, jednak te ze śliwkami według mnie są godne polecenia. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Dro\u017cd\u017c\u00f3wki ze \u015bliwkami i cynamonow\u0105 kruszonk\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/drozdzowki.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/drozdzowki-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)u00f3wki ze \u015bliwkami piecz w 180 stopniach przez 20 - 30 minut.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/drozdzowki-ze-sliwkami-i-cynamonowa-kruszonka\/#wpzoom-rcb-direction-step-15987856392087992","image":""}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":3}} Drukuj Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 5 od 3 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Porcje 10 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 300 kcal
ProstePesto.plPudding z drożdżówki to doskonały sposób na wykorzystanie twardej kilkudniowej drożdżówki bądź nawet chałki. Można przygotować ją bez cynamonu i powideł śliwkowych, a można je też zastąpić każdym innym dowolnym dżemem bądź marmoladą. To taki szybki deser, który w moim domu znika w mgnieniu oka. Czasami specjalnie piekę więcej drożdżówki, aby potem móc przygotować z niej pudding :) Jeśli podoba(...)się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj Składniki: * około 600 g drożdżówki * 300 g śmietany kremówki 36% * 220 ml mleka * 3 jajka * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 1 płaska łyżeczka cynamonu * 2 łyżeczki cukru * masło do posmarowania drożdżówki * powidła śliwkowe do posmarowania drożdżówki (użyłam Kandy ) Wykonanie: Drożdżówkę pokroić na cienkie kromki. Każdą kromkę
Zrób to smacznieDrożdżówki z truskawkami i rabarbarem powstały w ten weekend spontanicznie – po tym jak na bazarku kupiliśmy dojrzały, czerwony rabarbar. W lodówce były truskawki i drożdże, więc od razu wiedzieliśmy, że będziemy robić maślane drożdżówki. Bułeczki z tego przepisu wychodzą lekkie, puszyste, o wyczuwalnym maślano-cytrynowym smaku. Ten zestaw dobrze komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Serdecznie polecamy(...)Udostępnij Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – składniki Owoce: 300 g truskawek 300 g rabarbaru 1 łyżka cukru Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka 70 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 / 3 łyżeczki soli 70 g masła skórka starta z połowy cytryny Kruszonka: 50 g mąki krupczatki
niecodziennikparyCzas czytania: 3 min Drożdżówki leśne to puszyste ciasto wypełnione jeżynami, borówkami i jagodami z dużą porcją lukru! Skusicie się na taki deser? Mam nadzieję, że drożdżówki lubicie, a tę wersję pokochacie za błyskawiczne wykonanie. Ciasto drożdżowe po wyrobieniu i wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży prostokąt, na którym rozkładamy przygotowane owoce, zwijamy w rulon, który tniemy na kawałki. Następnym krokiem jest(...)umieszczenie porcji ciasta w dużej blaszce i upieczenie. Prosty, szybki sposób przygotowania, a smak drożdżówek jest po prostu rewelacyjny! Ciasto na drożdżówki jest puszyste delikatne i bardzo wilgotne długo utrzymuje świeżość, skład owocowego wypełnienia można dowolnie modyfikować, dodając do nich maliny, porzeczki lub inne owoce jagodowe. Drożdżówki z takim nadzieniem powinny pojawić się kilka razy w sezonie letnim, wykorzystując wspaniałe
SprawdzonaKuchnia.plDrożdżówki z serem i rabarbarem to obowiązkowy majowy wypiek w naszym domu. To już niemalże tradycja, że co roku z rabarbaru robimy ciasto drożdżowe, ciasto ucierane, crumble oraz drożdżówki. Każdego roku zmieniamy składniki drożdżowego ciasta, tym razem skorzystaliśmy z przepisu na delikatną, maślaną chałkę . Drożdżówki z rabarbarem i serem były mięciutkie i puszyste, dobrze smakowały również drugiego i trzeciego dnia(...)upieczeniu. Udostępnij Drożdżówki z serem i rabarbarem – składniki 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru Drożdżowe ciasto: 550 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 150 g cukru 4 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g) 100 g masła 1 / 3 płaskiej łyżeczki soli Serowe nadzienie: 250 g białego sera 1 żółtko 3 płaskie łyżki cukru
niecodziennikparyDrożdżówki są wbrew pozorom proste w przygotowaniu, a za nadzienie może nam posłużyć nie tylko budyń i czekolada, ale również dżem, marmolada, czy też owoce. Opcji jest wiele, a drożdżówki są zawsze pyszne. Oczywiście najlepsze są tego samego dnia. SKŁADNIKI Drożdżówki: 250 ml ciepłego mleka 3,2 % 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)cukru 8 g soli 1 jajko Nadzienie: 30 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania drożdżówek mąka ziemniaczana do podsypania blaszki cukier puder do oprószenia drożdżówek WYKONANIE Do małej miski wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie
