przepis - 33114 przepisów (strona:696/2208)

Gulasz z serc z indyka 301

razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz(...)zwłaszcza papryka – z grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej . To łatwe i mało czasochłonne w przyrządzeniu danie. Wprawdzie nie do końca spełnia kryteria naszego „ przepisu na szybki obiad ”, ale mimo wszystko przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez

Kulinarna Pokusa
Pstrąg z grilla 138

mała zawartość tłuszczu – może stać się wadą w tym sensie, że mięso stanie się np. suche i nadmiernie spieczone. Ważny jest również dobór przypraw i dodatków – w naszym przepisie stawiamy na sprawdzone w tego rodzaju mięsach połączenie z rozmarynem, cytryną i czosnkiem. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na czas grillowania, który nie powinien w normalnych warunkach przekraczać 12 minut(...)jednej strony nie jest on już surowy, ale nadal al dente i zachowujący nieco aromatu czosnku surowego. Tym, którzy polubią tak przygotowanego pstrąga, może spodobać się również nasz przepis na przygotowywanego w piekarniku szczupaka po prowansalsku . Nawiasem mówiąc, w sezonie jesienno-zimowym można spróbować upiec pstrąga z rozmarynem, czosnkiem i cytryną właśnie w piekarniku, zwłaszcza jeśli ma on funkcję grilla

Kulinarna Pokusa
Keks 115

Zupełnie przypadkiem zauważyłam, że szykuje się jakieś wspólne pieczenie:) Poprosiłam Jolę -autorkę abc mojej kuchni o przepis:) Jola przepis natychmiast przesłała więc z przyjemnością się do niej dołączyłam... Keks upiekłam i nie żałuję:) Fajny przepis. Nie ma to jak przepisy z "Kuchni Polskiej" ( 1987 r. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne). Składniki: 150 g masła lub margaryny; 5 jaj; 200 g cukru pudru

In my kitchen
Jak ubić pianę z białek,aby była sztywna. 140

Aby piana z białek była sztywna i nie rozlewała się nam, należy pod sam koniec ubijania dodać szczyptę soli, kilka kropel octu lub odrobinę kwasku cytrynowego

Przepisy i porady kulinarne
Ser żółty - kilka wskazówek i porad. 138

Twardy ser żółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do

Przepisy i porady kulinarne
Kapusta - poprawia widzenie. 98

Biała,włoska,czerwona, brukselka, różne odmiany kapusty mają wiele cennych składników odżywczych. Najcenniejszym jest beta-karoten, czyli prowitamina A, który poprawia widzenie po zmroku. Dzięki dużej

Przepisy i porady kulinarne
Fasolka szparagowa - doskonała dla osób zagrożonych cukrzycą. 153

Jest doskonała dla osób zagrożonych cukrzycą , ponieważ zawarta w niej fasolamina reguluje poziom cukru we krwi. Zarówno zielona, jak i żółta jest nie tylko niskokaloryczna, ale

Przepisy i porady kulinarne
Młode ziemniaki - obniżają ciśnienie krwi. 145

Ziemniaki działają zasadotwórczo, dzięki czemu równoważą kwaśny odczyn mięsa, z którym przeważnie je jadamy. Są one lekkostrawne, warto więc włączyć je do diety rekonwalescentów i osób

Przepisy i porady kulinarne