przepis - 33114 przepisów (strona:695/2208)

Pierogi z mięsem - przepis podstawowy 4030

Przepis zamieszczam na prośbę kilku osób, które uważają moje pierogi z mięsem za doskonałe. Jest to m.in. moja Ania, która już z niejednego talerza pierogi jadła. ;) I jest prawdziwą znawczynią tematu. Dla niej oraz dla wszystkich, którzy prosili - oto jest. ;) Jak już pisałam przy moim rosole, zawsze do tych pierogów wykorzystuję mięso i  nieco warzyw z gotowania rosołu(...)też Wam radzę uczynić, jeśli chcecie mieć naprawdę smaczne pierogi z mięsem. P.S. Przepis na ciasto poniżej jest inne niż widoczne na pierogach, ponieważ to jest ciasto maślankowe (zamiast wody - maślanka), które postanowiłam eksperymentalnie zrobić. Zabijcie mnie -nie wiem, gdzie przeczytałam przepis; na pewno gdzieś na Waszych blogach i jeszcze pamiętam, że wtedy Domi z kimś o tym cieście rozmawiała

Kuchnia Prezydentowej
Chleb Kołodziej 253

Chleba tego nigdy wcześniej nie jadłam, przepis opracowałam sama, bo ani w kucharskich lekturach tradycyjnych, ani w internecie nie znalazłam przepisu. Wiem, że taki chleb można kupić i że tak właśnie się nazywa, ale dowiedziałam się tego zupełnie przypadkowo - po prostu chciałam zrobić chleb żytnio-orkiszowy. Szukając na taki właśnie przepisu znalazłam opis chleba Kołodzieja właśnie, który można kupić gdzieś(...)smaczny, jeden z moich lepszych chlebków, ale czy jest choćby zbliżony do oryginału - tego nie wiem! :) Jeśli go ktoś jadł, niech coś skrobnie na dole. Dziękuję. :) A teraz mój przepis na Kołodzieja! Wieczorem - zaczyn: 325 ml wody 1/3 szklanki zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej z pełnego przemiału (typ 2000) Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, zostawiamy na noc w bardzo ciepłym

Kuchnia Prezydentowej
Zupa klopsikowa czyli "Kwaśny Klops" 234

Dziś pierwszy raz w życiu jadłam zupę klopsikową! Zrobiłam ją z przepisu Kasi z bloga "Kate´s Pie Hole" , który to urzekł mnie od pierwszego wejrzenia. I blog, i przepis. Zupy uwielbiam, przeróżne już jadłam i robiłam, ale tej nigdy wcześniej nie widziałam. I chociaż jest taka swojska, prawdziwie polska, ja dotąd się z nią nie spotkałam, być może dlatego(...)pochodzi z przeciwległego regionu Polski, czyli z Pomorza. Poszperałam trochę wśród różnych przepisów i właściwie nie znalazłam większych urozmaiceń. Są osoby wierne tradycji podawania do klopsikowej ziemniaków ugotowanych osobno, jest rzesza kucharzy gotujących ziemniaki w zupie, jedni dodają koperek, drudzy pietruszkę, inni tylko majeranek. Jak jest prawidłowo? Ja nie wiem, bo jestem z Dolnego Śląska, ale zupa klopsikowa bardzo

Kuchnia Prezydentowej
Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux) 137

wspólnego gotowania. Wspólnie z Pyzą (ja proponowałam, Iza decydowała) wybrałyśmy danie kuchni francuskiej, polędwiczki w sosie śmietanowym ze śliwkami. Bardzo proste, ciekawe danie, dające sporo możliwości, ponieważ podstawowy przepis prawie nie zawiera przypraw, poza solą i czarnym pieprzem. Sos jest bardzo łagodny, aksamitny, świetnie współgra z delikatnym mięsem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Razem z podpieczonymi ziemniakami czy makaronem stanowi smakowite(...)Bardzo się cieszę, że Dziewczyny ( Iza , Ola , Basia )zechciały znów ze mną pogotować. ;) Mam nadzieję, że przepis się spodobał. A tym, którzy nie gotowali z nami, gorąco polecam przepis. Smacznego!                      A przepis jest z mojej nowej książki kucharskiej, pierwszej z kuchnią

Kuchnia Prezydentowej
fondue czekoladowe na chłodniejsze letnie dni 144

składniki: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% ok. 600 g świeżych owoców np. truskawek, kiwi, winogrona, banany wykonanie: Owoce myjemy

Domowy Smak Jedzenia
Zupa truskawkowa 233

Truskawki królują w naszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki

W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka Whoopie Pie 148

Whoopie Pie i tak pomyślałem czy aby nie spróbować ich zrobić – w końcu chyba nie będzie to nic skomplikowanego – chyba…… Tablet w łapę i szuuuuukamy przepisu albo raczej info jak to się pisze OK, pisownia znaleziona to teraz wertujemy dalej neta – ja pikolę, …. jak się kiedyś znajdywało informacje kiedy to nie było internetu(...)szukamy, szukamy i jest przepis – nawet nie jeden a cała masa z wszelkimi wariacjami. Na ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku   No to tradycyjnie najpierw składniki: Ciastka: - 250g mąki pszennej - 100g brązowego cukru

Kuchenne Wariacje
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej 207

talerz. Na nią układamy mięso, pieczarki, cukinię żółtą, pomidorki i szparagi. Danie posypujemy świeżymi ziołami, których listki rwiemy na mniejsze kawałki. Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Przepis bierze udział w akcji : Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
gulasz cielęcy z pieczarkami i papryką 257

składniki: 750 g mięsa cielęcego (łopatka) 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z truskawakami 162

Chyba wszyscy przyzwyczailiśmy się ,że jak pierogi to ruskie, z kapustą, z mięsem... No cóż sezon truskawkowy narzuca swoje przepisy. U mnie w długi weekend pierogi z truskawkami. Zrobione i zjedzone w miejscu, do którego wracam bardzo często- to mój zielony  azyl . Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI dowolne ciasto na pierogi 1/2 kg truskawek Do polania jogurt naturalny, cukier(...)syrop klonowy. WYKONANIE: Przepis na ciasto  TU Szklanką wykrawamy okrągłe krążki. Truskawki płuczemy , osuszamy , duże kroimy na połowę. Do każdego krążka wkładamy truskawkę, sklejamy. Gotujemy w gorącej wodzie, od momentu wypłynięcia ok 4 min. Podajemy polane sosem jogurtowym wymieszanym z cukrem do smaku lub z syropem klonowym. A przy okazji kilka zdjęć z mojego zielonego azylu SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Żurawinowo - miodowy schab z ziemniakami z parowaru 175

spodobał, także dziś kolejna wersja schabu, tym razem z zakupioną na targach Regionalia, żurawiną w miodzie :) Długiego wstępu dziś nie będzie, więc przechodzimy od razu do składników i przepisu :)    Składniki :  2 plastry schabu sok z 1/2 cytryny   3 ziemniaki  szczypiorek 2 łyżeczki żurawiny w miodzie Przyprawy :  pieprz czosnkowy koperek suszony Schab myjemy, odsączamy(...)formie i posypałem później jeszcze na wierzch suszonym koperkiem, ale równie dobrze możecie tego nie robić i podać w plastrach :) Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego Adam

Parowar Faceta
Zupa fasolowo-pomidorowa 165

Przepis poniżej nie do końca spełnia warunek „ przepisu na szybki obiad ”, jednak jest temu całkiem bliski, a z pewnością można go też określić mianem „prostego obiadu”. Jakkolwiek nie zachęcamy bowiem do korzystania w tym wypadku z kostki rosołowej, to jednak mając zawczasu ugotowany i przechowywany w lodówce własny bulion , możemy łatwo i całkiem szybko przygotować smaczną i zdrową zupę(...)miękkie, a my nie chcemy niczego rozgotować. Szczególnie źle w tym gronie wypadałyby rozgotowane ziemniaki czy pochodząca z puszki fasola, a o tym może zaważyć już kilka minut nieuwagi. Przepis poniżej jest mimo wszystko pewnym kompromisem pomiędzy jakością a czasem. Najbardziej „ambitni” i „czasowi” kucharze mogą bowiem użyć suszonej białej fasoli zamiast fasoli z puszki. Wymaga to jednak jej namoczenia

Kulinarna Pokusa
Udka z kurczaka a la peperonata 312

samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań, w tym mięsnych. I właśnie w tej drugiej formule proponujemy ją poniżej. Inną ciekawą rzeczą o jakiej „przypomina” nam ten przepis jest tzw. trybowanie, czyli usuwanie z mięsa kości i stawów. Można je wykonać zarówno na mięsie surowym jak i już ugotowanym, ja zwykle stosuję jednak pierwszą metodę. W jednym(...)skutkuje to dodaniem potrawie nuty niewątpliwego wyrafinowania i jest to jeden z głównych celów tej procedury. Wytrybowane mięso to także wygoda dla osób, które będą spożywać posiłek. W tym przepisie usuwamy z mięsa również skórę, co często idzie w parze z usunięciem kości. Kolejna sprawa to użycie w tym przepisie świeżego oregano. Dodane zarówno do duszenia jak i już

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki z polędwicy i boczku 193

się nadziać na patyk i na wiele różnych sposobów. Na pewno nie raz jeszcze wrócimy do tego tematu na blogu, na początek jednak zaproponujemy mój osobiście ulubiony przepis na szaszłyki – wersję na bazie polędwicy wieprzowej i wędzonego boczku. Szaszłyki w tym wydaniu zazwyczaj podaję z gotowanym białym ryżem, ale niektórzy z Was mogą także polubić dodatkowe połączenie z soczewicą(...)nawet na patelni grillowej, aczkolwiek może to być nieco kłopotliwe. Wybór konkretnego sposobu obróbki termicznej ma przy tym mniejszy lub większy wpływ na końcowy smak potrawy. Na potrzeby tego przepisu użyłem patelni w celu wstępnego obsmażenia („zamknięcia” mięsa) oraz piekarnika w jego „zwykłej” funkcji. Jeśli grillujemy szaszłyki w sposób bardziej tradycyjny warto tylko pamiętać, aby przez kilka pierwszych minut podgrzać

Kulinarna Pokusa
Zupa z kurczaka z pieczarkami 186

Wbrew pozorom nie będziemy dzisiaj pisać o zupie grzybowej. Jeśli już, zupa ta przypomina raczej rosół , a jeszcze bardziej bulion . Dosyć dawno temu widziałem podobny przepis w książce o kuchni węgierskiej, ale z różnych powodów mi on „nie leżał”. Dlatego zacząłem robić taką zupę po prostu po swojemu. Jest ona dość łatwa do przygotowania i zajmuje ono mniej czasu niż(...)nawet dość „ekspresowy” rosół z naszego wcześniej publikowanego przepisu. Odpowiednio podana jest również całkiem sympatyczna dla oka i zachęca do konsumpcji. Najważniejszy jest chyba jednak smak. Gdybym miał go jakoś podsumować jednym słowem, rzekłbym najpewniej: imbir! Pomimo że wagowo i objętościowo stanowi on nikły ułamek całości, a najwięcej jest kurczaka i naszej „starej dobrej” włoszczyzny, to jednak właśnie imbir wywiera

Kulinarna Pokusa