Passions hobbies lifeTruskawki powoli się kończą, w przeciwieństwie do naszych pomysłów na ich wykorzystanie. Wczoraj, mimo wysokich temperatur, zabraliśmy się za pieczenie drożdżówek z serem i truskawkami – połączenie jest naprawdę wyśmienite i warto było jeszcze bardziej nagrzać mieszkanie, żeby się nimi z apetytem zajadać. Jeżeli Wy także przepadacie za truskawkami, to musicie spróbować takich drożdżówek – puszystych, aromatycznych i ze świeżymi(...)ulubionymi owocami. Składniki na drożdżówki z serem i truskawkami Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 4 g drożdży instant 2 łyżki cukru 1 szczypta soli 1 żółtko 1 / 2 szklanki mleka skórka starta z 1 cytryny 1 małe opakowanie cukru wanilinowego Nadzienie: 250 g białego sera 1 żółtko 3 płaskie łyżki cukru 50 g miękkiego masła skórka starta
niecodziennikparyWitam Was cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was pyszne domowe drożdżówki z białym serem. Do sera dodałam cynamonu i wyszło bardzo pachnąco i pysznie. Drożdżówki można zabrać na piknik czy na podwieczorek w ogrodzie. Do tego kubek mleka czy ulubionej kawy. Upieczcie koniecznie takie drożdżówki, a ja udanych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego(...)ciepłego mleka Na serek: 25 dag sera białego półtłustego 2 jajka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cynamonu mielonego 4 łyżki cukru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę
IzabelawkuchniZauważyłam, że w internecie popularna jest drożdżowa gwiazda makowa, więc i ja postanowiłam zrobić swoją świąteczną drożdżówkę, ale nie w kształcie gwiazdy. Od dziecka mam zapędy robienia po swojemu i na przekór 😉 Moja drożdżówka jest w kształcie kwiatu i oprócz nadzienia makowego, zawiera również nadzienie serowe - na jednej warstwie rozsmarowana jest masa serowa, a na drugiej masa makowa. Bogato zdobiona(...)lukrem wygląda bardzo efektownie. Zwykła drożdżówka raczej nie zbudza zainteresowania gości i domowników, natomiast TAKA drożdżówka rzuca się w oczy i przyciąga uwagę wszystkich. Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową masą makową oraz dodatkową masą z sera białego smakuje rewelacyjnie! Nie jest za słodkie, a obydwa nadzienia sprawiają, że jest wilgotne. Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania
Kuchnia MagdaLenyZauważyłam, że w internecie popularna jest drożdżowa gwiazda makowa, więc i ja postanowiłam zrobić swoją świąteczną drożdżówkę, ale nie w kształcie gwiazdy. Od dziecka mam zapędy robienia po swojemu i na przekór 😉 Moja drożdżówka jest w kształcie kwiatu i oprócz nadzienia makowego, zawiera również nadzienie serowe - na jednej warstwie rozsmarowana jest masa serowa, a na drugiej masa makowa. Bogato zdobiona(...)lukrem wygląda bardzo efektownie. Zwykła drożdżówka raczej nie zbudza zainteresowania gości i domowników, natomiast TAKA drożdżówka rzuca się w oczy i przyciąga uwagę wszystkich. Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową masą makową oraz dodatkową masą z sera białego smakuje rewelacyjnie! Nie jest za słodkie, a obydwa nadzienia sprawiają, że jest wilgotne. Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania
Kuchnia MagdaLenytruskawek i zrobiłam z nich: sos do makaronu, galaretkę z truskawkami, sok truskawkowy (przepis na niego postaram się opublikować niebawem), kompoty na zimę, kompot do picia na bieżąco, pierogi, drożdżówki, które widzicie poniżej, no i 1,5 kg zamroziłam. Nie jest to może wielki wyczyn, ale przynajmniej udało mi się wszystko przerobić i nic się nie zmarnowało. Dla kogo(...)pomocą robota. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.45 minut. Wyciągamy ciasto i dzielimy na ok.10-12 części. Gdyby się kleiło to podsypujemy ciasto mąką. Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut. Kiedy drożdżówki nam urosną bierzemy szklankę i dnem szklanki wyciskamy na środku drożdżówki okrąg, który posypujemy bułką tartą. W okręgach umieszczamy
