przepis - 33114 przepisów (strona:690/2208)

Co zrobić, aby rosół miał piękny złocisty kolor. 119

Fot. © robert6666 - Fotolia.com Rosół będzie miał piękny złocisty kolor, gdy pod koniec gotowana dodamy do garnka dokładnie umytą złotą łuskę z cebuli. Po ugotowaniu łuskę wyjmujemy

Przepisy i porady kulinarne
Szczęśliwego Nowego Roku ! 238

                          

Przepisy i porady kulinarne
Pomarańcze chronią nas przed chorobami ! 190

Fot. © monticellllo - Fotolia.com Pomarańcze powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, ponieważ chronią one nasz organizm przed miażdżycą, wzmacniają odporność na wirusy, a także zmniejszają ryzyko

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby makowce podczas pieczenia nie popękały. 175

Fot. Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby makowce podczas pieczenia nie popękały.             

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta. 256

Fot. Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta.              

Przepisy i porady kulinarne
Sprawdzony sposób na szybkie smażenie pączków. 203

Smażenie pączków może być miłe, szybkie i przyjemne. Zobacz na film poniżej.               

Przepisy i porady kulinarne
Jaki jest najlepszy tłuszcz do smażenia pączków. 189

Do smażenia pączków, faworków i oponek trzeba używać tłuszczu, który ma wysoką temperaturę rozkładu. Najlepiej jest więc smażyć na tłuszczu palmowym ( kokosowym ) lub smalcu.    

Przepisy i porady kulinarne
Jaka jest optymalna temperatura tłuszczu podczas smażenia pączków. 163

Temperatura tłuszczu do smażenia pączków powinna wynosić 150-160 C nie więcej i nie mniej. Temperaturę tłuszczu możemy zmierzyć termometrem elektronicznym, który możemy kupić np. w

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby pączki, faworki, oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia. 186

Aby pączki, faworki lub oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia trzeba dodać do ciasta pod koniec wyrabiania go, łyżkę spirytusu lub octu. Możemy także dodać szczyptę

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby pączki miały białą obwódkę. 174

Aby nasze pączki po usmażeniu miały piękną białą obwódkę trzeba wrzucać je dobrze wyrośnięte na rozgrzany tłuszcz. Należy również pamiętać, aby ciasto drożdżowe przeznaczone na pączki

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby masło lub margaryna łatwiej nam się ucierały. 144

Aby masło lub margaryna dodawane do ciast i kremów łatwiej nam się ucierały, możemy dodać do ucieranego tłuszczu szczyptę mąki pszennej lub cukru pudru. Pamiętajmy także

Przepisy i porady kulinarne
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 228

delikatnie mniszkowym miodem. Całość jeszcze raz skropiłam syropem z czarnego bzu, obsypałam kolorowym pieprzem i świeżo zerwanymi kwiatami czarnego bzu. Uwierzcie  mi - poezja! Inspiracją do tego dania był przepis na grzanki z ricottą znaleziony w  książce Julie Biuso Lato bez końca . Przepis na cytrusową brioszkę pochodzi od Bei, podobnie jak przepis na syrop z czarnego bzu . Miód(...)mniszka zrobiłam na podstawie spisanego kiedyś przepisu - źródła nie pamiętam. Myślę, że swobodnie w zastępstwie brioszki można użyć chałkę lub inne lekko słodkie pieczywo. Nic nie zastąpi jednak aromatu bzów ....  BRIOSZKA CYTRUSOWA /składniki na 2/3 porcji oryginalnej/ 330 g mąki otarta skórka z 1 cytryny, 1 pomarańczy i 1 limonki 80 g miękkiego masła 2 jajka + 1 jajko

KUCHARNIA