To łuskane ziarno prosa, jest bardzo cenne, ponieważ nie zawiera glutenu, składnika na który jest uczulonych wiele osób. Kasza jaglana jest niezawodna jako środek wspomagający
Przepisy i porady kulinarneRuszt do pieczenia powinno się myć po każdym użyciu. Jeśli posypie się solą spodnią blachę piekarnika, pryskający tłuszcz i inne resztki jedzenia nie będą się przyklejać
Przepisy i porady kulinarneAby udrożnić i zachować czystość w otworze zlewozmywaka, należy raz na tydzień wsypać filiżankę sody oczyszczonej, a następnie zalać ją wrzątkiem. W ten sposób odpływ zdezynfekuje
Przepisy i porady kulinarneAby usunąć kamień lub osad z naszego czajnika należy napełnić go roztworem wody i octu w stosunku 3:1 ( 3 litry wody 1 litra octu), zagotować
Przepisy i porady kulinarneGdy myjemy szkło np. szklanki, kieliszki, pamiętajmy o tym że bardzo szybko się ono tłucze, wystarczy trochę nieuwagi i kłopot gotowy. Dlatego zawsze jak myjemy
Przepisy i porady kulinarneNikotyna sprawia, że nasze naczynia krwionośne kurczą się i zwężają. Komórki ciała są słabiej ukrwione i niedotlenione, a to sprawia, że osobą palącym szybciej marzną kończyny
Przepisy i porady kulinarneZbyt miękkie pomidory znów będą jędrne (twardsze), jeśli zanurzymy je na kilka minut w lodowatej wodzie.
Przepisy i porady kulinarneAby zielona natka pietruszki, którą dodajemy do naszych potraw miała mocniejszy smak oraz aromat, należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie pokroić wraz z
Przepisy i porady kulinarneAby znacznie wydłużyć żywotność nowych rajstop lub pończoch, należy je przed pierwszym założeniem namoczyć przez godzinę w lodowatej wodzie (następnie wysuszyć) lub włożyć na kilka godzin
Przepisy i porady kulinarneCebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami
Przepisy i porady kulinarneJajko sadzone najlepiej udaje się gdy wbijamy je na niezbyt gorący tłuszcz. Smażymy go na średnim ogniu aby tłuszcz nie pryskał nam po całej kuchni
Przepisy i porady kulinarne