Mania WypiekaniaDrożdżówki z serem – takie tradycyjne, puszyste, najlepsze. U mnie w wersji odrobinę zakręconej, bo zawijanej, ale nie ma problemu, aby przygotować je jako nadziewane serem bułeczki. Żyjemy w czasach, kiedy nawet w dobrej cukierni niełatwo jest kupić smaczną drożdżówkę. Pozostaje przygotować je domowo – samemu. Na szczęście wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. A taka domowa drożdżówka(...)serem smakuje po prostu obłędnie. Zamyka się oczy i przenosi do czasów dzieciństwa. Zawsze błyskawicznie znikają. I o dziwo, jak robię drożdżówki nikt nie jest na diecie – a szkoda, zostałoby więcej dla mnie. Drożdżówki z serem – nadzienie: 450 – 500 g prawdziwego twarogu * 2 żółtka jaj (białka nie będą potrzebne) 4 łyżki cukru pudru (jeśli ser jest kwaskowy
Poezja smakuWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną i bardzo puszystą drożdżówkę z kruszonką, przepis jest prosty a drożdżówka bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania z mlekiem, kakao lub do kawy. Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takiej drożdżówki to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: użyłam foremki o wymiarach spodu 22cm x 18cm 500 g mąki pszennej(...)jednej cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli na kruszonkę: 80 g mąki pszennej 50 g cukru kryształ 50 g masła dobrze schłodzonego Link do filmu z przygotowania: Drożdżówka z kruszonką Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru, około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką
Uwaga Babcia GotujePrzywołać ten smak. Gdybym miała jagody byłyby jagodzianki. Niestety w Irlandii jagód jest „jak na lekarstwo”. Korzystając z okazji, że ponownie robiłam ciasto na bułki drożdżowe na serwatce, upiekłam drożdżówki z borówką amerykańską. Ponieważ miałam owoce zamrożone postanowiłam je wykorzystać właśnie w takiej formie – bez rozmrażania. Nie powiem, miałam wątpliwości co do tego, jak się zachowa ciasto drożdżowe nadziane zamrożonym(...)luźne) lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijamy pięścią, aby odgazowało, kilka razy zagniatamy i formujemy drożdżówki. Ciasto dzielimy na równe porcje. Ja zawsze używam wagi (jedna porcja to ok. 115 g). Porcję rozpłaszczamy na dłoni i nadziewamy owocami. Do zamrożonych borówek dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną
mojewypiekiinietylkotemu tak było, wczoraj tak było, i w przyszłym roku na pewno tak będzie. Wszystko dlatego, że od wielu lat nie mogę już spróbować tej "prawdziwej i oryginalnej" babcinej drożdżówki. Jednak wspomnienia są żywe i na hasło Dzień Babci przenoszę się w czasie do dużej jasnej kuchni.... Już od progu czuć zapach drożdży i cynamonu. I wiem już, że będzie(...)przystaję jeszcze obok białego kredensu. Kryje wiele skarbów (np cukier w kostach ;) ). Pod oknem na blacie białej komody Babcia przekłada ciasto do formy. Obok leży kruszonka. Cynamonowa. Czyli jednak drożdżówka... Pycha... Drożdżówka z kruszonką cynamonową. Jak u Babci :) Moje uwielbienie do cynamonu przejęłam chyba właśnie po Babci (lub też po Mamie, która przejęła je po Babci ;) ). Dlatego moja kruszonka też
Pełny talerzMięciutkie, delikatne i pyszne drożdżówki z borówkami. Grzechem jest ich nie spróbować, ponieważ są naprawdę rewelacyjne w smaku. Sam przepis na drożdżówki z borówkami jest naprawdę bardzo łatwy. Poradzą sobie z nim nawet osoby, niemające doświadczenia w kuchni. Poniżej przygotowałam w kilku krokach prostą instrukcję, w której opisałam cały etap przygotowania drożdżówek. Jestem pewna, że zachwycą Was swoim smakiem(...)prostotą wykonania. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI Składniki CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 100 g cukru 8 g drożdży instant 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka szklanka ciepłego mleka 20 g roztopionego masła DODATOKOWO świeże borówki Wykonanie Do mleka wsypać drożdże oraz łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę umieścić na stolnicy, dodać pozostały
Alle Dobre!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe drożdżówki z jabłkami i cynamonem w rozmiarach XXL. Te przepyszne bułeczki z dodatkiem smażonych jabłek to prawdziwy raj dla podniebienia. Ten przepis na drożdżówki z jabłkami XXL jest banalnie prosty. Koniecznie musicie go wypróbować w swoim domu. Z pewnością każdy z Was uwielbia drożdżowe wypieki. Najlepiej smakują te z nadzieniem. W sezonie jesiennym najczęściej wybieramy jabłka(...)wzbogacając je o szczyptę cynamonu. Latem mogą być to inne sezonowe owoce. Mój przepis na pyszne drożdżówki z jabłkami jest naprawdę bardzo prosty, a bułeczki ładnie wyrastają, są mięciutkie i puszyste. Do ich przygotowania potrzeba kilku prostych produktów, które z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni. Te pyszne drożdżówki z jabłkami idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację
Przepiski.plSprawdzony przepis na pyszne domowe drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką! Dokładnie takie, jak wszyscy lubimy, czyli mięciutkie, pulchne wewnątrz i chrupiące z zewnątrz. Nasze domowe drożdżówki posypaliśmy przed włożeniem do piekarnika zwykłym cukrem, dzięki czemu skórka stała się cudownie słodka i krucha. Przepis jest bardzo prosty. Wszystkie składniki wymieszasz w jednej misce, a z przepisu powinno Ci wyjść około(...)Jeśli lubisz więc domowe wypieki i szukasz prostego przepisu na pyszne, słodkie bułeczki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Z pewnością wykonanie nie zajmie Ci wiele czasu, a drożdżówki odwdzięczą się niesamowitym aromatem i smakiem. Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na ciasto drożdżowe. Min. pysznych drożdżówek z patelni z kapustą , klasycznej drożdżówki jak u babci
Kuchnia Na WypasieDziś sprawdzony przepis na słodkie bułeczki z nadzieniem. Opis krok po kroku ze zdjęciami. Drożdżówki możecie nafaszerować dowolnym dżemem, marmoladą lub świeżymi owocami, np. borówkami lub puree z jabłek. Łatwy przepis z dostępnych przez cały rok składników, który możecie modyfikować – bułeczki można posypać kruszonką, cukrem pudrem lub polać czekoladą albo lukrem. Drożdżówki z nutellą SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej(...)cukru z wanilią szczypta soli 80 g masła, roztopionego, wystudzonego 50 g cukru pudru Dodatkowo: 1 małe jajko duży słoik nutelli Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Drożdżówki wycinam miseczką o średnicy Ø 15 cm. Z przepisu o tej wielkości drożdżówek wychodzi 17 sztuk. Drożdżówki możecie posypać kruszonką lub wystudzone polać lukrem. Bułeczki dowolnie można faszerować. PRZYGOTOWANIE: Drożdże
Zasmakuj KuchniDrożdżówek z makiem na blogu nie było jeszcze. Kiedy więc w niedzielne, późne popołudnie naszła mnie ochota, aby je upiec, to postanowiłam, ze podzielę się z Wami tym przepisem. Bułeczki wychodzą pyszne, a na drugi dzień są tak samo dobre. Wielbiciele drożdżowych wypieków wiedzą, że niewiele jest takich, które są tak samo świeże na drugi dzień po upieczeniu(...)wiem, jak to jest na trzeci dzień, bo nigdy tak długo nie uchowały się ;) Z podanych proporcji wychodzi około 20 sztuk średnich drożdżówek. Piekę je w dwóch turach, wykorzystując największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej
Codzienna kuchnia niecodziennaMakowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło „piekę brioszki z makiem” moja rodzinka w mgnieniu(...)zjeżdża się do mnie, przeciskając się w progu :) Drożdżówki te należą do gatunku wypieków, które są zjadane przez gości nawet wtedy, kiedy są pełni ;) Gdybym miała listę TOP TEN najlepszych wypieków na blogu, to niewątpliwe te brioszki z makiem znalazłyby się na podium. Przygotowanie drożdżówek nie jest trudne wbrew pozorom, ale jest bardzo rozciągnięte w czasie. Należy zacząć je przygotowywać
Moja DelicjaPyszne i bardzo mięciutkie drożdżówki. Takie uwielbiam, bogato nadziane słodkim białym serem i udekorowane lukrem. Lukier wzbogaciłam o cytrusowe smaki. Wyszło bardzo pysznie. Takie drożdżówki polecam na świąteczny stół. Zróbcie takie. Słodkich inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej niepełna szklanka ciepłego mleka Na ciasto: 3 i pół(...)Nadzienie: Do sera białego wbijamy jajka, wsypujemy cukier waniliowy i budyń w proszku, następnie rozcieramy widelcem dodając cukru do smaku. Nadzienie można zblendować blenderem lub zmiksować mikserem. 4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, kroimy w kwadraty, na środek nakładamy serowe nadzienie i zlepiamy brzegi do środka. 5. Pieczenie: Następnie tak uformowane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych
IzabelawkuchniZapraszam na obłędne w smaku drożdżówki. Bardzo mięciutkie i bardzo słodkie. Pachnące malinami. Idealne na podwieczorek w ogrodzie. Pięknie udekorowane będą cieszyły nasze oko. Zapewniam, że każdy się na nie skusi. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Na ciasto: 2 jajka 4 łyżki oleju(...)cytryny według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania stolnicy Na dekorację: jadalne kwiatki ( u mnie bratki ) listki melisy lub mięty kolorowa cukrowa posypka ( dowolna ) Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. 2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski
IzabelawkuchniJestem ogromnym fanem samodzielnie tworzonych wypieków. Ogromną radość sprawia mi już samo wyrabianie ciasta, natomiast możliwość pałaszowania takich pyszności jak dzisiejsza drożdżówka z czekoladą , to już jest szczęście podniesione do potęgi. Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami Delikatnie waniliowy posmak płynący wprost z puszystego ciasta, wspaniale czekoladowe nadzienie i przebijające się gdzieniegdzie orzechy… To połączenie gwarantuje prawdziwą sensację(...)kubeczków smakowych i uśmiech pojawiający od ucha do ucha. Poza oczywiście smakiem, ogromnym atutem zakręconej drożdżówki z czekoladą jest fakt, że WYGLĄDA OBŁĘDNIE! Nawet jeśli nie masz zdolności manualnych, to nic się nie dzieje, ponieważ… Im bardziej „rustykalna” wyjdzie Twoja drożdżówka, tym lepiej! Przepis jest na tyle prosty, że naprawdę każdy sobie poradzi z jej ukręceniem! Jeśli
BlendmanNiestandardowe drożdżówki przygotowane z mieszaniny mąki żytniej i pszennej. Zdrowsza wersja drożdżowego wypieku, z farszem ze słodkiego twarożku. Drożdżówki są tak pyszne za sprawą puszystego białego sera, który jest jak chmurka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki ze słodkim twarożkiem 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie(...)Kalorie 210 kcal Drożdżówki z mieszaniny mąki żytnie i pszennej, z farszem ze słodkiego twarożku. Drożdżówki inne niż zwykle. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 350 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki pszennej tortowej 250 ml ciepłego mleka 14 g drożdży instant 80 g cukru 2 jajka 60 g masła FARSZ TWAROGOWY 500 g twarogu półtłustego z Piątnicy
ProstePesto.pljeden z lepszych jagodowych wypieków tego lata. Drożdżówki – ślimaczki nadziane kremowym twarożkiem i jagodami leśnymi, oblane dużą ilością słodkiego lukru. Na śniadanie, do kawy, na słodką przekąskę w ciągu dnia lub na piknik. Puchate, mięciutkie, mocno jagodowe zakręcone drożdżówki są bardzo proste w przyrządzeniu, śmiem twierdzić że ich przygotowanie jest łatwiejsze od zwykłych okrągłych jagodzianek z farszem zamkniętym(...)środku słodkiej bułeczki. Nie musisz dbać zbytnio o kształt zakręconych drożdżówek, po upieczeniu ładnie wyrosną i wszystkie niedociągnięcia się wyrównają. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe ślimaczki z białym serem i jagodami leśnymi 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 20 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 250 kcal Zakręcone drożdżówki
ProstePesto.pllubi domowych, słodkich wypieków? Drożdżówki to super propozycja na kolację, śniadanie czy przekąskę do pracy/szkoły ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: Na ok. 20 drożdżówek ZACZYN: 1/5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 50 g drożdży ( u mnie mrożone) CIASTO: 650 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 pełna szklanka mleka(...)lodówki; 7. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiaj je przez chwilę w dłoniach a następnie podziel na 20 równych części ( u mnie ciasto na każdą drożdżówkę ważyło ok. 60g); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 8. Z każdego kawałka ciasta formuj nie zbyt gruby okrąg i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia; 9. Następnie na każdej
Prosty przepis nalubi świeżutkich drożdżówek, zwłaszcza jeśli wpadają w nie sezonowe owoce. Rabarbar zaczyna przyciągać nasz wzrok w warzywniakach, więc dziś przychodzę z pomysłem na jego wykorzystanie. Jeśli jednak za nim nie przepadasz,możesz użyć np. truskawek. Na te sezonowe jeszcze czekamy więc dzisiaj użyłam mrożonych. Tradycyjne okrągłe drożdżówki nadziane owocami i obsypane kruszonką. Ciasto początkowo wydaje się kleiste, ale po wyrośnięciu(...)drożdży 500 g mąki 120 ml letniego mleka pół szklanki cukru 80 g masła 2 jajka szczypta soli 4 gałązki rabarbaru lub inne owoce żółtko lub mleko do smarowania drożdżówek Kruszonka 1 szklanka mąki pół szklanki cukru 100 g masła lub palmy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z owocami – Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy
Do Garów!Miło jest na drugie śniadanie zjeść pyszną drożdżówkę z serem i borówkami. Zwłaszcza, gdy ta drożdżówka jest delikatna, pyszna, słodka i nie musimy się bać o żadne polepszacze smaku – bo jest domowej roboty. Wielu osobom wydaje się, że taka domowe drożdżówki z serem i borówkami to dużo pracy, wysiłku i bardzo trudne zajęcie. Jak się jednak zaraz okaże zrobienie(...)około 12-stu pysznych słodkich bułeczek nie jest takie trudne. Do przygotowania drożdżówek z serem i borówkami potrzebujemy : 25 gramów świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 500 gram mąki pszennej, łyżkę cukru, jajko, 60 gram cukru pudru, 100 gram masła, 500 gram twarogu sernikowego lub chudego, 2 żółtka, 60 gram cukru z prawdziwą wanilią, garść borówek amerykańskich. Przygotowanie Zaczynamy
