drozdzowka - 3896 przepisów (strona:18/260)

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem 52

Drożdżówki to takie słodkie wypieki, które trudno zastąpić czymś innym. Wielu z nas kojarzą się one z dzieciństwem, ponieważ można je było kupić w każdym sklepiku szkolnym. Te wypieki można piec z wieloma dodatkami: serem, budyniem lub różnymi owocami sezonowymi. Ja dzisiaj zrobiłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem, a całość jest posypana kruszonką, bez której trudno sobie wyobrazić te słodkości(...)Upieczone drożdżówki z rabarbarem i budyniem można polukrować. Wypieki te możemy przygotowywać o każdej porze roku i z owocami, które akurat są dostępne. Mogą to być truskawki, wiśnie, jabłka, itp. Drożdżówki z rabarbarem i budyniem to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, sprawdzą się również na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Drożdżówki z rabarbarem

Danka Pichci
DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 105

już Wam ostatnio pisałam, mój etap na drożdżowe wypieki nadal trwa. Tym razem popiekłam drożdżówki ze śliwkami i kruszonką . Pyszne, mięciutkie, puszyste bułeczki na słodko z wierzchu obficie posypane kruszonką. Oj jakie to było pyszne, o czym świadczy to, że drożdżówki zniknęły w mgnieniu oka ze stołu. Idealne są na drugie śniadanie, bądź przekąskę w czasie szkolnej przerwy lub przerwy(...)pracy.  Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - składniki na około 8 drożdżówek: * 500 g mąki pszennej * 3 łyżki cukru * 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych * 220 ml mleka * 80 g masła * 1 jajko * pół płaskiej łyżeczki soli Kruszonka: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Dodatkowo: * około 24 sztuk śliwek (na jedną drożdżówkę użyłam

Zrób to smacznie
DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ 107

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, puszyste domowe drożdżówki z malinami i kruszonką . Dla mnie to duet idealny, kwaskowate maliny, słodka kruszonka i lukier. Domowe drożdżówki są tak pyszne, że trudno im się oprzeć i poprzestać na jednej. Znikają bardzo szybko, więc od razu doradzam, aby upiec je z podwójnej porcji. A ich nadmiar wystarczy zamknąć szczelnie w pudełku(...)równie dobre następnego dnia.  Drożdżówki z malinami i kruszonką - składniki na 8-9 drożdżówek: * 500 g mąki pszennej * 3 łyżki cukru * 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych * 220 ml mleka * 80 g masła * 1 jajko * pół płaskiej łyżeczki soli Kruszonka: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Dodatkowo: * około 250 g malin (mogą

Zrób to smacznie
Drożdżówka z marmoladą 62

różne sytuacje, kiedy trzeba zmierzyć się z czymś nowym, również w kuchni. Dlatego też jakiś czas temu zaczęłam przygodę z ciastem drożdżowym. Pierwsze chyba na tapetę poszły pączki, potem drożdżówki, a później już samo poleciało. Teraz ciasto drożdżowe w różnej postaci gości na moim stole od czasu do czasu. Tym razem przygotowałam drożdżówkę z marmoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)ciasto przełożyłam do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę umieściłam w miseczce i palcami rozcierałam do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Drożdżówkę piekłam około 50min w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i pokroiłam na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na wypieki

Waniliowe Improwizacje
Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową 79

Swojskie, pachnące drożdżówki zaplatane z konfiturą. Wypływająca z ich wnętrza marmoladka z żurawiny i spora porcja słodkiego lukru cytrynowego. Domowe drożdżówki odpowiednio przechowywane zachowują świeżość do 3 dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki przełożone owocową marmoladką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 10 sztuk Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 20 min. Kalorie(...)kcal Zaplatane drożdżówki z konfiturą z owoców świeżej żurawiny i polewą lukrową. Drożdżowe bułeczki nadziewane żurawinką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 250 ml letniego mleka 50 g białego cukru 10 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży) 500 g mąki pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu) 1 jajko od szczęśliwej kury 50 g roztopionego, ostudzonego masła KONFITURA ŻURAWINOWA

ProstePesto.pl
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 81

Okrągłe, niewielkie drożdżówki ze śliwkami węgierkami i pachnącą, cynamonową kruszonką. Drożdżówki można przyrządzać z wielu rodzajów owoców, jednak te ze śliwkami według mnie są godne polecenia. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Dro\u017cd\u017c\u00f3wki ze \u015bliwkami i cynamonow\u0105 kruszonk\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/drozdzowki.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/drozdzowki-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)u00f3wki ze \u015bliwkami piecz w 180 stopniach przez 20 - 30 minut.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/drozdzowki-ze-sliwkami-i-cynamonowa-kruszonka\/#wpzoom-rcb-direction-step-15987856392087992","image":""}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":3}} Drukuj Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 5 od 3 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Porcje 10 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 300 kcal

ProstePesto.pl
PUDDING Z DROŻDŻÓWKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I CYNAMONEM 68

Pudding z drożdżówki to doskonały sposób na wykorzystanie twardej kilkudniowej drożdżówki bądź nawet chałki. Można przygotować ją bez cynamonu i powideł śliwkowych, a można je też zastąpić każdym innym dowolnym dżemem bądź marmoladą. To taki szybki deser, który w moim domu znika w mgnieniu oka. Czasami specjalnie piekę więcej drożdżówki, aby potem móc przygotować z niej pudding :) Jeśli podoba(...)się film subskrybuj mój kanał na YouTube -->  kliknij tutaj Składniki: * około 600 g drożdżówki * 300 g śmietany kremówki 36% * 220 ml mleka * 3 jajka * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 1 płaska łyżeczka cynamonu * 2 łyżeczki cukru * masło do posmarowania drożdżówki * powidła śliwkowe do posmarowania drożdżówki (użyłam  Kandy ) Wykonanie: Drożdżówkę pokroić na cienkie kromki. Każdą kromkę

