przepis - 33114 przepisów (strona:698/2208)

Kasza jaglana - nie zawiera glutenu. 156

To łuskane ziarno prosa, jest bardzo cenne, ponieważ nie zawiera glutenu, składnika na który jest uczulonych wiele osób.  Kasza jaglana jest niezawodna jako środek wspomagający

Przepisy i porady kulinarne
Czyszczenie przypalonego pierarnika, grila i patelni. 31720

Ruszt do pieczenia powinno się myć po każdym użyciu. Jeśli posypie się solą spodnią blachę piekarnika, pryskający tłuszcz i inne resztki jedzenia nie będą się przyklejać

Przepisy i porady kulinarne
Jak udrożnić zlew nie używając kreta. 158

Aby udrożnić i zachować czystość w otworze zlewozmywaka, należy raz na tydzień wsypać filiżankę sody oczyszczonej, a następnie zalać ją wrzątkiem. W ten sposób odpływ zdezynfekuje

Przepisy i porady kulinarne
Jak skutecznie usunąć kamień z czajnika. 115

Aby usunąć kamień lub osad z naszego czajnika należy napełnić go roztworem wody i octu w stosunku 3:1 ( 3 litry wody 1 litra octu), zagotować

Przepisy i porady kulinarne
Jak dbać o kryształy, kieliszki i szklanki. 133

  Gdy myjemy szkło np. szklanki, kieliszki, pamiętajmy o tym że bardzo szybko się ono tłucze, wystarczy trochę nieuwagi i kłopot gotowy. Dlatego zawsze jak myjemy

Przepisy i porady kulinarne
Palącym osobom jest bardziej zimno ! 154

Nikotyna sprawia, że nasze naczynia krwionośne kurczą się i zwężają. Komórki ciała są słabiej ukrwione i niedotlenione, a to sprawia, że osobą palącym szybciej marzną kończyny

Przepisy i porady kulinarne
Pomidory - kilka dobrych rad. 84

Zbyt miękkie pomidory znów będą jędrne (twardsze), jeśli zanurzymy je na kilka minut w lodowatej wodzie.           

Przepisy i porady kulinarne
Jak kroić natkę pietruszki. 254

Aby zielona natka pietruszki, którą dodajemy do naszych potraw miała mocniejszy smak oraz aromat, należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie pokroić wraz z

Przepisy i porady kulinarne
Rajstopy i pończochy - kilka praktycznych porad. 143

Aby znacznie wydłużyć żywotność nowych rajstop lub pończoch, należy je przed pierwszym założeniem namoczyć przez godzinę w lodowatej wodzie (następnie wysuszyć) lub włożyć na kilka godzin

Przepisy i porady kulinarne
Jak przechowywać cebulę i inne rośliny bulwiaste. 94

Cebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami

Przepisy i porady kulinarne
Jajko sadzone - jak smażyć. 59

Jajko sadzone najlepiej udaje się gdy wbijamy je na niezbyt gorący tłuszcz.  Smażymy go na średnim ogniu aby tłuszcz nie pryskał nam po całej kuchni

Przepisy i porady kulinarne