drozdzowka - 3896 przepisów (strona:23/260)

Drożdżówki z rabarbarem i orzechową kruszonką 66

Sezon na rabarbar trwa, a że mam sentyment do tego warzywa, bo to smak mojego dzieciństwa, musiałam upiec puszyste drożdżówki z rabarbarem. Posypałam je kruszonką z orzechów włoskich z dodatkiem miodu i polałam lukrem z nutą kardamonu. Mięciutkie, pachnące, pyszne i przypominające wakacje u mojej babci… Składniki (na 14 sztuk): Drożdżówki: 2 i 3/4 szklanki mąki 40 g świeżych(...)drożdży 2 jajka 1 szklanka mleka 90 g masła 1/4 szklanki płynnego miodu 4 łyżki cukru szczypta soli 4 łodygi rabarbaru 1 jajko do posmarowania drożdżówek Orzechowa kruszonka: 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno posiekanych) 40 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 1 łyżka płynnego miodu Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka płynnego miodu

Oryginalny smak
Drożdżówki z truskawkami 80

Pyszne, domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą mięciutkie i puszyste. U mnie cała blacha zniknęła zanim zdążyły dobrze przestygnąć :). Idealne na sezon truskawkowy!. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru(...)ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 12 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, i układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odległości między drożdżówkami, tak przygotowane bułeczki przykrywamy folią spożywczą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min aby jeszcze trochę urosły, w tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżówki na jogurcie 84

Drożdżówki na jogurcie podbiją Twoje serducho. Ciasto jest miękkie i delikatne. Dodaj ulubione owoce i pełnia szczęścia Składniki na 8 dużych drożdżówek : 2 ¾ szklanki mąki (typ 450 lub 500) 100 ml mleka 40 g drożdży 50 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego Uwaga: szklanka(...)ponieważ ciasto jest dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto mieszam ponownie łyżką i mokrymi rękoma odrywam po kawałku wielkości piłki golfowej (ciasto jest miękkie, drożdżówki będą nieregularne, ale mega smaczne). Formuję kulkę i układam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kule odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Truskawki kroję na drobne kawałki i układam

Słodki sentyment
Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną 93

podwieczorek, poczęstunek czy piknik polecam pyszne i mięciutkie drożdżówki. Bogato nadziane serem i żurawiną suszoną. Długo zachowują świeżość. Można je upiec w dowolnej formie, rogalików, bułeczek czy kopertek, u mnie w formie takich rożków, ponieważ chciałam, żeby nadzienie było na wierzchu. Bardzo polecam :) Słodkich i udanych wypieków życzę :)     Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki(...)budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )    Dodatkowo: 15 dag suszonej żurawiny od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy     Wykonanie pysznych drożdżówek z serem i żurawiną:     1. Rozczyn: Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn

Izabelawkuchni
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 95

mojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym Dziś przepis na genialne drożdżówki, naprawdę genialne. Wilgotne, z dużą ilością budyniu, nieprzesłodzone, z świetnym pomarańczowym aromatem. Ich słodycz złamana jest przez kwaskowatą porzeczkę. Takich drożdżówek nawet u p. Gessler nie znajdziecie ;-). Wykonuje się je standardowo, jak wszystkie drożdżowe wypieki, różnica polega na formowaniu bułeczek. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki(...)garnku wypełnionym lodowatą wodą). *Obowiązkowo ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, nie może kleić się do rąk, w przeciwnym wypadku nie będziemy mogli go rozwałkować, a później zawinąć. Smacznego! Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 85

mojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym Dziś przepis na genialne drożdżówki, naprawdę genialne. Wilgotne, z dużą ilością budyniu, nieprzesłodzone, z świetnym pomarańczowym aromatem. Ich słodycz złamana jest przez kwaskowatą porzeczkę. Takich drożdżówek nawet u p. Gessler nie znajdziecie ;-). Wykonuje się je standardowo, jak wszystkie drożdżowe wypieki, różnica polega na formowaniu bułeczek. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki(...)garnku wypełnionym lodowatą wodą). *Obowiązkowo ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, nie może kleić się do rąk, w przeciwnym wypadku nie będziemy mogli go rozwałkować, a później zawinąć. Smacznego! Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym .pf-button.pf-button-excerpt

moj przepis na
Drożdżówki z twarogiem 100

mój ulubiony przepis na drożdżówki, robiłam je w nocy, ocaliłam dwa zdjęcia, wybaczcie. Ale nie mogłam nie podzielić się przepisem, żebyście i Wy mogli je zrobić. Są proste, absolutnie bezproblemowe , a co najważniejsze pyszne! Tak pyszne, że trudno będzie się Wam im oprzeć! Chrupiące na zewnątrz, kryją w sobie mięciutki środek z serka o smaku waniliowym. Składniki na ciasto(...)masła - 2 żółtka - szczypta   Składniki na nadzienie: - 450 g twarogu , może być 500 g, ale nie z wiaderka - 2 żółtka - 3 łyżki cukru waniliowego   U mnie drożdżówki zostały posypane cukrem pudrem, jeśli jednak chcesz zrobić je z lukrem będziesz potrzebować: - 3 łyżki soku z cytryny i 10 łyżek cukru pudru. Z podanych składników zrób lukier i pamiętaj