sierotka maRysia w kuchniPrzepyszne i aromatyczne drożdżówki z czekoladą i orzechami. Są świetne w smaku i zaspokajają ochotę na słodkie . Dodatkowo pięknie się prezentują. Są doskonałe z dodatkiem przyprawy do piernika . Drukuj Drożdżówki z czekoladą i orzechami Przygotowanie: 2 hrs 30 min. Wielkość: 8 sztuk Składniki ciasto 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki) 7 g drożdży suchych 150 ml mleka (2/3 szklanki(...)czekoladę (pozostaw do przestygnięcia). Po godzinie ciasto drożdżowe rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Posmaruj całość czekoladą i posyp orzechami. Ciasto zwiń w rulon i pokrój na 8 części. Każdą drożdżówkę dociśnij na środku nożem (jakby chciało się przekroić). Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj drożdżówki. Tak przygotowane bułki włóż
Przepisy na widelcuukrywam, że te drożdżówki wyszły mi pyszne. Ciasto niezwykle puszyste, a nadzienie obłędne. Połączenie sera białego z wiśniami jest super. Takie drożdżówki są idealne na podwieczorek czy na piknik. Nam bardzo smakowały. Kto ma ochotę to niech upiecze. Nie są trudne. Udadzą się na pewno. Pysznych inspiracji życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki cukru 1 szklanka(...)waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki cukru 1 szklanka wydrylowanych wiśni Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy mąkę, oba cukry, wbijamy jajko i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Składniki mieszamy widelcem, nie zagniatamy, mieszamy, aż składniki połączą się
IzabelawkuchniDrożdżówki z jagodami i serem to nasz kolejny drożdżowy wypiek z sezonowymi owocami. Podczas lipcowego wypadu na jagody zebraliśmy sporo tych owoców, oczywiście w pierwszej kolejności zrobiliśmy (a właściwie Mama) pierogi z jagodami, następnie jagodzianki oraz właśnie bułeczki drożdżowe z serem i jagodami . Dobrze, że tym razem mamy się z kim dzielić naszymi wypiekami, bo byśmy tego wszystkiego sami(...)przejedli. 🙂 Udostępnij Drożdżówki z jagodami i serem – składniki Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 50 g cukru 25 g świeżych drożdży 75 g masła 1 płaska łyżeczka soli 3 żółtka skórka starta z połowy cytryny Nadzienie z sera i jagód: 300 g jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g białego sera 1 żółtko
niecodziennikparyCzas czytania: 3 min Pyszne drożdżówki z nadzieniem z orzechów, sezamu, imbiru i dżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z ulubionych składników. Tym razem większość drożdżówek zrobiłam ze wspomnianą wyżej masą, ale nie obyło się bez drożdżówek z kremem czekoladowym i dżemem malinowym, które były to dla moich dzieci. Wszyscy u nasz uwielbiają drożdżówki(...)każdy ma swój ulubiony smak nadzienia! Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie. Ciasto wspaniale się formuje i dlatego też przygotowanie bułek nie powinno sprawić żadnego problemu nawet początkującym cukiernikom. Drożdżówki najlepiej przechowywać pod przykryciem do następnego dnia wtedy będą tak samo świeże, jak zaraz po wyjęciu z pieca. Smacznego! Print Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating
SprawdzonaKuchnia.plskładnikowe lody z drożdżówką to idealna propozycja na szybki deser, który ostatnio w moim domu zniknął w oka mgnieniu! Tak jak w puddingu z drożdżówki , który Wam prezentowałam tak i w tej recepturze słodkie pieczywo może otrzymać drugie życie. Lody smakują naprawdę pysznie, a kawałki drożdżówki świetnie współgrają ze śmietankową masą. Polecam! 3-składnikowe lody z drożdżówką - składniki(...)400g śmietanki kremówki 30-36% 4-5 łyżek syropu z agawy (można użyć dowolnego słodzidła) 150-200g czerstwej drożdżówki 3-składnikowe lody z drożdżówką - przygotowanie: Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec miksowania stopniowo dodając dowolne słodzidło (u mnie tym razem syrop z agawy). Podsuszoną drożdżówkę rozdrobnić na mniejsze kawałki oraz delikatnie wmieszać do ubitej kremówki. Całość przełożyć do pojemnika
Di gotujeDzisiaj zachęcam Was do upieczenia drożdżówek nadzianych prażonymi jabłkami oraz gruszką i posypanych kruszonką. Drożdżówki są maślane w smaku i nadziane dużą ilością duszonych owoców. Wbrew pozorom domowe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Składniki na 10 dużych sztuk: ciasto drożdżowe 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1/4 szklanki zwykłego cukru (70 g) 1/2 szklanki mleka(...)Owoce dusić pod przykryciem, aż do rozgotowania się. Masę co jakiś czas należy przemieszać. Owoce ostudzić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski i podzielić na 10 kawałków. Uformować drożdżówki. Za pomocą szklanki, drożdżówki lekko spłaszczyć (spójrz na zdjęcia poniżej) . Ciasto ponownie przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do lekkiego podrośnięcia (około 30 minut) . W międzyczasie przygotować kruszonkę: składniki wymieszać
UgotowaćDrożdżówki z makiem Są pyszne, dużo lepsze niż z cukierni ido tego długo zachowują świeżość. Z przepisu uzyskamy 16 sztuk pięknych drożdżówek. Polecam! Składniki: Ciasto: 500g mąki 25g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 1 puszka masy makowej Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta *** Przygotowujemy zaczyn z drożdży(...)części – najpierw dzielimy na pół, następnie każdą część ponownie na pół i jeszcze raz. Każdą część przekręcamy w połowie i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Drożdżówki odstawiamy na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem. W czasie gdy pierwsze drożdżówki wyrastają, przygotowujemy drożdżówki z drugiej części ciasta *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemrównież wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)drożdżówek: 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 budyń waniliowy 350 ml mleka 2 łyżeczki cukru 200 g truskawek Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki Składniki na lukier: 3 łyżki cukru pudru
Słodki sentymentrównież wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)drożdżówek: 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 budyń waniliowy 350 ml mleka 2 łyżeczki cukru 200 g truskawek Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki Składniki na lukier: 3 łyżki cukru pudru
Słodki sentymentMini drożdżówki truskawkowe to jeden z moich ulubionych eksperymentów kulinarnych. Piekąc je po raz pierwszy nie byłam pewna, czy cała zawartość bułeczek nie wypłynie mi na blachę. Bez obaw! Wychodzą pyszne i nie rozklejają się mimo, że truskawki to bardzo soczyste owoce. Jeśli wybierzecie jędrne i świeże truskawki nie powinny wam sprawić żadnego problemu. Dla dorosłych mini drożdżówki można posypać(...)cukrem pudrem. Dzieci zajadają się nimi nawet bez słodkiej posypki. Z podanych proporcji ciasta wychodzi 16 małych drożdżówek. 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka roślinnego (owsiane doskonale się sprawdza) 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 1 żółtko 3 spore łyżki margaryny bezmlecznej ok. 20 małych
Dieta bez mlekaSmak drożdżówek z budyniem kojarzy mi się z dzieciństwem, beztroską i pysznym smakiem. Jak się okazało mój dwuletni syn również drożdżówki uwielbia, a dzięki nabiałowi bez laktozy Mlekovita , możemy całą rodziną cieszyć się ich smakiem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml mleka Wydojone bez laktozy 3,2 Mlekovita 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)części. U podstawy każdej z nich nałożyć budyń, zawinąć tworząc sakiewkę z budyniem, następnie pozostałe ciasto naciąć 4 razy i owinąć nim sakiewkę (patrz ostatnie zdjęcie). Tak przygotowane drożdżówki ułożyć w dużych odstępach na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika posypanych mąką ziemniaczaną. Drożdżówki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifeDrożdżówki z serem Miałam takie postanowienie noworoczne, że zacznę regularniej dodawać przepisy na bloga. Masa zdjęć czeka na obrobienie a przepisy na napisanie i jakoś ciężko mi idzie. Tydzień temu spędziłam miły wieczór w towarzystwie koleżanek a między innymi Marzeny - „najwierniejszej fanki mojego bloga” i złożyłam obietnicę, że dodam coś(...)czasem czasu brak, czasem chęci a czasem po prostu padam i już o niczym nie myślę. Dziś postanowiłam się wreszcie poprawić i oto są obiecane drożdżówki z serem. Zdjęcia pochodzą z pierwszego wypieku ale od tamtej pory robiłam je jeszcze kilka razy i jakoś zawsze znikały w przeciągu max 24h :) Marzena
