Fot. © robert6666 - Fotolia.com Rosół będzie miał piękny złocisty kolor, gdy pod koniec gotowana dodamy do garnka dokładnie umytą złotą łuskę z cebuli. Po ugotowaniu łuskę wyjmujemy
Przepisy i porady kulinarneFot. © monticellllo - Fotolia.com Pomarańcze powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, ponieważ chronią one nasz organizm przed miażdżycą, wzmacniają odporność na wirusy, a także zmniejszają ryzyko
Przepisy i porady kulinarneFot. Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby makowce podczas pieczenia nie popękały.
Przepisy i porady kulinarneFot. Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta.
Przepisy i porady kulinarneSmażenie pączków może być miłe, szybkie i przyjemne. Zobacz na film poniżej.
Przepisy i porady kulinarneDo smażenia pączków, faworków i oponek trzeba używać tłuszczu, który ma wysoką temperaturę rozkładu. Najlepiej jest więc smażyć na tłuszczu palmowym ( kokosowym ) lub smalcu.
Przepisy i porady kulinarneTemperatura tłuszczu do smażenia pączków powinna wynosić 150-160 C nie więcej i nie mniej. Temperaturę tłuszczu możemy zmierzyć termometrem elektronicznym, który możemy kupić np. w
Przepisy i porady kulinarneAby pączki, faworki lub oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia trzeba dodać do ciasta pod koniec wyrabiania go, łyżkę spirytusu lub octu. Możemy także dodać szczyptę
Przepisy i porady kulinarneAby nasze pączki po usmażeniu miały piękną białą obwódkę trzeba wrzucać je dobrze wyrośnięte na rozgrzany tłuszcz. Należy również pamiętać, aby ciasto drożdżowe przeznaczone na pączki
Przepisy i porady kulinarneAby masło lub margaryna dodawane do ciast i kremów łatwiej nam się ucierały, możemy dodać do ucieranego tłuszczu szczyptę mąki pszennej lub cukru pudru. Pamiętajmy także
Przepisy i porady kulinarnedelikatnie mniszkowym miodem. Całość jeszcze raz skropiłam syropem z czarnego bzu, obsypałam kolorowym pieprzem i świeżo zerwanymi kwiatami czarnego bzu. Uwierzcie mi - poezja! Inspiracją do tego dania był przepis na grzanki z ricottą znaleziony w książce Julie Biuso Lato bez końca . Przepis na cytrusową brioszkę pochodzi od Bei, podobnie jak przepis na syrop z czarnego bzu . Miód(...)mniszka zrobiłam na podstawie spisanego kiedyś przepisu - źródła nie pamiętam. Myślę, że swobodnie w zastępstwie brioszki można użyć chałkę lub inne lekko słodkie pieczywo. Nic nie zastąpi jednak aromatu bzów .... BRIOSZKA CYTRUSOWA /składniki na 2/3 porcji oryginalnej/ 330 g mąki otarta skórka z 1 cytryny, 1 pomarańczy i 1 limonki 80 g miękkiego masła 2 jajka + 1 jajko
KUCHARNIA