Zrób to smacznie
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 111

Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem powstały w ten weekend spontanicznie – po tym jak na bazarku kupiliśmy dojrzały, czerwony rabarbar. W lodówce były truskawki i drożdże, więc od razu wiedzieliśmy, że będziemy robić maślane drożdżówki. Bułeczki z tego przepisu wychodzą lekkie, puszyste, o wyczuwalnym maślano-cytrynowym smaku. Ten zestaw dobrze komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Serdecznie polecamy(...)Udostępnij Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – składniki Owoce: 300 g truskawek 300 g rabarbaru 1 łyżka cukru Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka 70 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 / 3 łyżeczki soli 70 g masła skórka starta z połowy cytryny Kruszonka: 50 g mąki krupczatki

niecodziennikpary
Drożdżówki leśne 75

Czas czytania: 3 min Drożdżówki leśne to puszyste ciasto wypełnione jeżynami, borówkami i jagodami z dużą porcją lukru! Skusicie się na taki deser? Mam nadzieję, że drożdżówki lubicie, a tę wersję pokochacie za błyskawiczne wykonanie. Ciasto drożdżowe po wyrobieniu i wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży prostokąt, na którym rozkładamy przygotowane owoce, zwijamy w rulon, który tniemy na kawałki. Następnym krokiem jest(...)umieszczenie porcji ciasta w dużej blaszce i upieczenie. Prosty, szybki sposób przygotowania, a smak drożdżówek jest po prostu rewelacyjny! Ciasto na drożdżówki jest puszyste delikatne i bardzo wilgotne długo utrzymuje świeżość, skład owocowego wypełnienia można dowolnie modyfikować, dodając do nich maliny, porzeczki lub inne owoce jagodowe. Drożdżówki z takim nadzieniem powinny pojawić się kilka razy w sezonie letnim, wykorzystując wspaniałe

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z serem i rabarbarem 108

Drożdżówki z serem i rabarbarem to obowiązkowy majowy wypiek w naszym domu. To już niemalże tradycja, że co roku z rabarbaru robimy ciasto drożdżowe, ciasto ucierane, crumble oraz drożdżówki. Każdego roku zmieniamy składniki drożdżowego ciasta, tym razem skorzystaliśmy z przepisu na delikatną, maślaną chałkę . Drożdżówki z rabarbarem i serem były mięciutkie i puszyste, dobrze smakowały również drugiego i trzeciego dnia(...)upieczeniu. Udostępnij Drożdżówki z serem i rabarbarem – składniki 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru Drożdżowe ciasto: 550 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 150 g cukru 4 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g) 100 g masła 1 / 3 płaskiej łyżeczki soli Serowe nadzienie: 250 g białego sera 1 żółtko 3 płaskie łyżki cukru

niecodziennikpary
Drożdżówki z budyniem i czekoladą 110

Drożdżówki są wbrew pozorom proste w przygotowaniu, a za nadzienie może nam posłużyć nie tylko budyń i czekolada, ale również dżem, marmolada, czy też owoce. Opcji jest wiele, a drożdżówki są zawsze pyszne. Oczywiście najlepsze są tego samego dnia. SKŁADNIKI Drożdżówki: 250 ml ciepłego mleka 3,2 % 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)cukru 8 g soli 1 jajko Nadzienie: 30 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru Dodatkowo:  1 jajko do posmarowania drożdżówek  mąka ziemniaczana do podsypania blaszki cukier puder do oprószenia drożdżówek WYKONANIE Do małej miski wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie

Passions hobbies life
Drożdżówki z serem i truskawkami 88

Truskawki powoli się kończą, w przeciwieństwie do naszych pomysłów na ich wykorzystanie. Wczoraj, mimo wysokich temperatur, zabraliśmy się za pieczenie drożdżówek z serem i truskawkami – połączenie jest naprawdę wyśmienite i warto było jeszcze bardziej nagrzać mieszkanie, żeby się nimi z apetytem zajadać. Jeżeli Wy także przepadacie za truskawkami, to musicie spróbować takich drożdżówek – puszystych, aromatycznych i ze świeżymi(...)ulubionymi owocami. Składniki na drożdżówki z serem i truskawkami Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 4 g drożdży instant 2 łyżki cukru 1 szczypta soli 1 żółtko 1 / 2 szklanki mleka skórka starta z 1 cytryny 1 małe opakowanie cukru wanilinowego Nadzienie: 250 g białego sera 1 żółtko 3 płaskie łyżki cukru 50 g miękkiego masła skórka starta

niecodziennikpary
Drożdżówki z cynamonowym serkiem. 119

Witam Was cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was pyszne domowe drożdżówki z białym serem. Do sera dodałam cynamonu i wyszło bardzo pachnąco i pysznie. Drożdżówki można zabrać na piknik czy na podwieczorek w ogrodzie. Do tego kubek mleka czy ulubionej kawy. Upieczcie koniecznie takie drożdżówki, a ja udanych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego(...)ciepłego mleka Na serek: 25 dag sera białego półtłustego 2 jajka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cynamonu mielonego 4 łyżki cukru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania