Fot. © vvoe - Fotolia.com Aby jajka nie pękały podczas gotowania trzeba przed włożeniem ich do wody nakłuć szpilką w sam środek ich szerszych końców. Należy także pamiętać
Przepisy i porady kulinarneFot. © thodonal - Fotolia.com Czasem jest tak, że pieczemy ciasto a nie mamy pod ręką proszku do pieczenia, co wtedy trzeba zrobić ? Można go zastąpić dodając na
Przepisy i porady kulinarneAby podczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał nam po kuchni trzeba dodać do tłuszczu odrobinę octu. Pamiętajmy również o tym, aby tłuszcz nie miał za wysokiej
Przepisy i porady kulinarneJeżeli chcemy, aby nasze pączki były puszyste i lekkie należy dodać do ciasta trochę piwa jasnego lub gazowanej wody mineralnej. Pamiętajmy również, aby nasze pączki były
Przepisy i porady kulinarneFot. Krzysztof Jaracz Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z
Przepisy i porady kulinarneFot. © mariusz_g - Fotolia.com Gdy przygotowujemy masę na pasztet i jest ona zbyt rzadka zamiast bułki tartej możemy dodać kaszę mannę. Gdy dodamy bułki tartej
Przepisy i porady kulinarneFot. Fotolia.com Jeśli planujesz kroić czerwoną kapustę lub czerwone buraczki, posmaruj najpierw swoje dłonie cienką warstwą oleju jadalnego, dzięki temu twoje dłonie mniej się zafarbują
Przepisy i porady kulinarneFot. © Denis Kadackii - Fotolia.com Rajstopy lub pończochy najlepiej jest prać ręcznie. Można ewentualnie je prać w pralce automatycznej ustawiając program do delikatnych tkanin, a rajstopy lub
Przepisy i porady kulinarneFot. Krzysztof Jaracz Gdy w naszej kuchni nie mamy pod ręką sitka lub gazy, a chcemy przecedzić np. sok lub inny płyn, możemy do tego
Przepisy i porady kulinarneFot. Krzysztof Jaracz Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania kapusty trzeba do gotującej się kapusty wrzucić kilka listków laurowych lub kilka skórek z chleba ( mogą
Przepisy i porady kulinarneFot. Krzysztof Jaracz Aby zrobić frytki o smaku czosnkowym należy obrać 4-5 ząbków czosnku, przekroić je na pół i wrzucić do oleju w którym
Przepisy i porady kulinarneFot. © Brent Hofacker - Fotolia.com Aby nasza domowa szynka była bardziej soczysta i miękka ( nie była zbytnio sucha ), należy zaraz po ugotowaniu zanurzyć ją w zimnej wodzie
Przepisy i porady kulinarneFot. Krzysztof Jaracz Gdy chcemy pozbyć się nadmiaru wody z naszych kotletów mielonych, należy najpierw usmażyć jedną stronę kotleta, obrócić go na drugą stronę , przebić
Przepisy i porady kulinarneFot. © robert6666 - Fotolia.com Rosół będzie miał piękny złocisty kolor, gdy pod koniec gotowana dodamy do garnka dokładnie umytą złotą łuskę z cebuli. Po ugotowaniu łuskę wyjmujemy
Przepisy i porady kulinarne