Z Kuchni Do Kuchni
Pudding z drożdżówki lub chałki 115

Pudding z drożdżówki lub chałki to idealna propozycja na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa. Na pewnie zdarza Wam się upiec lub kupić jakieś ciasto drożdżowe lub chałkę, która później sobie leży i czerstwieje. Dlatego polecam przygotować zaprezentowany pudding, który pysznie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu. Czasami specjalnie podsuszam mój ulubiony maślany placek drożdżowy , aby później zajadać się puddingiem, który(...)może być doskonałym pomysłem na śniadanie, kolację lub też deser. Polecam.   Pudding z drożdżówki lub chałki - składniki: 300g lekko suchej drożdżówki (może być chałka lub inne słodkie pieczywo) 3 łyżki masła 200 ml śmietanki 30-36% 200 ml mleka 3 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego 1 garść żurawiny 50 ml rumu (*) Dodatkowo: 2-3 łyżki cukru    Pudding

Di gotuje
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 147

mojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym Dziś przepis na genialne drożdżówki, naprawdę genialne. Wilgotne, z dużą ilością budyniu, nieprzesłodzone, z świetnym pomarańczowym aromatem. Ich słodycz złamana jest przez kwaskowatą porzeczkę. Takich drożdżówek nawet u p. Gessler nie znajdziecie ;-). Wykonuje się je standardowo, jak wszystkie drożdżowe wypieki, różnica polega na formowaniu bułeczek. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki(...)garnku wypełnionym lodowatą wodą). *Obowiązkowo ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, nie może kleić się do rąk, w przeciwnym wypadku nie będziemy mogli go rozwałkować, a później zawinąć. Smacznego! Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem i kruszonką 525

Domowe drożdżówki z mnóstwem budyniu i kruszonką to przepyszny domowy deser który smakuje wyśmienicie zarówno do kawy czy herbaty jak i ciepłego mleka lub kakao. Znikają w mig, proste składniki a rodzina zachwycona. Jest to przepis na 9 drożdżówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na budyń: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 cukier wanilinowy ok 1/2 szklanki cukru(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram roztopionej margaryny/masła Składniki na kruszonkę: 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: gotujmy budyń

Blog kulinarny S9.PL
Zakręcone drożdżówki z serem 158

Zakręcone drożdżówki to pomysł na nieco inną formę drożdżowych słodkości. Wbrew pozorom poniższe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy ciasto drożdżowe odpowiednio złożyć i wykroić z niego prostokątne kawałki, które należy okręcić z obu stron wokół własnej osi. Jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki to drożdżówki przed podaniem możecie posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.  Składniki na 10 dużych(...)dłuższą stroną) . Następnie wyciąć 10 pasków. Każdy pasek należy okręcić wokół własnej osi, trzymając ciasto za dwa końce (spójrz na zdjęcia poniżej) . Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie ułożyć drożdżówki. Ciasto pozostawić jeszcze na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 1 95°C.  Przed samym pieczeniem drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez około

Ugotować
Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką 126

Proste drożdżówki z jabłkami i kruszonką... 🤤 Idealnie słodkie, z cynamonowymi jabłkami i maślaną kruszonką. Może jakieś małe pieczenie przy weekendzie? Składniki na 9 średnich lub 6 dużych drożdżówek: 200 g mąki (u mnie orkiszowej) 20 g drożdży 1/2 szkl. letniego mleka 30 g ksylitolu/erytrolu/cukru 30 g roztopionego masła Jabłka smażone: 1 jabłko + 1 łyżka masła + 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka(...)formujemy kulki i je spłaszczamy. Układamy na blaszce. Wbijamy po łyżeczce jabłek na sztukę. Smarujemy białkiem jaja. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 25 min. Spróbuj również moich innych przepisów na drożdżówki: Wianuszki z truskawkami Drożdżówki z malinami i kruszonką Drożdżówki z dżemem Wegańskie orkiszowe drożdżówki z budyniem Orkiszowe bułeczki z nadzieniem Pełnoziarniste drożdżówki z czereśniami

Czarnawisienka
pyszne, łatwe drożdżówki śliwkowe z lukrem... 161

dłonie pod wodę z kranu, łyżką nabrać porcję ciasta, w dłoniach zrobić kulę i kłaść na papierze na ruszcie, dnem szklanki maczanym w wodzie na środku zrobić wgłębienie, powstanie drożdżówka. Umyte śliwki wypestkować, na drożdżówkach kłaść śliwki bez pestek, jedną drożdżówkę zrobiłam podłużną aby się zmieściła na ruszcie. Piekarnik nagrzany na 150C, termoobieg, drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około(...)minut, na ruszcie wystudzić. Cukier puder, sok z cytryny, olejek migdałowy wymieszać z wrząca wodą na nie za gęsty lukier. Drożdżówki polać lukrem, trzy zostawiłam bez lukru (mąż lubi takie), zostawić do zastygnięcia lukru - moje pierwsze drożdżówki wyszły bardzo dobre i nie będą ostatnimi, drożdżówki są miękkie,puszyste, bez kruszonki mniej kaloryczne.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z serkiem i jeżynami. 161

wielbicieli domowych drożdżówek mam przepis na takie z białym serem i jeżynami. Niezwykle mięciutkie i pyszne. Idealne z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Można podać z czym kto lubi, nawet z herbatą. Idealne na podwieczorek, piknik, do zabrania do pracy czy nawet dla gości. A jeżyny właśnie dojrzewają na krzaczkach to radzę się śpieszyć i upiec. Zachęcam, są tak pyszne(...)półtłustego 2 łyżki cukru do smaku 1 jajko 1 cukier waniliowy pół szklanki jeżyn 1 budyń waniliowy Dodatkowo: 1 jajko pół szklanki cukru mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie drożdżówek z serkiem i jeżynami: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto

Izabelawkuchni