Gotuj Się Kto MożeDrożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Ciasto drożdżowe to dla mnie symbol ciepłej, babcinej kuchni. Nie ma drugiego bardziej domowego ciasta, przywołującego dobre wspomnienia z dzieciństwa, niż drożdżówka z makiem czy orzechami. Podkarpackie gospodynie wypiekały w swoich chlebowych piecach zarówno drożdżówki zawijane, jak i wielowarstwowe ciasta drożdżowe. Przekładały je tym, co miały w spiżarni – powidłami, kakao, makiem, cynamonem(...)tego bogactwa możliwości wybrałam dzisiaj drożdżówkę złożoną z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych makiem, orzechami i powidłami śliwkowymi. Spróbujcie i poczujcie się… jak w domu :) Przepis pochodzi z kuchni rzeszowskiej, a zdradziły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzemienicy (gmina Czarna) – źródło: publikacja LGD Eurogalicja „Tradycja, smak i wdzięk”. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę
Trzeci talerzdzisiejszym blogu, mam dla Was propozycje na pyszne drożdżówki z daktylami oraz kwasami omega-3. Bułeczki wyszły mięciutkie i pachnące. Myślę, że drożdżówki to świetny wybór na piknik... Najlepsze są takie, które upieczemy jeszcze tego samego dnia. Do ciasta na bułeczki dodałam margarynę Optima Omega-3, ponadto upieczone drożdżówki dodatkowo posmarowałam również margaryną Optima. Bułeczki zniknęły w mgnieniu(...)mleko 1 szklanka, margaryna Optima Omega-3 5 łyżek, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, daktyle 15 szt, sól szczypta, dodatkowo: mleko do posmarowania drożdżówek, margaryna Optima Omega 3 do posmarowania drożdżówek, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy w rondelku, margarynę rozpuszczamy w oddzielnym garnku. Mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą przesiewamy, dodajemy sól, drożdże
kulinarne odsłony patiDrożdżówki, które swym wyglądem przyciągną każdego, bez wyjątku! Pięknie wyglądają i są niebywale smaczne. Nadziałam je budyniem, a z wierzchu wysmarowałam lukrem. Na śniadanko lub podwieczorek, do szkoły czy pracy sprawdzą się świetnie. Z przepisu otrzymacie 10 dużych drożdżówek. Pamiętajcie, by układając je na blaszce pozostawiać spore odległości między nimi, gdyż mocno rosną w trakcie pieczenia. By ułatwić Wam pracę(...)zobrazowałam na zdjęciu poniżej jak krok po kroku uformować takie pazurki. Udanych wypieków! Składniki: (na ok. 10 dużych drożdżówek) Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 500 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 120 g cukru 80 g masła, stopionego i przestudzonego Budyń: 1 op. budyniu waniliowego (40 g ) 450 ml mleka
Nastoletnie Wypiekaniedużo mówić uwielbiam truskawki i czerpie z nich maksimum korzyści jakie mogą mi one dać. Dziś choć namistka moich smaków, które nie jedną osobę już urzekły. Drożdżówki najpyszniejsze w dniu upieczenia, na następny dzień równie smaczne ale, że ja lubię ciepłe to pozwalam sobie na podgrzanie je w mikrofali. Pyszne z lukrem jak i bez to już zostawiam(...)indywidualnego wyboru. Zapraszam...warto... Skala smaku 10/10 drożdżówki można mrozić wtedy nie lukrujemy. Po wyjęciu z zamrażalki wstawiam do mikrofali na 20-30 sekund w 800 st. i gotowe;) Około 12 drożdżówek lub więcej w zależności od wielkości (ja robiłam z podwójnej porcji) Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 4 łyżk i ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto
Kubki smakutego przepisu można zrobić, albo dwie blaszki słodkich bułek z makiem lub jedną dużą blachę wysokiej drożdżówki z kruszonką. Chyba drożdżówka to takie kultowe ciasto, robione przynajmniej raz w każdym domu. Można ją jeść bez niczego, niektórzy jedzą ją z masłem, a inni wcześniej pod kruszonkę układają owoce sezonowe takie jak jabłka, śliwki czy rabarbar, każdy ma swój własny sposób(...)drożdżówkę, która smakuje mu najbardziej, a wiadomo, że drożdżówka najlepiej smakuje na ciepło! :) Składniki (na dużą blachę drożdżówki lub na około 25 dużych, słodkich bułeczek): *Ciasto: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 1 szklanka mleka 1 kostka drożdży 8 jajek *Dodatkowo: Do drożdżówki na kruszonkę: mąka, margaryna lub masło i cukier w proporcji
Piekę, bo lubięPyszne!!! Puszyste, delikatne, z lekką nutą kokosu, a do tego nutella czekoladowa (u mnie:)). Raj dla podniebienia. Nie wiem, czy Wy, ale ja za tydzień piekę te drożdżówki ponownie:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 15 drożdżówek: 300 ml mleka kokosowego; 21 g świeżych drożdży; 1 łyżeczka + 80 g cukru; 450-500 g mąki pszennej; 75 g masła; 1 jajko(...)minut. 30 g masła roztopić, dodać 80 ml mleka kokosowego oraz 1 łyżkę cukru, wymieszać do czasu aż cukier się rozpuści, lekko ostudzić. Polewą ostrożnie polać wyrośnięte bułeczki. Drożdżówki piec w 175 st.C około 20-30 minut. Po upieczeniu drożdżówki lekko przestudzić, wyłożyć z formy, posypać cukrem pudrem i najlepiej podawać na ciepło. Uwaga: 1. Pamiętaj, by składniki na ciasto
In my kitchen